2005.08.28 18:10
2005.08.28 18:48
Szoval az elso honapban meg tesot sem akartam. Most mar azert igen, de felek a pici korkulonbsegtol. Irsz milyen igy. Nekem nincs szinte semmi segitsegem, csak a ferjem, de o sokat dolgozik, a szuleim Pecsett elnek, mi Pesten. Erdekelne a velemenyed. Koszi2005.08.28 21:17
2005.08.28 22:28
Én eredetileg két évet gondoltam, de így sikeredett
és most már esküszöm a kis korkülönbségre
A fiam novemberben lesz négy éves, ő majdnem 3,5 éves koráig szopizott, a kislányom májusban múlt kettő, ő még szopizik. Vannak napok, hogy elég sűrűn
A környezetem már! nem akad ki rajta - de szerintem annyira eltérő a mostani gyakorlat, mint a 20-30 évvel ezelőtti, hogy az lenne a csoda, ha egyből senki sem akadna ki. Laikusoknál kevésbé zavar, hogy csodálkoznak, gyerekorvosnál, védőnőnél nagyon dühít - de sajnos közülük sem mindenki tette még magáévá a korszerű nézeteket, holott számtalan WHO és országos ajánlás íródott számukra, amelyek ezt tartalmazzák. SZóval, az igény szerint szoptatott babák általában többször és kevesebbet szopiznak, mert inkább ez felel meg az igényeiknek (pld a gyomor nagysága miatt) - bár egyénenként nagy eltérések is lehetnek, mindenkinek magának kell kitapasztalnia, mik a babája igényei és hogy hogyan tudja legjobban ezek ismeretében megoldani saját napját. SZerintem 10 hetes babával még egyáltalán ne csodálkozz, hogy nincs merszed nyilvánosan, bárhol, bármikor szoptatni, pláne, ha te vagy az "első fecske" a környezetedben, aki igény szerint szoptat! Én sem tudtam eleinte elképzelni magamról - viszont ha meg akartam valósítani, hogy fél éves koráig csak anyatejet kapjanak a gyerekeim, hogy sokáig szopizzanak és emellett ne legyek bezárva a lakásba, muszáj volt
Kb Ármin 5 hónapos korától kezdtem bárhol szoptatni, egyre nagyobb természetességgel - pláne, hogy a szopizó babától a melled legfeljebb akkor látszik, ha vki kitatóan keresi, nézi (ennyire bunkó viszonylag kevés van
), egy divatos dekoltázs sokkal többet megmutat
A második gyerekkel meg már nem nagyon lehet kérdés, megszoptatod-e bárhol (játszótér, park, vonat, stb), hiszen a nagyobbikat muszáj időnként sétálni vinni - akár naponta kétszer-háromszor is, nem mondhatod neki, hogy 2 óránként hazamegyünk bárhonnan, pláne, hogy neki is megvan a maga ritmusa
Próbálj olyan hasonló korú babák anyukáival megismerkedni, akik ugyanúgy csinálják, mint te - együtt könnyebb
Itt a babaneten is biztosan találsz ilyeneket - a mi hasonló társaságunk már kb 4 éve működik, nagyon sok dolgot meg tudunk beszélni egymással - bár ahányan vagyunk, annyiféleképp gondolkodunk különféle dolgokról! 2005.08.29 09:58
2005.08.29 13:30

2005.08.29 15:00
Ezekről a megadott órákról, percekről, időtartamokról mindig eszembe jut egy kedvenc mondatom egy könyvből: "Túlságosan megszoktuk már, hogy csak azt higgyük el, amit mérni is tudunk. Ritkán bízunk az érzéseinkben és megérzéseinkben, amelyek pedig valóban megbízhatóak." 2005.08.29 15:24
2005.08.29 21:44

2005.08.30 01:25
2005.08.30 07:58
De mesélni, énekelni még aközben is tudtam
Persze, én is aggódtam mindenfélék miatt bőven - lehet, hogy elég lenne hozzá csak webben a topikban visszaolvasni 2002-re és 2003-ra
Pld aggódtam, hogy Vilka kb a 4. hónaptól alig-alig hízott... csakhogy ő addigra több, mint megduplázta a súlyát... ahogy olvasom, hogy Atti 6,5 kg, lehet, hogy nála is ez van! Nem tudom, mennyivel született, de sztem ez nagyon szép súly egy 10 hetes babának, lehet, hogy lassít kicsit ő is az ütemen! Lehet, hogy már jóval gyorsabban jóllakik! Árminom pld másfél órákig szopizott, Vilka 5 perc alatt végzett (akkoriban - mert aztán később eljött az ő nyammogási időszaka is) - ez is aggasztott. Kínálgatni nyugodtan kínálgathatod eleinte akár egész nap is - szerintem hamar megtanuljátok egymást
és egyre kevesebb lesz a tévedés
Tényleg szopizhatja az öklét az éhség miatt is, de elkezdhetnek mozgolódni a fogcsírái is, sőt, szórakoztathatja is így magát - ezek előbb-utóbb számodra nagyjából elkülöníthetőek lesznek
És én vizet sem adtam nekik 6 hónapos korukig (és utána sem kérték, már amikor ettek mást, amíg sokat szopiztak) - mert a víz a tej elől foglalja el a helyet, ha nem szomjas, nem is szopizik, ezzel is csökken a mell stimulációja, ami csökkentheti a tejtermelést. Ha az NLC -s oldalon olvasgatod Pele szakértős blogjait, ezek nagyon érthetőek lesznek neked is!
Ez még anyukámat is mindig próbára tette - pedig ő nem túl beleszólós - viszont orvos, sőt, sokáig nőgyógyászként dolgozott és persze az ő idejében itatták a babákat vízzel, teával, éjszaka nem volt szopi - de mire a tesóm babája megszületett fél éve, már anyukám is rájött, hogy egyik unokája sem halt szomjan elegendő anyatej mellett
JObban ismeri őket, mint a nagymamák, szívesebben is hagyom rá őket
2005.08.30 08:35
2005.08.30 09:27
Én csak azért nem számítok annyira ritka madárnak, mert a környezetem nagy részét (gyerekes részét) a babanetes ismerőseim teszik ki, akik közül elég sokan szoptattak sokáig, akár egyszerre több babát is - biztos, mert mindannyian Iboly és Pele köpönyege alól bújtunk elő
És talán annyival nehezebb is azoknak elfogadni, magukévá tenni ezeket a nézeteket, akik nem ismerik őket személyesen, hogy nekik ők csak ugyanolyan "egyik féle, idegen nézet", mint a szoptatással, hozzátáplálással foglalkozó többi, amit orvosoktól, védőnőktől és egyéb
laikusoktól
hallanak
Én nagyon sajnálom, hogy a babaneten már csak elvétve fordul elő képzett szoptatási tanácsadó
Nekem, nekünk annak idején nagyon jól jött, hogy itt voltak
2005.08.30 11:23
Meg majd a vizsgakat kell megoldanom valahogy. A ferjem nagyon segitokesz, csak hat nem ulhetnek egesz nap a suli elott
Nagyon jol szopizo gyerek. A korhazban mindig kerdeztek: "anyuka van teje" mire en "nincs" Aztan kiderult, hogy volt, csak total kiporszivozta a gyerkoc
A hazamenetelunk napjan 120ml szopizott. Aztan jo sokaig jol gyarapodott, de megjott a mensi es azon a heten csak 5dkg gyarapodott. Aztan ujra beindult. Legutobbi heten 34dkg volt. Mar nem merem csak hetente. Tegnap raraktam kivancsisagbol, de kevesebb volt, mint mult csutortokon
Remelem a merleg szorakozik, es nem fogyott. Jol szopik szerintem, megvan a 6pisis, 2kakis pelusunk. Majd csutortokon kiderul.
Meg van amikor az idegrendszer fejlodik, akkor nem hiznak.
Na mindegy. Hazajottunk ugy, hogy nem tudtam fejni. A gyerekemnek koszonhetem, hogy meg sem ereztem a tej beindulast, mert ugy szopott, mint a porszivo
Aztan a vedonom, orvos is csak elmeletben mondta el, hogy kell, nem mutattak. Szoval en nagyon megszenvedtem. Most mar azert tudom
es minden ismerosomet figyelmeztetem szules elott, hogy ennek nezzenek utana, mert nagy depit tud okozni. 2005.08.30 11:54
Persze, két évvel ezelőtti képek
2005.08.30 12:12
2005.08.30 13:28
2005.08.30 14:21
2005.08.30 14:39
Máskülönben elég nagy bajban lettem volna, mert Ármin 9-10 hónaposan még kizárólag szopizott (kb egyéves koráig nem fogadott el mást, legfeljebb nagyon apró mennyiségeket) - szóval, nagyon nehéz lett volna átszoktatni másra, ráadásul rosszabb is lett volna - szóval, örülök, hogy megtaláltam a szakirodalmat és megismertem ezeket az "alternatív" megoldásokat
Persze, hogy szinte mindenki le akart beszélni róla, időnként voltak is félelmeim, hogy jól csinálom-e - de szerencsére mindig volt kit felhívnom a kétségeimmel, aki megnyugtatott
Például a testvérféltékenység nálunk sem jelentkezett, Ármin a kezdetektől rajongott Vilkáért és viszont
Most is nagyon szeretik egymást, nagyon jókat játszanak együtt - persze, sokszor van sivítozás, huzakodás is, de ennyi belefér 
2005.08.30 14:57
2005.08.30 15:10
Tehát evett az egyikből, ha kb három órán belül még kért enni, akkor megint ugyanabból adtam, kb három óra elteltével pedig a másikból. Így mindig hozzájutott az édesebb-vizesebb elsőtejhez is, ami először jön a mellből és a zsírosabb hátsóhoz is, ami később "kerül elő" a mellből. Az első olt inkább szomjat - de ha csak ilyenhez jut, nem gyarapszik eléggé és fájhat a hasa a sok tejcukor miatt, a hátsó olt inkább éhet, sokkal zsírosabb, táplálóbb - ezért is helytelen túl hamar elvenni a babától a mellet a felázástól való félelem miatt, mert sokszor épp ettől a hátsó tejtől fosztódik meg a baba emiatt. De lehet minden szopinál váltott mellből is szoptatni, sőt, akár egy szoptatás alatt hatszor-nyolcszor is váltogatni - főleg, ha épp növekedési ugrásban van a baba és szaporítani akarod a tejet! 
2005.08.30 15:40
Az én fiam első perctől utálta a kendőt, úgyhogy nem is próbáltam házimunkázni vele.
Le tudom valahogy szoktatni erről a matatásról, vagy legalább korlátozni? 2005.08.30 15:45
Viszont néha visít reggelente a lefejt tejért, megissza szívószállal, volt már, hogy kakaó helyett az volt a reggeli pia
Dokibának folyton hajtogatom, hogy szerintem mostantól nem számíthatunk többre havi átlag 30-40 dekánál... Ja és a Connie-nak feltett kérdés a ciciállapotról rád is vonatkozik
Már ha még itt vagy
Amúgy jó utat! 2005.08.30 16:15
Amikor feszült, Ármin boldogan jött szopizni
Vilka születése után egy hónapig megint kizárólag anyatejet fogyasztott - és hízott ő is egy kilót egy hónap alatt.
csak pénteken megyünk, csak a napkban befőztem, ragad minden, mostam, de nem vasaltam, csomagolnom is kell - és hát mellette itt ugrándoznak az ördögöcskék, nulla alvásigénnyel, de sok olvass, mami! igénnyel - úgyhogy még két napig leszek, bár remélem, holnap kevesebbet itthon
De úgy lehet, hogy keresztkötéssel kötöd magadra előre - és szabad a kezed. Persze hajolgatós nagytakarításra nem jó, csak muszájból tűzoltásra
Én főztem is így Vilkával. 
2005.08.30 20:39

2005.08.30 21:29
Egyelőre én is azt próbáltam, hogy megfogom a kezét olyankor, ill. próbálom úgy terelni, hogy az ujjamat fogja, különben összecsípi a mellemet, mint a rongylabdáját, én meg csillagokat látok.
Ez sztem még nem tudatos matatás, akkor csinálja ha nagyon fáradt, néha annyira teker és kapál, hogy úgy néz ki mintha pumpálna, hogy gyorsabban jöjjön már az a tejci. Ezért kapott majdnem bele a szemembe is. Mikor tudatosan matat, akkor abbahagyja a szopit. 2005.09.01 09:14
2005.09.01 11:28
Ha Attit jókedvűnek látod, élénknek, szép színűnek, stb
akkor a szemednek higgy, ne a mérlegnek
Ármint én is méregettem az elején, volt hogy egyetlen szopi alatt "fogyott" 20 dkg-t
- pedig hiper-szuper, általában jól mérő digitális mérlegünk volt
Ha végképp nagyon aggódsz, hogy eleget eszik-e, mérd le mindig a pisis/kakis pelusait és azok súlyát adogasd össze - kevesebb macera, mert nem mocorog
És majd számold hozzá azt is, hogy vminek Attiban is kellett maradnia, úgyhogy nem csak annyit eszik/nap, amennyi a pelusok súlyából összejön
Vesd össze minden tudásodat, azt, amit a doki mond, meg amit az ismerőseid, meg amiket olvasol, meg amit látsz, mikor Attira nézel és döntsd el te, hogy kell-e neki tápszer
Nyugodtan hívj fel egy szoptatási tanácsadót és kérdezd meg, ő miket javasol! És ne félj attól, hogy rossz tanácsot adnak, hogy ők alapból tápszerellenesek lennének - nincs így
Õk is azt mondják, hogy a baba soha, semmilyen körülmények közt nem éhezhet, ha ezt csak tápszerrel lehet megoldani, akkor azzal kell. De ha semmi gond, ha van tejed, Atti jól szopik és egészséges, akkor a tápszer sok kockázatot (anyatej elapadása, allergia) olyan hordozhat magában, amit nem érdemes vállalni, ha nem muszáj! 2005.09.02 14:40
2005.09.02 15:38
Ma kb. egyszer evett normálisan. Árgus szemekkel figyelem a pelusokat... 2005.09.02 21:33
. Most nagyon szeretne szoptatni. A teje elindult, ma 180 milit fejt, szerintem ez két nappal a szülés után rengeteg. Nagyon kemények a mellei, fáj is. Én azt javasoltam, hogy amilyen gyakran csak lehet, szoptasson és szoptasson, és masszírozzon, ha nem szopik a baba fejjen (ez jó tanács?) Pesten a János kórházban szült, sajna cumisüvegből itatják a lefejt tejjel és vízzel??!! a babát. 2005.09.02 22:00
ma 3 kaksis volt, az ugye nem baj? Ha keves azert aggodik az ember, ha sok akkor meg azert
Az a 6pisis + 2kakis, vagy 6pisis es ebbol 2kakis? En hajnalban ha felkel nem cserelek pelust, mert csak felebred tole, es ugy is csak nagyon mini pisi van, amit furdes utan alkotott. 8napi pelusunk tuti nincs. 2005.09.03 00:22
2005.09.03 19:20
2005.09.03 19:58
2005.09.03 22:39
Egyébként nálunk akkor volt gond a széklettel, amikor kb. 10 hónaposan elkezdett már mennyiségeket enni a szopi mellett. Igen, gondolom bele kellett jönnie (a pocakjának)
, mert ezen az egy héten kívül nem volt gond.
De a napokban azért sokat gondolok arra, mennyivel egyszerűbb szoptatással elaltatani egy babát
Kigyógyultatok már a sztrájkolásból? 

| X EZT MÁR OLVASTAD? |
|
![]() |
|