A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Gyermekek / magzatok kor szerint » 2004. őszi kisbabák

<pre>
ANYA NEVE SZÜLÉS IDEJE HÉT/NAP BABA NEVE BABA SÚLYA BABA HOSSZA
BELLANA 2004.08.11 40+6 GERGELY 4000gramm 57cm
R.EDIT 2004.08.18 36+4 BÁLINT 3150gramm 56cm
MACCS 2004.08.20 37+4 LILI 2700gramm 52cm
BRIUS 2004.08.22 36+1 BRENDON 3150gramm 50cm
BABS 2004.08.23 38+5 PÉTER JOHANNES 2750gramm 54cm
NOÉMI 2004.08.25 38+0 HELÉNA 2900gramm 52cm
KORMI 2004.08.25 40+2 BENEDEK 3700gramm 53cm
ILDIKÓ 2004.08.26 38+1 LEVENTE / SZABOLCS 2610gram / 3050gramm
POCÓ 2004.09.01 39+1 FANNI RÉKA 3250gramm 48cm
BETTI 2004.09.01 39+6 KEVIN 4400gramm 53cm
LIV 2004.09.05 33+4 DÁVID 1980gramm 48cm
LINATO 2004.09.13 38+1 RUBEN MILÁN / LORENA LIZA 2920gramm /3770gramm 52/56cm
MACSEK 2004.09.13 36+0 MÁRK ÁGOSTON 2400gramm 51cm
BESZTI 2004.09.15 40+3 HANNA 3800gramm 56cm
ZSÓFI 2004.09.21 40+4 GYÖRGY MÓZES 3280gramm 57cm
LAU 2004.09.22 39+1 BALÁZS KRISZTIÁN 3750gramm 58cm
ORSOLY 2004.09.23 40+5 BOTOND 5300gramm 59cm
MOMO 2004.09.23 39+4 EMESE 3600gramm 57cm
TROMPIPI 2004.09.24 41+0 LILI 4400gramm 57cm
CSIRKESZ 2004.09.24 39+6 BOTOND 3400gramm 55cm
MAGIKA 2004.09.24 40+0 ZOLTÁN TAMÁS 3700gramm 56cm
G-NÉ KRISZTI 2004.09.25 39+2 ADRIENN NAPSUGÁR 3500gramm 53cm
ERKA 2004.09.25 40+0 MÁTÉ 3200gramm 54cm
DINO 2004.09.29 41+0 BERNÁT 4000gramm 54cm
ESZTER 2004.09.30 36+0 FERENC / PÉTER 2340gramm / 2360gramm
TIMCSUSZ 2004.10.01 38+5 BENCE 3300gramm 55cm
GYÖRESZ 2004.10.01 36+0 NORBERT PÉTER 2550gramm 52cm
MONCSI 2004.10.01 40+2 GÁBRIEL 2560gramm 47,5cm
CATEYE 2004.10.06 38+2 SÁMUEL / OLIVÉR 2700gramm/2750gramm 51cm/50cm
NIKI 2004.10.07 39+4 PETRA 3000gramm 48cm</pre>

<pre>
SZÜLÉS IDEJE NICK HETEK NAPOK BABA NEME NEVE SZÜLÉS HELYE
2004.09.18 Csengo 42 5 egy kisfiú Miklós Szt.Margit kórház
2004.09.18 Alice 42 5 egy baba Kútvölgyi kórház
2004.09.21 Bea 42 2 egy baba Uzsóki Kórház
2004.09.24 Kata 41 6 egy kislány Dorka Máv Kórház
2004.09.26 Moszi 41 4 egy kislány Viktoria Anasztázia, Szt.Imre Kórház
2004.10.03 Zsuzsa 40 4 egy kislány egy kislány Kistarcsa
2004.10.04 Krisztinke 40 3 egy baba Péterfy kórház
2004.10.06 Persela 40 1 egy baba Uzsoki úti kórház
2004.10.12 Judy 39 2 egy kisfiú Kútvölgyi kórház
2004.10.14 Bibi 39 0 egy baba Zsófia/Zsolt Szt.István kóház
2004.10.16 Koczkapaczi 38 5 egy kislány Dorottya Uzsoki úti kórház
2004.10.22 L.Bori 37 6 egy kislány Eszter Szt.Imre Kórház
2004.10.23 Motiot 37 5 egy kisfiú Ábel (Emese) Stuttgart/Németország
2004.10.23 Gabi 37 5 egy kisfiú Róbert/Dániel/ Domonkos Kútvölgyi kórház
2004.10.24 H.Kata 37 4 egy kisfiú Marcell Máv Kórház
2004.10.28 Szila 37 0 egy kisfiú Péterfy kórház
2004.10.31 Iboly 36 4 egy kisfiú Dániel Budai Honvéd Kórház
2004.11.09 Marica 35 2 egy kislány Mariann (Róbert) Szegedi Klinika
2004.11.10 Edina 35 1 egy baba Sote 2-es Klinika
2004.11.20 Márti 33 5 egy kislány Bajcsy kórház
2004.11.24 Orsi 33 1 két kisfiú Máté, Levente Sote 2-es Klinika
2004.11.25 Timi 33 0 egy kislány Olívia Kútvölgyi kórház
2004.12.15 Babóca 30 1 egy baba Schöpf-Mérei kórház</pre>

Laninak is hatalmas gratula Petrához.Kép
linato

Sziasztok!
Lányok, még egy babáról van hírem, ma kaptam Moszmotától smst, hogy 10.03-án 12:57-kor megszületett a kislányuk, Illés Viktória Anasztázia, 2900 gramm, 52 cm. Ha minden igaz, ma jönnek haza a kórházbólKép Nagy-nagy gratula nekik isKép

Laninak is sok tejcsit kívánok, gratulálokKép

Lau
lau

Zsófi: nagyon-nagyon megható volt a történeted, egészen elérzékenyültem...
gratulálok mégegyszerKép
lau

Sziasztok!

Benedek két és fél órája alszik az erkélyen, azóta titeket olvaslak. Annyira jó dolog ez a topic, teljesen megnyugtatott-fellazított az olvasás!!!
Zsófi: fantasztikus a szüléstörténeted, irígykedek is ám!
Minden új anyukának gratulálok, főleg az ikreseknek. El nem tudom képzelni, hogy boldogulnék két babával, néha úgy érzem, ezzel az eggyel sem megy...

Tegnap voltam a hathetes nőgyógyászati kontrolon, tilalmak feloldva, végre fürödhetek is. Az orvosom is azt mondta, hogy amilyen mintaszerű volt a terhességem, annyi gondom van így gyermekágyasan (dupla varrás, mellgyulladások). Nem mellesleg a hétvégén estem át a 3. mellgyulladáson. Nem tudom, hányat fogok tudni elviselni még, mikor fogom azt mondani, hogy képtelen vagyok tovább szoptatni... Az biztos, hogy még elképzelni sem tudtam ilyen rosszulléteket korábban, mint amilyeneken kéthetente átestem most.
Ráadásul kissé elhanyagoltam a vitaminszedést, s szombat délutántól először csak a hátamon 4-5 helyen, majd gyakorlatilag bárhol a testemen görcsöltek az izmaim. Azt sütöttük ki utólag, hogy kálcium, magnézium hiányos lehetek, s nem bírták tovább az izmaim. Éjszakára már szinte az egész testem görcsben volt, rázott a hideg is, mintha nagy lázam lenne, pedig semmi nem volt. Végre vasárnap délig úgy-ahogy rendbejöttem, elsétáltunk Benedekkel a Bakáts térre megnézni a kirakodóvásárt, egy óra alatt megjártuk az utat. Ennyi idő alatt a melltartó annyira megviselte a mellem, hogy 4 órára már megvolt a mellgyulladás, a szokásos magas lázzal, reszketéssel. Annyira nem tudok melltartót hordani, hogy a szoptatás végére valahol a bokáimnál fognak kikötni a melleim.
Most már rutinos vagyok, kb 5 óra alatt levittem a lázam, ebben volt olyan, amikor együtt bőgtem az éhes babával, mert lázasan nem lehet szoptatni. Most szerencsére csak az egyik mellem gyulladt be, így csak azon esett vissza a tejtermelés, nem maradt hosszabb távon éhes a baba. Sőt, lassan már ott tartok, hogy több a tejem, mint ami a babának kell, most is ott kuksol a hűtőben 120 ml, várja az esti pótlás idejét. A laktoherb teával én is felhagytam, Benedek nagyon gázos lett tőle.

Becenevek: bevallom, hogy bár csak magamban, de amikor nagyon nagy lendülettel szopizik Benedek, akkor az én kis tejszívó piócámnak szoktam becézni.

Benedek felébredt,
Kormi

Kormi

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
kormi

Kormi!

Én úgy tudom, hogy láz és mellgyulladás esetén lehet és kell is szoptatni. Sem a lázcsillapító, sem az antibiotikum szedése nem akadálya a szoptatásnak (természetesen olyat kell szedni, én pl. Augmentint kaptam).
Sőt az a javaslat, hogy abból a mellből érdemes kezdeni a szoptatást, amelyik gyulladt, olyan pózt keresve, ahol a gyulladt rész a baba állánál van (mert így jobban tud ürülni). A tej kiürítése a gyulladt mellből segíti a gyógyulását.
Érdemes óvatosan masszírozni is.
Ha nem megy a melltartóviselés, akkor most ne forszírozd, de ismétlődő mellgyulladásnál érdemes arra is gondolni, hogy biztosan jól van-e mellen a baba, nincs-e valamilyen apróbb seb a mellen, amin keresztül bejuthat a kórokozó, ill. hogy rendesen kapja-e a bimbóudvart is, egyenletesen tud-e kiürülni a mell (ha nincs rendesen a szájában a mell, akkor előfordulhat, hogy nem mindenhonnan tud kiürülni, ezért ahonnan em ürül, ott pang és begyullad). Az alvási pozíció is okozhat gondot (pl.hasonlavás).
Ismétlődő mellgyuladásnál egyébként az okot meg kell próbálni kideríteni. Lehetséges, hogy azért van újra és újra, mert még a előzőt nem sikerült kikezelni.
Eyébként kitartás! Pihenj sokat, mert ez nagyon számít!KépKép
És próbáld meg megtalálni az okot, pl. szoptatási tanácsadó segítségével. (Van némi tapasztalatom mellgyulladásügyileg, Nátánnál 6 db volt nekem is 40 fok körüli lázzal, nagyjából kéthetenként, úgyhogy tudom, mit érzel. Az ok nálam egy begyógyulni nem akaró mellseb volt, amint begyógyult, megszűntek a mellgyulladások is. Én végig szoptattam, ha jól kiszopizta, az mindig nagyon jól esett.)

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

CatKép NikiKép
Gartulálok a gyerkőcökhözKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKép

Íme a szüléstörténetem, elkészült végre. Aki kíváncsi, annak jó olvasást!

<!--attachment: Botond_sz_let_s_nek_t_rt_nete-118799.doc*mime_msword.gif*application/msword*38.9**Botond+sz%fclet%e9s%e9nek+t%f6rt%e9nete%2edoc --><center><pre>
Kép
Botond születésének története.doc (38.9 k)</pre></center><!--/attachment-->

Csirkesz

Csirkesz

Kép

Kép

Kép
csirkesz

Csirkesz!
Itt ülök és bőgök a történeteden, kemény csaj vagyok nem az a bőgös fajta, de most mégis ezt teszem.Na megyek zsepiért.....

Noémi
fantikbaba

Csirkesz: nagyon szép a történeted, megkönnyeztem,pedig már ismertem valamennyireKép

Kormi:miért nem szabad lázasan szoptatni? én úgy tudom, ha nem influenza pl. a betegség, akkor lehet. de a szoptatási tanácsadó biztos segíteni fog.

most épp fél kézzel írok, Bazsi itt szunyókál a másik kezembenKép

Lau
lau

Zsuzsi, Cat, Lani, Moszi !
Gratulálok a Babákhoz, sok boldogságot kívánok KépKépKép

Csirkesz,
Én is jól megkönnyeztem a szüléstörténetet, részvétem Nagymama miatt.
A nehezen tágulásod pedig megadta a végső lökést ahhoz, hogy most rögtön megrendeljem azt a homeos bogyeszt, amit pont erre ajánlanak.

Zsófi,
Biztos vagyok benne, hogy mindenki olyan szülésről álmodozik, amilyenben Neked volt részed. Én is... Kép

Kata

Kép

Kép
anyamanya

Halihó! Itt a baba-hirmondó! Kép

Efgabi üzenete:

"Havasi Róbert Dániel 8:38-kor született, 3950g, 55 cm. Altattak, jol vagyok, csak reggel kelhetek fel."

Macs
maccs

Sziasztok,

gratula minden új anyukának! Én is szeretnék már új anyuka lenni! Tegnap éjjel elaludtam az ágyban, aztán folyton arra ébredtem, hogy nem kapok rendesen levegőt. Valamit nyomott a tündérke. Kimásztam a hintaszékbe aludni, ott aluszkáltam reggel 7-ig, mikorra már annyira nyomta a tündértalpacskáival a bordáimat, hogy muszáj volt visszaköltöznöm az ágyba, hogy ki tudjak nyújtózkodni egy kicsit. De legalább aludtam. Kép
Ma délelőtt kihívtam a gázosokat, mert ugyan egyszer már szóltunk nekik, hogy gázszag van, ki is jöttek, kicseréltek 2 baszt, de azóta is érezni lehetett a gázszagot. Hát kiderült, hogy nem a kinit cső a hibás, hanem az, amelyik a falban van, úgyhogy jó esélye van a háznak, hogy teljesen elzárják a gázt, ha a közös képviselet nem cselekszik sürgősen a csövünk kicserélésének ügyében. Kép
Mondtam, hogy na, a hátamra még egy púpot, aztán akkor magamtól vonulok be idő előtt a kórházba, mert ott valszeg ehhez képest nyugi van. Viszem a párnáimat, aztán mindenki hagyjon békén Kép Idegességemben megettem egy zacskó nápolyit (na jó, csak 10 dkg-os voltKép)
Szóval nem bánnám most már több szempontból sem, a az a jó kis hétvégi hidegfront megsürgetné a kislányunkat. Kép

Bori
pont 38
lbori

Efgabinak nagy gratula a babához!

Beszti, Lau:
Nekem eddig mindenki, a kórházban a csecsemősök, a védőnő, a gyerekorvos, de még a szülésznőm is azt mondta, hogy lázasan, 38 fok fölött nem szabad szoptatni, csak fejni kell, és azt kiönteni. Indokolni eddig senki sem indokolta meg. Vasárnap is itt sírt szegény Benedek, hogy éhes, én meg közben majd megszakadt szívvel kb 100 ml tejet öntöttem ki.
Nem biztos, hogy fel tudom venni a kapcsolatot szoptatási tanácsadóval, mivel alapvetően szociofóbiás pánikbeteg vagyok (középsúlyos depresszióval, ráadásul önkényesen abbahagytam a gyógyszerszedést lassan 2 éve, mert babázni akartunk), s általában képtelen vagyok segítséget kérni. Már az is szép teljesítmény tőlem, hogy ide tudok írni. Hálón rengeteg dolognak utánanéztem a szoptatással kapcsolatban, igazából tudom kezelni a problémám, tudom, mik a szokásos megoldások. Az biztos, hogy Benedek nem tökéletesen kapja be a cicit, s van egy repedés is az egyik mellemen már a kórház óta, ami azonban nem okoz gondot, csak nem akar eltűnni; tehát lenne min javítani.

Más téma: mamik, hogy álltok a terhességi csíkokkal? Nekem nemcsak hogy csíkos a hasam, szinte árkok húzódnak rajta, a bőröm a feszességgel ellentétes állapotban leledzik. Tudtok megfizethető csíkeltüntetőt ajánlani?

Kormi

Kormi

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
kormi

Sziasztok!

Igyekszem rövidre fogni.

Cat, Eszter28, Lani, Moszi! SOK SOK GRATULA!

Pocisok! Kép Örülök, hogy vagytok, én már hiányoltalak Benneteket, csak nem mertem leírni, hogy hol vagytok, mert akkor mindjárt kiderül, hogy csak én vagyok figyelmetlen és, mégiscsak itt vagytok Kép
De látjátok október eleje is sok babát hozott, pedig a gólyák már rég elrepültek. Kép LEsz itt még ősz egy darabig! Kép Aki nagyon várja már a babaát, annak esetleg javaslom kérdezze meg Szöszit a nyáribabásoktól ő millió szülésbeindító trükköt használt, mert már nagyon türelmetlen volt, hogy mi jött be! Kép

Ma délelőtt úgy éreztem, hogy muszáj agyilag valamit tennem /kezdtem besokalni a tejgyár szereptől/, és készítettem egy kis statisztikát. Moszi már nem volt benne a szórásban, amikor olvastam, tehát akkor az állás a következő volt:
30 szülésből 34 bab született eddig, ebből 20 jött korábban, abból is 7 a 38. hét előtt, 8 érkezett később /a már megszüléetettek közül, a mostani túlhordók még nincsenek benne/, és 2 db napra pontos babusunk is van. Az átlagsúly kb. 3240gr. Még ki akartam számolni az átlaghosszot is, de ekkor felébredt a gyermek, és visszavedlettem tejgyárrá. Délután vettem keresztrejtvényt, hogy a jövőben ne ilyen pihent dolgokkal fárasszalak benneteket.. Kép

Zsófi! Kép Nagyon jó volt a történeted, ezt üdítő volt olvasni!Kép Köszönöm.

Csirkesz! Kép A tiedet ma estére hagyom "csemegének"! Kép

Bori! Kép Ez a gázcső dolog nem hangzik túl jól! Kép De azért TÜRELEM!Kép Majd még lesz idő amikor visszakivánod a terhességet! Kép

Kormi! Kép Hát neked aztán kijutott! Kép Nagyon sajnálom! Kép A melegvizes pelusozást próbáltad? Jobbulást. Nem tudsz előre lefejni tejet, és fagyasztani, akkor, amikor nincs épp begyulladva?

Babavárók! Türelem! Kép Fel a fejjel, alakul ez majd ahogy meg van irva! Kép
Babázók! Türelem! Kép A babusokhoz, azt mondják, kis gyerek kis gond, nagy gyerke nagy gond! Kép

És búcsuzóul a kedvenc idézetem Bacsó Pétertől: "Ja, kérem elvtársak! Az élet nem egy habostorta!"

Pusz

Macs
maccs

Sziasztok!

Csirkesz, én is sírtam a szüléstörténeteden, részvétem a nagymama miatt...

Nekem valamelyik nap esett le, hogy Lili névnapja pont aznap van, mikor az én nagymamám meghalt... Nagyon rossz lesz úgy névnapot ünnepelni, hogy közben tudjuk, aznap ment el a mamám. Érdekesség, hogy Lili harmadik neve Julianna, amit a mama után kapott.

Egyébként jól vagyunk, végre megszűnt az átjáróház, ma vagyunk először kettesben. El is határoztam, hogy mától keményen rászoktatom a kiságy belülről való tesztelésére a dedet, ugyanis úgy még nem nagyon látta. Éjszaka mindig mellettünk alszik (bár ma az apja átköltözött hajnalban a nappaliba...), nappal meg ott, ahol éppen szopizott és elaludt. Vagy a babakocsiban. Nem lesz ennek jó vége. És eddig ha csak egyet is nyikkant, egyből felkapta valaki. Ennek is vége. Hm..., már ha kibírom.
Reggelre leesett a köldökcsonk végre! Örülök neki, mert 2 napig fityegett egyetlan szálon, és szerintem csikizte a pocakját.

Kérdés: Konakiont hogy (mivel) adjátok be? Ma vagyunk 2 hetesek, el kell kezdeni a szedését.

Andi
Vendég

Sziasztok!

Én is úgy tudom, hogy lázasan nem szabad szoptatni.

Tanácskérés szoptatásügyben lehetséges az info@lll.hu címen! Én már írtam nekik, és nagyon korrekt válaszokat kaptam.

Liv

Kép

Kép
liv

Andi!

A Konakiont néhány csepp tejben oldd fel egy kiskanálban, és úgy add be a babának!

Liv

Kép

Kép
liv

Köszi, Liv!
Vendég

Én vettem egy gyógyszertári cseppentőt, abba rakom bele, és úgy adom a babának, nem mindig van időm bíbelődni a fejéssel és a kanállalKép Egyedül a D vitamint kapja műanyag kiskanállal.

Éjszaka megint huligánkodtunkKép mármint a kisasszonyKép
Ki vagyok nyúlva, de ma még kell az erő mert tanácsadásra megyünk.

Babázóknak GRATULAKépKépKép Kép Többieknek kitartást a finisig, utánna meg még több kitartástKép

Noémi
fantikbaba

Csirkesz Kép
most olvastam és nem tudok mást mondani a meghatottságtól: GYÖNYÖRŰ.

Én a D vitamint simán cseppentem a szájába, mindig kinyitja.
A K-t is beleöntöm, mert annyira keserű, hogy szerintem 1 kiskanálnyi tejcivel képtelenség elvenni az ízét és így legalább csak kis mennyiséget kell lenyelnie. Rögtön utána meg megkapja az Infacolt (jó édes) és a cicitKép

Képzeljétek, tegnap egy céges rendezvényre mentünk a férjemmel és több mint 4 órát voltunk távol otthonról. A szomszédasszonyunk vigyázott a lurkóra. Mint utólag kiderült picikénk végig sirdogált, mégpedig úgy, hogy mikor kézbevette, akkor eltolta magát felnézett, megnézni, hogy ki is ez és rákezdett.
Mikor megérkeztünk, kezembe vettem és fél perc alatt elernyedt és aludt 5,5 órát, az én kis óraműpontos 3 óránként evő gyerekem.
Hihetetlen és csodálatos, hogy milyen szenzorjai vannak egy 7 hetes babának és mennyire beazonosítja az anyukáját.

Sajnos nem tudom követni az eseményeket, mert nagyon nagy itt a pörgés szerencsére, de mindenkinek gratula és kitartásKép
Puszi. Edit

Edit
Kép

Kép
reditke

A Ti babáitok mennyit vannak a kiságyban? Hol alszanak? Értem én ezt éjjelre-nappalra. Csak kíváncsi vagyok...
Vendég

Sziasztok!

Felhívam szoptatási tanácsadótKépKép, mert érdekelt a téma:
határozottan mondta ő is, hogy lázasan (bármekkora is a láz) lehet szoptatni. Mellgyulladás esetén meg kell is, mert a mellgyulladásnál nagyon fontos a mell kiürítése, és a mellszívó közel nem olyan hatékony, mint a baba szopása.
De tényleg, ha valakinek kétsége van, beszéljen szoptatási tanácsadóval.

Kormi!

Nagyon örülök, hogy azért velünk tudsz beszélgetni!KépKépKép Már interneten is lehet szoptatási tanácsadóval beszélni, itt:
http://www.noklapja.hu/index.php?id=192&szakerto_id=326621&func=kf
Azért pár dolgot javasolnék én is, hátha segít:
1. A seb esetleg azért nem tud begyógyulni, mert már nem teljesen tiszta, úgyhogy én először lefertőtleníteném. Gyógyszertárban biztos tudnak rá szert adni, én 3%-os hidrogén-peroxid oldattal kezeltem az enyémet (ez egy kicsit érdekes, mert pezseg azon a részen, ahol szükséges a fertőtlenítés, viszont a mellbimbón is lehet alkalmazni).
2. Megnézhetnéd, hogy a babádnak nincs-e lenőve a nyelve, ill. szopi közben jól állnak-e az ajkai (kifelé kell fordulniuk). És azt is, hgy nincs-e szájpenésze (ez akadályozhatja a sebgyógyulást).
3. Ha tudod, hogy nem kapja be rendesen a cici, akkor rá kéne venni, hogy mégis jól tegye meg. Ha sikerül, akkor arra hamar át fog szokni, érdemes próbálkozni, és ne hagyd, hogy a rossz rögzüljön. Ha egy szopinál nem csinálja jól, akkor vedd ki a szájából a cicit, és addig próbálkozzatok, amig nem megy jól (érdemes több szopipozíciót kipróbálni (itt vannak ötletek: https://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/275/7327.html?1095253653), mert találhattok olyat amiben talán könnyebben sikerül a helyes szopit megoldani).

Andi!

Éjjel nálunk Hanna mindig közöttünk alszik (ez nekem igy elég kényelemes, mert én is tudok aludni, és elférünk (apuja is jól alszikKépKép), sőt még hetente többször a 2 éves fiunk is nálunk aludt (azért remélem erről előbb-utóbb lezokikKépKép)), csak esetleg az első szopiig nem, ha korábban előbb tettük le, mint ahogy mi aludni megyünk (ekkor a bölcsőjében alszik). Nappal változó, időnként rajtam alszik, de ha sikerül (általában szokott), akkor a járókájában alszik, ill. szoktunk sétálni is, közben is alszik... Mondjuk ő a saját ágyában is aludna, de a járókában látom őt, és ez így jobb (egyébként a szobánkban van a bölcsője az emeleten).

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Andi!
Este az ágyon velemKép Szopi miatt is kényelmesebb így.Nappal változó ahol épp elaltatomKép Azaz magamon, babakocsi mózesében, kiságyban még nem sikerült elaltatnom, de sokszor mikor már mélyen alszik bekommandózom oda.
A párom jól megfázott, most szájmaszkban jár mint Jacko és a babát sem babusgathatjaKép Úgy sajnálom. Vigyázzatok ha közösségbe viszitek, megint megfázásos nyavaja terjed.

Hasfájós babák:
Dokinéni azt mondta hogy próbáljátok ki hogy pár napig nem esztek tejes dolgokat, ha javulás van, akkor célszerű elhagyni ezeket.Sok baba érzékeny a laktózra ilyen korban.

Noémi
fantikbaba

Sziasztok!
Hazaértünk a kórházból, és most szokjuk az új otthonunkat Vikivel.
Szerencsére nagyon jó baba, sokat szopizik, és sokat alszik. Néha kicsit nyűgös, de ez igazán belefér. Az első éjszakánk itthon, olyan jól sikerült, hogy férjem észre sem vette, szinte, hogy mikor szoptatok, igaz, én átköltöztem a baba mellé, de szerencsére mindig felébredtem, mikor éhes lett.

Amint tudok még jelentkezem.
Moszi

KépKép
Kép
moszmota

Sziasztok!
Igaz nagyon eltüntem,de azért mindig,ha tehettem olvastalak Titeket.
Öröm olvasni az élményeiteket,születéstörténeteket és látni az édes fotókat a kincseitekről.
Így utólag is mindenkinek gratulálok a csodás babákhoz.Aki,mint én is még var a csodára,nos már nem sok van hátra.
Velünk annyi történt,hogy igen nehezen bírom már kb júli eleje óta.Amit én saját hisztimnek tudtam be,az nem az volt,hanem komoly görcsök..Már júli közepére megrövidült a méhszájam,minek következtében javában feküdnöm és naponta 5+ magnesiumot kellett szednem.
Most így a vége felé is nehezen bírom,mert a három császár és a hasplasztikai műtétek miatt nem igazán enged a hasfalam.A pocakom kb.csak akkora,mintha a hetedik hóban lennék max.De a baba az nagy.Mondjuk a lánykáim is nagyok voltak:4.3 3.9 4.4
Emiatt a belsőmet rendesen nyomja a kislurkó,időnként alig kapok levegőt.Egy dolog csak ennek az előnye:a gyomromat is nyomja,enni sem bírok sokat..Kép
Egész szeptemberben nem volt a dokim,csak most szerdán látott.Következmény,hogy a programcsászár nem 26-án,hanem már 19.-én lesz.Hétfőn kell bemennem és kedden műtenek.
Kicsit félek,mert doki sok szövődmény lehetőségéről kezdett tegnapelött beszélni..
De remélem minden rendben lesz,és nemsokára 11 nap mulva már én is a babázók körében tudhatom magamat.
Igaz már van három lánykám,de a legkisebb is már elmult 6 éves,úgy érzem magamat,mint egy első gyermekét váró anya..Lehet,hogy azért,mert most kisfiam lesz..

Jaj,látom sokat beszélek..De remélem nem haragudtok meg érte..
Millió pusza mindenkinek
Iboly 36+5
ibolyka

Macs! Nekem tetszik a statisztikád.Kép
ÉS még lehet fokozni, hány fiú és hány lány?

Moszi! Üdv újra itt és otthon.Kép
Remélem a többi éjszakátok is jó lesz.
Én tegnap is csak 3 órát aludtam összesen.Kép

Edit! Nem az íze miatt kell tejcibe tenni, henem mert zsírban oldódó vitamin.Kép

Andi! Nappal a nappaliban van az egyik kiságy ott alszanak a babáim. Éjjel pedig a hálószobában lévő kiságyban. Ritkán hagyom őket a franciaágyon vagy a kinyitott kanapén, mert a két nagyobbik lányom nem biztonságos a kicsikre nézve.Kép
Éjjel van, hogy rajtam alszik hol a fiam,hol a lányom. Néha mellettem.Kép
linato

Sziasztok,
Csirkesz, Zsofi,
gyönyörüek a szülestörtenetek, meg is könnyeztem mind a kettöt. Bar mar en is ott tartanek!
Ez az utolso idöszak a legszarabb, mar annyira türelmetlen vagyok, hogy legszivesebben orditanek.
Szerintetek az mitöl van, hogy fogytam kb 1 kilot, mikor ma reggel raalltam a merlegre kevesebbet mutatott? Tegnap 4x voltam nagyWC-n, es most is azon gondolkozom, hogy szerintem megint mennem kell. Lehet ez mar valamifele jele a közeledö szülesnek, vagy csak mar mindenfelet bekepzelek magamnak? Tud valaki valamit erre mondani?
Tegnap voltam dokinal, minden rendben, uh megsem volt, csak megvizsgalt. Ti mindig irtatok, hogy a vege fele mar kicsit kellemetlen volt a vizsgalat. Erdekes, ö ugy csinalja, hogy nem is erzem, csak epp, hogy beleskelödik. Azt mondta, hogy lehet, hogy megsem jön a heten a baba, mint ahogy gondolta, mert a helyzet valtozatlan, de egy kicsit lejjebb van mar azert. Kerdeztem, hogy szerinte kb mikor? Azt mondta, barmikor jöhet, nem tudja megmondani pontosan. Szoval ott vagyok, ahol voltam.
Minden finishelönek hajra!
Linato,
azthiszem meg regebben olvastam, hogy valaki irta, hogy Alice mar regen megszült. Szerintem nyugodtan vedd ki a tablazatbol.
Puszi mindenkinek
Motiot

KépKép
KépKép
motiot

Sziasztok!
S.O.S.! ! ! Ma voltam dokinál, ahol csináltak CTG-t, ezzel minden rendben volt! Fájás szinte semmi, szivhang is tökéletes.
Ez után mentem UH-ra, ahol nézték a méhlepény és az áramlást is! Na itt kiderült, hogy nagy a zür, az áramlásra 3,3-at irt a dokinő (ez mennyire rossz?), a méhlepény pedig már 3-as! Kép Tudom, hogy ez már nagyon gáz! Ma már nem volt hely, igy nem fogtak bennt, de holnap reggel 8-ra jelenésem van! Kép
Ha valaki tud erről bővebben irni, akkor lécci számoljon be, hogy mire számíthatok? Azonnali szülésindítás? Vagy még várnak egy picit, mivel csak hétfőn töltöm be a 36. hetet?

Marica
marica69

Sziasztok Lányok!

Minden friss babázónak NAGY NAGY GRATULA!!! SOK-sok tejet a kicsiknekKépKépKépKép

Sajnos alig van idQm gép elé ülni, ezért is nem jelentkeztem eddig, most is mennem kell, mert a kismanó követeli a cicit! Szegény mellbimbóim már alig bírják a kiképzést, a bimbó körül két napja egybefüggQ kiütéseim jelentek meg, (szerintem a melltartóbetétre vagyok allergiás), és amikor a kis drágám bekapja a cicit, én csillagokat látok. Nagyon rossz, hogy a szoptatás és a testközelség élvezete helyett alig várom, hogy vége legyen, és végre elengedje a cicit.
Egyébként szépen gyarapodik a manócskám, a múlt héten szerdán jöttünk haza a kórházból 3170 gr-mal, és ezen a héten szerdán a védQnQnél 3800 gr-ot mértek.

Mindenkinek jó babázást, ha tudok, majd jelentkezem!

Erka
szekera

Marica, ne izgulj, nekem 4.fokban volt érett a méhlepény a végén már (a 40.héten nézte a doki), és még egy hétig így voltunk, mire megszületett a baba. A szívhangja, az áramlás rendben volt, de erre nem tudok semmi irányszámot mondani. Bár most nézem, Te még a 36.hétben vagy (egyébként akkor nekem is 3-as volt már a lepény), szerintem ez sem gond. Befektetnek, gondolom, kapsz oxytocint és megindul, aminek meg kell. De a dokid biztos elmondta, hogy mire számíthatsz, nem? A lényeg: ne idegeskedj!!! Minden okés lesz.
Vendég

Trompipi: sajnos a dokimmal nem tudtam beszélni, kongresszuson volt Kép, a helyettes meg csak annyit mondott, hogy felvesznek a kórházba. Mivel nem volt hely, igy holnap reggel megyek be.
Én azt hittem (egy papirkán igy láttam), hogy a lepény érettsége 0-3-ig van osztva. Ha még van ennél rosszabb is, akkor talán nem olyan nagy a baj! Kép Nagyon izgulok, hogy nehogy baja legyen a babánknak!
Köszi az információt! Kép
Marica
marica69

Csirkesz!

Most en is itt ulok es bogok a torteneteden.

Magi
Vendég

Erka!

Nincs szájpenésze a picinek? A kiütések viszketnek? Nincs a melleden seb? Nem biztos, hogy allergia...
A profilodból azt látom, hogy Tökölön laksz. Ha megteheted, akkor menjetek be babával együtt a Szt. István Kórház szoptatási ambulanciájára Sarlai Katalin doktornőhöz, ő megnézné mind a baba szopitechnikáját, mind a melledet. Azért ajánlom őt, mert Tökölről viszonylag egyszerű bejutni a Nagyvárad térre a kórházba. Persze a doktornőhöz előre be kellene jelentkezni, de szerintem ilyen esetben mindenképpen jó lenne, ha szakember látná a melledet! Nagyon kedves a doktornő, én jártam nála többször...

Fővárosi Szent István Kórház
Dr. Sarlai Katalin
1024 Budapest, Nagyvárad tér 1. N épület
Időpontegyeztetés szükséges!
Telefon: 216-0350 / 1644, 455-5700 / 1644

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Andi!
Dávid éjjel és nappal is a kiságyában alszik, sehol máshol. Én nem merem magam mellett hagyni éjszakára.

Konakion: tény, hogy keserű, én is megkóstoltam, de Dávidnak a szeme sem rebben (és ahogy a Maccs által múltkor feltett cikk írja, a többi babának sem), amikor lenyeli ezt a keserű löttyöt.

El kell újságolnom nektek, hogy Dávid 2470 gramm (két hete kb. 2 kg-mal hoztuk haza), és egyre jobban eszik, már egyáltalán nem kell pótolni cumisüvegből: az előbb pl. kevesebb mint fél óra alatt 100 grammot szopizott! Olyan ügyes, olyan büszke vagyok rá! Kép

Ja, és egy rövid történet: a barátnőm mondta, hogy az egyik ismerősének van babája, és van bőven teje, de nem szoptat. És hogy miért? Mert szerinte a tápszerben tuti, hogy minden benne van, amire a babának szüksége van, míg az anyatejben nem olyan biztos... Na? Teccik?

Liv

Kép

Kép
liv

Sziasztok!!!!

Ismét egy pocakos bejelentkezés.
Sajnos már 1 hónapja fekszem C2001 miatt, így csak néha jutok el a netig.

Gratulálok minden újszülötthöz, s minden minden jót kívánok.

Héten voltam uh-n a 33 héten 3 héttel nagyobb a baba, 3000gr a súlya, szóval szépen állunk.
Elvileg marad a nov.20 mint várható időpont, gyakorlatilag nincs rá sok esélyem.

Kellemes hétvégét
Márti 33+6
márti05

Még valami:
Tej: felvettem a kapcsolatot az Eszter-lánc Anyatej Misszióval, és ők segítenek! Fagyasztóban gyűjtöm továbbra is a tejet (továbbra is napi kb. 1/2 liter, bár most elkezdett növekedni Dávid tejigénye), és amennyiben összejön 5-10 liter, amit szeretnék leadni, érte fog jönni valaki, akinek szüksége van rá, csak a címemet kell megadni. Ez így egyrészt kényelmes megoldás, másrészt pedig megnyugtató, mert arra gondoltam, mi van, ha leadom a tejet minden nap (mert most már elég sok van a fagyasztóban), de ne adj' Isten, 1-2 hónap múlva már nem lesz tejem, és a fejem verem a falba, hogy miért nem tettem el mindet a fagyasztóba. Igy lefagyasztom mindet, és később a tejmennyiségtől függően leadhatom és meg is tarthatom.

Liv

Kép

Kép
liv

Liv,
Pipike ma másodjára alszik a kiságyában. Ennek nagyon örülök. Persze nem ott aludt el, hanem szopi közben a kanapén, de mikor betettem a kiságyba, nem ébredt fel - ez is valami!KépÚgyhogy éjszakára fel vagyok készülve a legrosszabbra...
Most elég nagy fáradtság van rajtam, de holnap hétvége, Nikinek sincs suli, nem kell korán kelni - kíváncsi vagyok, mikor ébredünk majd meg.
Na, mindenkinek jó éjszakát!
Andi
Vendég

AndiKép
Botond is szinte csak éjszaka alszik a saját kiságyában, napközben főleg a nappaliban szunyókál. Éjszaka viszont ő is, és mi is a saját ágyunkban alszunk, külön szobában.

LivKép
Ez jó hír, hogy végre le tudod adni valakinek az anyatejedet. Tényleg nagy kár lenne elpocsékolni, amikor vannak babák, akiknek nem jut belőle. Érdemes volt utánajárnodKépKép

Nem tudom, hogy megtaláltuk-e a magoldást, de a tegnap estére vonatkoztatva ígéretesnek tűnik. Szóval az esti fürdés után Botond mindig nyűgös volt kb éjfélig. Tegnap este viszont kipróbáltuk azt, hogy a fürdét eltoltuk este hétről fél tízre. Nagyon pancsolt a ded, utána szopizott és aludt fél háromig. Ma ugyanaz lesz a menetrend, remélem ma is hasonlóan jól debütálunk.
Ránk férne, mert az elmúlt két napunk másról sem szólt, mint a sírásról, és ez mindhármunkat kifárasztott.

Megyek, csinálok egy kis spenótot, szokja a ded a fokhagymátKépKép

Nem gondoltam volna, hogy ilyen síratós lett a szülés-történetem. Annak örülök, hogy sokan elolvastátok. A pocakosoknak talán még tanulságos is lehetKép A labdát csak ajánlani tudom mindenkinek.

MaricaKép
Fel a fejjel. Ha a dokid úgy látja biztonságosnak, hogy a kórházban tud rád megfelelően odafigyelni, akkor a baba miatt jobb, ha befekszel. Drukkolok, hogy gyorsan teljenek a bent töltött napok (már ha tényleg be kell feküdnöd)!

Csirkesz

Csirkesz

Kép

Kép

Kép
csirkesz

Kép
Dávid

Kép

Kép
liv

Kép
Fürdés utáni balhé

Kép

Kép
liv

Sziasztok!

BesztiKép
Nagyon köszönöm az információt. Igazad van, mert tényleg szájpenész áll a dolog hátterében, ugyanis tegnap a játszótéren elmeséltem az egyik anyukának a problémámat, aki meg is nézte a mellemet, és mondta, hogy ez tuti szájpenész, neki is ez volt, boraxszal kezelte, és két nap alatt el is múlt. Így tegnap délután már elkezdtem a kezelést, és mára egész más lett a cicim kinézete és már nem is fáj annyira a szoptatás. Egyébként sajnos a gyerek szájában is látok egy-két fehér foltot, úgyhogy neki is bekentem, remélem hamar túl leszünk a dolgon. Ha hétfQig nem múlik el, ekkor azért felhívom a doktornQt is.

LivKép
Édes a kisfiad, az én Mátém is csak a fürdést élvezi, ami utána jön, az már nálunk is kicsit balhés.

Erka
szekera

Sziasztok!

Liv: nagyon aranyos Dávid!!Kép
Úgy látszik ezek a picurkák a fürdést élvezik, de az öltözést utána nemKép Bazsi is kiabál fürdés után, csak utána a cicin nyugszik megKép

Finiselők: mi a helyzet? Nincs még újabb babánk??
Kíváncsian várom a következő jövevénytKép

Trompipi: nálunk elég változó a helyzet. Napközben hol az ágyikójában van, hol a mi ágyunkon, délután alukált kicsit az erkélyen is.
Múlt éjszaka érdekes volt, mert 9 után elaludt és fél 12-kor ébredt fel enni - ez egy fix időpont még nekiKép - utána hajnalban fél 3-kor arra ébredtem, hogy a mellkasomon alszik és akkor ébredezik a következő szopihozKépKép Szóval, dunsztom nincs, hogy fejeztük be a szopizástKép Gondolom félálomban nem vittem vissza az ágyába, hanem rajtam alukáltKép
Ma elég nyugis napunk van, a tegnapi viszont elég sírósra sikeredett, óránként szopcsival.
Azért lassan kezdünk összeszokni.
A legjobban apa vállán tud megnyugodni, ha nyűgös.

Teszek fel egy képet, ez tegnapi szopcsi után készült, picit sötét lett a kép, nem ilyen barna a legényKép

Kép

Lau
lau

Halihó!
Mi tegnap este szinte semmit nem aludtunk. Pipike egész nap szunyált, este pedig hőzöngött. Kemény éjszaka volt. Ma is alszik szinte egész nap... Úgyhogy félek az estétől. Lehet, hogy jó megoldás tényleg kitolni a fürcsit, lehet, hogy megpróbáljuk. Csak az a baj, hogy Nikinek este 8-kor pontban fekvés, és szeret ő is ott lenni a pacsinál. Össze kell még egyeztetnünk a dolgokat. De végül is még csak most vagyunk 2 hetesek, így nem siettetem a dolgokat (hogyan is tudnámKép).
Na, most talán ébredezik Pipike, megyek, megnézem.
Jók legyetek!
Nem szült ma senki?
Vendég

Nálunk a fürdés utánnal az volt a gond, hogy mivel Dávid 2 kg-mal született, hiányzott róla a zsírréteg, így nagyon fázott mindig, amikor kivettük a vízből. Most, hogy már felszedett 1/2 kg-mot, nincs balhé! Kép

Liv

Kép

Kép
liv

Csajok, egy kérdésem van. Az az oltás (BCG), amit még a kórházban kapott a pici a vállába a tuberkulozis ellen, az egy picit begyulladt. Kell ezzel valamit csinálni? borogatni vagy ilyenek?
Úgy rémlik, hogy mondták még a kórházban, hogy ennek be kell durranni pár hét múlva, akkor jó, de nem vagyok benne biztos, arra meg végképp nem emlékszem, hogy kell-e csinálni vele valamit.
Köszi

Erka Kép
Tényleg kezeld a szájpenészt a babának is, mert oda-vissza fertőzitek egymást. Sajnos én tudom, mert már 4 hete küzdünk vele Kép
Remélem nektek hamarabb elmúlik.
Edit

Edit
Kép

Kép
reditke

EditKép
Most csak gyorsan írok, mert a sírásból elaludt fiam itt szunyókál a bal karombanKép
A gyerekdoki a múlt héten azt mondta, hogy annak örülünk, ha bedurran, és bármilyen is lesz az oltás helye nem szabad vele semmit sem csinálni, pláne nem kenegetni, leragasztani. Akkor gyógyul a legjobban, ha tudomást sem vesz róla az ember.

JudyKép
Mi a helyzet?? Van már baba?? Bírod még a vizesedést? Sokat gondolok rádKép

Csikesz
megyek, mert leszakad az egyszem kezem a sózsák fiam alattKépKép

Csirkesz

Kép

Kép

Kép
csirkesz

Liv, LauKépKép

Helyesek a kisfickókKépKép Tavasszal a topiktalálkán együtt négykézlábazhatnak majd a TOPik csajszik utánKépKép

Csirkesz

Kép

Kép

Kép
csirkesz

REditke: igen, ennek az oltasnak be kell durrannia, nincs vele elvileg teendo (kiveve ha nayon randa lesz, nalunk Lackonak az lett, szal a vegen kezelgetni kellett, es sajna csunya nagy heg maradt utana, meg szerencse hogy nem lanyKép).

Beszti: veodono szerint nekunk is koldokgombank van, kihivtam a dokit, lekezelte valami erosebb fertotlenitovel, hagyott is itt belole, egyelore ezzel kell kezelgetnem. Remelem rendbejon ettol mar vegreKép

orsoly
orsoly

Sziasztok!

Edit: leírták már itt a lányok, de tény, hogy akkor jó a BCG oltás, ha bedurran. Ha nem tenné, meg kellene ismételni, azt, ha jól tudom, 6 hónapos korában teszik. Nálatok nem lesz gondKép

Csirkesz, Trompipi: nálunk is sírós este van, fél 8-tól mostanáig nem tudtam már mit csináljak vele. Későbbre nem tudom tolni én sem a fürdetést, mert a nagyfiam ragaszkodik hozzá, hogy az öccsével fürödjön. Képes emiatt akár fél 7-kor vagy 7-kor is fürdeni, ahogy kijön a lépésKép
Bazsi ma este folyamatosan a cicin lógott, mikor kiesett a szájából, és letettem volna aludni, felébredt, és megint nyekergett. Próbáltam neki lefejt tejet adni, attól elfordította a fejét 10 ml után, tehát nem biztos, hogy éhes volt.
A végén már együtt sírtam vele, bevallom őszintén. Aztán elmentem lezuhanyozni, hogy lenyugodjak, mert nem használ neki, ha ideges vagyok, mire elkészültem, megnyugodott ő is. Sajna, apa dolgozik ma este, pedig nála 2 perc alatt csendben lett volna.
Lehet, hogy most van nála az a periódus, amit mondanak 3 hetes kor körül? Hogy megugrik a tejigénye? Lelkifurdim van, hogy nem tudom, mi baja a gyerekemnek, hát milyen anya vagyok én??

Jó lenne, ha már eltelne ez az első pár hétKép

Megyek pihizni én is, kihasználom, amig alszik a piciKép

Lau
lau

Sziasztok!

Most csak egy rövid bejelntkezés. Sajnos visszaolvasni sincs idöm, de nagy gratula Mindenkinek, akinek megszületett a babája, amióta nem jártam itt.
A szüléstörténet készül, lassan, de biztosan.

Egy kérdés:
Kb. meddig tart az az állapot, amikor úgy érzed, hogy teljesen kész vagy és olyan fáradt vagy, mint soha életedben? Vagy ilyen az elsö 3 hónap?

Majd jelentkezem. Most megpróbálok felrakni egy képet erröl a hatalmas babáról.

Puszi:
MoncsiKépKép
minike

Sziasztok!

Pocakosok! Hajrá,drukkolok, hogy jól bírjátok a hátralevő strapás időszakot!

Liv, hát ezért a szépségért igazán megérte ennyit aggódni, nem igaz?! Kép

Lau! Kép Te irigyled tőlünk ezt a kismanót, és ezért csinálsz mindig ilyen nem tiszta, de sokat sejtető képeket?! Kép

Editke! BCG- nekünk azt mondta a doki néni, hogy a 6. hét környékén fog bedurrani várhatóan, úgy kell ápolni mint a köldökcsonkot: alkoholos pucolás, aztán hintőpor. Nálunk még csak egy nagy lila dudor van a vállán.

Viszont már betöltöttük a 7. hetet, és most van az a kaja bumm, amit a 6. hét környékére igértek. Megint 1 órát zabbant, és alig győzöm tejgyárosként megtömni a hasát.. Kép Hogy repül az idő...

Csirkesz! Nagyon szépre sikerült a történeted. Sajnálom, hogy ilyen vége lett, de legalább megtudta, hogy nagymami lett. Nálunk az apai nagyi világ életében kislányt szeretett volna, erre lett két fia és két fiú unokája. Sokat emlegetjük, hogy milyen boldog lett volna, ha tudta volna, hogy van egy kislány is a családban!... Persze a férjednek most nagyon nehéz lehet. Erősítsétek egymást, a szeretet mindenen átsegíít.

Erka! Szájpenész Kép Egy plussz tipp esetleg: szopi előtt is kezeld a cicidet borax-szal, és a baba száját meg a szopi végén kend be, így nem nagyon tudjátok visszafertőzni egymást, és a hatása is tartós lesz. (Remélhetőleg.. )

Mindenkinek sok pozítiv gondolatot, és derüs estét (Aigner Szilárdtól kölcsönözve) kívánok Kép

Macs
maccs

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?