Új privát üzeneted érkezett!

[url=http://www.hetek.hu/index.php?lap=36&rovat=22&cikk=2707" TARGET="_top]http://www.hetek.hu/index.php?lap=36&rovat=22&cikk=2707[/url]


Két lábon járó influenza


DR. MOLNÁR ATTILA

Itt van az ősz, itt van újra, s vele együtt a papírzsebkendő-reklámok ideje. A kórisme: orrfolyás, gyengeség, rossz közérzet, ízületi- vagy izomfájdalmak, hőemelkedés. Gyógyszer nincs rá, csupán a néphagyomány és a józan paraszti ész által diktált gyógy-szerek, és úgy hívják: influenza. Ha ugyanis a fent felsorolt tünethalmazon túl egyéb tünetek is hozzácsapódnak a napi gyakorlathoz, már nem nevezhető influenzának. Eddig vírus okozza, ezen túlmenően már baktériumok a felelősek a fellépő torokgyulladásért, gyerekek esetében gyakran fülgyulladásért, továbbfejlődve esetleg légcső-, hörgő- vagy akár tüdőgyulladásért. A baktériumokat már lehet irtani, ellenszerük az antibiotikum, de ez a perspektíva talán megfelelően elrettentő ahhoz, hogy komolyan tanulmányozzuk a betegség influenza-stádiumban való megfékezésének lehetőségeit. Annál is inkább, mert cseppet sem fájdalmas, viszont nem is költséges módjai léteznek, sőt azok számára, akik kedvelik a gyógyfüves teák sajátos ízét, kimondottan kellemes is lehet a kezelés. Ebben a rohanó világban pedig az a kitétel, mely szerint ideális esetben egy-két nap otthoni pihenés komolyan felgyorsíthatja a gyógyulás folyamatát – mivel az immunrendszer, ha felmentjük napi rendes teendői alól, inkább ráér foglalkozni a betegség leküzdésével –, kimondottan jól is jöhet. Gyermekek esetében egy nem teljesen kifejlett immunrendszernek kell a küzdelmet folytatnia, nekik tehát legkevésbé sem ajánlott lábon hordozni az influenzát, dugjuk ágyba, mielőtt egy kiadós felülfertőzés – középfülgyulladás és társai – valóban leveri a lábáról.
A lábon kihordott influenza felnőtteknél is könnyebben folytatódhat a felső légutak tekervényes útjain. Ha tehát azt vesszük észre, hogy egyre gyakrabban kell papírzseb-kendő után nyúlni, pedig nem a moziban ülünk egy romantikus filmen, akkor már készíthetjük is az ágyunk mellé a hársfa-, kasfű- vagy csipkebogyóteát – esetleg mindezt egyszerre, mivel amúgy is bőséges folyadékpótlásra van ilyenkor szükség. Érdekes módon nem is a keserű pirulákat a legnehezebb beadni, hanem éppen ezzel az egyszerű dologgal birkóznak a legtöbbet a felnőtt betegek, vagyis az elégséges folyadékbevitellel. Egészséges felnőtteknek testsúlykilogrammonként legalább 35-40 ml-re lenne szükségük, ez egy 70 kg körüli személy esetében nagyjából 3 litert jelent. Betegség, hőemelkedés, láz esetén ezt csak fokozni érdemes. A gyengeség leküzdésére legalkalmasabb vitamin a C, maga Szentgyörgyi professzor ebből három-négy grammot is megevett, ha beteg volt, egyszerre azonban nem érdemes mindet lenyelni, mivel a C-vitamin gyorsan kiürül a szervezetből. Élénkítő hatása miatt gyermekeknek öngól lehet este, lefekvés előtt nagyobb adagot kiporciózni belőle…
Bár, mint említettük, az in-fluenzára nincs orvosság (igaz, valahol Amerikában már kísérleti stádiumban van egy csodaszer) a tünetek enyhítését több medicina is hirdeti magáról C-vitamin tartalommal is gazdagítva. Egy dologra érdemes figyelni: a C-vitamin nagyon nem kedveli a hőt. Ha tehát a gyógyszert amúgy forró vízben javallott feloldani, a C-vitamin tartalomért már hiába fizettünk. A gyógyfüves teákat is inkább áztassuk, mint főzzük, így a csipkebogyó és a hárs kifejtheti áldásos hatását.
Ha már úgyis otthon fekszünk, egy finom tyúkhúslevessel vagy zöldséglevessel ötvözhetjük a folyadék- és sóigényünk kielégítését. Nem terheli meg a szervezetünket, viszont a só mellett tartalmaz fehérjét és ásványi anyagokat is – és még folyadék is ráadásul. És ha ez mind nem hatott volna, akkor gondoljunk embertársainkra: az influenza fertőző, mégpedig cseppfertőző.
bigacsiga
 


[url=http://www.haccpinfo.hu/ujsag/2000-02-07.htm" TARGET="_top]http://www.haccpinfo.hu/ujsag/2000-02-07.htm[/url]

Gyógyteareceptek


Ellenálló képesség fokozására
Teakeverék

Görögszéna (Trigon. foeni graec. herb.) 25 g
Csalán (Urticae herba) 25 g
Csipkebogyó (Cynosbati pseudofructus) 25 g
Cickafark (Millefolii herba) 25 g
Ezerjófű (Centaurii herba) 25 g
Boróka tobozbogyó (Junipei fructus) 25 g

Teakészítés: Keverje össze a fenti komponenseket a megadott arányban. Egy teáskanál teakeveréket egy csésze forró vízzel öntsön le, 10 percig hagyja állni, majd szűrje le. Igyon naponta 3x1 csésze teát.


Emlékezőképesség erősítésére
Teakeverék

Veronikafű (Veronica off. herba) 20 g
Kálmosgyökértörzs (Calami rhiz.) 20 g
Citromfű (Melissae herba) 20 g
Rozmaring (Rosmarini folium) 20 g
Galagonyavirág (Crataegi flos) 20 g
Fehér ürömfű (Absinthii herba) 20 g

Teakészítés: Keverje össze a fenti komponenseket a megadott arányban. Tegyen ebből a keverékből 3 teáskanállal 3 csésze vízhez, főzze 5-10 percen át. Aztán szűrje le a teát, igyon napközben 3 csésze meleg teát.
bigacsiga
 


Milyen más immunerõsítés létezik még?
Névtelen
 

 
 

A homeopátiában többféle módszer is létezik, de ennek az orvoslásnak nem az a lényege, hogy bemész a patikába, és megvásárolod az éppen legjobban reklámozott készítményt, hanem személyreszabott módon történik a gyógyítás ( és persze az immunerösítés is).

Szia: Norcsi.
norcsi (norcsi)
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó