2005.01.08 10:31
2005.01.08 19:08
. Ha lelki táplálék a szopi, hiába adok helyette kekszet, ill. ha el is fogadná helyette, az csak egy szép kövér gyerekhez vezetne. 2005.01.08 23:44
2005.01.09 00:50
2005.01.09 12:33
), de terhes lettem (tervezett volt a tesó), most vagyok 4,5 hetes. Sajnos a lányommal veszélyeztettett voltam korai méhtevékenység miatt, kórház félidőtől egy hónapig, gyógyszer a végéig. Érdekes módon, amíg nem estem teherbe, úgy gondoltam, hogy semmi baj nem lehet, sőt, akár tandemszopira is vállalkoztam volna, viszont most, hogy pocakban a baba, hirtelen elkezdtem félni, főleg, hogy a közelmúltban három barátnőm vetélt el
(kettő azóta újra terhes
). Pár napja írtam szoptatási tanácsadónak (Diószegi Eszter), hogy mit javasolna, de eddig még nem válaszolt. Most várok. Félek mindkét lehetőségtől, egyrészt a pocakbabát féltem, másrészt a lányomat, hogy hogyan fogadja, hogy nincsen cici. De persze majd csak lesz valahogy.
2005.01.09 15:02
, a második gyerkőcét végig szoptatta, míg a harmadikkal várandós volt, sőt utána is, mikor jött neki a negyedik, akkor viszont mind a második, mind a harmadik gyerkőce a megváltozott tejci íz miatt abbahagyta. Majd biztos ír neked és biztos azt is elmeséli, ez hány hetesen van, mert arra sajna nem emlékszem, de kb az első harmad vége rémlik nekem. És ha mázlid van, akkor emiatt majd leszokik a babád a ciciről. 2005.01.09 16:50
2005.01.09 18:26
Jé, nem is tudtam, hogy Eszter=Pele!
Ő tényleg jó példa, és ha nem lett volna gond az első terhességnél, akkor én sem izgulnék, de ott már 12 hetesen jelentkezett az első keményedés, aztán fokozatosan egyre több, ezért az izgalom. Kíváncsi vagyok, hogy mit ír Pele.
2005.01.09 23:01
2005.01.10 23:02
2005.01.11 09:50
Viszont kicsit félek az éjjeli programtól, pénteken kezdjük. 2005.01.11 10:54
2005.01.11 23:12
Ti amikor elkezdtétek leszoktatni Cicót a cicizésről éjjel, amikor felébredt kivettétek, és úgy ringattátok, vagy az ágyában maradt, és próbáltátok simizni, meg beszélni hozzá, hátha megnyugszik? Most ezen dilemmázom, hogy ha felveszem, valószínűleg hamarabb megnyugodna, de akkor nem szokja-e meg, hogy felveszem, ráadásul hogyan teszem akkor vissza (roppant éber alvó), viszont ha nem veszem fel, akkor folyamatosan keresni fogja a cicit, és szerintem sokkal tovább sír majd (neki egyébként matraca van, mellé tudok simán feküdni). Másik kérdés: ilyenkor próbáltatok neki vizet vagy valami mást adni? Mert mi panelban lakunk, és száraz a levegő (bár most vettünk direkt párásítót), és szerintem a tejcit ez ellen is "használta". Tanácstalan vagyok. 2005.01.12 14:20
Ilyenkor csordultig van a szívem meghatott szeretettel meg lelkifurdalással, hogy mennyire igyekszik, én meg mindig többet várok el tőle
Ugyanis én abszolút be sem mentem hozzá éjjel, hanem Apa volt ott vele, és mindig elmondtuk neki az alvó cici, Apa vigyáz rád, itt van a vized, a játékaid stb. című szöveget többször is napjában, meg persze este is, lefekvés előtt. Amúgy tíz hónapos kora óta nem alszik már rácsos ágyban, mert már akkor elkezdett kimászni, és ezt nem hagyhattuk. Szóval azóta kijön az ágyból, ha akar (most már gyerekheverője van), tehát fel sem merült a kivegyem vagy ne kérdésköre
Viszont felvétel, ringatás soha nem volt, hanem összebújás ill. simizés (bár ez utóbbi nem kellett neki, most is csak akkor szereti, ha a háta meztelen, és a simizés egyben a fürdés utáni babaolajos masszázs
Egyik nagyon fárasztó napja után így aludt el, egy szál pelusban
...) Vízivás volt, egy kis idei vedelés is (éjjel ha felébredt, és kereste a cicit, Apa felkínálta neki a vizesüveget; egyébként esti elalváshoz ő kapott szopit, az esti meg a délutáni elalvós szopizás maradt meg legtovább), de aztán az is elmaradt, mint később a mellé bújás, mellé fekvés, átölelés stb. A kézfogásos alvás még ezerrel megy, de úgy tűnik, előbb-utóbb elmarad majd az is. Nekem egyébként semmi gondom nem lenne az egésszel, ha nem lennének mindennapos éjjeli ébredések, vagy ha éjjel nem keresne feltétlenül valakit ahhoz, hogy vissza tudjon aludni. Apa ezt mostanában már nem igazán bírja, átmászkálós módszerrel én sem, csak ottfekvőssel, viszont ha megjön a tesó, gőzöm sincs, hogy fogom a kétkölkös altatást megoldani, és főképpen én mikor fogok aludni... Persze addig még sok minden változhat, hiszen Cicó még csak most kezdi megtanulni a nagyinál alvást délután, este meg még sosem aludt nélkülünk (pl. nagyinál), szóval ezek mind előttünk vannak még. 2005.01.12 16:31
Nálunk sajnos apa nem jöhet szóba, ugyanis eszméletlen alvásigénye van, minimum 8 órát kell aludnia, képtelen fent lenni éjjel, mert különben totál hulla nappal, márpedig dolgoznia is kell. Így is direkt pénteken este kezdjük a dolgot, hogy nappal apa tudjon itthon aludni, ha sokat sír a lányka éjjel.
Az én alvásigényem szerencsére kisdrágám születése óta roppantmód lecsökkent. Vizet akkor majd felajánlok, bár nem tudom, hogy a sírástól észreveszi-e, hogy mit akarok. Az a baj, hogy mostanában amikor felébred, alapból mutogat a cicire, és ha nem adom elég gyorsan, sírni kezd. Szóval nem lesz könnyű. Tiapátok az ottfekvős ébredéseket sem bírja? Mert akkor csak meg kell fogni Cicó kezét, és ő alhat tovább, nem? És egy idő után biztosan el tud majd aludni Cicó magától is újra. Én már elterveztem, hogy a tesó érkezése előtt pár hónappal már apa fog a lánnyal aludni, így amikor megjön a tesó, már adott lesz az apa-lány, anya-tesó párosítás. Bár ez persze a tesótól is függ, lehet, hogy ő egyedül akar majd aludni, ki tudja?
Vagy a lányunk akar addigra egyedül aludni.
Én egyébként sosem szerettem igazán egyedül aludni, ezért teljesen megértem, ha egy gyerek nem szeret. Amikor rosszat álmodtam, még 20 évesen is képes voltam átmenni anyuhoz vagy a húgomhoz.
2005.01.13 00:14
(jaj ne!) Hogy mindenki magából indul ki. Kóbor ezen mondata, hogy ő soha nem szeretett egyedül aludni.
Talán ezért várom el Petitől is, hogy egyedül aludjon éjszaka.
2005.01.13 16:31
Viszont akármit lehet neki mondani, mert az éjszaka közepén is megérti. Egyszer nagyon édes volt, éppen magyaráztam neki, hogy éjjel majd Apa alszik vele (ez az éjjeli szopiról leszoktatáskor volt), és közben szopiztunk (éppen kezdtük az esti altató szopit). Rám néz, kiengedi a szájából a cicit, nagy komolyan mondja, hogy "apa", majd folytatja a szopizást
Nem szólva arról, hogy akkor még sok szopi volt éjjel is, én meg alacsony vagyok, és olyan mélyre visszarakosgatni az alvó gyereket, éjjelente min. háromszor, amikor majd leragad a szemem... Akkor kezdtük a leszedett rácsú kiságy plusz nagy matrac mellette verziót. Ezt már több mint egy éve folytatjuk, csak a tartozékok változtak (gyerekheverő, kismatrac)
2005.01.14 14:39

2005.01.14 16:09
), szóval én általában vele alszom, mert úgy gondolom, hogy a férjem már nagyfiú, megérti, hogy miért nem alszom ővele.
(Egyébként a férjemnek semmi baja az egyedül alvással, csak én érzem úgy, hogy őt is cserbenhagytam.
) Nagyon hülye vagyok, mi?
Emlékszem, amikor pár éve az egyik frissgyermekes kollégám mesélte miután a felesége hazament a kórházból, hogy a felesége alszik a fiukkal, ő meg a kanapén, mert így könnyebb, én meg néztem rá mint valami ufóra, hogy micsoda hülyeség, a kicsinek a kiságyban a helye, nekik meg együtt. Most meg nézzetek rám.
De rengeteget ért.
Egy hete szoktunk rá arra, hogy nem egy órás az esti altató cicizés, tehát nem tart addig, amíg elalszik, hanem 5-5 perc, és utána egymás mellett fekszünk a sötétben, halk játék, és ebbe bealvás. Most már teljesen rutinosan engedi el a cicit, integet neki, és simogatja meg, amikor mondom neki, hogy elfáradt a cici.
Kellett azért pár nap hozzá, az első nagyon szörnyű volt. Az éjjelitől viszont azért félek jobban, mert ő nem ébred fel teljesen, csak félálomban kutat, de ha sírni fog, mert nem találja a cicit, akkor tutira teljesen felébred, és nem tudom, hogyan altatom majd vissza. Ez az "apa" nagyon aranyos.
Érdekes, hogy Cicó különbözőképpen reagál rátok alvás terén. Elgondolkodtam azon, hogy vajon én hogyan is aludtam el anno, de egyáltalán nem emlékszem. Egy biztos, mindig rossz alvó voltam, elaludni is nehezen tudok, meg sokszor fel is ébredek, és van, hogy ilyenkor is nehéz a visszaalvás. Bár mióta gyerekem van, sokkal könnyebb minden, legyűr a fáradtság.
De inkább nem tenném, ha sikerül. Viszont eszembe jutott, hogy ő eddig az ujját sem szopta, mert kielégítette a szopási igényét, viszont most lehet, hogy elkezdi majd? 2005.01.15 14:56
2005.01.15 21:09
2005.01.15 21:39
2005.01.21 20:28

2005.01.21 22:18
2005.01.22 15:39
2005.01.24 10:18
2005.01.25 10:13
2005.01.25 11:13
Amúgy igazad van, mitől tudna egyedül aludni, ha mindig ott volt vki
De hát amíg cici volt, addig ez nyilvánvaló (nálunk a cici utáni éber letevés sosem működött, mert örültem, ha egyáltalán valahogy elaludt, mert babakorában kétségbeejtően keveset aludt), most meg fokozatosan próbáljuk leszoktatni erről a nagy közelségről.
Amúgy az éjjelek mostanában teljesen nyugodtak: néha félálomban hallom, hogy felébredt és mond valamit (de lehet, hogy csak álmában beszél), illetve hogy kotorászik és kluttyolja a vizét, de általában ennyi. A mostani éjszaka kivétel volt, mert ő is, én is rosszul aludtunk, és folyton felébredtünk. De most is elég volt, hogy ha hallottam, hogy felsír, rászóltam, hogy semmi baj, aludjon.
Most már jóformán minde éjszakát átalszik, elalszik-visszaalszik gyakorlatilag egyedül (na jó, egy légtérben vagyok vele, de kb. ennyi), a sima jelenléten kívül éjjel már csak akkor van rám szüksége, ha rosszat álmodik - egyébként még arra sem, hogy ébren legyek, nemhogy arra, hogy csináljak is valamit.
Amúgy visszacsatlakozva Botanika gondolatmenetéhez a szopival való korrelációval: nem lehet arról is szó akár, hogy a huzamosabb ideig sokat ébredő kölköt az egyre fáradtabb szülők/anya hajlamosabb cicivel visszaaltatni, mert egy kisbabánál mégiscsak az a legegyszerűbb (nem beszélve arról, hogy szopi közben nekem is könnyebb visszaaludni). A ritkán ébredőhöz meg van elég energia a más módszerekkel való visszaaltatáshoz? így az nem szokik annyira hozzá a cicis elalváshoz? Illetve az elején jobban alvó gyereknél a szülő esetleg hajlamosabb a radikális módszerekre az esetleg egy adott időben újra ébredezni kezdő gyerekkel szemben, mert nem új dolgokra akarja szoktatni, csak visszaállítani a náluk rendes állapotnak minősülő helyzetet. Ez elég kacifántosra sikerült, de talán értitek. Nálunk pl. a "rendes" állapot mindig is a gyakori ébredés volt. Tehát mondjuk fél évesen vagy tíz hónaposan (vagy akár egyévesen) hirtelen elvárni Cicótól, hogy most pedig átaludja az éjszakát, elég abszurd lett volna. Akinek a bébije már mutatott korábban ilyen attrakciót, az talán könnyebben elvárja tőle ugyanazt újra. Én pl. most tök boldog és vasalt vagyok, hogy az én passzív jelenlétemmel sikerül éjjel nyugton aludni mindenkinek. Közben meg egy anyatársam, meghallva alvási szokásainkat, néz rám, hogy én ugyan jól bírom a gyűrődést
2005.01.25 13:16
Na, és persze a babók is! 2005.01.26 22:51
Persze néha nem egyszerű kihúzni a feje alól a karomat, de akkor is imádom, hogy ennyire ragaszkodik hozzám. 2005.01.27 16:44
. Merthogy ma megint 7 átszunyizott éjjel után hajnal 5-kor jött a sírás. Az még korán volt, ezért hagytam, összesen volt 12 perc két bemászkálással. Még "bepróbálkozott" 3/4-6-kor, de a fejemben levő döntés szerint 1/47-ig nincs ágyból kimászás. Ekkor 0,5 perc bömbi után aludt fél nyolcig és akkor nem is bömbizve kelt, csak kiszólt!!! Én ezt nem értem. Ugyanígy volt a délután is, nem tudom miért. Anya tesztnek veszem, vagy mert esik a hó, de régen mindig ilyenkor dőltem be. Remélem ma már nem lesz botrány. 2005.01.28 15:06
). Most esti mesélős bújás van, meg reggeli beszélgetős-éneklős bújás, mindkettő Apástul. (Reggel indul a családi kórus a Pál, Kata, Péterrel, amiben már a kistesó is aktívan részt vesz - imádja, ha énekelünk
). Idilli és megnyugtató. Épp ideje lesz már május-júniusban, hogy az új jövevény felborítsa a dolgokat
2005.02.10 14:34
benéz az ablakon, és örül neki, ha látja, hogy ő már milyen nagylány
2005.02.10 15:40
Az elalvás viszont még mindig 40-50 perc, de egyelőre bírom. Ő úgy alszik el, hogy két kézzel fogja az arcomat.
2005.02.10 23:01
2005.02.11 14:02
2005.02.11 14:38
2005.02.13 21:08
2005.02.13 22:14
2005.02.13 23:25
Nálunk nem is annyira az éjszakai szopikról való leszoktatásnál volt sírás (első alkalommal volt csak kicsit heves, de mihelyt mondtam a vizet, rögtön abbahagyta, azóta néha eszébe jut a cici, de max. 5mp-ig nyöszörög, hogy tudtomra adja, hogy azért ez neki nem feltéltenül tetszik, aztán már alszik is tovább), nálunk az első olyan éjjel volt nehéz, amikor altatásnál nem elalvásig cicizett (ez nála 30-60 perc volt), hanem 5-5 perc váltott cici volt, amiben a cicik elfáradtak és elaludtak
, és ezután ének, simi, kicsi beszélgetés, ölelés és egymáshoz bújva elalvás. Na, ott feladtam volna az első nap után (majd másfél óra sírás kis megszakításokkal), ha nem lett volna muszáj, hogy lerövidítsük a szopit (a tesó miatt ugye). De második nap már nem sírt, harmadik nap meg már olyan természetességgel fogadta, mintha mindig is így csináltuk volna.
2005.02.16 13:54
2005.02.17 10:53
, és semmilyen célra nem akarom az infót felhasználni (kivéve hogy esetleg megmutatom a páromnak), egyszerűen nagyon kíváncsi vagyok
2005.02.17 12:24
2005.02.17 13:52

| X EZT MÁR OLVASTAD? |
|
![]() |
|