Irina
Sajnálom, hogy nem volt szerencséd a védőnőddel! Többit személyesen.
Móni
fel nem fogom, miért erőltette a tápszert... Hát még én sem tudom, mit kapjon, annyi mindent szeretnék neki venni...
Viranka
nekünk azt mondta az anatómia tanár, hogy hat éves kor előtt minden gyerek olyan lúdtalpas, hogy gágog, nem kell vele semmit csinálni. Ha utána az, akkor kell.
Kaqk
nekünk olyan szerencsénk van, Didrit nagyon megviselte a fogzás, Mendinek egyszerre jött a szemfoga és a rágófoga és csak azt vettük észre, hogy jéé, már az is ott van.
Panndi
hááát, nem is tudom... mindig van új téma, de azt kívánom, hogy ne legyen! Mert vannak olyan betegségek, amivel nem találkoztál még, vannak olyan problémák, amikkel még nem találkoztál, hiába van három gyereked, mert kijöhet a tizediknél is valami. Isten őrizz, csak mondom. De lehet olyan, hogy a negyedik gyermeked teljesen máshogy fog viselkedni bizonyos dolgokban és ami bevált az első háromnál, nála semmi nem fog beválni. Lehet érzékenysége valamilyen ételre, vagy bármi, azért ilyen esetekben egy jó védőnő nagyon sokat segíthet. Vérnyomást te is tudsz mérni, de szívhangot nem. Nekünk a védőnőnk volt olyan, hogy a kisgyermek életét megmentette, mert olyan erős toxémiája volt az anyukának, hogy ha nem szül, lehet, hogy órái vannak hátra, de neki kellett kierőszakolni, hogy menjen be kórházba, mert folyton le akarták beszélni a szülészeten telefonon, hogy ááá, anyuka, nincs semmi baja. Semmi nem volt, csak utána még jó ideig ő volt kórházban, mert épphogy túlélte a szülést. Egy jó védőnő sok gyermeket lát és sokat tanul. Sajnálom, hogy ezt mondod, mert ha ez tényleg így lenne, akkor nagy szégyen lenne, hogy megbuktam anatómiából. Bocsáss meg, nem bántani akarlak, de ez a mondat szíven ütött... Nagyon sajnálnám, ha félreértenél, nem támadásnak szántam, de tényleg rosszul esett ez a mondatod...
Irina
azért erőltetett ez a védőnői hálózat, mert sokszor a védőnő többet látja a gyermeket, mint a gyermekorvos. Mivel a védőnőnek kötelező vizsgálatok vannak előírva, nem történhet meg, hogy nem derül ki valami nagy baj. A védőnő egy egészségügyi dolgozó, a gyermekorvos keze alá dolgozik. Önállóan dolgozik, tehát fel kell tudnia ismerni betegségeket, komolyabb problémákat. Ha a gyermekkel gond van, akkor a megfelelő helyre irányítja. Ha nem így lenne, nagyon sok gyermek és kismama bajban lenne, mert az orvoshoz mindenki nem jut el, de a védőnőhöz minden gyermek eljut. Pont azért, hogy az esélyt megkapja, hogy ha baj van, akkor orvoshoz is eljusson. A védőnő felismeri (jobb esetben), hogy itt orvosra van szükség. A szomszéd meg a barátnő nem, mert nem ért hozzá (kivéve ha egészségügyi végzettséggel rendelkezik persze, vagy véletlenül felismeri, de erre nem lehet építeni). Minden gyermeknek egyformán jár a megelőzés, hogy ha gond van, legyen valaki, aki tudja, hová kell menni, mit kell tenni, utógondozást végezni, nagyon sok feladata van egy védőnőnek. Tudom, hogy nem látszik, de fontos. Most már sajnálom, hogy ez a téma előkerült, mert ahol a védőnőkről beszélnek, azt általában el sem olvasom, sokszor annyira méltatlanul beszélnek róluk. Én meg vért izzadok két gyermek mellett, hogy tudjak anyukáknak segíteni....