Ugyanez az oltásnál. Szinte 100%, hogy a babának semmi baja nem lesz, de ott van a rizikó, hogy belázasodsz, vagy kialakul valami ritka mellékhatás.Szerintem mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy a betegség vagy az oltás rizikóját vállalja.
Én pl. nem oltatok, de a férjemet oltottam (IDFlu-val), a gyerekeket nem oltjuk. A gyerekek a kötelező oltások mellett csak az agyhártyagyull. elleni oltást kapták meg + Ádám a kullancs encephalitis ellenit (mert kérte,mert a játszótéren megbeszélték a többi gyerekkel, hogy ez jó + kertes házban lakunk, erdő mellett és rengeteg a kullancs)
Influ ellen azért nem oltatom őket, mert akkor- ha következetes akarok lenni- minden évben be kellene nekik adni akár100 éves korukig. Inkább nem.
Az agyhártyagyulladás ellenit beadattam, mert attól félek. Hirtelen alakul ki, szinte a teljes jólét alatt és gyakran halálos kimenetelű, pár nap alatt megöl még felnőttet is. Az agyhártyagyulladás szinte mindig súlyos, életveszélyes állapot. A varicella nem, a rota nem, az influenza nem, abból a többség maradványtünetek nélkül gyógyul és ritka amikor súlyossá válik. Én eszerint a logika szerint oltatok ill. nem oltatok.
Mégis azt mondom, akit megrémítenek a hírek és fél a súlyos szövődménytől oltassa be magát, szinte 100%, hogy semmi probléma nem lesz.