Boo!
Nekem is megindult egy ideje a fészekrakó ösztönöm

. Állandóan meglátok vmit, amit meg kell csinálni, és egyszerűen nem tűrhet halasztást

.
Ja, és a változás:
Apa nem iszik

. Mármint egyáltalán

.
Eddig sem volt alkesz, vagy ilyesmi, de megmaradt olyan "kamaszos ivónak": hétvégén mindig, meg egyszer-egyszer hétköznap is, de akkor csak 3-4 sört, és inkább nyáron. Viszont a hétvégéken, főleg ha nagyobb társaság volt, vagy alkalom, akkor elég rendesen be tudott piálni.

Sose volt vállalhatatlan, meg nem hányt, nem fetrengett...szóval azért egy határon nem ment túl, de engem már egy ideje idegesített a dolog, mert olyan hülyén éreztem magam, hogy ott vagyok mellette pici gyerekkel, meg pocakkal, ő meg szó szerint úgy viselkedik ilyenkor, mint egy szobájából kiszabadult kamasz

. Pár hete már mondtam neki, hogy szeretném, ha beszélnénk erről, mert ez engem zavar, és azt gondolom, hogy 32 éves, kétgyerekes családapaként, és jól menő, amúgy nagyon is tiszteletben álló férfiként "nem engedheti ezt meg "magának. Elsősorban saját maga miatt, de miattunk is... Aztán erre a beszélgetésre nem is került igazán sor, ugyanis múlt hétvégén, "megvilágosodott"

.
Nem untatlak titeket a részletekkel, majd személyesen, a lényeg, hogy hirtelen ötlettől vezérelve lekameráztam azt a részt, amire ő azt hiszi, hogy én csak túlreagálom, mert ő nem is olyan ittasan

. Nem volt sem agresszív, sem alpári, sőt szinte alig beszél a felvételen, de anniyra kiakadt saját magán (és anniyra másnapos is volt

), hogy megfogadta, nem iszik többet

. És ez nem az a másnapos jajénsosetöbbet rimánkodás, mert másnapos már sokszor volt, de ilyet még sose mondott! Meg ismerem a férjemet, ha ő fejben eldönti, hogy ez így lesz, akkor meg is csinálja. A cigiről ugyanígy szokott le, egyik reggel úgy kelt, hogy nem gyújt rá többet. Ráadásul a pia az kutyafüle a cigihez képest, mert ő közel sem volt alkoholista, bár azt szoktuk mondani, hogy "társasági alkesz"

. Azt mondta, ő is úgy gondolja, hogy a gyerekei miatt nem viselkedhet így, meg amiket írtam...meg hogy nem akarja, hogy ez legyen a "program, a hobbi" az életében, mikor mindene megvan, boldog, semmi oka, hogy "pótlékjai" legyenek

. Ráadásul a fogyását ez sokban visszavetette, és ez már nagyon idegesíti, úgyhogy emiatt sem akar inni.
Én mondtam neki, hogy azzal semmi gond nincs, ha egy-egy alkalommal iszik, csak legyen mérték, de azt mondta, tényleg nem akar, nem érdekli. Ez nála vhogy totál pszichésen működik, mert azóta sokszor kérdeztem, de egy porcikája sem kívánja, sőt volt azóta piálós szülinapon tegnap, meg ma is volt itthon is pia, de abszolút nem kívánta, meg ma direkt itatta a keresztpapit, de neki egyáltalán nem kellett. (bár mikor az anyja felhúzta, akkor puffogva mondta, hogy eddig eszébe se jutott, hogy inna, de most bezzeg, egy szuszra legyűrne egy sört. És ezt is inkább motiváló tényezőnek fogta fel, mondván milyen gáz, hogy piával oldaná a feszültséget, és hogy erről is az anyja tehet

. Most a tesójánál van, boxmeccset néznek, mindenki iszik, ő nem

.)
Ja, és ő mondta ki azt is, hogy köztünk csak és kizárólag akkor van feszkó, hogyha ő ittas, vagy ha másnapos, és emiatt mufurc. És hogy tök gáz, hogy az amúgy csudiszupi házasságunkat egy ilyen dolog kell, hogy befolyásolja...
De amúgy az elsődleges ok a gyerekek! Nekem a legtöbb gyerekkori barátnőm (többnyire a gyülekezetből) mind félistenként tisztelik, és szeretik az apjukat. Nekem ez sajnos nem adatott meg (nem azért mert apám alkalmatlan volt a szerepre, hanem mert lemondott róla

), és Ricsinek sem, mert az ő apja meg hiába nevelte fel, sosem volt mellette, mert alkoholista. Amúgy tök normális, vezető beosztásban dolgozik, jól szituált, intelligens, szóval nem az a tipikus alkesz, de sajnos minden nap iszik, sokat, és nem otthon... Ricsinek nagyon fontos, hogy jó példa legyen a gyerekei számára, és ő nagyon is szeretne ebben a "félisten" szerepben tetszelegni

. Viszont felismerte azt, hogy ehhez "áldozatokra" van szükség. Mondtam neki, hogy képzelje el a szitut, hogy én egy buliba tök részegre iszom magam, idiótán viselkedem, hülyeségeket csinálok, milyen képet fest az rólam?! "Ennek van két gyereke?! Hát milyen anya lehet ez?"... Arról nem is beszélve, hogyha a gyerekek is ott vannak! Szülőként egyszerűen nem viselkedhetünk így, ez ugyanúgy a felelősség része!
És ebben ő is teljesen egyetért, már a cigiről is Botond miatt szokott le anno, mikor még pocakos voltam. Most Andornál a piáról. Hát nem tudom mi lesz, ha még egyet szülök

? Többet nem szexelünk?
Nem állítom, hogy totál antialkholista lesz, és a büdöséletbe többet egy kortyot sem fog inni, de nem is kell neki ezt vállalni, mert pl. én is szeretek meginni egy-egy pohár vmit... De abban biztos vagyok, hogy többet nem lesz ilyen kamaszos, rendszeres, carokbele-ivászat!
És azt sem állítom, hogy valaki ne lehetne jó apa, férj, társaság....azért mert rendszeresen iszik! De sajnos neki nem a jó oldalát hozza ki a pia! Ő eleve nagydumás, pörgős, vidám, poénkodós, amolyan központi figura, ő ha iszik, akkor "sok" tud lenni. És ez az ami gáz. Volt!
Bocsi a regényért

. Aki nem ismeri Ricsit, annak még ez is úgy jöhet le, hogy "na, alkesz apuka jó útra tért", de nem erről van szó, akik voltak nálunk, vagy vele egy bulin azok tudják miről beszélek

. Ha más férje viselkedik így, hogy kamaszosan baromkodik, az nekem is vicces, de ha az enyém, akkor az tök égő

.