Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!
Jelenlegi legfontosabb problémámra szeretnék megoldást találni.
Kislányom 8 hónapos. Igény szerint szoptatom első perctől kezdve (szűkebb környezetem heves nemtetszése ellenére!) 2 hónapos koráig 1-1.5 óránként szopott, utána kb 6 hónapos koráig kb 2 óránként.2 és 4 hónapos kora között átaludta az éjszakát, majd ahogy hasra fordult, ez elmúlt, azóta 3-4 alkalommal ébred, mindig szopik, így hamar visszaalszik.6 hónapos korától kap gyümit és főzeléket, jelenleg háromszor egy nap.
Két hónapja tart tehát a vegyes táplálása, de a szopik száma semmit nem csökken, sőt előfordul, hogy óránként próbál "kicsomagolni". Keveset eszik a kínált ételből, de ez javulgat. A szopik számát nem is nagyon merem csökkenteni, mert most tanulunk pohárból inni, és még csak 1-2 korty vizet fogad el, félek hogy a nagy melegben kiszárad.
Nem is aggódnék a lassú elválasztódása miatt, de úgy alakult, hogy 15 hónapos korától bölcsis lesz, és addig a napközbeni szopiknak véget kellene érni.(Reggel és este még szoptatni akarom). nem vagyok semmi drasztikus elválasztás híve, de nem tudom mit tegyek ,mert semmi hajlandóságot nem mutat a szopik ritkítására. Volt valakinek hasonló problémája?
 
 


Szia Viki!

A bölcsödéig van még 6-7 hónapotok, addigra sokminden változhat. Például elkezd mászni, járni, felfedezni a világot, és lehet hogy esze ágában sem lesz szopizni (Vagy visszajön hozzád félpercre, aztán megy vissza játszani).

Az én lányom 7 hónapos korától rendszeresen van távol tőlem. Azt tapasztaltam, hogy amikor mással van (például az apjával, aki nem lakik velünk), egész jól elvan szopi nélkül, amikor pedig egész nap velem, akkor a szokásos gyakorisággal szopik. Én így visszatekintve azt hiszem, nem szoptattam igény szerint. A hozzátáplálásnál csökkentettük a szopik számát, például az ebéd szopi helyett volt. Ilyenkor szokott az történni, hogy a babák "elválasztják magukat". Nálunk szerencsére nem ez lett, de másfél éves korában például nagyon keveset szopott (reggel és este, azt is én erőltettem).

A "módszer" tehát az, hogy evés után szoptatsz, nem előtte. Nem tudnám megmondani, hogy igény szerint szoptatott babáknál is működik-e. A kiszáradástól nem kell félni szerintem. Ha ilyen gyakran szopik, valószínűleg elég sok tejed van. (Lehet, hogy ezért ébred gyakran, mert szomjas?) Különben is 12 hónapos korig a tej a fő táplálék, nem?

Kati
 
 


Szia Viki!

Az én lányom most 16 hónapos. 6 hónapos koráig csak szopizott, utána megkezdtük a hozzátáplálást, de nem nagyon evett, lényegében maradt a szopi 9 hónapos koráig, akkor kezdett el mennyiségeket enni, na, akkor meg jött egy betegség, és 10 hónaposan lényegében visszaálltunk a kizárólagos szopira. Ma pedig annyit eszik, hogy már azon kezdek aggódni, hogy ez biztos nem normális: ha kaját lát, rögtön kér, és be is falja Kép És nekem is ugyanaz a tapasztalatom, mint Katinak: ha nem velem van, kiválóan elvan szopi nélkül. Úgyhogy szerintem nem kell aggódnod a bölcsi miatt Kép

GyeZsu
 
 

 
 

Sziasztok!

Van egy honlap: www.lll.hu, itt a szoptatásról találhattok cikkeket, no meg sok érdekesség van: gyermeknevelés, ötletek, stb. Szoptatási tanácsadók elérhetoségei is fent vannak, úgyhogy ha valaki végképp tanácstalan, nyugodt szívvel hívja oket. Nekem is nagyon kedvesen segített a Martinovichné Bianca.
Nálunk is az volt a probléma, hogy sok volt a cici napközben, volt hogy déleleott félóránként kérte az alváshoz, de csak nem aludt el rajta. Ezért elég fárasztó, meg állandóan forog rajtam, egyik melltol a másikig, alig tudom az ölemben tartani, mászik mindenfelé közben, meg hát néha bele-belerúg a cicikbe, szóval nem kellemes. Aztán pont most tér át a fiam a nappali egyszeri alvásra és most nem akartam megvonni tole a cicit, úgyhogy talán majd ha kialakult az új rendszer, megpróbálom másképp altatni.

Amúgy evésügyileg nálunk is változó a helyzet. Igényt szerint szopptattam mindig, volt, hogy mellette nagyon jól evett, de volt, hogy szinte csak szopizott. Most 14 hónapos és megint "rossz evo", de nem izgulok, mert van tartaléka és tudom, ez elofordul, hiszen mi sem eszünk mindig ugyanúgy.
Tapasztalat ugyanaz, mint fentebb: ha mással van, nem hiányzik a szopi, de amint meglát, rögtön jön a pólóhúzás, stb.

Nézzétek meg a honlapot, ha kicsit el vagytok szontyolodva a sok szopi miatt! Én ilyenkor mindig beleolvasgatok, és rájövök, hogy milyen nagy kincs, hogy sok tejcim volt és talán most is van elég, és mennyire jót tesz a gyermekemnek lelkileg-testileg.
Osoa
 
 


Sziasztok!

Szerintem nagyon is általános amit Viki ír. Nem hiszem hogy sok olyan baba van, akik mindent "tankönyv" szerint tesznek. Az én Petim is hasonlóan 6 hónapos kora óta kóstolgat. Néha még ma is az az érzésem (másfél éves lesz a napokban) hogy a fő tápláléka az anyatej. Ezt persze napi elég sok cicizéssel oldja meg. Plusz folyadékot főleg akkor iszik ha én nem vagyok kéznél, akkor talán 1 decit is iszik egyszerre. Amúgy csak kortyokat.
Mi már áprilisban elkezdtük a bölcsit, igaz csak etente kétszer. Nagyoj jól bírta és sokkal jobban evett, mint itthon. Simán el is aludt cici nélkül du.
SZóval nem hinném hogy aggódnod kellene, tudják ezek a csemeték, mi kell nekik. (nem csak a macskák Kép ) Remélem könnyen megy majd a bölcsibe szoktatás!

Gyezsu!
Én a helyedben örülnék hogy eszik! Vagy a Kép arc csak elírás??
Nekem mindig az az érzésem, hogy Peti éhes, mert sokat nyügi, és hisztis, de mégsem fogad el semmi kaját. Kép (kivéve keksz, csoki és társai, amit azért ebéd helyett nem szívesen adok) A szopival meg már rég nem lakik jól szerintem csak folyadék pótlás.
Szóval még mindig jobb egy jóllakott, jókedvű gyerök, mint egy ilyen kis akaratgép, mint Petikém.
Na, jó azért nem kell azt hinni, hogy mindig olyan, csak sokszor.

Osoa!
Nekem is sokszor elegem van belőle! Talán egy éves kora óta kicsit "unom" a sok szopit. Tegnap is mondtam a férjemnek, hogy most már szoptassa már meg helyettem, mert én már mára befejeztem. Kép

Pusz.
Andi
 
 


Sziasztok lányok!
Köszönöm a megnyugtató válaszokat! Tudom, hogy sok időnk van még a bölcsiig, de nem akarom drasztikusan elválasztani az utolsó pillanatban!
kislányom már 1 hónapja felállt, régebben kúszik, mászik, ez eddig nem hozott különösebb változást! Viszont kipróbáltam a szopi előtti etetést, amit Kati javasolt. Ha nagyon éhes, akkor nem fogad el semmi mást a cicin kívül, de kb 1 órával szopi után igen. Ha ilyenkor kicsit többet eszik, akkor kibír kb 2 órát a következő szopiig.
Tegnap ritka nap volt, mindkét nagymama itt volt nálunk, egész nap játszottak a kicsivel. Két órával a szoptatás után evett főzeléket, majd még két óráig engem nem is keresett! (kinn voltam a konyhában) Szóval tényleg műkszik, hogy ha nem vagyok vele minden pillanatban, akkor nem akar annyit szopizni!
Eddig a Szoptatás című könyvből merítettem erőt a nehéz időszakokban, de rá fogok keresni az LLL. honlapjára!
Andinak üzenem: én is felajánlottam a férjemnek, hogy szoptassa helyettem a gyereket, de azt mondta, hogy azt bünteti a törvény!! Kép Kép

Viki
 
 


Sziasztok!

Hogy mennek a dolgok nálatok?

Mi még mindig szopizunk gőzerővel. Ha esetleg nem vagyok vele, egész nap is kibírja apával, eszik, iszik mindent. (Az én cickóim meg feszülnek mint....)
Ma egész nap nem mentünk ki és így sokkal többet szopizott. Gondolom unalmában is.
Mostanában sokszor apa fekteti le, így az esti szopi is simán elmaradhat. A reggel 5! óra viszont nem tud kicsit későbbre tolódni. De legalább éjszaka nincs gond!

Gyertek írjatok! Ne csak akkor ha baj van! Kép

Mindenkinek minden jót kívánok!
Andi
 
 


Szia Andi!

Mi is gőzerővel... Én nem akarok semmi drasztikusat, de így meg sehova nem jutunk. Pedig azt hittem, ekkora gyerekkel már meg lehet "beszélni". Egyébként 2 hónap múlva lesz a szülinapja, addigra el akartam intézni a dolgot. Most hogy így belegondolok: Kép (Hozzáteszem, nem kínszenvedés, még egész jól bírom)

Kati
 
 


Sziasztok!

Hát mi már azért nem gőzerővel. Katának az elalváshoz kell (meg az éjszakai visszaalváshoz). De el tud aludni babakocsiban vagy autóban is, így az éjszakai visszaaltatás a biztos pont Kép Éjjel értünk haza, direkt este 8 után indultunk, hogy Kata elaludjon a kocsiban. Ez most nem ment simán, mert ültek mellette (unokatesó), úgyhogy csendes szemlélődés majd elalvás helyett csacsogott, nevetgélt, szórakozott - majd jó hangos sírásba fogott. Szerencsére volt egy mentőötletem: levettem a cipőjét, zokniját, és az első ülésről kitekeredve megcsináltam a talpmasszázst, meg simogattam a talpát, lábát. Ez bejött, a sírás rögtön abbamaradt. Viszont nem hagyta, hogy abbahagyjam a simogatást, ha ezt esetleg megtettem, akkor emelte a lábát, és közölte, hogy "lába", és ha még mindig vártam pár másodpercet, akkor elkezdett nyüszizni. Úgyhoy nem volt menekvés, amíg el nem aludt, somogatnom kellett a talpát, lábát kitekeredve Kép Viszont arra sem ébredt fel, hogy megérkeztünk és kivettem, ágyába tettem, sőt, reggel 7-ig aludt!

Egyébként ez a simizés nálunk nagyon bejön, azt is imádja, ha én masszírozom, simogatom (teljesen ellazul,"relaxál"), és a szopi "helyetti" simogatás is megy ezerrel, mármint hogy elveszem a cicit egy idő után (amikor nekem már nem esik jól), és akkor a hasamat simogatja. Ha meg az első éjszakai felébredésnél magunkhoz vesszük, és onnantól kezdve mellettem fekszik - hát akkor jó sok simogatást kapok az éjszaka további részében Kép Ma reggel mondjuk kicsit gáz volt, mert ez a simogatás sem esett jól (nem tudom, nektek nincsenek olyan korszakaitok, amikor nem igazán tudjátok elviselni, hogy hozzátok érjenek?) - végül apjába "burkolózva" aludt el. Nagyon szépek voltak Kép

És most kötötték be az ADSL-t, azért élvezkedek Kép

GyeZsu
 
 


Sziasztok!

Mi most voltunk nyaralni, négy napig. Reggeli szopi (helyett Kép): ő megy nagymamához. Délutánig eszébe sem jutott, amikor kezdett elfáradni akkor kért. Gyakran ez olyan helyen volt, ahol nem tudtam/akartam szoptatni (pl. kocsiban, és nem mellette ültem). Ilyenkor ez is kimaradt. Szóval volt napi 2-3 szopi, éjszakákat átaludta. Plusz meglepetés: reggel szárazok voltak a pelenkák! (így nem volt gond a pisis pelus tárolása nyaralás végéig)

Nem fogok visszamenni az igény szerinti szoptatáshoz, de reggel-este azért megszoptatom. Majd beszámolok, hogy mennek az elterelő hadműveletek.

Kati
 
 


Sziasztok!

Hát nálunk nem volt szopi most két napig, mert én is elkaptam a hányós-hasmenős vírust, szerencsére nekem csak hányingerem volt. Így viszont nem szoptattam. Kicsi sírás volt csak, de az, hogy simogathatja a pocimat, én meg őt simogatom, ez kilégíti. És továbbra is kis zsarnok, mert nem hagyja, hogy abbahagyjam a simogatást-masszírozást. Ha abbahagyom, visszateszi a kezem oda, ahol abbahagytam (pl. hajára), vagy emeli a lábát, és közli, hogy "lába". Nem mellékesen kistesó már a pociban (reméljük, jól megkapaszkodott...), szóval betegség nélkül sem esik jól a szoptatás. Úgyhogy lehet, hogy mi most egy időre abbahagyjuk. Meglátom.

Kati, gratula az éjszakai szátaz pelusokhoz! Ilyenkor Németországban nyaraltok? Vagy ez a másik nagymama? Vagy már a te anyukád is Angliában él?

GyeZsu
 
 


GyeZsu,

Másik nagymama volt, együtt mentünk el négy napra itt Angliában. Tegnap jöttem rá, ha nem egyedül lennék Lilivel talán már hamarabb is eljutottunk volna idáig. És egy másik észrevétel: ha nem szoptatom meg azonnal, akkor van ideje megéhezni és 5 perc múlva már ételt kér (bár ez így leírva nyilvánvalónak hangzik)

Az hogy Lili állandóan hozzámnyúl (a nap 24 órájában) néha engem is zavar. Volt hogy hetekig, ilyenkor a szoptatás is nagyon terhes volt számomra. És persze minél jobban tolnám el magamtól, annál többet bújna, szopizna. Ördögi kör. (Terhesen talán még jobban így lenne, nekem). Most szerencsére semmi ilyenről nincs szóKép
Kata is simogat téged szopi közben és közben szuszog?

Kati
 
 


Szia Kati!

Igen, Kata is simogatott és szuszogott szopi közben Kép De azóta sem volt szopi, a simogatást azt viszont kéri. Meg ahogy éjszaka felriadt (úgy fordult a kiságyban, hogy beverte a fejét), akkor ahogy felvettem, a nyakamat-arcomat simogatta, gondolom, ez megnyugtatta. Aztán persze át kellett vinni a mi ágyunkba, és ott simizni, amíg vissza nem aludt. Érdekes különben, mert már hetek óta nem éreztem, hogy lenne tejem, és a leállás sem jelentett gondot, nem feszült, nem csöpögött - pedig doki bácsi azt mondta szerdán, hogy ha még szoptatok, akkor az már így is marad - mármint gondolom, hogy a tejtermelés nem áll le. Hát nem tudom, majd megkérdezek egy szoptatási tanácsadót.

Lili töltött már el éjszakát nélküled?

GyeZsu
 
 


GyeZsu,

Igen, például júniusban elutaztam egy hétre, nélküle. Gondoltam arra, hogy ezt kihasználom (elválasztásra), de elég nagy sokk lehetett nélkülem, nem akartam tetézni. Régen aludt egy-két éjszakát az apukájánál, időnkét.
Vagy úgy gondoltad, hogy itthon, külön ágyban? 18 hónapos koráig minden éjszakát Kép
Tejtermelésre nem tudok semmi okosat írni. Egy barátnőm egyszer mesélte (a fia már egy éve nem szopott), hogy ő még ki tud nyomni egy kis tejet ennyi idő után is.

Kati
 
 


Sziasztok,
csak beleolvastam gyorsan, és sóhajtozom, bár nekem is ilyen gondom lenne... Kép Zeze fiam még nincs három hónapos (jövő héten lesz), és annyira, de annyira nem akar szopizni, hogy az már őrület. Ja meg nem alszik nappal. Úgy szeretnék legalább egy fél évvel öregebb lenni...
Üdv
Kriszi
 
 


Sziasztok!
Két hét nyaralás, és egy élményekben gazdag (de azért kicsit zűrös) lakodalmas hétvége van mögöttünk! Július végétől voltunk a Balatonnál, kifogtuk a legnagyobb dög kánikulát, csak reggel és késő délután merészkedtünk ki a házból. Az én kis Manócskám a legmelegebb napokon óránként- kétóránként szopizott, és nem evett szinte semmit, szóval visszatértünk a korábbi menetrendhez. Már nem izgultam ezen, mert eldöntöttem, hogy ha nem változik számottevően a helyzet, akkor megpróbálok két éves koráig mégiscsak itthon maradni vele. (Csak még nem tudom, hogy ehhez mit szólnak a munkahelyemen!Kép )
Miután az idő kicsit hűvösebb lett, Picur étvágya is javult. Most három-négy óránként eszik, szopi előtt kínálom meg egyéb ennivalóval, amit vagy elfogad, vagy nem. Amit szeret: paradicsomos bébiételek, sárgarépa csirkehússal, vajas zsemle, Milupa Biscotti keksz. Ennyi. Amit nagyon nem szeret: sütőtök. A pohárból ivást továbbra is gyakoroljuk, de egy-két kortyot iszik csak így. Egy ismerős tanácsára megpróbáltam szívószállal itatni, és így többet elfogad!
Újdonság még, hogy kibújt két felső fogacska! Lehet, hogy ez is gyötörte, azért nem eszik. Remélem, jobb lesz ezután!
Ja, és még valami! Szopi közben Manócska tornázik, ami azt jelenti, hogy bekapja a cicit, majd feláll az ellenkező oldali combomra, így derékszögben előrehajol! Sokszor még mérlegállást is csinál!!!!
Kép Kép Főként akkor, ha a jobb cici van soron! Nálatok volt ilyen?
Kriszi!
használtok cumit, vagy cumisüveget? Mert az ronthatja a szopási kedvet! Van olyan is, hogy a baba "sztrájkol", nem akar szopizni, de ez el szokott múlni. ha nem javul a helyzet, kérdezz meg egy szoptatási tanácsadót! A nemalvás miatt szerintem ne aggódj, az én kislányom is borzasztó keveset aludt három hónaposan, és most sem egy alvóbajnok. Nappal összesen másfél órát alszik, és éjjel is többször ébred. (most 9 és fél hónapos).
Üdv mindenkinek!
Viki
 
 


ezt tegnap írtam, csak nem tudtam elküldeni

Kriszi! Gondolj arra, hogy ez már hat hetes kora óta így megy, és már három hónapos! (Ez az optimista megközelítés Kép) A gyulladást kikezelték?

Kati, arra gondoltam, hogy nélküled otthon vagy máshol úgy, hogy te nem vagy ott. Már most jár az agyam azon, hogy mi lesz, amikor én szülni megyek. De azért apukájával csak ellesz, nem? Kép

Egyébként jelentem, lassan egy hete nincs szopi. (Cici van, mert Katának a pocakom - köldököm - is cici Kép) Tegnap este (nagymamákat látogattunk, hogy bejelentsük az újabb dédunokát) Kata elaludt a kocsiban, de felébredt azután, hogy betettem a kiságyába. Nem vettem fel, hanem odaültem az ágy mellé a földre, és elkezdtem simogatni - leginkább a lábát. (Ki is dugta a rácson, közölte, hogy "lába", ha esetleg nem tudnám, hogy a talpát-lábát kéne simizni Kép) Jó sokáig vackolódott, simogattam, suttogtam neki, énekeltem... Ha felállt, én ott maradtam a földön ülve, tehát akkor tudott velem kapcsolatba kerülni, ha visszaült - az ülésből meg úgy fektettem le, hogy megmondtam neki: akkor simogatom a lábát, ha lefekszik. Szóval elaludt. Éjjel persze felébredt, akkor magunkhoz vettük, de úgy tűnik, lassan erről is le kell szokni, mert a vackolódás után valahogyan mindig keresztbe fekszik az ágyon, valamelyik testrészem biztosan alatta zsibbad - és sokszor simogatni kell, hogy visszaaludjon, és a simogatás azért nem olyan passzív dolog, mint a "szopiztatás" - szóval nem nagyon tudtam pihenni mellette.

Délután melléfeküdtem a nagyágyra és simogattam (meg egy kicsit erőszakoskodtam, hogy ne mászkáljon el - ez mindig a végső stádium, egyszerűen magam mellé fogom, de ilyenkor már tényleg annyira fáradt, hogy egy kis szabadulási kísérlet és sírás után elalszik).

Este a szopihelyünkön a hasamat simogatta, aztán odabújt, én simogattam, szólt a zene, és elaludt.

Szóval ez a helyzet nálunk - de nem tudom azt mondani, hogy Kata már nem szopizik (pedig lassan már egy hete nem szopizott) Kép Az is lehet, hogy a kistesótól újra kedvet kap.

Szia Viki!

Biztos írtam már, az én lányom épp mire elkezdett normális adagokat enni, lebetegedett, és 10 és fél hónaposan tért vissza kb. a csak szopihoz. De ha más szempontból nézed a dolgot: így biztosan megkapja a szükséges folyadékmennyiséget ebben a nagy melegben. Azt mondják, hogy ha a melegben a babák szomjasak, akkor sűrűbben szopiznak, de rövidebb ideig, csak a hígabb "előtejet". Később változik nemcsak az elfogyasztott kaja mennyisége (az én másfél éves lánykám, akiről egy fél éve még senki nem gondolta volna, hogy ilyen nagyevő lesz, egész szelet húsokat bír bevágni ebédre...), hanem az is, hogy mit szeret. Szóval mindig érdemes újból próbálkozni a korábban elutasított ételekkel, lehet, hogy pár hónap múlva a sütőtök is nagy kedvenc lesz Kép Inni is biztosan többet fog, ahogy kevesebbet szopik, az jó, ha már ügyesen iszik pohárból - a szívószálról nem is beszélve Kép Egyébként az se mindegy, hogy mit iszik, Kata például feltűnően többet iszik, ha nem ásványvízzel, hanem gyümölcslével kínáljuk. (De ha szomjas, ásványvízből is iszik rendesen - ő meg már üvegből is ügyesen iszik, apja mondja is mindig nagy büszkén, hogy nem lesz majd gond neki a sörivás Kép)

Szopitornákat Kata is bemutatott (lehetne ebből is bemutatókat tartani Kép), most már sajnálom, hogy az utóbbi időben nem fényképeztük, hogy pl. fekve szopinál milyen helyzetekben tudott elhelyezkedni. Úgyhogy fényképezzetek, szép emlék lesz Kép

Na, eldugulok Kép

GyeZsu
 
 


Sziasztok!
Tegnap voltunk "mérlegelésen" a tanácsadóban! Összesen 80 grammot gyarapodott a kisasszony az elmúlt hónapban! Még a védőnő is csóválta a fejét, pedig belekalkuláltuk a nagy meleget, meg azt, hogy rengeteget mozog ,lényegében egész nap "úton" van, még éjszaka is, bejárja a kiságyat Kép).Most hét és fél kiló, és majdnem tíz hónapos! Vitacolan szirupot javasolt. Tegnap és ma megint semmit sem evett, a kanál láttán már fordítja el a kis fejét! Igyekszem nem központi kérdést csinálni az evésből, de ez most lehangol!Kép
Más! Néhány napja a hajnali szopi után nem hajlandó visszaaludni. Ilyenkor átköltözöm vele a nappali kanapéjára, itt velem elalszik. Nem akarom a hálóban altatni, mert a páromat is felébreszti, és neki dolgozni kell menni reggel. Egyébként a gyerkőcöknek fantasztikus érzékük van ahhoz, hogy keresztbeforduljanak az ágyban, és a lehető legnagyobb helyet foglalják el!Kép
Szia GyeZsu!
Fényképezünk ezerrel, nem lehet röhögés nélkül megállni, ahogy mérlegállásban szopizik! Ha rázkódom a nevetéstől akkor felnéz, hogy mi van, aztán folytatja!
Na, most azért csak felvidultam! Kép
Viki
 
 


GyeZsu,

Akkor a párod nem fog menni a kórházba veled? Szerintem jó ötlet lehet megkérni egy családhoz (és Katához) közelálló személyt, hogy jöjjön és CSAK Katával foglalkozzon, amíg te kórházban vagy.
Gondolkodtam ezen, hogy Kata milyen jól átszokott a simogatásra Kép Nekünk is jó lenne valami ilyesmi, csak én nem szeretek altatni. Nekem az a jó, ha Lilit ágyba viszem, és ő akkor és úgy alszik el, ahogy akar (én mellette fekszem, jobb esetben olvasok, vagy csak pihenek) És mi van, amikor nem akarod, hogy hozzádnyúljon bárki is? Mindenesetre nagyon türelmes vagy, nagyon tetszik a "módszered".

Lili sajnos hozzászokott ahhoz, hogy egész nap kint voltunk, meg mindig volt aki vele foglalkozzon. Nagyon nehéz vele. Főleg, amikor nemet mondok a szopira Kép Nyaralás előtt úgy volt, hogy én teszek-veszek, takarítok, miegymás, ő pedig vagy játszik, vagy bekapcsolódik. Néhány órára kimegyünk, esetleg bevásárlunk, aztán már szinte vége is a napnak. Persze jobb lenne mindkettőnknek, ha továbbra is a szabadban töltenénk napjainkat, de akkor meg mikor tanulok?!

Ez a mérlegállás valami univerzális dolog lehet, Lili is csinálta.

Kati
 
 


Szia Viki!

Lusta vagyok most elővenni Kata kiskönyvét, hogy leírjam a méreteit, de nálunk is állandó téma volt, hogy pici a baba. Az biztos, hogy 1 éves korában 3 percentilis alatt volt, ami azt jelenti, hogy 100 darab 1 éves lányból kevesebb, mint három volt olyan pici, mint ő. Gasztroentorológián is voltunk - nem teljesen értette a doktornő, hogy mit keresünk ott. Ráadásul emlékeim szerint a legutóbbi méréseken (kb. havonta járunk) majdnem ugyanannyinak mérték kilóra. Ha a gyerek jól néz ki, nem hiszem, hogy sok jelentősége van annak, hogy súlyra mennyit nőtt egy hónap alatt. Megtömni úgysem tudod - szoptasd, ahogy ígényli, és kínálgasd más kajákkal, egyszercsak elkezd majd enni.

Kati, nem is a szüléssel magával problémázom, hanem az utána a kórházban töltött napokkal. Mert a szülésnél ott lesz a párom természetesen Kép De azt hiszem, menni fog a dolog. Nándi el tudja altatni, és egyébként is jól elvannak. Aztán meg Magyarországon van egy olyan jogszabályi előírás, hogy a kispapának jár egy hét szabadság. Szóval végülis itthon tud maradni Katával, amíg én kórházban vagyok, de valószínűleg a nagyszülők is szívesen besegítenek majd.

Kata egyébként minden nap meglep valamivel. Ma például CSAK BILIBE pisilt-kakilt (pontosan ma másfél éves). Esti altatásnál Nándi tévét nézett (várta a horvát-brazil meccset, aztán a meccset nézte). Van ugyebár másfél szobánk, a nagyszobában van a tévé meg az ülőgarnitúra (szopisarok Kép), a kisszobában Kata ágya, pelenkázó, szekrények - de már egy kényelmes fotel nem fér be. Szóval altatni az ülpgarnitúrán szoktam, most meg ugye ment a tévé, úgyhogy az altatás kissé elhúzódott... A második félidőben már megelégeltem a dolgot, és átvittem Katát a kisszobába, betettem a kiságyba - és legnagyobb meglepetésemre egy hangja sem volt. Lefeküdt - én meg ugye simogattam Kép Másik meglepetése: neki nincs egy olyan babája / macija, pelusa stb., amit az elalváshoz használ. (És az ujját sem szopta soha.) Ha teregetek, szereti szopgatni a kiterített ruhát Kép, gondoltam, hogy pelusigénye van, de mindig elutasította a pelust, a babát, ha elalvásról volt szó. Most viszont a takaróját (finom pamut) elkezdte leteríteni a frottír lepedőre, és ráfeküdt. Többször elégedetlenkedett, hogy nincs jól kisimítva, felállt, rázta, leterítette Kép - a vége az lett, hogy én kiterítettem szépen, ráfeküdt, simogatás, altatóéneklés - és elaludt. (Ráadásul most a másik irányban fekszik, mint ahogy szokott.) Plusz meglepi: azt mondta a lepedőre, hogy cici. A hasam is cici. Minden cici, ami finom, megnyugtató, altató Kép?

Egyébként tegnap éjjel megpróbáltam, hogy ne hozzam az ágyunkba, amikor felébred: leültem vele a kiságy mellé a földre és elaltattam, majd visszatettem az ágyába (egyébként ez hosszútávon amúgy sem működne, mert a földön ülésből alvó gyerekkel a kézben felállni már most se nagyon megy, nem hogy pocakosan), de rövid időn belül újból felébredt - és akkor már az ágyunkba vettük. Azért szívesen megkérdeznék egy pszichológust, hogy mitől ébredhet fel és ijedhet meg úgy egy másfél éves gyerek. Mert felébred, sír, feláll a kiságyban, és nyújtja a kezét, hogy vegyük ki - és láthatóan nem hisztiből csinálja, tényleg szüksége van rá, hogy kivegyük és hozzánk bújhasson.

Kati, nem próbáltad az alszik a cici dolgot? Én itt tanultam, és Katánál ez bejött (egy picit persze mindig tiltakozott). Elfáradt a cici, elaludt a cici, alszik a cici - volt, hogy kombináltam a te számlálós módszereddel, amikor nagyon nem hagyta, hogy elvegyem. (Mondtam, hogy elfáradt a cici és háromra elalszik Kép) De az alszik a cicivel le tudtam szerelni, ha én nem akartam szoptatni. (Persze mindig szerette volna ellenőrizni azt az alvó cicit, de nem hagytam Kép)

A jóhoz könnyen hozzászokik az ember - de majd csak visszaáll a megszokott rend.

A dícséreted pedig jólesett Kép

Minden jót nektek!

GyeZsu
 
 


Hahó,
sziasztok, kösz a bátorítást.
GyeZsu,
most úgy látom, valami légúti cucc még ludas lehet, plusz a gégész szerint Zezének egy kicsit hosszabb az átlagnál a nyelvcsapja, de ezzel együtt sem kellene ennyire horkolnia. Úgyhogy hamarosan megyünk vissza a fül-orr-gégére Kép
Amúgy persze, csak optimistán... Kép

Viki,
ja, ja, tudom, második gyerkőce Kép Csak hát a nővére végül szopizott 22 hónapig, és annyi bajunk volt vele, hogy ihaj. Úgyhogy azt hittem, szoptatás ügyben engem már meglepetés nem érhet. És mégis Kép
Alvás: na ja, csak hát szintén alig alvó két és fél évesem mellett mégsem szorongathatom a három hónapost egész nap...
 
 


GyeZsu,

Lepedő, cici Kép Alszik a cicit próbáltam, nem tetszett neki. De már néhány hónapja nem szoptatok éjjel. Először álmosan nemet mondok, következő percben lelkiismeretfurdallásom van, aztán rájövök, hogy mégiscsak így akarom ezt. Lili sír, amíg mondogatom, hogy most nem. Aztán ha azt mondom, majd ha a napocska felkel, akkor hozzámbújik és már alszik is. Nem tudom hogy van ez.

Kriszi,
Én is szurkolok nektek! Fél év múlva meg talán nosztalgiázni fogsz Kép

Kati
 
 


Kati, és elaludni akkor úgy alszik, hogy melletted elalszik magától az ágyon, amíg te olvasol? Lehet, hogy Lili majd akkor szokik le a szopiról, amikor egy hétig viharos-sötét idő lesz Kép

Kriszi, ha ez vígasztal, én elmosolyodtam, hogy három hónapos a kiskrapek, és már horkol Kép A fül-orr-gégéért nem irigyellek, jártam sokszor gyerekkoromban, de most már rendbe kell, hogy jöjjetek Kép Cicó ébred még (vagy megint) éjszaka? Azért ha majd kicsit kipihentebb leszel, valamelyik fórumon szívesen kérdezgetnélek, Kata 25 hónapos lesz, amikor kistesó megérkezik.

GyeZsu
 
 


Sziasztok,

én is itt..., bár az én lányom nem 18 hónapos, mint a topic címbeli, hanem már 31.
Végigpróbáltam az összes tippet, amiket itt találtam, (fáradt cici, ha a napocska felkel stb-stb...) de nem boldogulok. Kép Hajnali 4-5 óra körül minden nap felébred, és szó szerint könyörög, esdekel, hogy "anya, légyszi, ciciiiiit, csak egy kicsit, egyet, utolsót..." én meg minden nap megtörök, közben én is sírok. Igazából nem ott van a baj, hogy kell a cici, a baj az, hogy onnantól _folyamatosan_ cicizik reggel 8-ig, amíg fel nem kelünk. Néha tart közben negyed-félóra szünetet. És az egyik ciciről a másikra, oda-vissza, szóval teljesen lehetetlen aludni közben. Volt pár nap próbálkozásom, amikor tényleg nem kapott, akkor meg kitartóan 20 percenként-, félóránként újra és újra sír, és könyörög, és nem alszik vissza.
Korábban az éjszakai cicizéseket sikerült egyenként elhagyogatnunk, -bár sírás mindig volt,-de beváltak a trükkök. De erről a hajnaltól reggelig tartó programról viszont hónapok óta nem tudom lebeszélni.
(Sajnos apát nem nagyon tudjuk bevetni, mert reggel 8-tól dolgozik este fél kilencig, és így is hulla fáradt.)
Nincs még valakinek valami trükk a tarsolyában?

Yoan
 
 


Szia Yoan!

Hát azt hiszem, csak az együttérzésemről tudlak biztosítani, mert nálunk a simogatás váltotta ki a szopizást, de ezt már írtam. Úgy alakulnak most a dolgok, hogy délután a nagyágyon altatom el úgy, hogy mellé fekszem és szabaddá teszem a hasam, ő pedig simogatja a "cicit" (mert a hasam átment cicibe Kép), de ma pl. nagyon helyes volt, mert az igazi cicire is adott puszikat - ruhán keresztül.

Az esti altatáshoz a kiságyába teszem, én az ágy mellé ülök egy kispárnára és úgy simogatom, leginkább a lábát, sőt a talpát - ezt kéri. Ja, és a pamut takarója lett a lepedője, és az is cici.

Az éjszakai felébredésnél magunkhoz vesszük, de akkor is csak poci-cici van, úgy alszik vissza.

Ja, egyébként az egész úgy kezdődött, hogy nem hagytam addig szopizni, ameddig ő a cicin maradt volna, hanem cicieltétel-pocifelkínálás volt szopi helyett.

Hát nem tudom. Azért még gondolkodom, hátha eszembe jut valami, amit olvastam vagy hallottam valakitől.

GyeZsu
 
 


Yoan,

Lehet, hogy ezt már próbáltad, nekünk az éjszakákra vált be. El kellett erősen határoznom, hogy nem akarok már éjszaka szoptatni, és tartani magam hozzá (az elszántság már fél siker, az én lányomnál Kép) Nem baj ha sír, a lényeg, hogy ott vagyok vele és megnyugtatom, de cici nélkül. Na mármost ha nagggyon kell neki, és semmi mással nem oldható meg, akkor jobban megéri az a néhány perc szoptatás mint őt szenvedni hagyni. Ez a nap minden időszakára érvényes, és persze néhány percről van szó, nem órákról.

A másik: ha már szopizott félórát-órát, akkor nem tudod neki mondani, hogy most már nincs, hanem majd ha felkelünk? Határozottan, nyugodtan, együttérzően. (Ezt is csináltam, amikor már harmadszorra ébredt fel egy órán belül)

Nekem az a tapasztalatom, hogy tippeket olvasni jó, de végül nekem kell kitalálnom, kikisérleteznem, hogy mi működik nekünk.

GyeZsu,
Rájöttem, hogy nálunk is van cicipótló: Lili a hátamon ledugja a kezét a pólóba amikor felveszem. Nem tudom mi a trükkje a dolognak, de úgy tűnik őt nagyon megnyugtatja Kép
Esti elalvásnál már nemigen tudok olvasni, főleg, ha 9-10 körül fekszik le. Leginkább délután jött be, amikor látom hogy fáradt, de ő már az alvás célzására is bemakacsolja magát, hogy nem álmos.

Kati
 
 


Sziasztok!

GyeZsu, köszi az együttérzést! Kép Nálunk is van efféle, mármint a simogatás, az ő szavaival élve: "fogom ciciket", de ebből rövid úton általában az következik, hogy "csak egy kicsit cicizek, jó? naaaaa...., léccciiii" és folyt köv. mint fenn. Amúgy az esti altatásnál ő nem cicivel alszik el, hanem a menetrend úgy néz ki, hogy kb. fél óra cici, aztán kiságyba be, mese, puszika, és végül kimegyek.
Kati, a cicielvevés szokott működni, csak épp nagyon rövid idő után újra fordul oda hozzám. Bár ma speciel, volt egy majdnem másfél órás szünet. Kép Ez igen ritka. Nem tudom minek volt köszönhető.
Ha meg cici helyett csak simizni akarom, meg nyugtatgatni, akkor sértődötten elrántja magát, ellöki a kezemet, hátat fordít, és fejét a karjai közé dugja és úgy sír. Olyan felnőttesen... Kép

Valószínűleg az lesz a dolog vége, hogy egyszer és mindenkorra nem lesz se hajnalban, se reggel cicizés, mert ezekkel a részleges megoldásokkal nem boldogulunk. De ehhez nagyon nagy erőt kell venni magamon. Még gyűjtöm az erőt...

Eddig mindahányszor próbálkoztam, és kibírtam az átzokogott, és próbálkozásokkal teli órákat, és nem volt cici reggel 6-7-ig, utána egy-két napig kicsivel jobb volt a helyzet. Mert akkor kb. csak fél hétkor kezdte a cicizést. Az meg azért már elviselhető, hogy a felkelésig van egy, másfél óra cumikázás rajtam. Ilyenkor szoktam kitűzni célnak pl. azt, hogy 6-ig nincs cici, vagy addig, amíg apa fel nem kel, stb.. utána lehet. De aztán szépen- mintegy negyedórákat újra elkezd lefaragni az ébredésből, és pár nap alattt újra eljutunk a négy-ötórai kezdéshez.
Itt szokott megbukni a nagy elhatározásom. Mert mondjuk felébred háromnegyed hatkor, akkor még úgy vagyok vele, hogy nna, jó, egye fene, ez csak negyed órával van korábban a kitűzött időponttól. Olyan értelmetlennek tűnik 10-15 percig megríkatni, hiszen úgyis mindjárt itt a 6 óra. Csak sajnos mindig ezekből a negyedórákból lettek aztán az egészek...

Yoan
 
 


Jaj, Yoan, nagyon nagylány már. És tényleg akár egy óráig is sír, ha nem szopizhat? Azért ezek a picúrok az érzelmi zsarolás nagymesterei - ráadásul ösztönből csinálják Kép Nekem annyi jutott eszembe (saját ötlet, úgyhogy lehet, hogy teljesen hatástalan), hogy ha már ilyen kis okos, akkor én kitalálnék valami mesét, amiben benne lenne, hogy pl. a cicik csak 2,5 éves korig tudnak fennmaradni éjszaka, vagy mit tudom én. Olyan Kököjszi és Bobojszásan Kép Bár azt hiszem, nagy elhatározás nélkül úgyse megy.

Úgyhogy sok-sok erőt hozzá, és majd számolj be az eredményről!

GyeZsu
 
 


Sziasztok! Olvaslak újaban Titeket, csak még nem írtam. Lassan nekem is kéne vmilyen trükk, bár lehet, hogy ez hülyén hangzik egy 4 gyerekes szájából. Nekem minden gyerekemet le kellett szoktatni a szopásról. Az elsőnél elég elszánt voltam, mert a második már a hasamban volt. őt az éjszakairól 1 évesen szoktattuk le,nála működött, hogy az apja kelt hozzá úgy 2 hétig, azalatt kapcsolt, hogy az atyai dúdolás gyönyörű, de nem ér annyit, hogy felkeljen. Aztán később a reggeli szopit banán eszegetés, szopogatás váltotta fel. Az esti helyett elvittük sétálni bkocsival, elaludt, és őt olyankor már át lehetett tenni az ágyába. Na, ez a sok jó trükk a másodiknál nem működött Kép. Ott végül a nyaralás alatt, az anyám aludt bent a házban velük, ő dumálta le az éjszakairól, aztán már ment fokozatosan. Végül a nagy16, a kicsi 22 hós koráig szopott. Most lassan másfél évesek az ikrek, de semmi jelét nem adják, hogy fel akarnának hagyni a szopival. Minden fáradtságot, bánatot, szomjúságot, stb ebbe fojtanak. Persze ha nem vagyok ott, akkor megnyugszanak enélkül is. Lehet, hogy megkérdezem az ikreseket is, bár szerintem kevés iker nyomja ilyen soká a szopit Kép. Azt hiszem mindig döntő, hogy az anya mennyire kötődik a dologhoz, mert úgy láttam, hogy aki őszintén és igazán véget akart vetni, az megtalálta a módját. Claire
 
 


Szia Claire!

Csenben megjegyzem: mit nem adtam volna ma azért, ha Kata még szopizna! (19 hós, kistesó már a pocakban) Olyan fejfájós és nyűgös voltam egész nap, Kata is fáradt volt, de nem tudott elaludni - régebben ilyenkor olyan jól jött a szopi! Amúgy is nosztalgiázom, tegnap végignéztem a gépen az összes szopis képünket Kép Azt hiszem, Te is ott tartasz most, hogy akarod is, meg nem is. Mert tavasszal én már újból szoptatok, de nálatok talán ez az utolsó szopis időszak Kép Úgyhogy csak annyit kívánok, úgy legyen, ahogy ott legbelül igazán szeretnéd Kép

GyeZsu
 
 


Claire, azért majd megírod, hogy alakul az ikrek szopizása? Remélem, nem bántottalak meg Kép

Yoan, nálatok mi a helyzet?

GyeZsu
 
 


Sziasztok!

Gyezsu, köszi az érdeklődést! Kép Hát alakul a helyzet, csak nem egészen úgy, ahogy én szerettem volna. Merthogy, ugye a hajnali szopiról szerettem volna leszoktatni a gyereket, ehhez képest az estit hagyta el, teljesen saját magától. Pedig azzal nem volt semmi problémám. Kép Azért a hajnaliak is alakulgattak, mert már nincs hosszas zokogás, ellenben ha nem hagyom szopizni, akkor teljesen felébred, és van helyette anya ébresztgetése. "Anya, kérek reggelit, játsszunk, stb." Mindez mondjuk reggel ötkor. Kép Szerencsére ősz van, és ilyen korán még sötét van, úgyhogy azért némi (erőteljes) rábeszéléssel többnyire rá lehet venni, hogy feküdjön vissza. 7-kor aztán felkel, de az már oké.
Most viszont az esti lefekvéssel adódott problémánk, de azt az alvás topicban leírtam.

Yoan
 
 


Sziasztok!

19 hónapos a kisfiam és mostanában teljesen cicipárti. Persze inkább cuminak használja, de akkor meglepődöm, amikor utána jön a büfi Kép.
Szóval vívódtam egy csomót, le is szokott az éjszakai ciciről, mert "elvitte a cica". De 1 hónap után is úgy követeli éjjel, hogy nincs szívem megtagadni tőle, úgy érzem, hogy erre jobban szüksége van, mint a nappali szopikra. Meg a fogzás miatt is bújósabb.

Szóval, azt szeretném Tőletek kérdezni, hogy szerintetek a kistesó szempontjából fontos ritkítani szopikat, vagy ez teljesen egyénfüggő? Szeretnénk már második babát, de nem vagyok képes-úgy látszik -a ritkításokra sem. Biztos érzi, hogy nekem ez már nem mindig jó, és jobban ragaszkodik. Ezért úgy döntöttem ,hogy ha kér, adok, és nem találok ki semmi terelő hadműveletet. Jó lenne, ha emellett teherbe is esnék Kép.

Nektek van hasonló tapasztalatok?

Üdv,
Osoa
 
 


Szia Osoa!

Valahol van egy erről szóló topik, oda írt olyan is, aki csak akkor lett terhes, amikor már egyáltalán nem szoptatott, meg olyan is, aki teherbe esett szoptatás mellett. Nálunk úgy fogant a tesó, hogy Kata még szopizott az el- illetve az éjszakai visszaalváshoz. Mondjuk nem engedtem már akármeddig, egy idő után pocisimogatás lett belőle, azóta is úgy alszik el, hogy a pucér hasamat simogatja.

Egyébként szerintem a teherbeesés lelki oldala is nagyon fontos, nálunk mindkét gyerek akkor fogant, amikor teljesen el tudtuk fogadni, hogy babát (testvért) szeretnénk.

GyeZsu
 
 


Szia Osoa! Üdv itt is! A nagy fiam 1 éves volt, amikor leszoktattuk az ékszakai szopiról, nekem utána jött meg, és kb 2 hó múlva lettem újra terhes. ekkor még reggel , este szopott a nagy, aztán fokozatosan elválasztottam, mert nem akartam egyszerre terhes lenni és szoptatni. Így 16 hós koráig szopott. Amúgy teherbe lehet esni szoptatás mellett, főként, amikor már nem csak ezt "eszi".
Mi most az ikreknél igyekszünk háttérbe szorítani a szopit. Mégis, lassan két évesek! Most reggel és este van, de azért ha elfáradnak, vagy nélkülem vannak és megérkezem, stb, akkor jönnek rendesen, és megy a küzdelem. Azt hiszem már elég értelmesek, így megdumáljuk, hogy majd este. néha van némi hiszti, de kezdik fogni Kép. Claire
 
 


Sziasztok!

Én Claire-rel egy cipőben járok: ikreim vannak , lassan 19 hónaposak és még mindig szopnak. Igaz, nálunk éjszaka nincs szopi, reggel-este fix, de ez nem is zavar, hamar végeznek. Ami zavar az a nappali szoptatás. amikor csak eszükbe jut (főleg az egyik lányom nagy cicista) odajönnek és elkezdik rángatni a pólómat, könyékig benyúlnak a nyakánál:(. Hiába próbálom elterelni a figyelmüket, sírnak hogy "cici, cici" nem érdekli semmi. Nem függ össze alvással, evéssel, gyakorlatilag teljesen érthetetlen módon egyszer csak gondol valamelyik egyet és már rá is kezd. Hiába magyarázom hogy már nagyok, stb., semmi nem használ, ha nem kap akkor őrült nagy sírás van:( Ráadásul ha nem vagyok velük is keresik, akár a férfiak (apa, nagyapa) ingét is húzgálják:(
Volt valaki hasonló helyzetben?
Utcán, nyilvános helyen vagy amikor vendégeink vannak nagyon kellemetlen:(

Amit már próbáltam: figyelemelterelés (ha nagy ritkán bejön, max 1-2 perc, kezdi előlről), bekenni fokhagymával, fogkrémmel, stb. (még ízlik is neki), nemet mondani és hallgatni sírni (10 percnél tovább nem bírom, pláne mikor már duplán nyomják), elmagyarázni hogy elfogyott, elfáradt, stb. (nem érti vagy nem akarja érteni)

Egyéb trükk, ötlet? :cry:
Vagy valami remény hogy holnap eszébe sem jut :?

Előre is köszi!

Ditke
 
 


Ditke62,

itt találsz tippeket, én is most néztem:
http://www.babanet.hu/faq/szoptat08.php

Szilvi
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

XBabázz lazán! - Teakiadó