A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2010 augusztusban baba érkezik...

Babakeksz tényleg nagyon édes Lili(video)

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
evilany

Evilány!

Sajnos csak 6 hétig volt tejem, így azóta tápszeres Lili. Nekem azt mondta a védőnő, hogy kezdjem el a lisztes dolgokat adagolni neki. Zöldséges dolgokhoz finomlisztet, gyümölcshöz darált háztartási kekszet. Egyenlőre ízlik neki.
Vendég

[quote="evilany"]B írta:evilanyabakeksz tényleg nagyon édes Lili(video)

Köszönjük, Tomi is cukor. :wink:
Vendég

Babakeksz a hintát Jézuska hozta (papáéktól)... webáruházból vették, elég drága... :? de én már láttam vaterán/teszveszen is használtat...

Kép
gtunde75

Babakeksz

Ahha....értem.

Rugós hinta:
http://www.teszvesz.hu/listings/index.p ... %F3s+hinta

Rékának is van, nagyon élvezi, szerintem fantasztikus találmány :)

Clárika
Kép
...alig tudom elhinni, hogy teljesült az álmom, hogy mindig itt leszel velem, hogy belőlem lettél, és általam létezel. Én pedig Teáltalad.
clárika

[quote="evilany"]
írta:
evilany
Clarika,fejlesztő:vissza akarod fejlesztetni Rékát? :lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kép
gtunde75

Sziasztok

Mostanában is csak olvasásra volt időm :oops:

CSillag, nagyon nem szép a lábad :( Költözést sajnálom, de ahogy olvastalak, így csak jobb lehet.

Babakeksz üdv köztünk.

Pécsiek: tök jó, hogy tudtok talizni, babáknak is jó, anyukáknak meg főleg. Kristóf mikor kicsi volt akkor sokkal többet jártam el más anyukákkal.
Ha lesz NAGY babatali, akkor mi is mennénk, megoldjuk vhogy hogy eljussunk :D :D

Bekri, nálunk is sok gond volt Kristóf csoki-süti etetésével. Én gyakran adok neki, de! kizárólag ebéd vagy vacsora után. Nálunk az volt a baj, hogy ha nem kért ebédet akkor egyből adtak neki helyette édességet, mert szegény gyerek éhes. Vagy még evés előtt. És nálunk is volt, hogy "gyorsan edd meg, amíg anya nincs itt". A sarkamra álltam, de így én lettem a gyerek szemében a gonosz anya, aki nem ad édességet, mikor a mama, papa stb adna... hát ez van
A másik amitől falnak megyek, mikor kristóf kicsi volt (3 hós!!) akkor már rántott csirkecombot kellett volna a kezébe adnom, persze nem adtam. Most Máténak halgattam ugyanezt hétvégén " még nem eszik húslevest??"
Most már nem zavar anyira mint az elsőnél, elengedem a fülem mellett.

Máté még mindig anyatejcsit kap, mellette kósolgatunk, van hogy nem eszik semmit tegnap pl tejnapot tartott, csak azt evett. De volt hogy 2 üveggel is megevett egy evésre. Eddig alma, banán, barack, szilva, sütőtök csúszik a legjobban, a zöldségekkel nincs kibékülve, de kóstolt már répát, brokkolit, krumplit.

Anyahiány van, aztán megyünk babaúszni, utána folyt.

:D

Kép

Kép
szamocamoca
Tatabánya

Megvagyunk, csak nem győzzük az olvasást.
Jó lenne, ha valaki ráérős készítene egy hetenkénti 2 oldalas beszámolót :)
Így sajna információ hiányában leledzem.
Viszont Csillag sérülését olvastam. "Gratula" Csillag! A sors is türelemre int :) Biztosan iszonyat fájdalom volt, egyszer én a nagylábujjam törtem 3 felé.

Ja! És, ha valaki a balesetibe tölti a drága szabadidejét, felcsöröghet előtte és találkozhatnánk :)
szilvi35

Sziasztok!

Éna Tb-ben töltöttem a délelőttöm nagy részét. Intéztem a Gyedet, könyvelő csak a papírok felét küldte, azt is félig kitöltve :? és volt még egy-két nem egyértelmű kérdés a számomra.

Tünde ha írok pü-t és megadom az adatokat akkor meg tudod mondani igénybe vehetem-e egy gyerek után a családi kedvezményt? Az adójóváírást kértem csak nem tudom, belefér e majd még ez is. :?

Tök jó, hogy adják csak akinek a legnagyobb szüksége lenne rá az nem tudja érvényesíteni (most nem magamról beszélek hanem általánosságban)

Folyt.köv.

királylány

Sziasztok!!!

Tegnap hippper nyügi volt Gergő, egész nap, alig aludt, meg minden, este is totál fáradt volt, aludt 10 percet majd nyügi-sírás-üvöltés.... uram volt a gépné.... de talán msot visszaolvasok!

CSillagom: jaj, miken mész te keresztül!! Tényleg, hova-kivel költözölt???

kaja főőőől

olvasok vissza

Kép Kép

KépKép

Kép

Kép Kép
kfmares

Na megnéztem a hintát, nagyon szuper, és árban sem rossz így használtan. Szerintem kap ilyet a kicsilány...
Vendég

[quote="királylány"][ írta:királylánycolor=indigo]

Tünde ha írok pü-t és megadom az adatokat akkor meg tudod mondani igénybe vehetem-e egy gyerek után a családi kedvezményt? Az adójóváírást kértem csak nem tudom, belefér e majd még ez is. :?

[/color]

persze, kűggyed! :wink: :lol: most én is megyek a TB-be, kicsit megpróbálok felvilágosulni az adókedvezmény-megosztás ügyében... na meg megmutizom Zoét a volt kolléganőknek... :wink: :lol:

Kép
gtunde75

Szilvi35 :D ezt a beszámolóírás dolgot már 1x túltárgyaltuk (bár nem velem de itt) :roll:

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
evilany

sziasztok-igyekszünk épülni :D
3-a? ha helyre jön a lábam...megyek,vagy max ti jöttök....jövő hónap közepére tervezem a visszaköltözést pécsre....de addigra kellene ágy...stb...meg pénz
de majd lesz valahogy

Kép
Geri és Kriszti
csillagfeny1976
Romonya

Csillag csak sarokülő jó?
(a házból nem hoztok el semmit?)

evilany

"Láthatod, az élet rétjén
Te vagy egy virág
Szirmaidként ott tündöklöm
Én,a kisbabád"
:)

evilany

Sziasztok elnézést de csak ezt az oldalt futottam végig .

Baba keksz üdv közöttünk :) kicsiny lányod gyönyörű :)

Nem tudok sokat írni mert Bence beteg lett 6 hónap alatt 1 -szőr igaz csak náthás de elég nyügitőle hétvégén itt volt párom kisfia és tőle szedte össze ami nem baj mert az ilyenek elkerülhetetlenek előbb utóbb valahonnan elkapta volna. De már Martin is elkapta szerintem végig megy a családon de sebaj :) na megyek felkelt.:(

sziasztok.

Kriszti és Bencus
Kép
cicc01

Dobok táblákat hogy Babakeksz is átlássa ki kicsoda :)

születési táblánk

fejlődési táblázat

evilany

1-2 kép

nagyon tévézik

Kép

sziasztok fórumosok!
Kép

játszom
Kép

kis huncut
Kép

kidőltünk....
Kép

Kép
Geri és Kriszti
csillagfeny1976
Romonya

Tünde írtam pü-t. Köszi előre is.

Csaillag sajnálom :( Úgy írnék már mást, de ha ez van.....visszaköltözöl a panelba a gyerekekkel? Tibi? Szólt valamit?

királylány

[quote="evilany"]C írta:evilanysillag csak sarokülő jó?
(a házból nem hoztok el semmit?)

helyügyileg az lenne praktikus....és jó megoldás

Kép
Geri és Kriszti
csillagfeny1976
Romonya

Szia!
Azt hiszem Évi kérdezte hogy lakunk, megpróbálom leírni:
Apósomék családi házában lakunk, külön lakás, mi lakunk a tetőtérben, sógoromék (5gyerekkel) alattunk, legalula legkisebb lakásba visszaszorulva :lol: após-anyós.
A lakás ennyiünknek nem nagy: nappali amerikai konyhával, pici kamrával,egy kicsi szülői háló-dolgozó szoba, két kicsi fürdő-WC, és a gyerekszoba, aminek van galériája, egyelőre ott alszik a 3 fiú, és egy a szobából leválasztott kisszoba, ahol Eszter alszik, és elvileg a kicsi ikrek a rácsos ágyban, meg ott van a pelenkázó is. A nappli felől megközelíthető még egy kis padlásrész, ahol most tárolunk, de lehet, h később vmelyiknek ott alakítunk ki háló-kuckót. ami nagy előny, h van egy szép nagy kert, játszó résszel, focizós résszel, nyáron medencét is el szoktunk állítani. Meg ugye nem minden a lakásban tartandó, pl van bicikli tároló, meg a fáskamrában tudunk tartani sokmindent (krumpli, cukor, befőttek, stb). van a pincében műhely, ahol a szerszámokon kívül van pl egy nagy teregető, amit közösen használunk, meg persze tartunk ott is sok mindent, bőröndök, stb. Én lakótelepen nőttem fel, és ott a lakás kicsiségénél nagyobb gond volt, hogy az ember hova tegyen egy biciklit vagy egy szánkót!
Megyek, mert a fiam rá akar cuppanni a gépemre!
Claire
claire

[quote="királylány"][ írta:királylánycolor=indigo]Tünde írtam pü-t. Köszi előre is.

Csaillag sajnálom :( Úgy írnék már mást, de ha ez van.....visszaköltözöl a panelba a gyerekekkel? Tibi? Szólt valamit?[/color]

semmit-közöltem vele...nem volt válasza...ennyi...én ezt már nem csinálom...legközelebb a fejembe áll a balta vagy a fejsze?
na azt már nem!!!!

meleget kényelmet és nyugalmat szeretnék a gyerekeim számára (és magamnak is)

Kép
Geri és Kriszti
csillagfeny1976
Romonya

Csillag jobb lesz neked/nektek külön. Legalább idegileg nem készülsz ki mégjobban. Remélem hamarosan helyrebillensz.

királylány

[quote="evilany"]D írta:evilanyobok táblákat hogy Babakeksz is átlássa ki kicsoda :)

születési táblánk

fejlődési táblázat

Szuper a tábla! Majd ha öreg motoros leszek, minket is beraktok? :lol:
Vendég

Csillag! :(

Henger: találtam a teszveszen kívül is, a neobaby című vebb áruházban! sztetek ebből mind egyforma méretű?
C
claire

[quote="csillagfeny1976"] írta:csillagfeny1976
[quote="királylány"][ írta:királylánycolor=indigo]Tünde írtam pü-t. Köszi előre is.

Csaillag sajnálom :( Úgy írnék már mást, de ha ez van.....visszaköltözöl a panelba a gyerekekkel? Tibi? Szólt valamit?[/color]

semmit-közöltem vele...nem volt válasza...ennyi...én ezt már nem csinálom...legközelebb a fejembe áll a balta vagy a fejsze?
na azt már nem!!!!

meleget kényelmet és nyugalmat szeretnék a gyerekeim számára (és magamnak is)

Bár én még csak most jöttem, de én is sajnálom, hogy külön kell válnotok. Én elvált vagyok, a két fiam a volt házasságomból született. Nekem az a tapasztalatom, hogy ami nem megy, azt nem szabad eröltetni...
Vendég

Itt volt a védőnő. Megkérdeztem a glutént: mai álláspont 6-8 hós kor között kell bevezetni, ő azt ajánlotta, h (lehetőleg teljes kiőrlésű) megszárított kiflit adjak rágicsálni nekik. De ez még odébb van, a hozzátápit is csak akkor kezdjük, ha teljesen egészségesek.
Almalé, meggylé, répalé, sütőtöklé, aztán uezek + banán pürék.
C
claire

[quote="claire"]I írta:clairett volt a védőnő. Megkérdeztem a glutént: mai álláspont 6-8 hós kor között kell bevezetni, ő azt ajánlotta, h (lehetőleg teljes kiőrlésű) megszárított kiflit adjak rágicsálni nekik.

mindenki mást mond! :wink: többek között a mi védőnénink és a gyorvos is... :wink:

Kép
gtunde75

Ők mit mondtak?
Nekem a nagyobbaknál úgy volt, h amikor már ette a püréket és volt foga is, akkor lehetett a gluténest adni. Mondjuk ez nem ütötte nálunk az előbbit, mert 6hós kora táján mindnek volt foga, és csak 6 hósan kezdtem hozzá táplálni.
Meg régen rögtön pürés gyümiket adtunk, nem leveket, most azt mondta azért a levét először, mert ha vmire allergiás talál lenni a csemete, akkor kevésbé erős a reakció ha csak levet kap.
Hát ezt okultam ma, de tényleg mindenki mást mond. Még szerencse, h a gyerekek nem olvassák ezen fórumokat, és a többségük szépen felődik azzal a táplálással, amit az anyukája nagy szeretettel és odafigyeléssel ad neki. És talán az egészségéhez ez utóbbi dolog döntő jelentőségű! :D
C :)
claire

Babakeksz
Nagyon aranyos Lili :lol: :lol: :lol:

Csillag
Jobbulást nektek!

Claire
Nem mondtam, hogy nem tanul meg Katus magyarul. Mint ahogy Mo-n a gyerekek az oviban tanulnak már angolul, úgy majd megtanul magyarul...
Állampolgárság: mi se vagyunk magyar állampolgárok, románok vagyunk...
Nekünk magyarországi kötődésünk sincs igazából, egy-két barátunk van, akivel tartjuk a kapcsolatot... :?
Romániában is már csak az apósom van. A többi rokonunk Angliában és az USA-ban él... és egy év múlva mi is költözünk...
Tesódéknak van, ami Mo-hoz köti őket, neki itt van a családja :wink:
Más lenne a mi helyzetünk is, ha lenne itt családunk :oops: :wink:

Szamóca
De jó, hogy jelentkeztél! :lol:

TB... én csak becsületesen fizettem... :cry: :evil: :evil: :evil:

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

Én talán másfél hete adtam gabonapépet, ami tartalmaz glutént. 6 hónaposan még csak szopi volt...

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

[quote="claire"] írta:clairek mit mondtak?

hogy 6 hós korig mindent be kell vezetni, hogy minél korábban ki lehessen szűrni az ételallergiát, illetve kevésbé alakul ki így... szóval mi már egy hete kekszezünk a gyümivel, és két hét múlva tervezem bevezetni a husit...
a bevezetés kezdetén lé :arrow: ez egyezik! :wink:

Kép
gtunde75

Sziasztok!

Sajnos kicsit kiütöttem magam. Tegnap sikerült belázasodnom, nem tudom mi lehet. De hányingerem van és fáj a hasam is. :(
Remélem Lili nem kapja el….
Ma anyukámat áthívtam segíteni, tegnap meg a férjem időben hazaért, én meg elmentem lefeküdni, rázott a hideg…
Hát ezek vannak.

A wellness hétvége jó volt, csak szegény Lili nem tudot az első éjjel aludni rendesen. Mindig megfordult az ágyban és felébredt rá (meg kemény is volt az utazó ágy amit ott adtak, de aláraktam másnap egy takarót és azt húztam be lepedővel, így már semmi gond nem volt.
A medencét imádta a lányom. Annyira édes volt, most keresek is valami babaúszást itt a közelben és eljárunk majd oda.

Brik, eszméletlen miket csinál Bence! :lol:
Nagyon ügyes!

Clárika, Réka is nagyon ügyes! :lol:

Évi, látod mondtam, hogy majd Tominak egy kis löket kell (torna) és ő lesz majd a fórum legügyesebb babája!
„Az első 6 hónap” mennyire igaz! Jót nevettem.

Tünde, Zoé a bőröndben annyira aranyos, megértem, hogy apa szeretné magával vinni. :lol:

Csillag, szegénykém… :cry:
Nem valami szép a lábad, nagyon sajnálom.
Illetve a költözést is, de jobb lesz nektek a meleg lakásban.

Ircsi, oda München-en, vissza Frankfurton keresztül megyünk.
Szerintem jól teszed, hogy angolul beszélsz Katussal.
Nővérem is a gyerekekhez angolul beszél. Egymással férjével magyarul beszélnek. A nagylány meg pontosan tudja, hogy anyuhoz angolul beszél apuhoz magyarul és hozzánk is magyarul és nagyon jól nyomja.
Tesóm azt mondta azért csinálja, mert ha bárhova elmennek akkor a gyerek meg tudjon szólalni, meg hát úgy is ott fognak élni, elég sokáig. (ja és mivel ő is több évet kint élt, ezért még a kiejtése sem vicces)

Tina, jó hogy jöttél és már 18. hét! Nagyon szupi.

Babakeksz, üdv köztünk!
Nagyon kis cuki Lili.

Hát én (mi) akkor nagyon le vagyunk maradva a hozzátáplálással. Nálunk csak sinlac van.
Múlt héten nem kaphatott más hamit, mivel hasmenése volt a hét elején. Most meg én vagyok rosszul, de ha jobban leszek csak akkor elkezdem.
Nálunk meg a védőnő azt mondta, hogy 6 hónapos korában kezdjük csak el, alma stb…….
Szerintem mindenki mást mond, dokik stb. Nincs egységes rend!
Az anyuka dönti el, hogy mikor mit csinál

Code snippet: HTML, Used for some forums.
Lilypie Fifth Birthday tickers

Code snippet: HTML, Used for some forums.
Lilypie Second Birthday tickers
woody

Tivadar ma először evett pépet. Eddig kóstolt almát, banánt, de nem ízlett neki.
A pépből fél adagot (80ml víz 3 kanál cucc)
Fő kaja : szopóka

Évi! Hát látod milyen figyelmetlen vagyok!!!
:)
szilvi35

Dia a megosztásról nem tudtak mondani semmit a TB-nél... APEH-os ismerős kéne, de az nincs sajnos...

az egyik volt kolléganőm megkínálta a gyereket egész háztartási kekszel... mondom neki, hogy ilyent még nem eszik!
erre Ő: hát miért nem?!?!
mire én: mert nincs foga, nem tudja megrágni...
mire Ő: meg kell nyálazni neki! :shock: :shock: :shock: :shock:

Kép
gtunde75

Tündi :lol: :lol: :lol: :lol: nyálazza szorgalmasan :roll:

Woody jobbulást!! Örülök h.a wellness legalbb jó votl.
Lili szereti a Sinlacot? Tomi nagyon

Szilvi35,milyen "pép"? Sinlac? Mi abból 70 víz 2 kanál cucc,az kb elég is,szopival.80%ban még mindig anyatejet eszik.

Ircsi,irigylem Chloe-t,megtanul 3 nyelven is min. profi szinten!

evilany

[quote="babakeksz"] írta:babakeksz
[quote="evilany"]D írta:evilanyobok táblákat hogy Babakeksz is átlássa ki kicsoda :)

születési táblánk

fejlődési táblázat

Szuper a tábla! Majd ha öreg motoros leszek, minket is beraktok? :lol:

naná :wink:

Claire,sztem nem egyforma méretűek a hengerek,.bnőm kislányának hosszabb van pl.
Lakhely leírást köszi! Jó nagy család vagytok,sógoréknál is 5 gyerekkel!Ott is van iker?

Na mennem kell vki ordít....

evilany

Megvan a bébifészek :)

Kép

Kép

Kép

Kép

evilany

Sziasztok!

Én is szeretnék csatlakozni hozzátok. Nekem Dani augusztus 25-én született. Ő az első gyerek a családunkban.
santacsilla

Csilla,üdv! Mesélj magatokról.
Gyönyörű a kisfiad!

Na csajok olyan kemény nap volt,nyügi Tomival,cicin elalvóssal,hogy én most felmosok és a vasalnivalót hagyom másra :) megyek aludni...legalább kialszom magam(??)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára evilany 2011.01.26 20:03-kor.

evilany

santacsilla szia! üdv itt! de jóóóó! frissül a csapat! :wink: :lol:

Kép
gtunde75

[quote="gtunde75"][ írta:gtunde75b]santacsilla szia! üdv itt! de jóóóó! frissül a csapat! :wink: :lol:

netán már unsz minket? :roll: :lol: :lol: :lol:

evilany

gondoltam, hogy ezt a labdát leüti vki! :wink: :lol:
tudod, hogy nem azért írtam!!! :lol:

Kép
gtunde75

Évi, nagyon jó ez a bébifészek!!!!!!!

Magamról: nálam jön a keményedés, nyilalás, fáradékonyság... :( Holnap doki, majd kikérdezem...

Kép
xtina75

Először is minden baba gyönyörűséges!!!
Mi is fogzunk már nagyban 3 hós kora óta, csak eredményét sajnos még nem nagyon lehet látni. :( Megy a folyamatos nyáladzás, meg nyűgösség, de az elmúlt napok még az eddigiektől is rosszabbak voltak. Lehet, hogy a hó teszi, nem tudom, de már átmehetne rajta.
Hozzátáplálásról, nekem is azt mondta a védőnő, hogy az az új felállás, hogy mindent minél hamarabb be kell vezetni, az allergének kiszűrése miatt. Mi már ettünk sütőtököt, őszibarackot, almát, krumplit, banánt, ezeket Sinlac-kal vagy rizspéppel kevertem. Viszont egyre többet bukott a drágám, amire jelenleg még nem nagyon tudok magyarázatot, úgyhogy most csak tápszer és Sinlac. De így is bukik, úgyhogy nem tudom, mi lesz. Illetve reggelente még le tudok fejni kb. 10-15 ml anyatejet.
Ki hogy viseli a bezártságot? Vagy mit tesztek ellene?

Kép
santacsilla

Szia Csilla!
Üdv itt! :lol: Ezt most úgy mondtam, mintha ezer éves motoros lennék itt. :D :D :D
Az én védőnőm is arra hajaz mint a tiéd, hogy minnél hamarabb kiszürjék az esetleges allergiákat.
Az én kiscsajom még most sem alszik, apája ölében rágja az újjait. kibújhatna már a felső fogacska, mert ma extra nyűgös volt. Aludt kb háromszor 15 percet... :roll:
Amúgy tök szép mindenki blogja, az enyém meg olyan ratyi kezdetleges. Nem akar valaki a stylistom lenni? 8)
Vendég

Kép

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

Évi
Aranyos Tomi a fészekben! Ismerkedik a makkával :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Csilla
Üdv itt!
Gyere, mesélj magatokról, hozzál képeket! :wink:
Bezártság ellen én erősen védekezem. Szinte minden délelőtt van valamilyen programunk... baba-mama klub, úszás :wink:

Tina
Keményedés, nyilalás természetes. Most van egy intenzív növekedésben a méhed, a tartószalagok nyúlnak. Szedjél magnéziumot! Fáradékonyságra is jó! :wink:

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

Megkérdeztem a hugomat... Szerinte, a korábbi hozzátáplálás a tápszer-, és bébiételgyártók lobbija...
Miért javasolják a korábbi hozzátáplálást a jóléti társadalmakban? És a fejlődő országokban miért nem? :roll: :roll: :roll: :roll:

Mi is most kezdtük el a hozzátáplálást. Általában a 4 hónapos kortól javasolt bébiételek közül kapott eddig Chloe. (husosat még nem...)
Nem is mindennap kap szopin kívül mást, erőszakoskodni nem fogok vele...

Lehet, hogy az egyik énem tartja vissza a gyerekemet az evéstől, mert most az van, ha kimarad szopi, eszik már mást is, akkor félállásban megyek dolgozni...
Szeretném :oops: :wink: (elitélhettek, dobálhatjátok rám a köveket :wink: )
Hiányzik a munkám.... :oops:

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?