2005.03.14 10:22
2005.03.18 00:00
(talán imádkozott, hogy ez csak egy álom legyen?
)
2005.03.18 08:38
2005.03.18 11:37
vagy inkább
? 2005.03.18 12:19
2005.03.22 23:13
), és a gyerekek nem lesznek megkeresztelve. A szüleinél nem is tudom, hogy téma volt-e, a nagymamája tudom, hogy kérdezte, és nem volt túl heppi, de aztán megszeretett.
), és a prédikáció szövege az aktuális kantáta szövegéhez igazodott - úgy, mint Bach korában.)
) Kislánykoromban mindig vártam a locsolókat, akik nem jöttek
. Aztán igyekeztem menekülni a locsolkodás elől. (A legsikeresebb menekülésem az volt, amikor a párommal és a szüleivel mentem el a vidéki rokonokhoz, ahol csupán a fél falu locsolt meg, ha már én is ottvoltam
) Most, hogy már egy lányom is van, kötelességem várni a locsolókat (a rokonokat). De nincs is ezzel semmi baj, csak azt nem szeretem, ha locsolkodnak, és már rohannak is. Az én nagy találmányom a marcipántojás, Pilisvörösváron van a Szamos marcipán "diszkontja", ott veszek fehér meg piros marcipánmasszát, aztán összemárványozom.
A lényeg szerintem az ünnep és annak "spirituális" megélése (nem jut eszembe jobb szó). 2005.03.23 00:01
Persze engem is csak a lányom miatt érdekel a dolog. 2005.03.23 07:22
Szóval, mi nem becsültük meg a gyökereinket..
Mióta külön pár vagyunk, le is tértünk "őseink útjáról", még a gyerekek születése sem változtatott ezen. Egyenlőre még nem hiányolják ezeket a szokásokat, pedig tudják, hogy van ilyen. Az biztos, hogy igazából semmi köze a locsolásnak, tojásnak-sonkának az "ünnep spirituális megéléséhez"... (Ez találó kifejezés!)
), amivel nem ért egyet, vagy ő csúnyának, rossznak gondolja inkább velünk beszélje meg, ne azzal, akitől látja, mert valószínű, hogy megbántaná azt az embert. Nálunk is úgy volt, hogy nőtt a gyerek, figyelte a környezetét, elkerült más gyerekek közé, akik másmilyen háttérből jönnek és nem értette a különbségeket. Én ezért gondolom, hogy nem lehet addig várni, míg felnő, kell neki információt adni, hogy ő azokat a megfelelő helyre elraktározza magába. Ha elér egy bizonyos értelmi szintet, megérti a dolog lényegét, úgyis fog döntést hozni, hogy ő mit akar és mit nem. 2005.03.23 13:50
2005.03.23 15:50
Egyik nagyszülei kis katolikus faluban laknak. Felállás a szokásos: falu szélén temető, közepén a templom. A mamája nem egy szorgos templombajáró, de ahyogy a fiunk nőtt, ő indíttatást érzett a gyerek "beiktatására", főleg ha a szülei még meg sem keresztelték, legalább tőle tanuljon. Csak ezt elfelejtette velünk megbeszélni...Abból lett a baj, hogy amit a mamája mondott nem egyezett azzal, amit otthon látott. Elképedt a "Jézuska" kifejezésen (úgy tudta Jézus felnőtt bácsi), a feszületeken (Miért van Jézus megkövesedve? Miért van belőle olyan sok?) a szobrok nem feleltek meg az ízlésének és közölte, hogy a templomiak csúnyák, neki a new yorki szabadságszobor tetszik,meg egyáltalán, minek van a templom,nem értette, hogy a versmondás miért hívják imádkozásnak , és még egy csomó ilyen dolog. De mi nem tudtunk a dologról,minden ment a megszokott módon, csak azt vettük észre, hogy a gyerek időnként furcsákat mond. Ma sem tudjuk pontosan mi volt, az tény, hogy a mamájával volt néhányszor egyedül, ő azt mondta, a mama mesélt neki a "templomi dolgokról" meg a temetőről, de mikor rákérdeztünk, a mama csak annyit mondott, hogy ő csak sétálni volt vele. (Hát éppen a temetőnél is sétálhattak, ki tudja.)A fiunk valamit hónapokig nem tudott feldolgozni. Ez abban nyílvánult meg, hogy mikor nemsokára oviba került, az ovó nénivel templommot építettek vagy rajzoltak, és ő közölte, hogy csúnya. Aztán mégis rajzolt olyasmi épületeket, de a tornyon lévő kereszt helyére mindig valami más került, aztán az épületnek egyre több tornya lett, végül kastéllyá vált. Mintha kívülről tetszett volna neki, de aztán mégis elutasította (egyébként nagyon szereti a szép, díszes épületeket, fénykép után rengeteget híreset felismer)...Nyaraláskor, Egerben voltunk, és mondtuk, hogy megnézhet belűlről egy templomot, ha akar, nem akart. Karácsonykor volt az egyik templomban valami műsor, az ovó néni külön szólt, hogy megy-e vagy sem, végülis itthon maradt. Mikor a huga született, a dédije vigyázott rá sokat, és egyszer a temetőbe is magával akarta vinni, hogy megöntözze a virágokat, tényleg csak ennyi. De a fiam (soha nem volt akaratos) kiverte a hisztit, hogy ő nem megy a temetőbe. Majd megkérdezte a dédijét, hogy ő is szokott-e a csúnya templomba járni. Először kellemetlen volt, hogy a gyerek ilyen élesen elutasító, idegeneknek is használta ezt a csúnya templom kifejezést, és volt aki beszólt a háromévesnek, hogy vigyázzon a szájára. Igazából másfél év kellett, hogy megtanulja, hogy ilyen kifejezésekkel ő megbánthat másokat, és amíg feldolgozta magában a "teológiai ellentmondásokat". Nem szándékom senkit megbántani, de, hogy teljes legyen a kép, leírom. Mi elsősorban a magunk meggyőződését állítjuk példának a gyerekek elé, tehát a fiunk is a mi "dolgainkról" hallott főként. A családunk viszont elég színes összetétel, semmi gond, ha más vallást is megismer. Az ő esetében a mamája igyekezete balul ütött ki,ráadásul duplán, mert ha annak idején a férjemben sérüléseket okozott az a fajta vallásos nevelés (és az első adandó alkalommal elfordult a "gyökereitől") valószínű, hogy a gyerekeinek sem azt igyekszik átadni.(Érdekes: meséltem, nagyvonalakban, a zsidó vallásról is, mutattam kívülről zsinagógát, az meg nagyon tetszett neki. Ezt miért nem utasította el?) Na jó hosszú lettem, meg lehet, hogy kissé zagyva, de ez szerintem nem egyszerű dolog.
Tőlünk meg egyszer azt kérdezte a fiunk, hogy miért nem vagyunk zsidók.
Nagyon bírom a gyerekek megnyílvánulásait!2005.03.23 22:20
Most pl. a Purim miatt lehet hogy lesz valami különlegesség, de nem tudom majd megkérdezem a barátnőmet aki tudja. 2005.03.24 06:15
Köszi a lehetőséget! 2005.03.25 21:48
2005.03.26 08:19
2005.03.26 12:50
2005.03.27 00:10
Sőt inkább biztos nem, mert mindig elhúzódik a látogatás. 2005.03.27 11:32
2005.03.27 21:52
) és ez a változás hozza nálam a zsidósághoz való visszakanyarodást. (?) Nem tudom miért is.
2005.03.28 11:06
Tegnap gyorsan végigszaladtunk a fele rokonságon, mára marad a másik fele, akihez nem jutunk el, azt felhívtam reggel. (Az igazság, hogy nemrég elkezdtem "tupperezni", úgyhogy van egy kis hátsó szándékom is.
)Ahhoz képest, hogy nem akartunk húsvétozni, van igazi házisonka, vendégváró sütik és egy csomó kindertojás.
2005.04.03 19:55
2005.04.04 05:20
Remélem, minden rendben lesz anyukáddal!!!
Gondolom,akkor mennek a gyerekek és a férjed is. Hogy tudjátok megoldani a kicsikkel? 2005.04.08 10:41
2005.04.11 19:26
2005.04.12 07:53
-, de nem nyilatkoztak erről, az egyik felmenőjéről pedig kiderült, hogy nyilas volt...
El tudsz valahol indulni a nyomozásban? Ez olyan izgi! 2005.04.12 21:56
2005.04.12 22:10

2005.04.12 22:42
2005.04.13 08:29
2005.04.14 16:56
Ez tetszik, hogy meg kell találnod a gyökereidet, hogy rendezhesd az életed. Tulajdonképpen tök logikus! 2005.04.14 21:48
2005.04.15 11:17
Az időpont elvileg tökély, csak pár kérdés: 2005.04.15 15:29
2005.04.15 19:13
2005.04.20 08:12