A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Gyermekek / magzatok kor szerint » 2004. őszi kisbabák

Magi, szopis tanácsadónak nincs ötlete, hogy mi lehet az ok és a megoldás?
Egyébként pedig erőt és kitartást kívánok neked!

Kép

Kép
liv

Gabóca!
Én most kérdeztem meg az útlevelet és kell.Két évre adják 1500Ft és Kb.1-2hét alatt kész van.Saját útlevelet csinálnak neki nem a szülőnek az útlevelébe rakják a kicsikét.Anyakönyv kell hozzá és mind a két szülőnek ott kell lenni az igénylésnél.Ja és a lakcímkártya is kell.
A mostani éjszakánk is szörnyű volt.Én nem tudom mi van ezzel a csajjal.Már öt napja tart ez az áldatlan állapot.1,5-2 órámként kel.Most meg alszik.De ilyenkor én nem tudok aludni mert a nagyot indítottam az oviba.Ha ma is így lesz kirakom a spánielekhez aludni majd ők megpuszilgatják,betakargatják.Viccet félretéve rettenetesen fárasztó.
Csirkesz!
Kösz a tegnapi kaja tippet!Én is sonkás tésztát csináltam.Gombával és sajtszósszal jól nyakonöntve.Fincsi volt.És nem mellékes rettentően gyorsan elkészült.
Mikor jön az embered?
Andi!Merre vagy?
Magi!Sajnálom ami veled történt!Fel a fejjel!
GnéKriszti
gnékriszti

Sziasztok'
Lenne egy kerdesem. Amikor ti irtatok az lll tanacsadoknak, mikor kaptatok valaszt? En kb 3 hete semmilyen valaszt nem kaptam. Ennyi ido alatt mar el is apadhatott volna a tejemKép
VArjak meg? Vagy nem is mukodik ez a liga?
(elso levelemre azonnal jott a valasz, a masodikra azota sem)

csengo
Vendég

DinoKép
Remélem mára már a láza is lejjebb ment a négyéves legénykédnek! Jobbulást!

KataKép
A helyedben azt hiszem őrjőngő rohamot kaptam volna, ha nem tudtam volna az első gyógyiben megvenni a gyógyszert a gyerkőcnek.
Az ember tudj, hogy minden mögött a pénz áll, csak nekem olyan rohadt furcsa, hogy ma Mo-on mindere röpködnek a 100-200 milliók, de az egészségügyre, gyógyszerekre sosincs elég pénz. Azt hiszem, itt tényleg nagyon magas rangú emberek érdekeit sérthetné a teljes átalakítás. Nem hiszem, hogy a dokik miatt nem csinálják, akik kénytelenek a hálapénzt elfogadni, hogy legalább több pénzt vigyenek haza, mint netto 80-90 eFt.
Mindenkitől szemétség megtagadni bármiféle segítséget, de a gyerekek, idősek itt is egy sokkal érzékenyebb csoport!
Na jó, nem háborgok tovább, mert úgyis csak széllel szemben pisilekKép

Magi, Judy!
Részvétem mindkettőtöknek.

KrisztiKép
Örülök, hogy volt valami használható a kajatervemben. Nekem is fincsi lett, de maradt mára is a levesből is, meg a tésztából is, így ma lusta lehetek főzés terénKép

AndiKép
Merre jársz? Remélem nem mentél világgá így 30-on túlKép

Csak nézem, hogy milyen pontosan tudjátok, hogy mennyit hízik a babátok. Nekem gőzöm sincs. A két oltás között (mert ugye már csak akkor mázyálják) csak 25 dkg-ot hízott, de a dokinéni egy kumma szót nem szólt, hogy kevés lenne. Pedig eddig mindig többet hízott egy kilónálKép
4 hónapos kor fölött mennyi ah eti/havi híznivalójuk a könyvek szerint???

Ma megyünk babamasszázsra, de olyan hisztis-nyűgös ez a gyerek, hogy szerintem végigtutulja majd az utat a buszon. Én meg égek, mint a rongyKép

Megyek, tussantok egyet, amíg a beájulás tart.

Csirkesz

Csirkesz

Kép

Kép

Kép
csirkesz

Ne haragudjatok megint csak kérdezek, mert baba-apa és én is dögrováson vagyunk Kép
Este kihívtam gyerekorvost, állítólag valami vírus kering a levegőben.

Kérdésem: infralámpa vagy bioptron lámpa használható taknyos babának szerintetek, hogy ne legyen arc-homloküreg gyulladása? használta valaki bármelyiket.
Köszönöm.
Ui: remélem hamar megygógyulunk és akkor érdemben is tudok jönni, nem csak kérdezni.

MaccsKép biztos nem megyünk szombaton, ha akartok 10-re mehettek helyettünk.

Edit
Kép

Kép
reditke

CsengoKép
Én kétszer írtam nekik, én is sajna elég későn kaptam választ, de azért kaptamKép Próbáld meg felhívni W. Ungváry Renátát, vele 1x beszéltem (még novemberben, amikor hazahoztuk Marcit és a sárgasága miatt gondok voltak a szopival). Az lll-es honlapon megtalálod a telcsiszámát, nagyon segítőkész, kedves voltKép

CsirkeszKép
Az idegességen túl persze én is dührohamot kaptam, mert annyira "hidegzuhanyként" ért az, hogy az átkozott gyógyszergyártók a nagyobb üzleti haszon reményében képesek visszatartani alapvető fontosságú gyógyszereketKépKépKép
Gyarapodás: http://www.iboly.hu/faq_gain.htm

EditKép
Mi Hannánál infralámpát használtunk amikor tele volt náthával (már pár hónapos korától), nyugodtan használhatod. A tájékoztatóján fel van tüntetve, hogy kicsiknél naponta hányszor, ill. egyszerre mennyi ideig lehet használni (azt hiszem max. 5 perc, felnőtteknél akár 20 perc is lehet folyamatosan).

Pusz,
Kata

Kép

Kép
anyamanya

Sziasztok!
Az 5- hós oltást egész jól vettük, lábikó ok, csak két napig egész álló nap cipelhettem mostmár korántsem csöpp gyermekemet. Kivagyok, mint a malac. Megint írt fel a dokinéni tejpépet, megint kiváltottam, de migint nem fogom adni neki! Kép Kép Kép Tegnap kint volt az új védőcsajszi, dec. 27-én voltunk 4 hós oltáson, akkor mondta, hogy majd kijön, mondtam, hogy ok, csak 5-e után, mert addig vizsgázok. Csak azt felejtettem el mondani, hogy melyik hó 5-e után, hát most ért ide! Kép Kép Kép
Elémondta, hogy ő nagyon anyaqtej párti, és minél tovább ki kell húzni, stb, stb.., majd a következő mondattal elkezdete magyarázni, hogyan kezdjem el már most hozzátáplálni a babát, és milyen gyümivel ismertessem meg és hogyan... Kép Merthogy ha nem kezdi el idpben az ember, akkor átesik a ló tulsó oldalára. Ja, és "szigorúan" a szoptatás megkezdése előtt add neki, mert utána már lehet, hogy nem lesz elég éhes... Már jobban tudok bólogatni, mint a vizsla a zsiguliablakban: persze, persze, igen, igen.. Én nem fogom elkezdeni hiszen még van tej. De sok olyan anyuka, aki nem olvassa a neten a szopis honlapokat, biztos elkezdi adni a cuccust, tehát a baba jóllakottabb lesz, nem szopik annyit, csökken a tejcsi, és akkor aztán már tényleg szükség lesz a hozzátápira.. Kép Ez olyan szomorú, pedig ez a csajszi fiatal!!! Kép

Tegnap nagyon megijedtem, manókám legurult a pelenkázóról. Hála istenneknem lett nagyobb baja, de kezdjetek el Ti is nagyon odafigyelni, mert egy másodperc leforgása alatt történt az egész, felfogni sem tudtam hirtelen a két kis tompa puffanást, ahogy először a popija, majd a fejecskéje is landolt. Kép

liv igazán mos éreztem át a gyomorgörcsödet, mert úgy voltam vele, hogy én az ösztöneimmel éreztem, hogy semmi komolyabb baj nincs, de a dokinéni meg azt mondta, hogy egyből az ügylet, ha véletlen leesne egyszer a baba. Szóval tipródtam, hogy most akkor ügylet, vagy sem, de végül úgy láttam, semmi gond, így maradtunk, csak gyakrabban rán néztem alvás közben is, és yegész éjjel görcsben voltam, hogy nehogy riasszon a riasztó...Kép

Magi! Banán! Én is olvastam, ha jólk emlékszem a szoptatasert.hu-n,/de ez nem 100%ig biztos/, hogy alllergizál. Én biztos nem adnék neki. Ha az alma túl savanyú akkor a sárgarépa, vagy a sütőtök is jó, és az biztos nem okoz bajt. Az alma különben a hasiját is megfoghatja. Ha már nem fogadja el a kismanó a tejet, legalább az allergizálást próbáld meg kizárni szerény véleményem szerint. Persze Te döntöd el. A védőnő nálunk is mondta, hogy lehet a banánnal kezdeni, de a fentiek után sok hitelt nem adok a szavának...
Barát: Kép Kép Kép

Tcis: Szopis tanácsadókat tényleg meg kéne kérdezni, ez a legbiztosabb. Azt írod, hogy 2-3 óránként erőltetted a kaját, mert úgy érezted, hogy nincs elég tej. Ezt miből gondoltad? Szerintem ahogy leírod, hogy spriccel a tej, stb.. nem jellemző, hogy kevés lenne..Próbáld meg a babára rábízni, hogy mikor éhes, szerintem. Az én babám a fogzási nyűgök kezdete előtt már 4-5 óránként kért csak hamit! Kép

Edit! jobbulást Bnek és neked is. Nálam a Sinupret nevű gyógynövényi alapú szer jött be már a terhesség alatt is erős náthára. Meg is fogadtam, hogy a továbbiakban is csak azt fogom szedni, de szerencsére még nem volt rá szükség. (kopp, kopp, kopp)

Judy! Kép Fogadd együttérzésem! Krupp! Kép Épp most állok neki egy olyan könyvnek, ami egy ilyen kisfiúról szól.. Utolsó mail tőled a párizsi lány volt! Tényleg még meg sem köszöntem neked, én nagyon örülök az ilyen jópofaságoknak.. Kép

Gabóca! Ne aggódj, ha a babán nem látszanak a hasgörcsök, akkor minden rendben van. 4 hósan már nem nagyon lesz szükség a levekre, mert a fogzás miatt hígabb lesz a széklete, és magától be fog állni egy ritmusra. Tapasztalatból mondom.. Kép

Kata! További jobbulást nektek és jobb pihenéseket!

Csirkesz!
4 hó felett a heti 10-12dkg a "normális" hízás. De szerintem ez megint csak egy jó kis statisztika! Kép Kép Kép

Macs
maccs

Edit!

Én ha náthás vagyok saját arcomat és a füleimet infralámpával (piros szinű) melegítem. Nagyon jól szokott esni a meleg, amit az infralámpa kibocsát. Bioptront nem próbáltam, szerintem az ár-érték arány a terméket illetően nem túl jó...

Andrea

KépKép
Áron

Sziasztok!
Infralampa: kisbabanak max 5 perc. De lassankent, percenkent noveld. Fontos, hogy ugyanugy mint a felnotteknek, utana az atlagosnal melegebb helyen maradni, mert kulonben nagyobb bajt csinal.

Csirkesz. Nalunk most egy honap alatt hizott 200g-ot a baba. Viszont amiota nem dagad, azota rengeteget forog, ugrasszeruen megnott a mozgekonysaga. Ja es elegge meg is nyult.

csengo
Vendég

Hali
nálunk apán kívül mindenki takonykórosKép mikor lesz már tavaszKép

Csirkesz
kösziKép

Macs
Neked is:9 az új számomat küldtem el, de visszadobta a címedről. szóval 30/210-6090 és sajna elveszett a Te számod, küldd el légyszi.

Edit
infrázni szoktak a kórházban is, mi is szereztünk tavaly egyet, viszont a baba szemét le kell takarni, azt tudod? ezt mondjuk az én nagyobbik fiam nem tűri.

judy

Judy

Kép
Kép
Kép
juti

Lau!
Boldog névnapot Bazsikádnak!
Kép
maccs

SziasztokKép
Megjöttünk a masszázsról. Nagyon jól sikerült, íme egy kép Lau Bazsijáról, és Botiról masszázs előtt:

Kép

Majd masszázs közben "Enikővel", a kórházi masszázstanfolyam örökös tagjávalKép

Kép

Persze jól sejtettem délelőtt, volt sírás a buszon hazafelé. Ezért elénekeltem neki az álmos pókhasú bácsiról és ifjú hitveséről szóló dalomat, ahol is az öreget a neje mindig kaszálni küldi, ő meg várja a deli legényt, de egyszer meglesi őket a bácsi és lebuknak, a nő persze bocsánatot kér, és tejbedarát csinál a férjének. Maga a szöveg tök aranyos, de a refrénben többször kell ho-ho-hoo és héj-ju-ju-ju-ju-héj-juhéj sorokat ismételni. A mellettem ülő faszi tök nagyokat röhögött a dalon (a refrénen pláneKép) és a végén megkérdezte, hogy nem szól-e tovább a dalKépKépKép Mondtam, hogy nem. Boti szerencsére közben elaludt, így nem kellett szegényes repertoárom egy másik sikerszámát is előadnom a buszon.

Köszi a gyarapodás mértékeket. Ha most két hónapig egy gramot sem hízna, akkor is javában nehéz lenneKép De gyarapodik, úgyhogy nem aggodalmaskodom.

Judy, és mindenki, aki ezzel a fránya vírusos betegséggel küzdKép
Jobbulást!!
Botinak is ez volt a baja, de a végén AB lett a kúra fő eszköze, mert a nagy lerakódást már csak azzal lehetett kezelni. tehát csak egy javaslat. Ha 3 nap után sem javul a csöppök köhögése, inkább menjetek dokihoz, még akkor is, ha ti is (mint ahogy én is) biztosak vagytok abban, hogy vírusos eredetű a megbetegedés.

Csirkesz

Csirkesz

Kép

Kép

Kép
csirkesz

SziasztokKép

KataKép

Szerintem nem gond, hogy még csak az egyik oldalára fordul a babó. Enyém babó is ugyanígy van. Idövel menni fog nekik mindkét oldalKép
A szopizással kapcsolatban: esetleg próbáld betartani a 3 óràt, úgy hátha éhesebb lesz. De emlékszem, hogy Gabrielnek is voltak olyan korszakai, amikor többször evett kevesebbet. Elég fárasztó, dehát anyák vagyunkKép

MagiKép

Nagyon sajnálom, ami a barátotokkal történtKép Sok eröt kívánok neked ehhez az idöszakhoz. És kívánom, hogy a szopis problémák is megoldódjanak.

GabócaKép

Én is úgy tudom, hogy kell útlevél a piciknek.

CsirkeszKép

Hogy bírod apa nélkül? Bár van veled egy erös férfi, így biztos könnyebb átvészelniKép

MacsKép

Oltás utáni cipelésKép Pelenkázós sztoriKép Ezek után én is nagyon figyelek majd, mert egy-egy másodpercre volt, hogy én is elfordultam a pelenkázótól, mert kerestem valamit, de ezek után nem fogom ezt tenni, azt tuti.

EditKép

Jobbulást nektek. Gabrielnek is hasonló baja van most. Hiába szívom nem jön ki túl sok az orrából és mégis szörcsög és tüsszentget. Már nem tom mit tegyek.

Képzeljétek a cicim rendbejött szerencsereKép És úgy néz ki, hogy a tejmennyiség is újra okés. Segített, hogy már nem idegeskedtem a cici miatt és az, hogy újra iszom mandulatejet.

Viszont most megint csötörésünk van. Ez már az ötödik 2 év alatt. Kicsit már kezd elegem lenni ebböl a lakásból. De szerencsere egy éven belül elmegyünk innenKép

Puszi
Moncsi
minike

CsirkeszKép

Itt egy táblázat az átlagos súlygyarapodásról.
http://www.iboly.hu/faq_gain.htm

Moncsi
minike

Sziasztok!

Csengő! Ha sürgős a szopis kérdés, és mailben nem válaszolnak, hívd fel valamelyik tanácsadót telefonon! Amúgy nekem is volt már olyan, hogy írtam egy szopis tanácsadónak, de mivel nem válaszolt, egy hét múlva újra írtam, akkor elnézést kért, mondta, hogy rengeteg mailt, telefont kapott, nem volt ideje, és akkor gyorsan válaszolt. Szóval szerintem próbáld újra. Kép

Maccs! Ha heti 10-12 dkg a "normális" hízás, én fogyókúrára fogom Dávidot, mert ő még mindig 15-20 dkg-okat hízik. Kép
Amúgy a jövő hét meg nekem van nagyon tele - halasztható esetleg egy héttel a randi? Kép

Dávid holnap kapja meg a 3 hónapos oltását. Szeretnék kérni jó tanácsokat: hogyan borogassam, mire számíthatok, fog-e fájni neki, meddig, lesz-e láza, mennyi, mennyi lázcsillapító kúpot adjak neki stb. Minden infó érdekel!

Ma voltunk kardiológián. Ha hiszitek, ha nem, itt is minden rendben van! Kép Semmi baja a kisfiamnak. Már amikor bevittük a rendelőbe, ránéztek a hurkáira, és mondták, hogy "hát, ez nem egy szívbeteg baba". Tudjátok, halk szívzörej miatt küldtek minket ide, megvizsgálta az orvos, csinált egy EKG-t, de azt mondta, annyira semmi baja, hogy még ultrahangot se csinál, nem kell. Azt mondta, valóban van egy kis systolés zörej, százával lát ilyen babákat, ez nem a szívnek a baja, hanem az áramlás okozza, Dávid teljesen egészséges, kontrollra se kell visszamenni. Kérdeztem, elmúlik-e majd. Azt mondta, az is mindegy, mivel ez nem baj, hogy van. KépKépKépKép

Holnap oltás, jövő héten még koponyaultrahang. 5 hónapos Dávid, 42,5 cm a fejkörfogata. Én nem gondolom, hogy ez nagy, de megnyugodni majd az uh után fogok teljesen.

Puszi, Liv

Kép

Kép
liv

MoncsiKép
Köszi neked is a táblát.

MaccsKép
Repülő LiliKépKép Én hiába mondom a férjemnek, hogy ne hagyja a mosógépen, pelenkázón, mert már nem az a mozdulatlan baba, mint aki születésekor volt. Majd elhiszi, ha leesik. Addig viszont minden alkalommal meg fog sértődni, amikor rányitok a fürdőben, és háttal áll Botinak és le merem cseszerinteniKépKép

Képzeljétek!!
Mázsabéla tegnap átforgult hanyatt fekvésből a jobb oldalára (majd jól vissza is huppantKép). És ezt 7-8x megismételte, és ma is emlékezett rá, hogyan kell csinálniKépKép
Tök boldoggá tett veleKép

Csirkesz

Csirkesz

Kép

Kép

Kép
csirkesz

LivKép

Tök jó hír, hogy Dávid kicsi szivének nincs bajaKép
Szerintem a feje sem nagy. Gabrielnek 40 cm-es volt 2 hónaposan és semmit nem mondott rá a doki. Bár lehet, hogy ezért nem tudja megtartani hason a kis fejecskéjét, mert olyan nagy nekiKép 1 perc után már sír is. Bár ez lehet, hogy a mi hibánk, mert az elejétöl fogva kellett volna hagyni napi néhány percig hason.

Puszi,
Moncsi
minike

CsikreszKép

Oldalra fordulásKép Ugyes ez a kis BotiKép

KérdésKép

Nektek pancsol a kádban a babó? Gabriel pár napja ezerrel rugdalódzik a kádban és nagyon élvezi. Már kétszer kellett pizsit cserlélnemKép Tegnap óta pedig hangosan nevet a saját pancsolásán, annyira élveziKép

Moncsi
minike

MoncsiKép
Hogy pancsol-e??? Igen, olyannyira, hogy már egyedül fürdik a nagykádbanKép
Íme a bizonyíték:

Kép

Ígérem, mára nem lesz több képKépKép

Csirkesz

Csirkesz

Kép

Kép

Kép
csirkesz

Sziasztok!

Lau!
Balázskának boldog névnapot kívánok!
Kép

Ma vagyunk 4 hónaposak. Ennek örömére Viki ma reggel hasrafordult. Kép

Moszi

KépKép
Kép
moszmota

MosziKép
Grat a hasraforduláshozKép

LauKép
Boldog névnapot BazsikánakKép

Találtam még egy tablicskut a babók fejlődéséről:
http://www.vitalitas.hu/ismerettar/babalex/blhh2ossznov.htm

Pusz,
Kata

Kép

Kép
anyamanya

Csirkesz
annyira jópofa ez a két képKépKép Boti most sokat nyúlt, nem?
buszos nóta nem semmi lehetettKépKép jól feltaláltad magadKépKép
hát, lehet, hogy igazad van, csak nekem olyan rosszak a tapasztalataim a dokikról. Gergő már több AB-t kapott, mint én egész életem során, első évben kb 5-ször, ami azért túlzás és volt, hogy ennek ellenére kötöttünk ki a kórházban, ahol viszont két napig semmilyen gyógyszert nem kapott, mivel hétvégén még a fű se nő, ugye, és hétfőre olyan állapotba került, hogy mind2 fülét fel kellett szúrni, plusz infúlzió kikötözött kézzel-lábbalKép persze tudom, ha kell ab, be kell adni, nincs mese, de a nátha spec ab-vel egy hét, anélkül hét napKépKép persze az elején én is rögtön mentem a dokihoz, most már több tapasztalatom van.
apája hozta a szert, amit ajánlottál, ma bevetjük.

Lau
Happy nameday, Bazsi is cukorfalatKép

pusz
Judy

Judy

Kép
Kép
Kép
juti

CsirkeszKép

De édi ez a fürdös képKép Micsoda hurkái vannakKép

Nagyon jók a babamasszázson készült fotók is a két csöpprölKép

Most felbuzdultam és én is teszek fel egy fotót az én kis édikémröl amint épp az alsó ajkát rágjaKép Gyanítom, hogy jön a foga, mert egész nap ezt csinálja vagy a keze van a szájábanKép

Moncsi

Kép
minike

MoncsiKép
Nagyon aranyos ez a szájrágós képKép És micsoda szemek!! Jó fej a kismanód.
Egyébként nem biztos, hogy a foga jön, mert a kiscsávóm is rágta egy darabig az aldó ajkát, aztán a felsőt, és most egy ideje a kezét majszolja, de fogacskának még nyoma sincsKép

Csirkesz

Csirkesz

Kép

Kép

Kép
csirkesz

Macs
Most azt csinalom, rabizom,hogy mikor ehes es akkor eszik szepen, nem ugral es nem is sir, lehet, hogy tenyleg surun akartam etetni. Azt mondjak, hogy nincs olyan gyerek aki le ne esne valahonnan baba koraban nekem ez mindig eszembe van es nagyon vigyazok, remelem nem jarjuk meg mi is egyszer.

Volt-e mar valakinel zoldes a kaka? Allitolag akkor olyan ha ehes a gyerek es elkezd az epe dolgozni. Habar a testverem aki allatorvosKép megnezte az enciklopediaban es ott azt is irja, hogy akkor is lehet ha stress eri a gyereket. En ezt a lehetoseget kizartam mivel tenyleg egy kieggyensulyozott es boldog csalad vagyunk, nem szoktunk se veszekedni se kiabalni es en is nyugodt es boldog vagyok. Vagy lehet mastol is stresszes a gyerek ami nekem talan eszembe se jut?

Lau boldog nevnapot a kis manonak.
Bazsi es Boti a ket nagylegeny mar udvorol is Enikonek.
Csirkesz tok jo a buszos sztori jot mosolyogtam rajtaKép es gratula a forgashoz. Pofa a furdos kep, bezzeg az en lanyom meg nem ilyen virgonc pedig mar sok vizben furdunk eggyutt mivel keszulunk a babauszasra.

Moncsi orulok, hogy minden ok cici es szopi teren.Kép A csotores meg nem valami szupi volt mar nalunk is. Ezek a gyonyoru nagy szemek nem semmiKép

Liv, szoritok nektek hogy ne legyen gond az oltassl, de tanacsot nem tudok adni nalunk nem voltak gondok eggyik oltasnal sem se laz se pirosodas. Nalunk is volt szivzorej szuleteskor de decemberben amikor voltunk ellenorzesen mar alig halladszott es csak 1 ev mulva kell menni ujra. Nekem es a paromnak is volt anno de meg gyerekkoraban kinovi az ember.

Moszi 4 honaposak? GratulaKép es a hasrafordulashoz is.

Tcis

Kép

Kép
tcis

Sziasztok!Kép

Köszönöm szépen a gratulációkat Bazsibaba névnapjáraKép Ma elég sűrű napunk volt, azért is tudok csak most jönni. Voltunk babamasszázson, amit Balázs hihetetlen módon élvezett, teljesen átadta magát a simizésnek, utána el is aludtKépKép
Aztán délután Ákossal mentem foglalkozásra, majd felmentünk anyukámhoz. Sajnos, nem érzi magát túl jól mostanában, neki segítettem. 6 után értünk haza a két gyerkőccel, már mind a kettő fáradt és nyűgös volt, most már azért szerencsére elaludtak, csend vanKép

Moszi: hatalmas gratula az átforduláshozKépKép Olyan ügyesek ezek a babák, hogy hihetetlenKép Csirkesz: Boti előtt is le a kalappalKépKép Pelusban volt még pisi?, mert a masszázson jócskán termeltKép

Tcis: zöld kaki attól is lehet ám, ha túl sok előtejet evett a baba, vagy esetleg keveset szopizott, vagy túl sokat szopizott....most aztán sokat segítettem, ugye? KépDe ezek is lehetnek a hátterébenKép

Magi: fogadd együttérzésemetKép
Banánnal kapcsolatban: azért ajánlják, hogy csak 8 hónapos kor után adjuk a babáknak, mert tényleg allergizálhat, mint minden déligyümölcs. Ezenkívül még teljesen éretlen, zöld állapotában szedik le, és azalatt az idő alatt érik be, amig szállítják. A konténerekben viszont nemigen éri nap, tehát a fontos vitaminokat sem tartalmazza, akkor meg minek terheljük vele a babák szervezetét túl pici korban.
Ezért szokták azt tanácsolni, hogy először olyan gyümölcsöket, zöldségeket vezessünk be a baba étrendjébe, amik itt megteremnek nálunk is.

Liv: gratulálok Dávid jó eredményeihez, nagyon nagyon szépen fejlődikKép

Balázs mostanában egy percig nem áll le, forog ide-oda, jár keze-lába, fürdésnél olyanokat pancsol ő is, hogy tiszta víz lesz körülötte mindenKép
Mostanában a hangját is megtalálta, olyanokat sikítozik, hogy öröm hallgatniKép
Hétfőn megyünk a 4 hós oltásra, remélem, nem viseli meg túlzottan..

Pussz mindenkinek
Lau
lau

Sziasztok
teljesen ki vagyok akadva.Ma voltunk 5 hos oltáson és hát a megérzesem bejött.Mano 7 dkg-t hizott 1 ho alatt.Persze erre a doki rögtön azonnal fözelék tápszer,persze szopi elött akárcsak macsnálKép Kép Kép Még az a szerencse hogy a védönö normális és mondta hogy ö szoptatás párti csak is utánna és max csak a délinél,de szerinte nincs semmi a gyerek jol néz ki,ö abszolut nem aggodik és meg van elégedve.A doki felhuzott a védönö aránylag megnyugtatott.De a Mano jokedvü sosem sir ,ha éhes lenne csak üvöltene a kajáért ,tudok fejni is mellette tej van böven,6x eszik egy nap .2 hét mulva ujra méri a doki és ha nem hizik mindenféle vizsgálatokra akarja küldeni.Teljesen el vagyok keseredve Kép Kép Kép Kép Kép

Magi
Fel a fejjel,sok eröt neked de talán tényleg jobb neki igy ha annyit szenvedett,igaz ez az itt maradtakat nem nagyon vigasztalja.De egy angyalka vigyáz most rá.

Moncsi
pancsolás nálunk is van ezerrel,nagyon jo ez a kép a babárol Kép

Lau
Boldog Bazsi napot Kép Kép

Kép
Kép
nikk0830

Szerintetek ez a baba éhezik ???
Kép

Kép
Kép
nikk0830

Nikk: kösziKép Hát, nem tudom, milyen dokitok van, de egy ilyen gyönyörű babára azt mondani, hoyg valami baja van?? Kicsattan az egészségtől!!KépKép Nem lehet, hogy közben viszont rengeteget nőtt?? Mert legtöbbször a dekáknál megállnak, de azt nem nézik, hogy a baba mennyit fejlődött közben.
Nálunk pont fordított a helyzet, a védőnő szokott paráztatni, az új dokibácsi megnyugtatott, hogy nagyon jó a hízása. Most majd kíváncsi vagoyk, hogy hétfőn mit mond oltásnál, mert most nem hízott olyan sokat, 3 hét alatt kb. 35 dekát.
Majd kiderülKép

Igen, ezt felejtettem el írni: MaccsKép
Miért szopi ELŐTT kell adni, ha hozzátáplálást akarnak? Nem szopi után? Én alapból szopi után adnám, mert akkor nem szopizna már olyan nagy kedvvel, ha már félig tele a pocija, garantáltan elapasztja.
De persze, lehet, hogy nem jól tudom, és butaságokat írokKép, ezt a szopis tanácsadó jobban meg tudja mondani, vagy olyan anyuka, akinek nem az első gyerkőce, és emlékszik még arra, hogy csináltaKép Pl. Beszti, Judy vagy Kriszti, esetleg PocóKép
(bocs, ha valakit kihagytamKép)

Lau
lau

Tegnapelőtt lemértem Balázst, 69 centiKép
Na, most már én is eldugulokKép
lau

Sajnos Bernát is elkapta a hasmenéses, hányásos, lázas vírust, pedig minden könyvem azt írta, hogy az anyatejes babák nem szokták elkapni, hát mi erre sajnos rácáfoltunk.Kép

Csirkesz,Kép
Nagyon jók a képek. Boti alatt a kádban van valami, hogy ne csúszkáljon? Mióta fürdetitek így? Gratula az oldalra forduláshoz!

Nikk, Kép
szerintem ne aggódj! Nem úgy néz ki a manócskád, mint aki elfogyóban lenne!

Csengő, Kép
Én kb. 6-7 hete írtam a szoptatási tanácsadónak és azóta sem jött válasz. Kép

Lau, Kép
Balázsnak kívánunk mi is Boldog Névnapot! Kép

Érdekes hogy változnak ezek a kaja dolgok, 4 évvel ezelőtt a banán volt az első amit mindenki először ajánlott.

Dino

Dino

Kép

Kép
dino

Banánról!
Nekem már három évvel ezelőtt sem javasolta a doktornő.De a tápszer amit Ágota pici korától evett banános volt.Vagy az más mint az összetört friss banán?
Csirkesz!Fantasztikus a legénykéd.A szeméből sugárzik a zsiványság.Egy igazi rosszcsont.Ha közelebb laknánk egymáshoz a lányaimat olyan útvnalon közlekedtettném ahol még véletlenül sem futnak össze.Rengeteg összetört női szív fog utánna epekedni.Ez tuti!!!!!!!
A többi baba is nagyon ari.
Te begyüjtöttél valami csávót Botin kívül?Mindenki érdeklődik a párod hazajöveteléről de te nem nyilatkozol!
Andi lehet azért nem jelentkezik mert a sok tornától izomláza van.De komolyra fordítva a szót remélem semmi baja nincs.
Ma végre csak egyszer keltünk éjszaka.Nagyon kipihent vagyok.(?????)
Lau!Utólag is boldog névnapot Balázsnak!
Megyek rendetrakok a konyhába mert minden reggel háborúsújtotta övezet.Elmennek a nagyok(apa,Ágota)én meg megpróbálok rendet varázsolni.Ez tart 15.30-ig,mert akkor jönnek haza és kezdődik a szétpakolás.
Tegnap sajtos pogácsát sütöttünk Ágotával.Ő is nyújtotta a saját nyújtófájával a saját kis deszkáján madj a gyúrmához kapott formákkal szaggatt ki.Igazi kis konyhatündér.Még jó mert a konyhatündérség nem a kevenc elfoglaltságom,de kötelező.
GnéKriszti
gnékriszti

Nikk! Ne dokival foglalkozz. Látszik a nagy fiún, hogy ő jól van, és nem beteg. A dekák csak másodlagosak. Kép
Mi sem hízunk sokat. Hétfőn majd meg tudom, pontosan mennyi az annyi, mert én itthon mindig mást mérek.

Lau! Hétfőn mi is megyünk szurira. KépMenjünk együtt, legalább egymásban tartjuk a lelket. (Hogy utálom a szurikat. Azt is utáltam, amikor én kaptam, de így még jobban.)

Moszi

KépKép
Kép
moszmota

SziasztokKép

Mi szerdán voltunk a 3 hós oltáson. Annyira nem lett volna vészes, csak egy csomót kellett várni a dokira, aztán meg 1,5 perc alatt elintézett minket. Még arra sem volt időm, hogy felöltöztessem a babót, kint kellett a váróban.Kép Lehet, hogy máshol is ez van, de engem ez jobban megvisel, mint magával a szuri beadással járó dolgok.Kép
Na, de az a lényeg, hogy túl vagyunk rajta. Eszti nem nagyon volt lázas, talán csak egy kis hőemelkedés. Én nem is borogattam a lábát, nem volt bedurranva neki, nem is sírt, teljesen jókedélyű volt utána egész délután. Azért persze adtam neki Germicid-c-t, úgyhogy szerdán meg csütörtökön is rengeteget aludt.
Kicsit féltem, mert én meg beteg vagyok három-négy napja és ugye a babákat nem oltják be, ha betegek. De mi van, ha elkapta tőlem, már benne van a baci, de még nem olyan látványosan beteg. Ettől egy kicsit tartok, remélem nem lett betegen beoltva. Persze azt sem tudom, hogy akkor mi van? Nem fejti ki rendesen a hatását az oltóanyag? Vagy milyen problémát okozhat? Ti tudjátok? Ezt a félelmemet most még fokozza az is, hogy ma reggel tüsszögött és mintha köhögött is volna egy kicsit. Azóta alszik, úgyhogy nem tudom vizsgálgatni, hogy van-e baja.Kép
Na, ennyit magunkrólKép

Minden betegeskedő babónak/anyának/apának gyors gyógyulást kívánok!Kép

Isteniek a fotók (masszázs, fürdős, stb.)KépKép

Anita

KépKép
KépKép
vasani

Tcis!
Zold kaka. Nem csak attol van, mert keves vagy tul sok a kaja, hanem attol is ha pl. tisztabarakaskor megfazott a kis pocija. Persze ez csak olyan nagyanyaink legendaja. Nalunk sokszor volt. Ha csak anyatejes a baba es nincs benne veres darabka, akkor normalis. Legalabbis nekunk ezt mondta a doki.

Boti tenyleg csodas, foleg hogy egyedul furdikKép
csengo
Vendég

Sziasztok!

Képzeljétek, szerdán voltunk csípőszűrésen és a dokibácsi letolt, amiért a gyerek feje nem szimmetrikus.KépKép
Igaz, hogy Áron baba fejét jobbra döntve hajlandó csak aludni, teljesen mindegy hogyan, milyen irányban rakom a kiságyba. Pár napja meg hason sem tudom altatni, mindig kinyomja a fejét és tartja, de leengedni meg nem tudja, így percekig erőlködik, majd hisztis bömbi a vége. Régebben pedig imádott hason aludni. Nálatok is volt ilyen?
<!--attachment: _ron-152439.unk*attachment_icon.gif*application/octet-stream*32.5**%c1ron%2ePSF --><center><pre>
Kép
Áron.PSF (32.5 k)</pre></center><!--/attachment-->

Nikk! Mindenféle vizsgálatokkal kínozni egy ilyen hurkás babát Kép Mutasd meg inkább más orvosnak is.

Andrea

KépKép
Áron

Hát ez nem sikerült... Hogyan tudok képet mellékelni?

Andrea

KépKép
Áron

Sziasztok!

Köszönöm a dícséreteket Gabriel nevében isKép

TcisKép

Zöld kaka nálunk is van. Volt akkor is amikor keveset evett és tapasztaltam már ellenkezö esetben is. Tehát fogalmam nincs miért vanKép

NikkKép

Gyönyörü kis gömbölyded babád van.Kép Nem úgy néz ki, mint aki éhezne.Kép

Moncsi
minike

Andrea!Nekm a nagylányomnak nagyon "torz" feje volt.Én kellő képpen kétségba voltam esve.De a gyerekdoki azt mondta majd rendbe jön magától ha fejét jobban forgatja.Ilyen tippeket nekünk is adtak,hogy támasszam ki a gyerek fejét,hogy az elnyomott oldalra ne tudja fordítani stb.....De nem vált be mert alvás helyett üvöltés volt,meg addig ficánlolt míg az általa megszokott pózban nem tudott elhlyezkedni.Most 3,5 éves gyönyörű fejű csajszi.Szóval:bólogass a dokiknak és csinálj mindent úgy,hogy a babának jó legyen.Ha ő csak egy oldalon szeret aludni aludjon majd visszaformálódik a buksikája.
Beszti!Kérdesztem de válasz nem jött hogyan tanult meg ilyen hamar olvasni és írni a fiad?Mint már azt írtam a mi családunkban is van egy ilyen csemete de az ő szülei azt mondták,hogy magától.Én ezt kétlem,sorolhatnám az érveimet.....Kíváncsi vagyok!
GnéKriszti
gnékriszti

Sziasztok!

NOs koszonom a hozzaszolasokat a bananhoz. Igaz meg csak ketszer evett, de elbizonytalanodtam, amiket irtatok azzal kapcsolatban.

Ezeket talaltam a neten:

Legelőször, körülbelül négy hónapos kortól adhatók a legsemlegesebb ízű gyümölcsök, mint pl. az alma, őszibarack, banán, szőlő (leve), a zöldségek közül pedig a burgonya, sárgarépa, sütőtök. A tejpépek közül a gluténmentes alkalmazható először. ( babaszoba)
Ezt olvastam itt a babaneten is meg egy konyvemben, ami a baba taplalasarol szol.
Kép

Igy most nem tudom mit is adjak neki.
azt hiszem maradok aMilupa HA tejpepnel.

Magi
Vendég

SziasztokKép

NikkKép
Ez a hízás-kérdés már engem is kezd az őrületbe kergetni. Marci alig-alig eszik valamit, viszont egyáltalán nem néz ki éhesnek, vidám, mosolygós. Már kezdtem arra gyanakodni, hogy a tejemmel van valami probléma, ezért megpróbáltam egy kis tápszert adni neki, de azt sem hajlandó elfogadni. Hízni viszont nem is hízik. Párom szerint én viszem túlzásba, szerinte itthon vagyok a 4fal között, a kis problémákat túlzom el, hát nézzek a gyerekre, látszik, hogy tokás, hurkás, pisi, kaki rendben, most talán egy ilyen időszakot élünk.

TcisKép
Zöld kaki nálunk is ismerős volt, elég hosszú ideig (hetekig) volt Marcinak ilyen, de a dokink szerint ezzel egyáltalán nem kell foglalkozni.

CsirkeszKép
Nagyon helyesek a masszázsos képek is és a fürdős kép is. Ezen (a fürdősön) felbuzdulva én is elengedtem Babót tegnap a vizecskében, erre kicsit oldalra hajtotta a fejét és sikerült egy hatalmasat nyeldekelnie. Remélem azért maradandó károsodást nem szenvedettKép Sírni nem is sírt, csak kikekeredett szemekkel nézett rám, mintha ezt kérdezte volna:"NOOOORMÁLIS????"

Na most mennem kell,
Kata

Kép

Kép
anyamanya

MagiKép
Neked akartam írni a múltkor, de napokig nem voltál, így nem strapáltam magamKép
Úgy elmékszem azt írtad, hogy Manócska az utóbbi időben nem hízott többet 10-15 dkg-nál hetente. Ha ez így van, akkor nem igazán értem az aggodalmadat, hiszen 3-4 hónapos kor környékén lelassul a hízás mértéke, amit Te írtál, az szerintem teljesen rendben van!! Talán tegnap tettem fel két táblát a gyarapodással kapcsolatban, nézd meg!
A barátotokkal kapcsolatban pedig részvétemKép

Kata

Kép

Kép
anyamanya

Lau!

Szopi után. Ha nem az elválasztás a cél, akkor a szopi előtt adásnak tényleg az lehet a hatása, hogy ettől apad el a tej. 1 éves korig fő táplálék lehet az anyatej és a baba igényeit kell figyelembe venni.
Én Beninél még szopi előtt adtam (ugye nem voltam annyira még tudós ebben a kérdésben mint mostKépKép), 13 hónapos korára teljesen el is hagytuk a szopit. Nátánnál már utána, ő magától csökkentette a szopik számát (nem igaz az, hogy akkor soha nem fog csökkenni és "meddig akarod még szoptatni, soha nem fogod tudni így abbahagyni"), sőt végül el is választotta magát. ma már azt is kikéri magának, hogy ő egyáltalán szopizott!KépKép

Nikk!

Lehet, hogy túl merész anyuka vagyok, de én hízási (vagy nemhízásiKép) problémák miatt csak extrém esetben vinném a gyereket. Nem is értem, hogy minek mindenféle vizsgálatokkal gyötörniKép, ha végül úgyis kiderítik, hogy makkegészséges?KépKép Laikusként úgy gondolom, ha bármifajta baja lenne (pl. felszívódási zavar) csak lenne valami jele. Vagy nem? Akkor mondjuk eddig sem kellett volna híznia, megváltozna a széklete, nem lenne elég vizelete, a bőrén is látszana...
Mekkora most a súlya? Mennyivel született? Hány centivel született? Most hány centi? És az egy hónap alatt mennyit nőtt? Eddig nem volt nagyobb súlya az átlagnál?
Hanna most 7340 g, 3800 g-mal született. Már gyakorlatilag megduplázta a születési súlyát (4,5 hó). Ha mostantól keveseket hízna, már akkor is igaz, hogy 6 hónapos korra megvan a duplázás (ami szintén csak egy átlag). Az anyatejes babákra különösen igaz, hogy az elején nagyon sokat híznak (időnként akár extrém mértékben) utána viszon jelentősen csökkenhet a gyarapodása.

Csengo és mindenki!

Ne haragudjatok a szopis tanácsadókra, tudjátok kevesen vannak, ráadásul családos anyák (ált. nem is egy gyerekkel). Ha nem válaszolnak, akkor hívjátok őket telefonon!

Tcis!

Zöld kaki: nem éhség. Sokszor az okozza, hogy sok előtejet szopizik, de lehet attól is, ha kicsit náthás. Semmi ok az aggodalomra.

Reditke!

Dehogynem HTK-n voltunk. Csak nagyon siettem, utálok ilyen időben vezetni (persze kell), örültem, hogy nem volt senki a rendelésen, csak mi, így egy negyed óra alatt végeztünk öltözéssel együtt.
Ha jobb idő lesz, akkor mindenképpen összehozunk egy talit, akár sétálósat is. OK?KépKép

Bocs, ma ennyire futotta (pedig olvastam a szopis gondokat is), hív a legkisebb gyermekemKép.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Sziasztok.
Hú, de sokat írtatok.
Nagyon szépen köszönöm a bategséges tanácsokat, hozzászólásokat.
Baba-apa és anya is beteg. Kopp-kopp, de szerencsére Bálint tartja megát a legjobban. Nincs láza, de nnagyon taknyos és berekedt. Úgy sajnálom a kis rekedt hangját, de olyan édes közben.
Dokinéni szerda este kinn volt. Írt fel AB-t, de csak biztonságból. Amíg nincs láz, nem kell. ha lázas lesz, újra megnézi és akkor eldönti.
Bedöglött a porszívónk, úgyhogy apa lázasan elment gyorsan venni egyet, mert orrszívni azt kell.
Magi: együttérzésem.
Beszti Kép séta, randi OK.
Maccs Kép nem válaszoltál szombati úszásról.
Gyönyörűek a babák már megint és még mindig.
Dicsekszem, képzeljétek az én kis 5 hónaposom hasról hátra és hátról hasra is forog és mindent minden irányba, úgyhogy megy a pörgés egyfolytában. Elkezdett kúszás-mászás egyveleget is művelni, de csak hátrafelé megy neki általában.

Mi sem hízunk most túl sokat, múlt héten 6 dekát, de már így is 8260 gramm (3150 volt a születési), viszont 74 centi Kép és még nincs fél éves.

Bocsánat, de nincs több időm, pedig annyi mindenbe bele akartam még szólni.
Edit

Edit
Kép

Kép
reditke

Nem 5 hóapos, hanem 5,5.
És egy reklám fotó.
Kép

És Maccs Kép
erről beszélsz? Nálunk is így megy a pelenkázás
Kép

Edit
Kép

Kép
reditke

Tcis, Dávidnak rendszeresen zöld a kakija, pedig nála nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb és nála többet evő babáról nem nagyon tudok. Kép Attól is lehet zöld, hogy sokat eszik, és nem tudja megemészteni, meg attól is - ezt egy szopis tanácsadó mondta -, hogy pl. túl sok a mama teje, és így túl sok előtejet szopizik a baba, és attól.
(Ja, most látom, hogy Lau ezt már leírta. Na mindegy, ha már leírtam, nem törlöm ki. Inkább ezzel megerősítem. Kép)

Dávid is folyamatosan sikítozik. Ahogy látja, hogy nevetünk rajta, persze még jobban.
Megkapta ma a Di-Per-Te oltását. A doktornő meg is nézte, hogy nem a kombidresszbe szúrta-e, mert meg se nyikkant. kapott 1/2 kúpot, egyelőre semmi gond.

most mennem kell, később jövök.

Liv

Kép

Kép
liv

Lau
Én szopi után adtam mindig, így szopott 15 hónapig napi 5-ször, aztán mikor terhes lettem elválasztotta magát. emellett igen jó étvággyal megevett mindent.

Edit
Jobbulást. nálunk is tart még a takonykór, bár már én és Nagygé javulunk, Kisgé még taknyos.

pusz
J

Judy

Kép
Kép
Kép
juti

Gné Kriszti, bár nem engem kérdeztél, de mivel másodszor kérdezed, így leírom, hogy én is óvodáskoromban tanultam meg olvasni. Állítólag folyton kérdezgettem a szüleimtől, hogy "ez milyen betű, meg az milyen betű", így tanultam meg, ők nem erőltették.

Magi, szerintem őszibarackot, almát, meggyet, sárgarépát, krumplit, sütőtököt nyugodtan adhatsz a babának. Kép

Dávid 7300 gramm, 66 cm, a fejkörfogata 43 cm. A védőnő és a gyerekorvos szerint teljesen rendbe van, a súlya is, a feje is, a kutacsa is, mindene. Kép

Liv

Kép

Kép
liv

Kriszti!

Bocs, csak ezek szerint elkerülte a figyelmemet...
Hát én sem erőltettemKépKép. Én is tudtam iskola előtt. Anyukám szerint felolvastam a gyerekeknek mesekönyvből már oviban.
De tényleg nem erőltettük (nem vagyok híve annak, hogy már iskola előtt kellene tudniuk olvasni vagy írni, szerintem az iskola pont arra való, hogy megtanulják, de azért van ennek is előnye).
Úgy kezdődött, hogy egész kicsi volt, amikor szatyron, konzerven stb. felismerte az adott boltnak a nevét. (Ez még egyébként sima formaegyeztetésnek is elmenne, mert ekkor szerintem még nem a betűket ismerte, hanem magát az egész szót, mint képet. Már Nátán is tudja, pl. a Tesco-t konzervüvegen, hirdetőtáblán felismeri vagy a reklámban az általam használt tusfürdőmárkát (még akkor is, ha történetesen épp a szappant reklámozzák és nem a tusfürdőt) vagy pl. a Coca-Colát, mint feliratot...)
Aztán eljutottunk odáig, hogy időnként megkérdezte, hogy ez melyik betű, az melyik betű. Ez sem úgy alakult ki, hogy mi elkezdtük mondani, hogy melyik betű és tanuld meg, hanem ahogy most a kisebbnél: az ember magyaráz neki és ő megjegyzi vagy nem... Most pl. Beninek vettünk egy olyan játékot, amiben olyan korongok vannak, amiken számok vannak. Nátánnak nagyon tetszik, szereti pakolgatni. A korongok hátulján a másik oldalán szereplő számnak megfelelő mennyiségű hal van rajzolva és valamikor egyikünk megmutatta, hogy "nézz ide, hogy egy hal, két hal" stb. Erre neki nagyon megtetszett a nulla (és valamiért utálja a 9-etKépKép), azóta már szórólapokon is felismeri a 0-t (ő egyébként úgy mondja, hogy "núna"KépKép).
Aztán volt egy olyan időszakunk, amikor minden betűnek volt megfelelője, pl. az A-anya betű, E-Erzsi mama betű, I-István betű (ugye a rokonságKép). Ezeket szerette rajzolgatni is. Aztán eljutottunk odáig, hogy a külön betűket már külön is ejtette és onnan már csak egy pici volt, hogy össze is olvassa őket. De ennek mi egyik részét sem erőltettük, csak max. ha kérdezte, akkor feleltünk neki vagy rajzoltunk neki olyan betűt, amit szeretett volna.
Szerintem így előbb-utóbb minden gyerek megtanulna magától olvasni, mert ugye nem 3-4 hónapunk volt rá (mint az iskolában), ez a folyamat évekig tartott. (És kérdés, hogy akkor beszélni az ember megtanítja-e a gyereket vagy megtanul? Az, hogy bizonyos dolgoknak megmondja a nevét, az már tanítás? Az ember ugye ösztönösen is azt csinálja...)
Most meg már neki öröm, hogy tud olvasni, mert mindenhol dicsérik érte...
Én meg segítem azzal, hogy érdekes könyveket veszek neki, amit szjvesen olvasgat. Az egyik nagy fájdalmam az, hogy annyi gyerek nem szeret olvasni, mert olyanokat olvastatnak velük, amik (szerintem) nem is nekik valók lennének. Kötelező olvasmányok vannak és a gyerekek azokat a könyveket is megutálják, meg a szerzőiket is. Ez az egy, amiben lehet, hogy kicsit elé fogok menni a dolgoknak: lehet, hogy a későbbi kötelező olvasmányokat korábban a kezébe adom...
Érdekelne, hogy miért kételkedsz abban, hogy magától tanult meg?

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Mi is magunktol tanultunk olvasni-irni. A batyam fuzetet neztem. Nalunk is voltak anya betu stb. Irni ugy tanultunk meg magunktol, hogy lemasoltuk a falra irt dolgokat, ez neha eleg ocsmany szoveg volt. Kép Az e betunek legalabb 5 fogat rajzoltam ugy nezett ki mint egy fesu. Es az s betu is mindig forditva sikerult. Szamolni viszont fejben tudtunk csak. De azt eleg jol. Emlekszem , hogy ilyeneket kerdezgettem, hogy ha 5ft-om lenne azon hany kiflit vehetek stb...
Szoval en is ugy mentem isibe, hogy mar mindent tudtam, kivetel a szineket. Pl azt magamtol nem tudtam megtanulni. Lilanak mondtam mindent.
A tobbi gyerek mind tudta a szineket de sem szamolni sem olvasni nem sokan tudtak.

Beszti! Nem haragszom en a szopis tanacsadokra, csak olyan jo lett volna talalni valami megoldast. Voltam en mindenfele a bajommal, de mire megyek vele, ha a vegen elapad teljesen a tejem.

csengo
Vendég

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?