A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Gyermekek / magzatok kor szerint » 2004. őszi kisbabák

BABAÉTREND 1 ÉVES KORIG
(Írta: Rózsa Ibolya, LLL-es tanácsadó; IBCLC laktációs szaktanácsadó)

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) és a WABA (A Szoptatásért Világszövetség) ajánlása alapján a babák körülbelül féléves koráig a kizárólagos szoptatás javasolt. A Magyar Csecsemő- és Gyermekorvosok Szakmai Kollégiuma és a Védőnők Szakmai Kollégiuma egyaránt a 6 hónapos korig tartó kizárólagos anyatejes táplálás mellett foglal állást.

Almával, őszibarackkal lehet kezdeni a szilárd táplálék bevezetését. (a legújabb információk szerint, a banán - mint a déligyümölcsök általában - allergizál.)

Az első próbálkozásokhoz egy nyugis időszakot válassz, pl. a délutánt, amikor kipihent a kicsi és vevő valami újra. Először szoptasd meg, majd kínáld meg a babádat egy negyed teáskanál reszelt almával. Ha izlik neki és megeszi, akkor másnap adhatsz neki egy kicsivel többet. Lassan, fokozatosan emeld az adagot és közben figyeld a kicsit, hogy nincsenek-e kiütései, vagy egyéb, allergiára utáló jelek. (A reszelt alma megfogja a székletet, úgyhogy egyszerre ne sokat belőle!)

Egy étel bevezetése kb. 1 hétig tartson. Utána hasonlóképpen ismertesd meg a következővel. A kicsik általában imádják az őszibarackot, ha van rá időd, le is fagyaszthatsz belőle, akkor télre is lesz. Első ételként még meggyet ehetnek a babák (cseresznyét nem) és a ribizli levét. Ezekből is jó felkészülni a télre. Egyéves kor előtt megpróbálhatod a körtét, szilvát, szőlőt, de óvatosan, mert ezek hasfájást okozhatnak.

Zöldségek közül a krumpli jöhet elsőként szóba, a csicsóka, bio-répa, sütőtök, spenót, sóska, zöldborsó, zöldbab. Ha egy-egy ételről megbizonyosodtál, hogy nem allergiás rá a kicsi, akkor már kombinálható más, már kipróbált étellel. Főtt krumplival szoktunk sűríteni, lisztet egyéves korig nem ajánlott adni, az egyre gyakrabban előforduló cöliákia, vagyis lisztérzékenység miatt. Rizs viszont adható.

Egyáltalán nem muszáj külön pepecselni a gyerkőcnek a főzéssel, nyugodtan eheti a családnak szánt levesben főtt zöldséget, húsit, de még a berántás, habarás előtt vedd ki belőle, amit neki szántál.
Ha a családi ebéd nem neki való, akkor persze külön kell főzni, de nyugodtan ízesítheted sóval, cukorral, persze csak módjával. Fűszerezhetők is a bébipapik, nem is annyira az általunk megszokott szárított fűszerekkel, hanem egyszerűen tégy a főzővízbe zellert, hagymát, fokhagymát, bármit, ami jó ízt ad az ennivalónak. Az anyatejes babák úgyis hozzászoktak már az ízekhez, hiszen a mama teje egy kicsit mindig más ízű, aszerint, hogy mit fogyasztott előzőleg.

Egyéves kor előtt nem javasoltak a tejtermékek, a tej, a tojás (először a sárgáját kell majd adni, arra kevésbé valószínű, hogy érzékeny), liszt, hal, paradicsom, méz, citrusfélék, kivi, eper és hasonló aprómagvas gyümölcsök, sárgabarack, dinnye, sárgadinnye.
Kétéves korig nem ajánlott csonthéjasok, magvak és nyers répa adása, fulladásveszély miatt. A földimogyoró és a belőle készült ételek erősen allergizálnak, 3 éves korig is érdemes várni velük.

Ha a kicsi nem fogadja el 6 hónaposan a kínált ennivalót, próbálkozz meg vele újra, 2-3 naponta, vagy hetente. Ha szépen fejlődik, és elég neki az anyatej, akár egyéves koráig is élhet kizárólag azon. Ne feledd, hogy az első életévben az anyatej a gyermekek fő tápláléka.

Vannak olyan vélemények, amelyek szerint a húsokat érdemes aránylag hamar, tehát az első néhány főzelékféle után bevezetni, a magas vastartalom miatt. Vannak babák, akik nem fogadják el a husit, ha anyatejesek, általában nem kell aggódni miatta.

A lisztneműek és a tejtermékek bevezetéséről megoszlanak a vélemények, Magyarországon a Gyermekorvosok Szakmai Kollégiuma 6 hónapos kortól javasolja a lisztneműeket és 9-10 hónapos kortól a tejtermékeket. Ha a családban (bármilyen) allergiára való hajlam mutatkozik, akkor csak egy éves kor után ajánlják őket. Azt gondolom, hogy mivel ma már szinte valamennyi családban előfordul allergiás megbetegedés, érdemes várni ezeknek az ételféleségeknek a bevezetésével. Nagyon sokszor csak évek múltán derül ki, hogy valaki allergiás egy bizonyos élelmiszerre, szerintem nem érdemes reszkírozni, inkább várjunk vele, amíg a baba biztosan megérik rá.

Fontos: az első életévben nem a szoptatást helyettesítjük az egyéb táplálékkal, tehát a szilárd étel bevezetése nem egyenlő az elválasztással. Ezért is ajánljuk a pépeket a szoptatás után. A WHO ajánlása szerint a szoptatás legalább kétéves korig javasolt, de ideális esetben addig folytatódik, amíg a kisbaba magától abbahagyja.

Orsi
KépKépKép
icsilya

Sziasztok
jo nagy forgalom volt mig nem voltamKép
Kyrandia
Mi is csináljuk itthon a masszirozást.A védönö mutatta hasfájásra mert mi is azok voltunk.Nekünk azt mondta elég a sima szüz olivaolaj,én azt használom.

Edit
Ez az oxigénhiány miatti szellemi visszamaradás engem is foglalkoztatott és még néha eszembe jut,mert ugye nálunk is ox.hiányvolt.Szörnyen meg tudják ijeszteni az embert.
Az eucerin olajfürdetöt használjuk ez is 2300 ft 2 deciliter.De ugy látom hogy szebb töle a böre.
Judy
én a csokira és a tejre gyanakszom Kép Az a baj hogy olyan nehéz csoki nélkül KépDe öérte mindent kibirok.

Csirkesz
Én is azt hallottam hogy az intim torna használ.A deák teren van Kriston Andreanak egy tanfolyama, azt állitolag mindent a régi formájára állit vissza söt jobb lesz az ember mint a japán gésák Kép
Gyogyuljatok meg minnel elöbb Kép

Noémi Macs
Én is ugyanigy érzem magam a vizsgák miatt.De már csak 2 van nekem is aztán pár honap szünet.Kép

Fog már nálunk is jön.Annyira hogy már látszik halványan a kis fehér csik és az utobbi pár napban nagyon kis anyás,és nyügös.Sokszor csak kézbe van el.Nincs vkineki vmi ötlete mivel lehetne enyhiteni a fájdalmát?Sajnos a rágokát még nem tudja célirányosan fogni
Nagyon szép mindenkinek a kicsi babája.Kép

Liv
Barátnöm babája 7-8 honapos korába is föleg tejen élt,vagyis megmaradt az 5-6 szopi,és este evés után kinált neki mást,de persze nem sokat.Annyi hülye védönö és doki van.Én nem értem ez mert jo nekik ha egy baba rendesen egészségesen fejlödik?

Kép
Kép
nikk0830

Lanyok!

Melyen az ekcema?
Nekem a csuklojanal eleg piros szaradt a bor, kenem kremmel, hidrokortizonossal, de nem javul.

Lau!

A mi gyerekeink hasonlitanak.
Tegnap volt a fiu 65 centi es 5900 gramm. Nagyjabol egyutt szulettek. Kép Kép Kép

Engem a vedono nem cseszeget, csak az orvos.
De en mondtam neki, hogy nem tudom megtomni. Kép

Magi
Vendég

Lau,
kinél voltatok a Sote-n? Az én nagyobbik fiamnak begyulladt teljesen a fütyije, és ilyenkor az a veszély, hogy visszatapadhat. Kb. egy éve visszarántották neki, de olyan bunkó és durva volt az orvos, hogy soha többé nem akarom oda vinni, úgyhogy jó lenne egy emberséges, gyerekszerető urológust találni.

Hozzátáplálás: hát szerintem egy kicsit el van túlozva ez az egész dolog. Engem anyukám nem tudott szoptatni, és már 3 hónaposan olyan dolgokat ettem amikről most még legalább egy éves korig hallani sem akarnak. Mégsem volt semmi bajom, egészségesen felnőttem és még allergiás sem voltam. Én az első gyereknél 4 és fél hónaposan elkezdtem a gyümölcs adását és nem bántam meg. Most, ha lesz addig elegendő tejecske kipróbálom, hogy 5-6 hónapos koráig nem adok mást, meglátjuk lesz-e valami különbség. Szerintem ez az egész dolog már egy kicsit túlzás, így lehet igazán jól lelkiismeretfurdalást okozni azoknak akik nem tudják ilyen sokáig szoptatni a gyermeküket. Mivel Bernát is az első 10 hétben kapott pótlást, tudom milyen rossz dolog állandóan azt olvasni mindenhol, hogy csak az anyatej a legjobb. Persze én is úgy gondolom, hogy ha lehet azt kapjon, de igazán fontos lenne azok lelkét is vígasztalni, akik mindent megtesznek és valamiért mégsem sikerül. Remélem ezzel a véleményemmel nem bántok meg senkit, csak nekem is sok gondot okozott a lelkiismeretfurdalás, és nem mertem róla beszélni, írni, mert mindig kevesebbnek éreztem, érzem magam azoknál, akik az elejétől fogva rendesen tudnak szoptatni. Bár már sikerült feltornáznom fejéssel a tej mennyiségét annyira, hogy bőven elég, de sajnos cumisüvegből kapta vissza, így már egyáltalán nem fogadja el a cicit. Próbálkozom azért hátha mégis csak sikerülne a szoptatás, de nem tudom hogyan fogadtassam el vele újra a cicimet. Ne haragudjatok, de ez most kikívánkozott belőlem!

Magi,
a hidrokortizonos krémet nem szabad sokáig használni, elvileg ha jó lenne pár nap alatt enyhülnének a tünetek. Nálunk az ekcéma úgy jelentkezett, mintha apro pici pattanások (nem piros)lennének, néhol mintha libabőrös lenne, plussz száraz ott a bőre. Olvastam a múltkor, hogy fejéssel turbózol, ez náladmit jelent pontosan, hogyan növeled a tejecske mennyiségét?

Edit,
akinek babája van mindig aggódik ilyen dolgokon, de amelyik gyerek ilyen érdeklődő biztosan nem lehet semmi baja!

Nagyon helyesek a babák!

Jó éjt mindenkinek!

Dino

Dino

Kép

Kép
dino

Maccs!Köszönöm Ágota nevében is!
Csirkesz!Az alma valóban székletfogó hatású,de mivel még nem evett lazítja a kakit.Tegnap rendesen kakált,remélem ez beválik.A megevett mennyiség kb.egy fél kávéskanálnyi volt.
Dino!Nagyon igazad van.Ágotánál én is ugyan ezt éreztem.Mindenki szoptatta a gyerekét csak az én csöpségem volt lusta enni.Szóval nagyon értem miről beszélsz.
Andi!Csini a lányod!A frizura nem gyenge!Gratula a nagycsaládossághoz.
Magi!Most Adrienn súlynövekedése tökéletes.De Ágotánál minket is piszkált a doki néni.Mindig laborba akarta küldeni mert szerinte nagyon kevesett hízott.GnéKriszti
gnékriszti

Dino!

Ugy csinalom, hogy nem szoptatom a babat, hanem uvegbol kapja meg amit lefejtem.
Nem azert mert nem akarom szoptatni, hanem mert 2 orankent fejek O meg 3-4 orankent eszik, igy nem tudom szoptatni es neha ugy jon ki, hogy szoptatas elott fel oraval fejezem be a fejest.
Szoval uvegezik. De szerencsere nalunk ez nem zavarja be a szoptatast.
Szoval ket orankent fejek, teljesen lefejem, majd ha kifogy, varok par percet es megint elkezdem fejni. ekkor meg jon 10-15 gram plusz.
Ezt csinaom ket napig ejjel es nappal is.
Utana ismet 100-150 grammot tudok fejni 2 orankent, ami 3 orankent 200 is lehet.
Bar mondjuk most tovabb kellett csinalni, nehezebben jott vissza. 3 nap.
Kozben tesztazom, bogyozom es teazom. Kép

Remelem tudtam segiteni.

Magi
Vendég

DinoKép
Én is egyetértek veled a szoptatás/táplálás témában. Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy voltunk mozgásfejlődés kontrollon a Schöpf Méreiben, és rajtunk kívül 4 fiatalabb baba is volt. Mind a 4 tápszeres, ill. vegyes anyatej/tápszer táplálkozású volt, és egy percig sem volt lelkiismeretfurdalásuk, mert nem olvasnak össze mindent a neten meg a bulvársajtóban. Néha ennek is rossz hatása van.KépKép Mindenki úgy táplálja gyerekét, ahogy tudja, a legfontosabb, hogy mind a baba, és mind a mama kiegyensúlyozott legyen. Az én fiaim anyatejet kapnak, de szintén nem szopiznak, vagy csak keveset, így én is fejek 3 óránként. Egyébként rájöttem, hogy eleinte jobban izgatja magát az ember ezen a kérdésen, de amikor megnyugszik helyrerázódik minden.Kép

Cat

Cat
Kép
cateye

Sziasztok Kép
Köszönjük a megnyugtató szavakat. Mára már egy picit jobban vagyok, este páromnak is jól kibeszéltem magam és egy nagyon koraszülött babás, oxigénhiányos barátnőmmel is beszéltem vagy 40 percet a telefonon és ő is megnyugtatott.
Holnap még a kontrollon rákérdezek és a dévényezésnél is, aztán azt hiszem ejtem a témát.
Tegnap délutáni felnőtt magányomban odáig fajultam, hogy azzal kezdtem el idegesíteni magam, hogy Bálintnak kicsit húzott, mandulás szeme van, és hogy ez nem lehet-e valami gyenge down-kór. Szóval szörnyű, de tegnap nagyon bedepiztem, alig ismertem magamra Kép. Aztán megráztam magam, bementem a fürdőbe, jól megmostam hideg vízzel a fejem és visszamentem a gyönyörű babám mellé játszani. Szóval nagyon hülye voltam, de le kellett írnom.

Csajok Kép
Karácsony előtt voltam vérvételen és kiderült, hogy van egy gyenge vashiányom, ami a szoptatás miatt lehet. Mit tudtok, ez jelentkezik a babánál is? Szoktak a piciknek vérképet csinálni, csak úgy rutinból?

Liv Kép
Nagyon édes kis husi és milyen ügyes Kép
Ha gondolod válaszolj emailben, ne untassuk a csajokat a neurológus kérdéssel, de leírnád nekem, hogy pontosan milyen vizsgálatokat csináltak a heim Pálban. köszi

Dino Kép
Bár én szerencsére tudok még szoptatni, de teljesen igazad van. Persze biztos jó az anyatej, mert miért is ne hinnénk el ezt, de ha nem megy nem megy. Nem szabadna még lelkiismeret furdalást okozni annak, akinek egyébként is nehéz ezen túltennie magát. Viszont azt gondolom (bár tényleg csak a pálya széléről kiabálok), hogy ha nincs anyatej, akkor azért van a tápszer ami 6 hónapos korig adható. De ezt úgyis mindenki maga dönti el.

Megyek, mert hív uram és parancsolóm Kép.
Edit

Edit
Kép

Kép
reditke

Dinó!

A kettő nem ugyanaz. Az, hogy nem megy a szopi és adni kell tápszert mellé az nem jelenti azt, hogy el kell kezdeni a hozzátáplálást is. (A hozzátáplálás az anyatejen és a tápszeren kívüli dolgok adását jelenti. Ráaádul még itt is van két fogalom, amit rendszeresen kevernek. Hozzátáplálás az, ha a szopik száma nem csökken, szoptatás után kapja a baba az egyéb dolgot. Ha a szopik csökkentése a cél, azok kiváltására szopi előtt vagy helyett kap a baba mást, azt elválasztásnak nevezik. Ha a baba tápszert kap, akkor a kettő fogalmat nem lehet megkülönböztetni, mert ilyen esetben nem cél, hogy a tápszer mennyiségét megtartsuk, fokozatosan napi 500 ml-re kell csökkenteni a mennyiségét az egyéb táplálék adásának növelésével.)
Persze ez sem mindenhol egységes, de a tápszert kapó babáknál ugyanakkorra szokták javasolni a hozzátáplálás megkezdését. Persze vannak olyan vélemények, ahogy a tápszert kapó babákat előbb is el lehet kezdeni hozzátáplálni, de én ezzel személy szerint nem értek egyet.
Nagyon sokan egyébként kíváncsiságból kezdik meg korábban a hozzátáplálást, de azért meg szerintem nem érdemes, éppen eleget ehet majd még életében mindenféle mást.
Az én véleményem egyébként az, hogy nem a tápszernek van hátránya (igen, számtalan gyerek felnőtt már tápszerrel is), hanem az anyatejnek van számtalan olyan előnye (hogy csak az egyik legegyértelműbbet: az anya immunrendszere "segíti" a babát a tejen keresztül, azáltal, hogy immunanyagokat tartalmaz), ami miatt érdemes mindent megtenni azért, hogy amíg csak lehet, tudjunk adni nekik.
Én nagyon tisztelem azokat, akik képesek fejni és úgy cumisüvegből adni az anyatejet a babának (CatKép).
Nekem egyébként ez a "mindent" nagyon fontos. Egészen biztos, hogy nem a szoptatás az egyetlen olyan dolog, ami nem úgy megy feltétlenül az életben, mint ahogy ideálisnak gondolnánk, de a cél az, hogy hozzuk ki a maximálisat belőle, amit csak megtehetünk. Vagy nem? (Kicsit sántít a párhuzam, de csak hogy értsd: fiam lassan iskolába megy. Nekem nagyon tetszik a Waldorf iskolák gyerekközpontúsága, és tudom, hogy olyan hozzáállású iskolába lenne legjobb helye. De nincs módom rá oda adni iskolába, ezért meg kell keresnem azt, amiben bízok, hogy próbálkoznak úgy viselkedni a gyerekkel. Miközben tudom, hogy bármilyen iskolában fel tud nőni (én is ezt tettem)... És a lelkiismeretfurdaláskeltés: én, mint ilyen témában érdeklődő ember, hányszor olvasom, nem kis lelkiismeretfurdalást érezveKép, hogy milyen iskola is lenne az ideális.)

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Sziasztok!

Macs, Noémi! Édes kis hurkásak a lányok! KépKépNekünk is ilyen szép hurkácskáink vannak.

Andi! Pipike ruhája és frizurája:Kép

Lányok! Nekem nagyon rendes kislányom van. Néha megnézi, hogy mit vesz be a szájába. Reggel, megfogta a kis ujjamat, és alaposan megnézegette, fordítgatta, és utána tömte csak a szájába. Kép

Moszi

KépKép
Kép
moszmota

Sziasztok!

Ezt a képet egyezrűen nem hagyhatom ki!!! Szegény Pipike, úgy "össze van esve", nem?Kép
(Remélem, nem túl megbotránkoztató az "aktfotó").

Icsilya, tök jó, amit a hozzátáplálásról betettél, mindjárt el is olvasom!

Kicsit le vagyok merülve, mint a gombelem. Három gyerek...Kép.

AndiKép
Vendég

Csirkesz
Utólag is boldog évfordulótKép Hogy sikerült?
Jó, akkor halasszunk, szerintem úgyis mi is oltást kapunk a héten, mert ma vagyunk 3 hónaposak.

Nikk
Én is eucerinnel fürdettem, így már beugrott. Nyugi, a fiam is kinőtteKép A fűtési szezon is ront a helyzeten egyébként.

Ekcéma témához: nálunk mindig a lábszáron kezdődött, nem volt már babás a tapintása, hanem érdes. Aztán ha bedurvul, akkor száraz piros foltok

Magi
A hidrokortozonos tényleg nagyon erős, azt hiszem szteroidos, azzal vigyázz, csak ha már nagyon kell, akkor kend és nagyon vékonyam.
Én a homeos dokinénénink által felírt gyógyszertári testápolót használom a nagyfiamnál.
Gellértnél eddig nem jött ki ekcéma, bár a nagynál is csak 4 hónaposan kezdődött.

Szopi:
ha nem lesz elég a tejem, én akkor is csak tápot adok neki 6 hónapos koráig. Gergő is csak azt kapott, még is voltak gondok )ekcéma, krupp...Szóval csak nagyon óvatosan fogok mindent bevezetni.
Egyébként én nem értek egyet azzal, hogy régen is adtak mindenfélét, mégis felnőttek az emberek. Valóban, de tele van a korosztályunk mindenféle nyavalyával. És a helyzet csak romlik a környezeti ártalmak miatt.

na léptem
Judy

Judy

Kép
Kép
Kép
juti

AndiKép
Pipikéről a rucis kép is, meg az akt is nagyszerű. Azon mosolyogtam, hogy a sok redője között szinte nem is látszik a nunija.KépKép

A szoptatom/nem szoptatom/nem tudom szptatni témához én is hozzászólok egy picit. Meglepő dolgot mesélt egy jelenleg Írországban élő barátnőm. Ott három hónapig maradnak otthon az anyák, utána mennek vissza dolgozni, és így szoptatásról ugye szó sem lehet. Aztán más nyugat-európai országról hallottam, hogy ott rögtön a szülés után megkérdezik az anyától, hogy akarja-e egyáltalán szoptatni a gyermekét, és egyre többen válaszolják azt, hogy nem, tehát már a kórházban tápszerrel kezdik automatikusan az etetéstKépKép
Szóval nekem azért pozitív élményt jelent, hogy Magyaro-on tovább maradhatunk otthon (még ha a fizu amit kapunk édeskevés isKép). és hogy a szoptatást ennyire előtérbe helyezik. Az is szimpi, hogy egyre több szervezet van, akikhez tanácsért lehet fordulni mindazoknak, akik szeretnék szoptatni a babájukat, de gonjaik vannak, stb. De a legfontosabb szerintem, hogy mi most már olyan "nevelést" kapunk a neten, médián, civil szervezeteken keresztül, hogy mindegy hogyan táplájuk a babánkat, csak a körülményekhez képest a neki legmegfelelőbb módszert és élelmet találjuk meg. És ez a legfontosabb.

MagiKép
Ez a piros, száraz bőr az ekcéma, sajnos. Ezt a babák általában 2 éves korukra növik ki, sajna ilyen érzékeny a bőrük. Botinál akkor javult a helyzet, amikor elhagytam az öblítőt a ruhái mosásánál, de azért a mai napig testápolózzuk. Ami a babaekcéma egyik legjobb ellenszere, az az Elocom nevű kenőcs. nekünk is ezt kevertetett bele a dokinénink a testápolóba, és 2 nap alatt teljesen megszűntek a piros, száraz foltok Boti testén. (Én felkentem az arcomra, és hihetetlenül nagy csodát tett velem egy éjszaka alattKépKép) Ha gondolod, itt a receptúra összetétele, és tanácsadáson írasd fel:

Glicerinum 50g (5,60 ft)
Stearinum 50g (4,50 Ft)
Aqua Destillata 30g (0,46 Ft)
Elocom (0,1% krem) 15g (420 Ft)

Így cirka 430 Ft az egész, és egy hónapi adag.

Csajok! Már úgy unom ezt a betegségetKép tegnap estére az összes nyálkahártyám felmondta a szolgálatot a sok orrfolyástól. teljesen felmaródott az orrom belseje, az orrom környéke meg úgy nézett ki, mint a bikaviadal utáni porond - vörös és feldúltKép A számban persze homoksivatag uralkodott, mert egész nap csak tátogtam, mint egy partra vetett hal.
Ma meg ugyanez a helyzet, csak bedugult orralKép MEG AKAROK MÁR GYÓGYULNIIIIIIIIII!!!!!!!!!!

Csirkesz

Csirkesz

Kép

Kép

Kép
csirkesz

Liv Kép
gyönyörűen tartja a fejét, gratula!

Magika Kép
Lizának is száraz volt a bőre, néhol piros is, de nem ekcéma volt. Nálunk nagyon kemény a víz, fürdés után szörnyű Kép Mi a gyógyszertári babatestápolót használjuk (317 Ft) és totál rendbejött!

Trompipi Kép
Klassz a szerkezet, amin fürdik! Aranyos a pici!

Ma kapta Liza a 3 hónapos oltást, el volt nagyon keseredve Kép
Súlya 5050 gr, hossza 38,5 cm. Összenyomtam Kép Na jó, az a fejkörfogat, de a támadónő ezt írta be. Egyébként 58 cm.

Megyek pátyolgatom az aprót.
kyrandia

Orsi! Kép
Köszi!
Dávid az első alkalommal - ami csak "lightos" kezelés volt - sírt, de nem annyira. Másodszor viszont nagyon-nagyon! (Nekem is végig tiszta könny volt a szemem, de tartottam magam. Csak azért nem mentem ki, hogy ha esetleg vigasztalást keres, nehogy ne legyek ott.) Vigasztalhatatlan volt. Most, harmadszor is sírt, de meg lehetett közben vigasztalni. Igy nekünk is könnyebb volt.

Védőnő: nagyon kedvelem, tüneményes, okos nő, de ezzel a mellétáplálás dologgal kapcsolatban, amit mondott, azzal nagyon nem értek egyet. A másik: annak idején mondtam neki, hogy rengeteg a tejem, segítsen, hova adhatnám le. Tudjátok, mit mondott? Hogy öntsem ki a csapba.

Dino, itt most nem az ellen akartunk szólni, aki kénytelen mást is adni a tejcsin kívül a babájának, én kizárólag azt az elvet sérelmezem, hogy ha netán egy baba 6 hónaposan nem akarja elfogadni a gyümölcsöt, almalevet stb., akkor erőltessük, mert a végén úgyis kénytelen lesz megenni.

Most nem tudok tovább visszaolvasni, úgyhogy egyelőre ennyi.

Liv

Kép

Kép
liv

Edit, a neurológus kb. 5 percig foglalkozott Dáviddal. Látási, hallási figyelem, kitámaszt-e az első két karján, mennyire lógatja a fejét, van-e kóros reflex (nincs). Ő ezt pillanatok alatt meg tudta állapítani, megírta a leletet, ennyi. Kép

Kép

Kép
liv

Csirkesz!

Koszonom az infot!
Majd megyunk mereckedni es akkor megkerdezem.
Meg majd a ferjem felirja nekem ezt az osszetetelt. Kép

Nos lanyok a csaladban baba eso van.

A papa unokatestvere tegnap szult kislany 4000g 55 cm Zora
Ma a sogornom szult Peti es Barnabast 2500g es 2700g.
Hetvegen kiderult, hogy a papa aki osszeadott minket annak is a felesege mar a 4. honapban van, kisfiu lesz.
Szoval hihetetlen.
Latszik, hogy hidegfront van. Kép

Gratulalok nekik.

Magi
Vendég

Sziasztok LányokKép

Még mindig nagyon szépek a babókKép

Szoptatás:

Itt Spanyolországban 16 hétig (ugye az kevesebb, mint 4 hónap) vannak otthon a mamák a babával, utána vissza dolgozni. Így sajnos elég hamar vége a szopizásnak és a 4 hónapos babák mennek a bölcsibe vagy valaki vigyáz rajuk. Ismerek egy lányt, aki szopiidöben kimegy a vécébe és fej, dehát ezt sokáig nem nagyon nézik neki jószemmel. A kórházban egyébként tölem is megkérdezték, hogy fogok-e szoptatni vagy sem. Egy csecsemös mesélte, hogy van akinek szinte ömlik a teje rögtön szülés után és mégis a tápszerezést választja mások meg napokig küzdenek, hogy belövelljen végre a tejük. Sajnos itt ez van...

Moncsi
minike

LányokKép
Ez nagyon jó azért, hogy Mo-n Nyugat Európához képest ennyivel többen tápláljuk a kicsiket anyatejjel.Kép Végre valami jóban is vezetők vagyunk. Nekem csak az a furcsa, hogy meg sem próbálják minél tovább szoptatni a piciket, hanem rögtön a másik megoldást választják, még a kórházban.KépKép Lehet, hogy itt örülnünk kellene, mert kapunk GYED/GYES éhbért, de azt ne feledjük el, hogy kint a családfenntartók jóval több pénzt visznek haza, amiből szintén megoldható lenne, hogy otthon maradjanak az Anyukák. Nagyon rossz belegondolni, hogy hamarosan itt kellene hagynom a 3 hónapos fiaimat, és nem látnám, hogy hogy fejlődnek.Kép

Cat

Cat
Kép
cateye

Húú, ez tényleg elég elrettentő. Ha belegondolok, ahogy Cat is írta, hogy már dolgoznom kellene, akkor megszakad a szivem csak a gondolattól is. Hogy más mesélje el, hogy megfordult/nevetett, felült stb...
Én viszont Svájcról hallottam azt, hogy ott pedig pár éve létezik háziasszony és anya képző iskola és nagyon nagy becsben tartják azokat a nőket, akik ezt elvégzik és eszerint élnek.
Ébreddés van, megyek.

Edit
Kép

Kép
reditke

Cat Kép

bocs hogy beleszólok, de tudod hogy mi nem Mo-on élunk és hát az a jóval több pénz, amit apuka hazahoz, az bizony elmegy a Mo-inál jóval magasabb rezsi/stb költségekre. Itt Finno-ban a gyerek 1 éves koráig lehet otthon maradni, utána olyan nagyon kevés a pénz, hogy hiába keres az apuka jól, abból nem nagyon lehet megélni sajnos Kép És mindenki visszamegy dolgozni-nagyon kevés a kivétel, ez is az állam célja. Viszont: a bölcsödék szuperek és rengetegféle. Pl van olyan is hogy egy (képzett) anyuka magához vesz 4-5 gyereket és a sajátja mellett o vigyáz rájuk napközben. És ez uannyiba kerul mint a sima bölcsi.

Kriszta
soraya

Sziasztok!!!

Editke, nen irigyellek a gondolataid miatt én a terhességem alatt voltam mindig totál beijedve a down-kór miatt. Igen az anyukák mindig aggodnak valami miatt. Van egy ismerősöm akinél mindne rendben volt mégis beteg a kisfia s elég ksőn jöttek rá, 3 éves volt amikor anyuka jelezte és majd 1 év alatt bizonyosodott be a baj.
Láttam filmeket amikben kissé sérült babákat sokkal jobban foglalkoztatnak a szülök, és nagyon sokat számít a fejlődésükben.
Én úgy döntöttem megpróbálok minden olyan dolgot csinálni és beszerezni ami szellemileg fejlődést okoz egy babánál. Legfeljebb csúcs IQ-jú babám lesz.

Kissé ismét eltüntem, de visszatért az állandó szoptatás és nem alvás. Sokszor 3/4 óránként, óránként szopizik. Elvileg ettől már dőlni kéne a tejcinek, de nem.

Megyek ébredezik

Márti
márti05

Sziasztok,
latom megint elöjött a szopi/nem szopi tema.
Dino,
tökeletesen egyetertek Veled es aterzem a helyzetedet, en is igy vagyok, mint Te. Persze meg mindig probalok fejni amennyit meg lehet es minden kaja elött cicire is teszem, de sajnos mar nem sok anyatejet kap. Nagyon le voltam törve emiatt, de most mar tultettem magam rajta. Ö is kiegyensulyozottabb azota, hogy nincs cirkusz a nem megfelelö iramban jövö anyatej miatt, meg most mar en is. Cat is hasonlo cipöben jar, de neki van teje es ez nagyon jo.
Itt Nemetorszagban eddig engem neztek marslakonak, mert szoptattam es foggal körömmel akartam is szoptatni. Itt a legtöbb baba tapszeres, nagyon kevesen szoptatnak. Itt hala Istennek harom ev az anyasagi szabi, ugy, mint otthon, de a ferj is vallalhatja, ha az anyanak jo a munkahelye.
Szoval en is csak tejet ( anyatej vagy tapszer ) fogok neki adni 6 honapos koraig, az biztos. Egyebkent itt is nagyon hamar elkezdik a hozzatapit, de en nem akarom.Nem is fogom.
Egy baratnöm, akivel 4 nap különbseggel szültünk szinten nem szoptat, tudjatok mit mondott, mikor megkerdeztem, hogy miert? " Nem ereztem jol magam abban az intim helyzetben, hogy a baba a mellemet szivta es olyan közel volt hozzam. En nem vagyok egy olyan bujos, intimkedö fajta." Azt hittem, hogy lefordulok a szekröl! Hat nem ez a legszebb dolog a vilagon? ez a kötödes kettönk között? Na mindegy. Nem az en dolgom.

Szoval szerintem is neha tulzas es a minden honnan hallhato "csakazanyatejalegjobbes atapszerfujfujfuj" hiszen sajnos nem mindenki tud ugy szoptatni, ahogy szeretne. Szerintem azok is ugyanugy szeretika ygereküket es megadnak mindent, ami a babanak a legjobb. Persze, hogy az anyatej a legjobb, de ha nem megy akkor meg kell keresni a lehetö legjobbat. Es ez momentan a tapszer.
Na befejezem, mert csak egyre jobban belelovallom magam a dologba es bedepizek megint.

puszi mindenkinek
Motiot

KépKép
KépKép
motiot

Sziasztok!

Régóta és rendszeresen olvaslak titeket, de a két gyerköcöm mellett gyakorlatilag sosem jutok már el az írásig.
Szoptatás: a nagyobbik lánykámat csak 4,5 hónapos koráig tudtam szoptatni. Ennek több oka is volt:
- munkahelyemre már a 8 hét után vissza kellett mennem dolgozni (annak idején reménykedtem, hogy nem lesz hiábavaló az áldozatom és tartós lesz a munkaviszonyom, de nem így lett...)
- visszajött a ciklusom és megváltozott a tejem íze édesröl inkább sósra.
Eni gyakorlatilag végig anyatej/tápszer kombinációval nött fel, mert noha sok tejem volt, mégsem elég, mert ö egész nap szopizott! Volt olyan is, hogy egyhuzamban órákon keresztül szívta a mellem, mértem az idöt és 10-15 percenként oldalt cseréltem, s ha nagyon nem bírtam, csináltam tápszert. Másik gond az volt, hogy a szoptatás elejétzöl a végéig rettenetesen fájt. Ha szoptattam, eltorzult arccal kapaszkodtam az ágytámlába, hogy valahogy kibírjam. Kibírtam.
A munkahelyemre a fejögéppel jártam és 2-3 óránként lefejtem egy nagy teli üveggel (250 ml). Általában nem tudtam mindig teljesen kifejni, mert vagy csak 1-2 üveg volt nálam, vagy annyira sok idöbe került volna, hogy csak na.
Enit éjszaka, reggel és este ciciböl szoptattam, miután visszamentem dolgozni, napközben a lefejt tejet kapta üvegböl, s ha nem volt az se elég, kapott pótlást. Egyébként az apjával volt végig otthon, mert ö otthonról dolgozik. Nagyon erös is hozzá a kötödése, neki mondja, hogy mama... :-(
Miután belölem már nem kért, átálltunk teljesen a tápszerre és elkezdtünk lassan gyümölcsöt ill. répát is hozzáetetni. Nagyon gyorsan elfogadta és nem is volt gond sem a gyarapodásával, sem az emésztésével. Kapott pépeket is. Egy éves koráig viszont nem kapott tehéntejet szigorúan. Szintén hamar - gyakorlatilag az elsö fogak megjelenésével, vagyis kb. 5 hónaposan - elkezdett velünk is enni. Hiába nem adtam neki tehéntejet, rögtön megszerette a sajtot minden formájában, föleg a nagyon büdös sajtokat. Egy idöben nem volt aztán hajlandó zöldséget enni, de ez is csak idöszakos probléma volt és magától rendezödött. Egyenlöre tehát nem mutatkozik a módszer hátránya. Véleményem szerint minden út helyes, mely kiegyensúlyozott és jól fejlödö babákhoz, nyugodt mamákhoz vezet. Én nem hallgattam ezen ügyben senkire, a magam elképzelése és elsösorban a gyerekem igénye szerint etettem. Eddig nagyon bejött, mert Eni szívesen eszik mindent és mindenböl ill. kedvtelve próbál ki új ízeket (karácsonykor pl. az összes füszert úgy magában végigpróbálta és azóta bizonyos füszereket kér bizonyos kajákhoz).
A kicsim most töltötte be 3. hónapját. Öt jobban tudom szoptatni, noha érzésre mintha nem lenne annyi tejem. Imi (Imola) 3-4 óránként eszik, éjjel is. Még nem tudom, hogy vele mikor fogom elkezdenik a gyümölcs etetését, majd meglátjuk. Egyenlöre örülök, hogy most itthon lehetek (lévén annak idején amikor egy éves lett a nagyobbik, mégis kirúgott a fönököm és azóta sem sikerült újra állást kapnom minden igyekezetem ellenére) és szoptathatok és utóbbit addig fogom megint csinálni, amíg a kicsi magától be nem fejezi, vagy valamiért nekem megy el a tejem.
Szóval ne aggódjatok, akárhogy is csináljátok. Nekem pl. gyerekorvos az anyukám és telve van jobbnál jobb tanácsokkal, amiböl csak azt szívlelem meg, aminek én is értelmét látom. Nem kell magát az embernek mindig bolondítania!

Egyébként én is - Motiothoz hasonlóan - stuttgarti vagyok.

Puszi: Barbi

Barbi
maass

Sziasztok!Kép

Jó sokat írtatokKép

Dino: dr. Kontor Elemérnél voltunk. Nem tudom, hogy ott van-e még, mert már 5 évvel ezelőtt is jóval 60 felett volt, de biztos van helyette olyan, aki hasonló elveket vall. Annyira aranyos volt, és látszott rajta, hogy szívvel-lélekkel végzi a munkáját.

gyes, gyed itthon: meg kell mondjam, tényleg nagy szerencsénk van, hogy itthon kapunk legalább ennyi pénzt, mert tény, hogy nagyon hamar vissza kell menniük dolgozni még Nyugat-Európában is a nőknek. Egyik barátnőm Los Angelesben él, neki a 7 hónapos kisfiát kellett otthon hagynia a babysitterre, mehetett vissza dolgozni. Lehet, hogy van olyan család, ahol az apuka rengeteget keres, és anyának nem kell visszamennie dolgozni, ilyen itthon is van. Csak sajnos ez a kevesebb.

Csirkesz: jobbulást nektek!!

Magi: az előző doki néni minket is cseszegetett, de a dokibácsi nagyon aranyosKép Nem is mer semmit mondani a védőnő sem, azt mondta, ha a dokibácsinak megfelel, akkor jóKép
Tényleg hasonlóan nyúlnak a fiainkKépKép
BabaesőKép Gratulálok!!

Kyrandia: támadónőKépKép

Hozzátáplálás, kiegészítés, szoptatás: ez mindig olyan téma lesz, amiben nem lehet jó tanácsokat adni. Nagyon sokan akarnak szoptatni, de nem mindig sikerül. Én is úgy érzem, hogy minden nap ajándék, amennyivel tovább tudok szoptatni. Jövő hét szombaton lesz Balázs 4 hónapos, lehet, hogy veszek itthonra tápszert, ha mégsem lesz elég neki a tejcsi, és azt kapja majd mellé.

Nekem rossz tapasztalatom volt nagyfiamnál a túl korai hozzátáplálással kapcsolatban, most nem akarom elkapkodni, pedig én is szívesen adnék már neki mást is, mindenféle új ízeket, de még 2 hónapot várok.

Liv: nem kötelező elkezdeni 6 hónaposan a hozzátáplálást, csak leghamarabb akkor ajánlják. Bőven van tejed, szoptasd addig Dávidot, ameddig tudod, és ne foglalkozz azzal, hogy mit mondanak mások. Ha szépen gyarapszik kizárólagos anyatejes táplálás mellett én nem adnék neki mást. Ha jó neked és a babának, akkor mindent bele!!!Kép

Minike: állítólag már vannak olyan "business-csomagok",amikben a fejéshez szükséges kellékek vannak, azt el tudja vinni anyuka a munkahelyére, olyan mint egy irattáska, és megoldja a fejést, így legalább reggel és este tud szopizni a baba.

Itt Magyarországon is van olyan anyuka, akinek rengeteg a teje, de macerásnak tartja a szoptatást ill. félti a mellét, így tápszert ad a babájának. Ilyen is van, ettől biztos nem rosszabb anya, csak számomra furcsa. Mindenesetre nem ítélhetek el emiatt senkit sem.
Férjem kolleganője is mondta, hogy ő nem szoptatná eddig a gyerekét - még nincs neki, ezért nem tudja még, hogy tényleg nemKép -, mert neki fontosabb az, hogy szépek legyenek a melleiKép
Ki tudja. A mellek már a terhesség alatt is megnőnek és megereszkedhetnek, nem csak a szoptatásnál.

Edit: nyugodj meg!! Én is teljesen magam alatt voltam, mikor kiderült, hogy a fiam hiperaktív, és emiatt lehet, hogy hátránnyal indul a "normál" iskolákban, de igyekszem elfogadni a helyzetet. Nagyon okos, értelmes, csak a szociális érettsége és a magatartása hagy kívánnivalót maga után.
Állítólag örökletes. Érdekes, hogy se a férjem, se én nem voltunk ilyenek, de biztos a felmenőink között volt ilyen örökmozgó, akire annak idején azt mondták, hogy rossz.Kép Tudom, hogy ez más jellegű probléma, mint a tied, de hidd el, nem lesz semmi bajKép

Lau
lau

Motiot!

Nekem más a tapasztalatom: itt nagyon is divatos most szoptatni, mindenki a környezetemben ezt csinálja, a kórházakban ezt súlykolják a friss anyukák agyába, stb. 4-5 hónapos koráig legalább az anyák fele szoptat, de talán még annál is többen. Én egy anyukát -pedig iskmerek nem kettöt - se ismerek, aki ne szoptatna, vagy szoptatott volna. Talán városrészenként más és más a tendencia?

Nekem annak idején muszály volt visszamennem dolgozni, mert kellett nagyon a pénz. Nálunk nem volt még elvi síkon sem benne a pakliban, hogy 3 évig otthon maradhatok, mert a fönököm keresztben lenyelt volna és mint elsö munkahely, az ember lány különösen igyekszik.
Most itthon vagyok, remélem, hogy mire a kicsi is oviba kerül, javulás áll be a munkaeröpiacon és nekem is jut egy jó konc.

Barbi

Barbi
maass

Őszintén szólva én viszont nem tudom elfogadni azt, ha egy ANYA tudná szoptatni a babáját, mégsem teszi, pusztán azért, hogy szépek maradjanak a mellei. (Én is ismerek ilyet.)

Különben, lányok, fogalmam sincs, mi váltotta ki ezt a vitát, mert szerintem senki nem mondta azt, hogy rossz az, aki nem tud szoptatni, és ezért tápszert ad a babájának. Legalábbis én csak a hozzátáplálás és a védőnő véleménye miatt hoztam szóba ezt az egész témát.

Más: nektek is "dobálja" néha a baba a fejét (főleg ébredéskor) egyik oldalról a másikra? Dávid reggelente, amikor ébred, ide-oda dobálja a fejét, ma reggel jól be is ütötte szegény, hiába van fejvédő a kiságyon.

Liv

Kép

Kép
liv

Csináltam albumot!! Végre! Jól el is ment vele a délutánom. Ha érdekel titeket, akkor Botond képei címszó alatt futunk, vagy a
https://www.babanet.hu/album/main.php?album=3631
címen.

Csirkesz

Csirkesz

Kép

Kép

Kép
csirkesz

Hali
ma itt volt a védőnő, Gellértke ma 3 hós, pontosan hat kiló és 61 cm, a feje pedig 41Kép
Megmutattam a kezeit is, mivel én is paráztam, hogy feszes és ökölben van, de megnyugtatott, hogy okés.

Liv
én még nem vettem észre ilyen dobálást.

Judy

Judy

Kép
Kép
Kép
juti

Lányok, újabb kérdések (az előzőket továbbra is fenntartva):

A babáitok csípője mennyire laza/feszes? Tehát ha behajlítva a lábacskáit szétnyitjátok, és nyomjátok lefelé, teljesen le tudjátok nyomni? Mert mondta az ortopédus, hogy Dávidnak picit kötött a csípője, itthon tornáztassuk pár percet tisztába tevésekkor, és amikor megkérdeztem, hogy meddig, azt mondta, addig, amíg nem tudom teljesen lenyomni.

Más: azt írja a Libero: "Ne használj szappant, és ne túl gyakran most le a popsiját - ez megsértheti a bőr természetes védőrétegeit."
Én minden nap fürdetőkenőccsel megmosom Dávid popsiját, és minden alkalommal, amikor tisztába teszem, bekenem popsikenőccsel is. És ti?

Liv

Kép

Kép
liv

LivKép
Nekem nem dobálják a fejüket, legalábbis nem vettem még észre.

Én sem tudom lenyomni a kis combjukat teljesen, még Samunak sem, akinek teljesen rendben volt a csípője.Kép A jövő hónapban visszük Olit vissza kontrollra, akkor megkérdezem majd az ortopéd orvost.

Azt hiszem OrsiKép az aki nem keni a popsijukat minden tisztába tevéskor, csak a fürcsi után estére mert éjjel nem pelenkázza át. Az Ő anyukája bőrgyógyász, így biztos ez is egy szemléletmód, hogy megsérti a bőr természetes védőrétegét az állandó kenegetés. De például ebből az okból a német barátaink nem is fürdetnek csak hetente egyszer, és ők mesélték, hogy az olaszok sem.

Cat

Cat
Kép
cateye

Sziasztok,
szerintem hagyjuk ezt a szopis temat, hiszen tenyleg mindenki ugyis ugy csinalja, ahogy tudja vagy ahogy akarja vagy ahogy alakul.

Csirkesz,
nagyon helyes a kis Boti!

Itt Nemetorszagban tenyleg nem divat fürdetni a babat, csak egyszer egy heten a bör termeszetes vedöretegenek megtartasa miatt. Az en vedönöm pedig a sima vizes lemosast javasolta tisztabateves utan es ha lehet, akkor semmi kremet, csak ha piros a böre. Mastol is ezt hallottam itt, mondanom sem kell ezt egy kicsit tulzasba is viszik es nagyon sok ismerösöm babajanak csunya piros kiüteses, neha gombas a popsija, ami szegenyeknek fajdalmas is, de sebaj, a fö az, hogy anyuka Greenpeace-es! Szoval azert szerintem mindennek megvan a hatara, azert be lehet kenni azt a popsit, meg ha vekonyan is, talan nem minden tisztabateveskor. En mindig bekenem, mert latom, hogy kell.Fürdetes nalunk minden nap van, de ha epp ugy alakul akkor neha kimarad egy nap.

Barbi,
en is ismerek persze olyan anyukat, aki szoptatja a babajat, de nalam sajnos többsegben van azon ismerösök köre, akik nem igy tesznek. En Leonbergben szültem es ott mar a korhazban elkezdtek a cukros lötty itatasat a babakkal es ha egyszer valamiert nem jött össze a szopi akkor azonnal leszoltak, hogy ez sajnos nem fog menni, itt mas kell. Persze azert a növerek probaltak segiteni, de nalam pl. nem sokat tettek a jo szopi erdekeben, az egyik nöci pl. azt mondta, mikor megkertem a csaszarmetszes utan, mikor meg alig tudtam mozogni, hogy tegye oda hozzam Abelt es mutasson egy par szopis poziciot, hogy ö csak fekve mutatja meg, mert mashogy nagyon oda kell hajolnia es faja dereka. Most erre mit szoljak? MOndanom sem kell, hogy soha de soha nem tudtunk fekve szopizni, sem Abelnek nem jött be sem nekem. Na de most mar tenyleg hagyjuk ezt a temat.

Teszek egy kepet rolunk, tegnap keszült babusgatas közben.

puszi mindenkinek
MotiotKép

KépKép
KépKép
motiot

Liv,
szerintem senki nem vitázik szopis ügyön, csak megosztottuk egymással a gondolatainkat. És nagyon örülök, hogy végre le mertem írni a szopival kapcsolatos gondjaimat, és rájöhettem hogy nem vagyok ezzel egyedül. Mindenesetre köszönöm mindenkinek a megnyugtató szavakat, jól estek az én háborgó lelkemnek!

Magi,
köszi a turbós tanácsot, kipróbáljuk.

Dino

Dino

Kép

Kép
dino

Csirkesz,
Megnéztem az albumot! Boti haláli ezzel a süni-séróval!!!Kép

Hozzátáplálás: én bevallom, egyszer ettem pudingot, és a kanál hegyét odaérintettem Pipike szájáhozKép. Ugye, ez még nem hozzátáplálás? Persze nem ízlett neki... És egyszer banánt ettem és szintén a szájához tettem a hegyét, és elkezdte szopizni.
Szerintem nem kell ezeket a dolgokat véresen komolyan venni... Nekem van tejem, Pipike szépen fejlődik, de én fogok neki adni 6 hónapos korától mindent, amit lehet és elfogad. Aki úgy érzi, ő csak szoptatni akarja, tegye azt, ha mód van rá (és elég a tejcsi). Akinek meg nincs elég teje és nem akar ezen stresszelni, az meg adjon tápszert a babájának. Ez ugyanolyan dolog, mint az, hogy ki hol altatja a babáját és ki mit enged meg a kisgyermekének. Mindenki maga dönti el.
Na, ez után a sok okosság után most megyek is, mert a nagy indul suliba!

Puszi,
Andi
Vendég

Csirkesz!
Nagyon vagány a kislegény.Anyatejben nincs hiány az látszik rajta.
Képzeljétek!Minden este fürdés előtt mesztelenkedni szokott a kiasszony.Ilyenkor nagyon boldog,hogy szabadon tudja dobálni a fenekét.Felvettem és a hasamra ültettem,jókat nevetgéltünk,mókáztunk.Egyszer csak érdekes arcot vágott és lekakált.Már másodjára a 3,5hónap alatt.Utánna mint ha semmi sem történt volna nevetett tovább.Mi lesz ha megnő?"már most le...."
GnéKrszti
gnékriszti

LivKép
Heléna szokta néha dobálni a fejét álmában,ha rosszat álmodik, vagy ha valami nyugtalanítja.
Én minden pelenkacserénél krémezem a popsit, és a combhajlatot is.

Csípő
Nekem az ortopéd doki kézzel és UH-n is megnézte, mindet rendben talált, a lorenc abductioja (ez az amikor lenyomják a baba térdét az asztalra) 80-lett ugye 90 lett volna a teljes lenyomás, nem mondta a tornát se (de tornáztatom), kontrollra se kell mennük csak járáskor.Mondjuk a hurkái miatt elég nehéz lenne lenyomni teljesenKép

Szoptatás
Szerencsésnek érzem magam, hogy tudok szoptatni és van elég tejem, anyu és a nővérem 3 hónapig tudtak csak szoptatni, utánna tápszer volt egyéb ételek.

Szerintem a fürdés igen is kell a babának, nem csak a higéniai szempontok miatt, hanem a felfrissülés miatt is, meg pszichológiai szempontból a meztelenkedés is jóKép Legalább is a babák nagyon élvezik.

Noémi
fantikbaba

CsirkeszKép

Megzabálom Botondot (így virtuálisan)Kép A kádas kép nagyon jóKép Tuti szívtipró lesz belőle.

A párom azt mondta ha építkezünk 2 méteres kerítés lesz, hogy az udvarlókat elrettentseKép

Noémi
fantikbaba

Sziasztok!!

Fürdetés nálunk is naponta a gytári fürdetővel, popsi a gytári kenőccsel kenve. A hajlatoknál szerintem azért összetudnak izzadni a babák tehát emiatt is jó a pancsi, plussz imádják.

GnéKriszti, hát ez nagyon jó sztori.

Liv, Gigi hatalmas kéjes nyújtózásokkal ébredezik újabban.

Szép napot mindenkinek
Márti
márti05

Sziasztok!

Még nem olvastam vissza tegnap este óta. El vagyok kenődve.
Mostanában írtatok az ekcémáról, de nem igazán figyeltem oda rá, mert, ugye, ez minket nem érint.
Koraszülés, méhen belüli fertőzés, bevérzések a szemfenéken, vérszegénység, tónuseloszlási zavar, nyaki hypotonia, most halk szívzörej - nehogy már még ekcéma is legyen. Hát, úgy tűnik, lett. Tegnap még semmi, ma reggel viszont két kiütés (hámló, száraz) a homlokán. Miért kell mindig folyamatosan küzdenie szegény kisfiamnak valamivel?

Kép

Kép
liv

Liv
Az nem ekcéma szerintem, az nem a homlokon szokott lenni, lehet valami olyat ettél ami kiütötte.Az ekcéma csuklón lábon, hajlatokban fordul elő, kézfejen, lábfejen, a nővérem kislánya ekcémás volt jó sokáig kb 10 éves korág.

Noémi
fantikbaba

GnéKrisztiKép
HasrakaksiKépKép Jó fej a csajszikádKépKép

NoémiKép
Mondd meg a párodnak, hogy a hajára kenheti a 2m-es kerítést, mert Botond tutira magas csávó lesz, és cukaharával fogja átugrani a "lányvédő-kerítést", és a saját küszöbötökön fogja a szelet csapni HelénánakKépKép
Én is minden peluscserénél kenem Boti összes hurkáját, és mély redőjétKép, amit csak a pelus takar, mert ugye ott a pisi+kaki+krém elég kellemesen be tudna rothadni, ha nem tenném. Bőrredőből meg van szép számmal.Kép
A fürdést is csak nagyon ritkán hagyunk ki, ha itthon vagyunk, akkor sosem. Bár az érzékeny bőre miatt még mindig csak kétnaponta használjuk még a győgyszertási fürdőkencét is, páratlan napokon marad a tiszta víz. A dokinéni meg el van ájulva, hogy milyen szép a bőreKép Az a furcsa, hogy mindig olyankor dícsérik meg Botond fini baba illatát, amikor előző este csak sima vízben fürdettük. Ki érti ezt???

LivKép
Figyeld továbbra is Dávid bőrét, de nyugodj meg, és ne képzelj mindenféle rosszat, már az első kis jelre! Ez sem neked, sem a babádnak nem jó. Noéminek igaza van. Az ekcéma főként a hajlatokban, és a végtagokon jelentkezik, és ha nem kezelik akkor tejred tovább (nem fertőző, csak egyre nagyobb felület válik szuperérzékennyé). Egyébként szuper krémek vannak az ekcémára, pár nap alatt teljesen tünetmentessé válnak a babák. Egy kis esti testápolózásnak meg még örülnek is. Úgy nőnek ki belőle, hogy észre sem vették, hogy ekcémásak voltak! Fel a fejjel!
De ha már fej.. Botond nem szokta dobálni a fejét, de forgatni ébredés után igen. Minél később megyek oda hozzá, annál gyorsabban teszi ezt, de dobálásnak nem nevezném.

Képzeljétek, tegnapelőtt éjszaka Botond betolatott a takarója aláKép Takaró maradt a helyén, Botond meg alatta a kellős közepén szunyt. Beszélnem kell ezzel a gyerekkel, hogy normáliséknál a gyerekek előre szoktak mászni, nem hátrafeléKépKép

Csirkesz

Csirkesz

Kép

Kép

Kép
csirkesz

MotiotKép
Elfelejtettem írni, hogy mindketten milyen csinik vagytokKép A párod egyébként német? Vagy hogy kerültél Némethonba??

Csirkesz

Csirkesz

Kép

Kép

Kép
csirkesz

Sziasztok!

Liv,
nálunk Benedek dobálta a fejét reggelente, félálomban, kb 2 hónapon keresztül, nagyon utáltam, mert nem nagyon tudtam, hogy most valami baja van-e, s hogy segítsek-e rajta. Szerencsére mostanra leszokott róla. Helyette sokszor rettenetes sírással ébred, a szívinfarktust hozza rám.
Én nem kenem a popsiját minden alkalommal, csak néha, ha kissé piros. Sokkal strapabíróbb bőre van, mint nekem. (pl kipróbáltuk a bolti babafürdetőt, neki meg se kottyant, nekem ekcémás lett tőle a kezem). Most kunyeráltunk az unokatesótól popsikrémet, gyógyszertárban kikevert, régi, vaskos típusú, finom vanillia illata van, az a legkisebb pirosságot is pillanat alatt elmulasztja.
Benedek homlokán is szokott száraz folt megjelenni, jót tesz rá a gyógyszertári olaj. Neki a szemöldökén is ki szokott jönni kicsit a koszmó, lehet, hogy ezzel függ össze.

Csirkesz,
tényleg lehet Elocomot használni babáknál? Hónapok óta szenvedek az ekcémámmal, mert csak az Elocom volt hatásos rá, de mivel ez egy erős szteroidos cucc, a háziorvosunkkal úgy döntöttünk, hogy terhesség és szopi alatt ne használjam. Bár próbálkozom mással, lassan 'lerohad' a bőr az arcomról, s meghalok a viszketéstől. Ha belegondolok, milyen pocsék is lehet ugyanez az érzés a babáknak. Ha a babáknál is használható, akkor lehet, hogy óvatosan én is elkezdem újra használni.

Képzeljétek, Benedek tegnap megtanult kúszni!!! Hernyómódra. Halálos Kép Lenyomja a fejét a talajra, felemeli a popsiját az égnek, majd kirúg a lábával. Csak milimétereket halad, de annyira büszke magára, hogy a szünetekben magasra kinyomja magát és lelkesen kommentálja az eseményeket. Mindezt először este, meztelenül, fürdés előtt produkálta a nagyszülei szeme láttára, akik épp feljöttek vidékről látógatóba. Képzelhetitek, anyám milyen boldog volt. Mára kicsit megkopott a tudása, úgy néz ki, ruhában még nehezebben megy, de majdcsak belejön.
Egy hete még utált hason lenni, most, önként, szinte állandóan hason van.

Kormi

Kormi

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
kormi

Sziasztok!

Csirkesz! Kép Nagyon édi Boti!

Motiot! Kép Ti is nagyon szépek vagytok!

Liv! Márk is szokta dobálni a fejét, esti elalvésok alkalmával ill. néha reggel, amikor ébredezik, de még félig alszik. Tisztára mintha be lenne pörögve, nem tudom miért csinálhatja.

A popsiját én minden pelenkázáskor kenem gyógyszertári kenőccsel, ha meg a hígabb kaki kicsípi, akkor Neogranormonnal is bekenem a doki javaslatára.

Márk fejéről a koszmó eltűnt, de a homloka nagyon száraz, néha hámlik, meg az arcbőre is. A doki adott rá egy testápoló krémet, gyógyszertári kutyulék, azt mondta, hogy ez nem ekcéma. Sajna nekem nagyon érzékeny a bőröm és sokszor száraz, a férjemnek van ekcémája, így a babó örökölhette a pocsék bőrt.

Körkérdés: kinek hogyan alszik el a babája?
Sajnos nálunk csak nagyon ritkán alszik el önállóan, vagy cicin vagy ringatás közben tud elaludni. Ez úgy alakult ki, hogy mindig leraktuk aludni, aludt kb. 20 percet, utána felkelt és üvölteni kezdett, csak úgy lehetett megnyugtatni, ha cicire tettem vagy ölben/ mózekosárban ringattuk. Most meg rászokott arra, hogy reggel 8-9 között kel, 11-14 óra között alszik, utána délután 16-16.30-ig, majd fürdés 18-19 között, fürdés után beájul 20 percre, majd felkel, iszonyú virgonc, és csak 22-23 óra felé lehet elaltatni, amikor már mi is alig állunk a lábunkon. Ez mennyire normális szerintetek? Vagy mit rontunk el? Mit lehetne csinálni?

Macsek

Kép

Kép
macsek11

KormiKép
Lehet a babáknál is használni az Elocom-ot. Nekünk két gyerekdoki is mondta, egymástól teljesen függetlenül. ráadásul roppant hatékony. Nem tudom, hogy milyen fajtái vannak, Botondnak az 1%-os Elocomot írták fel. Tegnap, vagy tegnapelőtt meg is adtam a receptúrát Maginak. 150 gram kenőcsben csak 15 gram az 1%-os Elocom. A dokinéni, aki ezt nekünk először felírta, egy "receptes" könyvből írta ki a Botond számára szerinte megfelelő receptet, de azok mind Elocomos receptek voltak. Úgyhogy ha a babáknak millió és egy féle hivatalos recept-kombináció létezik Elocommal, szerintem Te is használhatod.
Hajrá hernyómászó BenedekKépKép

Csirkesz

Csirkesz

Kép

Kép

Kép
csirkesz

LivKép
Dávidnak az nem ekcéma, hanem sima bőrszárazság, amiből lesz a koszmó. Az én gyermekeim is hajlamosak rá, így kaptunk gyógyszertári kutyulék krémet. De az is jó, ha 20 perccel fürdetés előtt beolajozod, és a fürcsi után frottír törülközővel megdörzsölöd picit. Gyakori a homlokon, szemöldök környékén, szemzugban, fülben, fül mögött, és a fej tetején is.
Nagyon jó rá a gyógyszertári testápoló is. A lényeg, hogy zsírosítani kell a bőrt.

MotiotKép
Nagyon édes Ábel! Komoly nagy fiatalember.

Cat

Cat
Kép
cateye

Hali
ma megkapta Kisgé a 3. hós szurit. Egy hős volt, végig rötyögöttKép
Dokibácsi szerint is picit kötött még a csipője és a keze, de elég ha én tornáztatom és sokat hasaltatom.

macsek
ne aggódj, enyém kölök is így alszik el, vagy cickón, vagy babakocsiban ringatva. Nálunk ez a nagyobb tesó éjszakai és délutáni nyugodt alvása miatt alakult így. Bár ő maga is el tud aludni pár perc gügyögés vagy pityergés után a kiságyban.
Mennyiség: este 9-től reggel 7,8-ig, aztán délelőtt 1-2 óra és délután egy hosszabb 2-3 óra.

Csirkesz
klassz az album, nekem is a kádban ücsörgös a kedvencemKépKép kész férfi a nevéhez méltóan. nomen est omenKépKép

a védőnő tegnap ajánlott egy vény nélkül kapható fogigátlót, ami helyi, nem kerül be a véráramba és a tejbe, Pharmatex a neve, van hüvelykúp, tampon, hüvelytabletta és zselé. Ismeri vki? Én nem váltottam ki a continuint végül. igaz még a ciklusom se jött vissza. nem is hiányzikKépKép a múltkori szülésem után is 14 hónapig kussolt.

Kriszti
KaksiKépKép

Motiot
szépek vagytokKép

Kormi
gratula a kúszáshoz. a szteroidos cuccokkal csínyján kell bánni, mert felhalmozódva a szervezetben nem kívánt mellékhatásai vannak. nemtom ebben a kencében mennyi van. Ja, látom Csirkesz már megírta.

csóközön
Judy

Judy

Kép
Kép
Kép
juti

Sziasztok,
köszi a bokokat, Abel tenyleg egy kesz fiatalember.
Ma voltunk dokinal, megkapta a kethos oltasat igy harom honaposan. De legalabb megvan. A következöt ertelem szerüen negy het mulva kapja majd. Remelem nem lesz semmi baja, de azert irattam fel kupot, ha esetleg belazasodna. Jol birta, amikor megszurtak egy kicsit bevörösödött a feje es pityergett, de csak par masodpercig, utanna megint minden okes volt. Most alszik.
Csirkesz,
nem, aparom nem nemet, ö is magyar es ugy jutottunk ide, hogy egy csaladi ismerös vallalkozasaban dolgozunk, eredetileg csak masfel evig, de sikerült elintezni a papirokat igy kinnragadtunk. Persze nem örökre, de meg egy darabig, az biztos.

Ekcema tema. Abel csuklojan is van olyan szaraz, erdes felület, mint amit irtatok. A dokibacsi azt mondta, hogy kenjem sima popsikenöccsel. Hat nem tudom, hogy jo-e. Asszem szolok a sogornömnek, hogy kevertessen nekünk valamit otthon gyogyszertarilag, ugyis jönnek jövö heten latogatoba es akkor el is hozhatja.

Na megyek, mert lassan feebred es ha nincs kaja akkor vilagvege lesz!

pusszantas
Motiot

KépKép
KépKép
motiot

Lányok, megnéztem a szakkönyveket, azt írják, hogy csecsemőkorban általában a homlokon jelentkezik először! (Aztán mellkas stb.) (Nagyobb gyermekeknél jellemzőbb a kézfejen, testhajlatokban stb.) A tünetek is egyeznek. Dávidnak egy volt reggel a homlokán, egy a szemöldökén; ami a homlokán volt, az eltűnt ("leesett"). Ráadásul nálunk bőven örökölhette is a hajlamot az ekcémára. Nem koszmó, arra már ráismernék.

Különben ez most nem pánikolás, csak tényleg nagyon olyanok a tünetek, jellemzők, másrészt nálunk a családban 2 ember nagyon megszenvedte az ekcémát, ezért aggódunk.

Csirkesz, lehet, hogy nem volt jó szó a "dobálás". Lehet, hogy az kicsit túlzás. Akkor nevezzük "gyors fejforgatásnak". Kép

Macsek, Dávid is este 10-11-ig fenn van. Akkor viszont hamar elalszik. (Szopi után.) (Van, hogy a kezemben, de a saját kiságyában is.) Ha néha mégsem, akkor végső esetben kiteszem magunk közé az ágyba, és amikor már mélyen alszik, akkor teszem be az ágyába.

Nekünk a csípőleletre azt írták, hogy 85/85. Az nem rossz, nem? De azért tornáztatom. De szerintem tornával nem lesz 90, nem fogom tudni teljesen lenyomni, és nem is merem erőltetni.

Liv

Kép

Kép
liv

Dávid Kép
Kép

Kép

Kép
liv

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X