A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Szülészetek, kórházak » Kútvölgyis anyukák beszámolója

Sziasztok!

Próbálok folyamatosan érdeklõdni a kórházban a szülésfelkészítõ tanfolyamról, de reménytelen. Egyszer sikerült egy nagyon kedves hölggyel beszélnem az osztályról, de õ csak adminisztratív dolgokról tudott felvilágosítást adni, az elõadásokról nem!
Ha valaki tudna dátumokat írni, nagyon megköszönném!

Köszi!
Szabó Kinga
kingaszabo

Kedves Kinga!

Ha jól olvastam a friss kismamáknál kb. egyszerre szülünk. Én most kezdtem el járni felkészítõre. Mennyit tudsz a tanfolyamról? Csak azért, hogy feleslegesen ne írjak. A többit leírom. Egyébként nekem eddig nagyon tetszett, öszintén tudom ajánlani.

Törpi
Törpi

Sziasztok lányok!

Én is kútvölgyis vagyok, dr. Vida Ollé!
Vannak itt olyanok, akik 2001. március 4. és 10.között szültek? Mert akkor biztos ismerjül egymást...
efamily

Szia Kele, Walacky és Mindenki!

Visszatérnék a gátvédelem és feketekávés szülés témájára.
Bocsánat, hogy csak most válaszolok, de 2 gyerek mellett ritkán jut energiám az internetezésre.
Szóval szülés elõtt én is minden létezõ helyen próbáltam olvasni errõl a bizonyos sejtelmesen és izgalmasan hangzó gátvédelemrõl. Megmondom õszintén a pontos választ arra, hogy mi is ez akkor kaptam meg amikor átéltem a dolgot.
Tehát a szülõnõ szemszögébõl a gátvédelmes és nem gátvédelmes szülés: elsõ nem gátvédelmes szülésem alkalmával amikor elérkezett a nyomás idõszaka az volt a feladatom, hogy nyomjak. Észre sem vettem amikor vágtak, csak azt éreztem, hogy a feszülés megszünt, megkönnyebbültem és kicsusszant a kislányom. Ehhez képest a gátvédelemnél megmondták, hogy most nem szabad nyomni, most kell nyomni és majdnem szétszakadtam és rettentõen erõs égetõ érzést,feszülést követõen bújt ki a kisfiam. (Fontos különbség, õ nem csusszant, lehet a 4 kilója miatt,de inkább azért mert nem vágtak.) Számomra ez a különbség. Nem tudom, hogy a szülésznõtõl és az orvostól mennyi odafigyelést és türelmet igényel ez a dolog. Mindenesetre a mi türelmünkre és kitartásunkra is szükség van hozzá. De MEGÉRI. A vágás után nem tudtam ülni, járni, pedig nem volt túl nagy a seb. A gátvédelem után semmi problémám nem volt.Nem mindegy.
A feketekávét nekem nem sikerült kipróbálni. De azt hiszem mi voltunk az elsõk akik kis termoszba lefõzött feketekávéval érkeztünk. (A férjem olyan boldogan készítette indulás elõtt.)A gát környékét kellett volna vele törölgetni, de a kisfiam gyorsan kibújt, még mielõtt sikerült lecsavarni a termosz fedelét. Javaslom aki kiakarja próbálni, hogy a kávé langyos legyen.
Szép, kellemes szülést, jó babázást mindenkinek:
Vali

Még egy megjegyzés:
Szerintem kellemes érzés szülés után a haskötõ használata.
Vagy talán még jobb egy nagyon magas derekú nem túl szûk, rugalmas bugyi ami tartja a hasfalat. Nekem enélkül az volt az érzésem, hogy kiesik a hasam. Meg aztán valljuk be, az sem volt egy utolsó dolog lelkileg, hogy "lapos hasúnak" éreztem (csak éreztem) magam.
Még egyszer üdvözlettel: Vali
Vali

Sziasztok lányok!

A szülõszobában van egy nagy labda amit én "sikeresen" használtam a vajúdásom alatt. Igaz sokan tartanak tõle, van akinek nem is tetszik. Ellazítja az izmokat, és addig sem fekszik az ember lánya. A vajúdás alatt én sokat sétáltam, ameddig nem jöttek a fájások. Ott volt a párom, belekaroltam és róttuk a köröket.
A többágyas szobáktól ne féljetek. Én egy 2. babás kismamával voltam, aki sokmindent megmutatott, elmondott nekem. De ne féljetek kérdezni a nõvérkéktõl sem!
A zuhanyzó tiszta volt, a wc-k is. Mindent adnak(betét, kézmosó, hálóing, fájdalomcsillapító), kivéve a wcpapírt. Hasznos lehet a papír kéztörlõ, mind a kezeteknek, mind a gátsebet megtörölgetni fürdés után.
A babáknak megcsinálják a csipõszûrését és a hallásvizsgálatát is. Mi csipõszûrésre oda mentünk vissza. (6 hetes és 3 hónapos korban.)

Kedves Ágnes!
Az alapítványuk számlájára befolyó összegeket mire fordítják? (A férjem és én is önöknek számtuk az adónk 1 %-át, remélem hasznos lesz, bár csekély összeg.)

Mindenkinek minden jót!
Niki
Niki

Megint Niki:
én a gátmetszést egyáltalán nem éreztem. Egy reccsenést hallottam, ez most szörnyen hangzik... Szóval hallottam amikor vágtak de nem éreztem. Lehet, hogy szerencsés az alkatom, de a seb nem igazán fájt. A varrást nem éreztem, varratot meg nem szedtek.
Izgalmas lehet ez a kávés dolog! Kép

Vali!
Tudod, hogy sokat szoktam rátok gondolni?
Puszi: Niki
Niki

Sziasztok!

Nikivel nagyon egyetértek. A labdán vajúdás nekem is nagyon bevált. Ültem a labdán, mögöttem a férjem és amikor jött a fájás Õ maszírozta a derekamat.
Az én szülésem szerencsére 5 óra alatt lezajlott. Az elsõ két órában sétáltam mint egy õrült föl-alá. A Gabi és a férjem csak ültek és a szemükkel követtek Kép). A második két órában labdáztam, majd a burokrepesztést követõ órában megszületett Petra. A szülésznõm a Várnai Gabi volt, aki nagyon kedves volt hozzám végig és ha mégegyszer kezdhetném is Õt választanám.Az egész szülés alatt a legkellemetlenebb dolog a burokrepesztés volt,de amikor megszületett a kislányom mindent elfelejtettem. A gátvarrás viszont nagyon rossz volt, mivel az elõzõ szülésemkor keletkezett gátseb hegét nem tudták kellõen elérzésteleníteni.
Nagyon kellemes emlékekkel távoztam a kórházból.

Mindenkinek könnyû szülést kíván
Eszter
Eszter

Szia Eszter és a többieknek is szia!

Képzeld, hozzám pont fájások alatt nem "érhetett" a férjem, csak fájások közt...
Én is Gabinál szültem és nagyonigaz amit írtál: mindig figyelt, követett a tekintével, hagyta hogy az ösztöneim szerint cselekedjem. Én elfolyt magzatvízzel érkeztem a vajúdóba. Azért várakoztunk sokat, mert nem jöttek a fájások!
Életem legmeghatározóbb élménye volt az az éjszaka! Természetesen a terhességem és látni a lányomat is csodálatos érzés!
Remélem a természet megajándékoz még egy babával! Csak szépek és jók jutnak eszembe a Kútvölgyirõl és az ott eltöltött napokról nekem is! Kép Kép
Puszi mindenkinek!
Niki
Niki

Sziasztok!

Én új hajós vagyok itt a fórumon, eddig csak olvasgattalak benneteket, de ideje, megosztani a tapasztalataimat is nekem is veletek, vagy éppen tanácsot kérni tõletek. Én is a Kútvölgyiben fogok szülni,elõre láthatóan július 5-ére várjuk a pöttömkénket a férjemmel. A dokim Dr. Mészáros Gábor, akirõl eddig csak jókat mondhatok, akit már közel 4 éve ismerek.
Most csak ilyen villámbejelentkezõ voltam, mivel indulnom kell terhestornára, de benézek majd minden nap, van-e valami új csemegéznivaló.
Addig is kívánok nektek, akinek már van, jó babázást, aki még várja jó pocaknövesztést és mindenkinek sok pihenést és kiegyensúlyozottságot testileg és lekileg is!

Sziasztok!
Karol

KépKép
KépKép
gumicukor

Szia Gumicukor!

Nagyon édes a neved!
Lehet, hogy összefutunk majd személyesen is, mert én meg júli 9-re vagyok kiírva és azt hiszem, ennél jobb kórházat nem találok.
Késõbb, ha több idõm lesz, írok még.

ildi
ld

Sziasztok!

En is a Kutvolgyi Korhazban szultem. Kisfiam, George Ernest Mills, 2002. januar 16-an 12.25-kor szuletett.

Szerencsere nekem csak jo elmenyem van a szulessel es az 5 napos benttartozkodassal kapcsolatban is.

Orvosom Dr. Kovacs Kalman es a szulesznom pedig Megyerine, Aranka volt. Mindkettojukkel meg voltam elegedve, de igazabol a szuleszno az aki a szules soran oriasi segitseget es tamogatast nyujt. Aranka nagyon szuper volt, elmagyarazta, hogy hogyan veszeljem at a fajasokat es hogyan probaljak koncentralni. Nekunk nagyon jol ment a kozos munka, es sikerult gyorsan tagulnom.

Szules utan kisfiamat egybol a mellemre tettek, majd elvittek megmerni, feloltoztetni, es megmutatni a kint varakozo nagyszuloknek.
A szules utani megfigyeles alatt (kb. 1,5 ora) nekem is tettek homokzsakot a hasamra, de az egyaltalan nem volt kellemetlen.

Nekem szerencsem volt, mert az egyik ketagyas szoba ures volt, igy azt valasztottam (2000 Ft ejszakankent). Ebben az volt jo, hogy a latogatok bejohettek a szobaba, nem nekem kellett kimennem a hallba. Igy a ferjem szinte egesz nap ott volt velem es a kisfiunkkal. Mig a 4 agyas szobakba (amelyek a masik szarnyon vannak) nem mehet be latogato, es igy a gyermeket csak az ajton keresztul lehet megnezni.

A csecsemo osztalyos noverek kivetel nelkul nagyon kedvesek es segitokeszek voltak. Minden nap bejott az eppen ugyeletes es szolt, hogy most o van eppen beosztva es ha problemam vagy kerdesem van, akkor szoljak. Keres nelkul megmutattak, hogy hogyan tegyem kisfiamat mellre (o az elso gyermekem), es hogyan tegyem tisztaba.

Mindenkinek csak ajanlani tudom a korhazat.
curly

Kedves Curly,

köszi, hogy leírtad a tapasztalataid, sokat segítettél.

Lányok, leírnátok, hogy a választott szülésznönek ebben a kórházban kb. mennyi szokott lenni a tarifája? Mehet név nélkül, tájékozódni szeretnék. Ha lehet akkor csak a számokhoz ragaszkodjatok és most legalább ez a topik ne menjen át a teljesen szubjektív vélemény nyilvánításokba a pénzt illetöen. Köszönöm szépen, inkább most névtelen azaz pl. Mother
Mother

A választott szülésznõmnek 10000ft-ot, és egy fényképet adtam.
Névtelen

Én 20-at.
Névtelen

Én 2001 novemberben 15õt és egy desszertet.A Várnai Gabit csak ajánlani tudom mindenkinek két szülés után is. A másodiknál a gátvédelmet is nagyon jól csinálta.A szülést követõ pár órával már úgy tudtam ülni és menni mintha nem történt volna semmi (kis túlzással).
Névtelen

Köszi mindenkinek, aranyosak vagytok! Kép Mother
Mother

En a szulesznonek 20ezret adtam es egy doboz bonbont, a csecsemosoknek szinten egy doboz bonbont es egy fotot (van egy faliujsaguk sok sok edes fotoval) es a dokimnak 40ezret.
Névtelen

Sziasztok!
Szeretnék érdeklõdni a terheléses vércukor vizsgálatról, biztosan volt már közületek valaki. Egyelõre csak majd áprilisban lesz és szeretnék tájékozódni, hogy mindez hogyan is zajlik, mennyi ideig tart. Annyit tudok, hogy cikros vizet kell inni, elõtte utána vérvétel + még néhány óra várakozás. Szegény pöttömke még a végén édesszájú lesz. Remélem meg tudom inni ezt a fincsi "koktélt", mert amióta babát várok, nem nagyon kívánom az édes dolgokat, de hát a bébi egészsége szempontjából bármilyen áldozatot képes vagyok hozni.

Kedves ld!
Remélem összefutunk júliusban, bár ki tudja, hogy a kis karatebajnokok mikor szeretnének kibújni és rácsodálkozni erre a kinti világra Kép
Melyik dokinál fogsz szülni? Az én dokim a Dr.Mészáros (bár mintha már ezt írtam volna, bocs az ismétlésért), õ mondta, hogy úgy látszik ez a július nagyon népszerû hónap, mert mindenki akkor akar szülni, így lehet beköltözik a kórházba. Egyébként õ mostanában megy 1 hónapra szabira. Ez megnyugtató, hogy nem valaki más vesz kezelésbe amikor eljön az idõ.
Ha tudsz, írj, hogy Te kinél szülsz és milyen tapasztalataid vannak. Nekem eddig csak jó tapasztalataim vannak a kórházzal és az ott dolgozókkal kapcsolatban.

Kedves Rákóczi Ágnes!
Remélem valamennyit, még ha csekélyke összeggel is, de tudtam azzal segíteni nektek, hogy felajánlottam az adóm 1 %-át a szülészeti osztálynak a férjemmel együtt.
Remélem júliusban személyesen is fogunk találkozni.

Üdv:
Karol

KépKép
KépKép
gumicukor

Kedves Gumicukor!

A terheléses vércukor-vizsgálattal kapcsolatban röviden írok.
Reggel 1/2 8-tól lehet menni szigorúan éhgyomorra. Leveszik a vért, majd megeszel egy üres zsemlét és 2dl tejet. Ezután másfél óra múlva kell jelentkezni a következõ vérvételre. A várakozás alatt azt javasolják, hogy ne mozogjál sokat, mert az is számít. A zsemlét és a tejet neked kell vinni, de a büfében is megveheted.

Eszter
Szûcs Eszter

Kedves Kútvölgyis Anyukák!

Egy sajnálatos dolog miatt tíz napig kellett a kórházban feküdnöm. Elõtte a terhesség alatt nem túl sokat tudtam arról, hogy milyen lehetõségek vannak a kórházban, milyen is maga a kórház. Én is nagy érdeklõdéssel olvastam az ide írt megjegyzéseket, észrevételeket.
Azoknak szeretnék pár sort írni a tapasztalataimról, akik nem rendelkeznek konkrét ismeretekkel.
A kórház nagyon hangulatos (ha lehet ilyet mondani), barátságos. Mindig tisztaság van. A szobák is tiszták, rendesek. Mindenki nagyon kedves, figyelmes, barátságos. Ez így leírva nem mond túl sokat, tudom, de a nõvérkék, szülésznõk nagyon barátságosak, segítõkészek voltak. Nem is szeretnék senkit kiemelni, mert nem lenne túl igazságos. A csecsemõsökat személyesen nem ismertem meg, mert nekem még hátravan pár hét, de a többiekkel beszélve és látva a munkájukat, nyugodtan elmondhatom, hogy õk is mindenben segítenek. A kórházi hálóingek és gyerekruhák tényleg nagyon jók. A gyerekruhákra én elõször azt hittem, hogy otthonról hozták be. Nagyon tündériek.
A fizetõs szobákat is megnéztem, azok is nagyon szépek és tényleg bemehet a család (az áruk 2000-5000 Ft/nap, attól függõen, hány fõs). Ez utóbbi talán az egyetlen elõnyük a többihez képest.
Az egész kórház hangulata olyan családias. Nagyon sok mindent igyekeznek újítani, ami csak lehetséges. Én azt javasolnám mindekinek, hogy a kórház által szervezett elõadásokra menjen el (szülõszoba látogatás, szülés-együttszülés, gyerekágy) és ott mindent megmutatnak. Nekem nagyon megnyugtató volt minden. Tudom, ha eljön a nagy nap, akkor jó kezekben leszek.

Ezúton is szeretném megköszönni az osztály dolgozóinak munkáját.

Szûcs Eszter
Szûcs Eszter

Gumicukor, sajna csak annyit tudok a kórházról, amennyit itt olvasok+egyszer(!) jártam csak bent a Vida doktor úrnál, aki számomra mostmár a világ legkedvesebb szülésze. Egy problémámra kerestem megoldást, segítséget, kielégítõ magyarázatot, amikor is felhívtam a kórházat ismeretlenül. Egy nõvérkével beszéltem, majd hallva a problémát a doktor úr átvette a telefont, behívott másnapra, megismételt egy korábban már máshol elvégzett rutinvizsgálatot, hogy összevethesse az eredményeket. Készített még egy UH-t, mondhatom olyan alapossággal, mint eddig soha senki és megnyugtatott, hogy nincs semmi baja a Babámnak. Neki elhittem. Megjegyzem, NEM maszek rendelésre hívott, hanem TB által finanszírozott vizsgálatra.
Bár lehet, hogy Õ pont szabin lesz a szüléskor, mégis ezt a helyet választom, mert az egész úgy, ahogy van, jó benyomást tett rám.
A Te dokidról is csak jókat hallok, az egyik kolléganõm jár hozzá és kedves, rendes orvosnak mondja. Ja, egyébként ez a kismama is júliusban fog szülni...
szia: ildi
ld

Sz. Eszter!

Te vagy ugye Törpi? Már vártam, hogy leírod itt az élményeidet! Nagyon-nagyon örülök, hogy ilyen tapasztalatokra tettél szert és annak még jobban, hogy minden rendben a babával. Kép Kép Kép Én is megyek majd 3D-re, márcsak a több szem többet lát alapon miatt is. Kép
Gyere majd mostmár a topikunkba is!
Puszi, Halacska
Halacska

Kedves Kismamák!
Már régen jártam erre és most örömmel olvasom a sok kedves, dícsérõ hozzászólást. Egy zûrõs nap végén ez új erõt önt az ember lányába, hogy érdemes küzdeni, néha veszekedni (már nem a páciensekkel, hanem a "kórházzal" az elérendõ célok megvalósítása érdekében). Elõszõr is szeretném megválaszolni a hozzám intézett kérdéseket (remélem még aktuálisak).
Kele! Nagyon köszönöm kedves soraidat, bevallom én egy kicsit mindig izgulok az elõadások elõtt. No nem azért, mert nem tudom elmondani a "tananyagot", de az elõadások sikeressége legnagyobbrészt a résztvevõ kismamák és hozzátartozóik aktivitásán múlik. Volt már olyan, hogy a kolléganõmmel hiába mondtunk bármit, hiába kérdeztünk-bíztattunk, csak rezzenéstelen faarcok, szótlan emberek vettek minket körül. Utána kérdeztük is egymást, valyon mit csináltunk rosszul, hogy ennyire sikertelen lett az egész. Nyugodtan mondhatom, napokig a hatása alatt voltunk. De szerncsére ilyen csak egy alkalommal volt, de azért különbözõek az elõadások. Akkor a legjobb, ha kérdeznek sokat. Haskötõ: mindenképpen ajánlott azoknak akiknek a hasfaluk erõsen kitágult (pl.:ikerterhesség, nagy súlyú újszülött, sok magzatvíz esetén), császármetszés után.
Mi magunk a császáros kismamáknak az elsõ egy-két nap harántlepedõbõl készítünk haskötõt mivel speciális (gyógyászati segédeszköz boltban kapható) nekünk nincs. Aki az elõbbi paraméterekbe beleillik, ajánljuk a haskötõ viselését. (nem kötelezõ, de segít). Normál szülés után, ha a baba nem túl nagy a mamára bízzuk a döntést. A gumírozott bugyi viselése az elsõ napokban azért nem szerencsés, mert mûszálas és a gát nem tud kellõképpen szellõzni. Ha gyermekágyi folyás már nagyon kevés és a gátseb is meggyógyult (a hasfal sokkal lassabban húzódik vissza eredeti állapotára!), lehet viselni és biztos jól is esik, ha az ember egy szülés elõtti ruhát szeretne magára paszírozni. Egyszóval aki szeretne haskötõt szerezze be és hozza magával!
Anya-lánya szülésének kapcsolata. Sokan foglalkoztak már ezzel a témával, egyesek szerint van összefüggés (szoptatás sikerességében is), de ennek okai közül a genetikus okok a kevésbé valószínûek. Sokkal inkább a pszichés tényezõk játszanak szerepet, pl.ha az anyám engem nem szoptatott sokáig, akkor az elsõ problémánál (ami szinte mindenkinél van) hajlamos a kismama azt mondani, hát persze ez a mi családunkban így van. És ezzel már le is mondott az egész dologról, még bízonyítani is tudja miért sikertelen: nem õ a hibás, hanem az öröklõdésre lehet fogni. A szülés átélése is hasonlóképpen alakulhat. Ismeretes, hogy azoknak az anyáknak a lányai, akik a menstruácójukat minden hónapban látványosan megszenvedik, leánygyermekeik is ilyenné válnak a serdülõkorban.
Sisu! Homokzsákot a szülõszobán szoktak a kismamák kapni (a szülés utáni két óra az un. posztplacentáris - lepényutáni szak, ezalatt megfigyelésre a szülõszobán maradnak a megszült mamák). Császárosok is kapnak. Segíti a méhösszehúzódást. Bár sok helyen már nem alkalmazzák, nálunk szokásos.
Kedves Niki és Karol! Sok kicsi sokra megy! Nagyon köszönjük a támogatást. Ha legközelebb jöttök hozzánk és körbenéztek, tudhatjátok, hogy ebben Nektek is részetek van. Tegnap vettünk 120 m gyerekmintás vászonanyagot, hogy a belõlük készülõ függönyökkel vidámítsuk a kismamák kórtermeit és az újszülöttszobát. Minden támogatásnak örülünk és köszönjük.
Hogyan is szokták mondani? Ez a "mûsor" Önök nélkül nem jöhetett volna létre!
Üdvözlettel: Ágnes
Rákóczi

Sziasztok!

Köszönöm a vércukor vizsgálatról a beszámolót, ez megnyugtató, hogy nem kell 1 óráig összeragadt szájjal várakoznom Kép (Bár egy fogrém és egy fogkefe csodákra képes!)
A kórházról nekem is az a benyomásom, hogy nagyon megnyugtató már elsõ látogatás alkalmával is. Nekem egyszer a hugom töltött bent kivizsgáláson pár hetet a belgyógyászaton, így minden nap bementem hozzá látogatni, és már akkor megtetszett a kórház, fõleg az, hogy nem azok a rideg zöld csempés falak fogadják az embert. Többek között a hugomnak a nõvérek újságolták, hogy nagyon jó a szülészet-nõgyógyászat a kórházban, így mivel én akkor költöztem fel Bp-re és dokit is keresgéltem (hogy ne kelljen mindig vidékre utazgatni), így esett a választásom erre a kórházra.

ld!
A kolléganõd nem szokott "elõfordulni" ezen a fórumon?

Tegnap voltam kismama tornán a MÁV kórházban, és nagyon tetszett, kicsit furcsa volt, hogy nekem még ilyen picike a pocim a többiekéhez képest.

Üdv:
gumicukor

KépKép
KépKép
gumicukor

Szia gumicokur!

Kolléganõm is olvassa, de nem t'om, milyen néven ír, ha ír. Talán ezt is olvassa majd...

ld
ld

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek, akitõl választ kaptam a kérdéseimre,
ezt a topicot olvasva, egyre jobban megjön a kedvem a
szülésre, bár be kell valljam, nagyon félek tõle!
Örülök, hogy ráadásul ilyen jó helyre, jó kezekbe kerülök majd!
Ezt a vércukor terheléses vizsgálatot mikor szokták megcsináltatni a kismamával?

Üdv mindenkinek!

Sisu
sisu

Szia Sisu!

Nekem a 28. héten csinálják, úgy tudom ekkor van az ideje, elõbb nem nagyon érdemes megcsinálni, ugyanúgy mint az AFP, sem a 16. hét elõtt, mert akkor nem lesz megfelelõ az eredmény. Nekem addig még majdnem 1 hónapot kell várnom, mikorra megcsinálják a vércukrot. Majd viszek valami jó kis könyvet és olvasgatok, amíg várakozni kell. Te hányadik hétben jársz a bébivel?

Üdv:
gumicukor

KépKép
KépKép
gumicukor

Sziasztok!

Nekem a második terhességemnél a vércukor vizsgálatnál csak a zsömle+tej változatot kellett kibírni, mivel az elsõnél minden rendben volt.

Tényleg nagyon jó a kórház és az ott dolgozók is nagyon kedvesek.
Amikor február közepén szültem, olyan teltház volt, hogy a néhány babát kinnthagytak éjszakára is. Volt olyan is, hogy 20 baba volt egy éjszaka egy nõvérre.

Ezúton is megköszönném minden nõvérnek és orvosnak a kedvességet.

Eszter
Eszter

Szia Eszter!

Gratulálok elõször is a kis lurkóhoz, remélem most hogy már itt a tavasz gyakran kimerészkedtek egy kis sétára a jó idõben. Mi még csak pocakban sétálunk együtt reggelente e munkahelyemre a Vároligeten át, ilyenkor mindig jól beszívom magamba a levegõt, hogy friss oxigénhez jusson az én kis pöttömkém, meg mesélek neki a madarakról, meg a virágzó fákról, hogy ne féljen majd a kinti világtól, meg ilyenek. Lehet kicsit furán hangzik, de 1 héttel ezelõtt voltunk a férjemel a 23. héten uh-n, és már 2 hete bíztattam a babócát, hogy mindenét zsépen mutogassa meg, hogy a doktor bácsi mindent megnézhessen, na meg persze mi is láthassuk. Ugyanis a 19 hetesen állandóan csak az arcát mutogatta, mintha látott volna minket idekint a monitoron keresztül és olyan izgága volt, állandóan csak mocorgott, hogy a doki alig tudta "befogni". Persze lehet, hogy nemcsak a rábeszéléstõl van, de azóta mindig mindent elmondok neki, hogy éppen hova megyünk, mit csinálunk, apu éppen mit csinál, meg ilyenek. Ti is szoktatok ilyeneket csinálni? Te kinél szültél Eszter, és ki volt a szülésznõd?

Üdv:
gumicukor

KépKép
KépKép
gumicukor

ja a lényeg lemaradt:

szóval a 23. heti uh-n olyan szépen mutogatta a kis lábát, mellkasát, buksiját, meg (bocsánat, hogy így írom) a kis kukiját, hogy teljesen elámultunk. Úgy látzsik hatott a rábeszélés.

gumicukor

KépKép
KépKép
gumicukor

Szia Gumicukor!

Gratulálok a kisfiadhoz Kép).
A dr Szabó Tibornál szültem és minkétszer a Várnai Gabi volt a szülésznõm. A Gabit csak ajánlani tudom, mert nagyon kedves és mindent elmagyaráz.

szia
Eszter
Eszter

Sziasztok!

Egyszer korábban már leirtam, amit most irok, de biztatásul ismét leirom.

Én a Vida Dr-nál szültem 2001. október 26-án, szülésznõm Várnainé Gabi volt. Bár azóta Sopronban lakunk, én a következõ babámat is feltétlenül Vida dokinál szeretném szülni, mert annyira rendes, kedves volt.

Nem jártam szülésfelkészitõ tanfolyamra, mégis minden OK volt a szülés alatt, mert Várnainé az utolsó pillanatokig segitett, mindig mondta, mit csináljak, hogy vegyem a levegõt, stb. A férjem nem nagyon birja a véres dolgokat, neki is segitett, hogy mikor mit csináljon, hogyan segitsen nekem, hogy ott legyen velem, de ne távozzon rossz élménnyel a szülõszobáról. Pedig igazán sok munkámba került, hogy a férjem bejöjjön velem, de nem bánta meg, nagyon élvezte, hogy még mázasan, "frissen" megpillanthatta kislányunkat. Vida doktor úr természetesen elemében volt, miután megszületett a kislányunk, már viccelõdtünk, megmutatták, milyen a méhlepény. Varrás közben pedig beszélgettünk, nem tudom, hogy ez mindenkinél igy van-e, de a doktor úr elmondta, mit csinál, hol tart, stb.

Csak ismételni tudom magamat, én a következõ gyermekemet is a Kútvölgyiben szeretném szülni, természetesen Vida doktornál. Sajnos szülésznõm nem biztos, hogy Várnainé lesz, mivel Õ nem bp-i, és mivel viszonylag gyorsan szültem, nem biztos, hogy odaérne idõben. Azért reménykedek!

Egy nagyon boldog és elégedett anyuka!

Kedves Ágnes!

Ugye ezeket a dicséreteket a doktor urak és a szülésznõk is olvassák vagy legalább általad tudnak róla!?
Walacky

Kedves Walaczky!
Szerintem többen olvassák, mint gondoljuk. De persze szoktam helyzetjelentést adni, jóról és rosszról egyaránt. Ezek ismeretében sokszor "átbeszélünk" dolgokat és megpróbálunk alkalmazkodni az igényekhez. Ennek példája az igény szerinti 24 órás rooming-in rendszer feltételeinek kidolgozása (érdeklõdni lehet a felkészítõn, a gyermeágyas osztályon a csecsemõs nõvérektõl) és a kismamák által "simogató szobá"-nak nevezett látogatási lehetõség bevezetése. Ez utóbbi a megrendelés szintjén van, reméljük 2-3 héten belül végre megvalósul.
Tavaly már szó volt egy elégedettségi kérdõív elkészítésérõl is. Bevallom késünk a megigért határidõhöz képest, de szeretnénk, ha az új látogatási "rend" is szerepelne már ebben. Így fogunk visszajelzést kapni, hogyan mûködtessük az új szolgáltatásunkat.
Üdvözlettel: Ágnes
Rákóczi

Sziasztok! Én is most elõször csatlakoztam hozzátok. Nagyon megörültem ezeknek a leveleknek és az infóknak, mert eddig a Kútvölgyirõl nem sokat hallottam. A Kismamma újságban sem írtak be olyanok, akik itt szültek. Én május 8-ra vagyok kiírva és dr. Sipos Sándornál fogok szülni. Szeretnék többet tudni róla, azon kívül, hogy az Orbán Viktor felesége is nála szült. Arról sem írtatok, hogy a málnalevél tea mire jó. Lenne még egy olyan kérdésem is, hogy van-e köztetek olyan, akinek az ultrahang nagyobb babát mutatott (3 héttel és elszámolásról nem lehet szó) a 31. hét körül és mi lett a "végeredmény" , mikor megszületett.Izgulok egy kicsit, mert az elsõ gyermekem 3,65 kg-mal született és nagyon nehéz szülésem volt. Az anya-lánya szüléshasonlósághoz csak annyit szeretnék hozzászólni, hogy az én anyukám nagyon könnyen szült engem és öcsémet, pedig mindketten nagy babák voltunk(4,25 kg és 3,75 kg). Úgy szült, ahogy a nagy könyvben meg van írva és azt mondta, hogy õ bármennyi gyereket szülne, annyira jó élményei vannak az egészrõl. Engem is bíztatott, hogy biztos én is olyan vagyok, mint õ, mert alkatilag is nagyon hasonlóak vagyunk (és ez igaz is). Szóval én teljesen úgy álltam az elsõ szülésemhez, hogy szuper és gyors lesz, mint neki. A valóság; a 10 perces fájásaimhoz képest egy napra szültem meg, nem tágultam sem infúzióval sem semmivel, de nem is szeretnék itt rémtörténeteket írni, csak annyit akartam ezzel leírni, hogy mindenki szerintem egy egyéniség egy sajátos tipus, nem összehasonlítható. Anyuval szemben viszont 10 hónapig szoptattam õ pedig nem tudott minket.Egyébként itt szeretnék válaszolni gumicukornak is, hogy nekem a 26. héten volt a terheléses vércukor vizsgálatom, hasonlóképpen a többiekhez (zsemle,tej), és most amikor nagyobbnak mutatta az ultrahang a picit ezt újra megismételtük, mert mint megtudtam a cukros kismamáknak szokott nagy babájuk születni.Egyébként mindkét alkalommal jó volt az eredmény.
Rákóczi Ágnestõl szeretném megkérdezni, hogy mit takar a simogató szoba és hogy a szül.anyakönyvi papírok intézése hogy zajlik, mert nekem ez sem egy egyszerû eset.
Köszönöm elõre is a válaszokat: Mariann
Mariann

Sziasztok Lányok!
Igaz én már majdnem két éve szültem a kórházba,de nekem egészen más volt a cukorvizsgálat;lehet hogy azóta fejlõdött a tudomány! Nekem a 30. héten csinálták. Reggel éhgyomorra cukros vizet itattak velem,ezután 1 óra,majd két óra múlva vettek vért. Sajnos nekem meg is állapították,hogy magas a cukrom,ugyhogy várandosságom további részében diétáznom kellett.Ez annyibol volt jo ,hogy összesen 9 kilot hiztam(az elsõnél tulsuly sokkal több volt).
Hová lettél Málna,hogy vagytok?
Ancsi
Ancsi71

Kedves Gumicukor!
Én novemberben szültem a Mészárosnál a második babámat, és négy éve a lányom is nála született.Mindkét alkalommal a Várnai Gabi volt a szülésznõm, elõször a véletlennek köszönhetõen, most pedig már lehetett választani.Mindkettõjükkel maximálisan meg voltam elégedve mindkét alkalommal.Szerintem ne riasszon el a Gabitól az, hogy Dunaújvárosból jön, mert azért (sajnos?) nem jönnek olyan hamar azok a babák, fõleg elsõre. Mivel van mobilja, ezért tudsz vele konzultálni, hogy mikor érdemes elindulni. Egyébként ha õt választod, akkor odaadja a havi beosztását, és ennek alapján esetleg az is elkerülhetõ, hogy potyára hazainduljon. Másodszorra gátvédelemmel szültünk, nagyon ügyesen csinálta. Már pár óra elteltével simán tudtam sétálni, ülni.
Könnyû szülést és jó babát kivánok!
Március
március

Málnalevél tea. A népi gyógyászatban a gyermekszülés megkönnyítésére isszák a kismamák a málnalevél teát. Herbáriákban kapható. A 36. héttõl napi 2-3 csészével lehet meginni belõle./Tapasztalataink szerint ellazítja a méhszájat vagyis hatékonyabbakká teszi a jóslófájásokat/ Azt tudom mondani, hogy aki nem idegenkedik tõle és az orvosával is megbeszélte próbálja ki. Természetesen máhszájelégtelenség esetén tilos fogyasztani.
Erika
Erika

valóban jó a málnalevéltea,illetve nem tudom hogy ennek köszönhetõ e de én nagyon klasszul tágultam,egy darabig..
1 hónapon át napi 1 litert biztos megittam.már 3 ujjnyival kerültem be a szülõszobára,addig alig fájt valami.(más tészta hogy végül túl nagy lett a baba és hiába a tágulás a csontos részen nem fért ki ,úgyhogy császár lett belõle,sajna.)én egyszemélyes fizetõs szobában voltam az utolsó 2 napra,3000 volt,tv,hûtõ meg minden,csak a wc és a csecsemõs osztály volt nagyon messze.a folyosón rettentõ hideg volt amíg nagynehezen elértem a wcig,majd ott meg ha lehet még hidegebb.szinte erkélyen éreztem magam,ráadásul ez az a wc az amit minden látogató, is használ,ez rossz volt.amugy azóta is nagyon hálás vagyok minden nõvérnek,sokat segítettek,kedvesek voltak.bár egyszer kapott éjszaka tápszert a babám,és csak utólag mondták el mikor kérdeztem mi volt éjszaka.végül is nem lett belõle baj.szóval köszönök mindent az ottaniaknak,de legközelebb biztos nem ott szülnék.
Névtelen

Az anyakönyvezéshez szükséges dokumentumok: házassági anyakönyvi kivonat 30 napnál nem régebbi változata, ha nem házasok apasági nyilatkozat (önkormányzatnál kell intézni, tanácsos már a terhesség alatt elintézni, így könnyebb és gyorsabb a baba anyakönyvezése), külföldieknek a házassági anyakönyvi kivonat hiteles magyar fordítása (Bajza u. Országos Fordító iroda), anya személyigazolvána, lakcímnyilvántartója (ha van), ûrlap kitöltve (ezt a szülészeten intézzük), Taj-kártya. Szerencsés esetben már a hazamentelkor kész van a születési anyakönyvi kivonat és baba is kap lakcímnyílvántartót. Ha esetleg nincs kész, érdeklõdni kell telefonon és családtag is bejöhet érte. A baba TAJ-kártyáját késõbb küldik a megadott lakcímre.
A "simogató-szoba" elnevés a mamáktól származik. Írtam már régebben errõl, hogy tulajdonképpen nem egy szobáról van szó, hanem a gyermekágyas részlegen egy kultúrált átöltözési lehetõséget biztosító hely ség kialakítása van folyamatban. Itt egy meghatározott látogatási idõben mód van átöltözni (cipõvédõ, látogatóköpeny, táskák elzárása) és a gyermekágyas folyosón a mamával együtt az újszülött látogatása (simogatása-szeretgetése)is megoldott. Elsõsorban az édesapákat szeretnénk "elõnyben" részesíteni, hiszen a társalgóban zajló látogatási idõ ezután sem lesz korlátozva. A mamák nyugalmát azonban csak úgy tudjuk biztosítani, ha a szobákba továbbra sem lehet bemenni. (többágyas szobák ahol az igényszerinti szoptatás miatt valamelyik kismama biztos éppen szoptat, vagy fej). Bizotan lesznek kezdeti nehézségek amíg bejáratódik ez rendszer, de reméljük azért jól fog mûködni mindenki megelégedettségére.
Kedves Névtelen!
Ha megírnád miért nem választanád a mi kórházunkat legközelebb is függetlenül attól, hogy végülis nem írtál rosszakat (az építészati adottságokat elég nehéz megváltoztatni sajnos). Ha nem akarod itt a nagy nyílvánosság elõtt, meg is írhatod nekem (1125 Bp Kútvölgyi út 4. V. emelet) Elõre is köszönöm? Ágnes
Rákóczi

kedves Ágnes!
nem is igazán a kórház miatt nem szülnék ott mégegyszer,hanem mert a szülés elég rossz élmény maradt a számomra.nem akarok sem orvost,sem szülésznõt megbántani,de ma már tudom ,hogy másképp is alakulhatott volna az egész.valószínûleg másik orvost is fogok keresni,és akkor nyilván azzal együtt másik korházat is,azthiszem valamelyik bababarát korházat.
szóval ennyi.
(egyébként ha jól emlékszem van ott a 3000es fizetõs szobával szemben is egy wc,a zuhanyzó mellett,de az személyzeti lett.nem tudom miért ne használhatnák az azon a folyosón levõ betegek is.és akkor csak a látogatóké lenne a távolabbi.lehet hogy én voltam túlságosan nyomi,de úgy császár után nagyon nehéz volt elvánszorogni oda.és az a hideg...)
Névtelen

Sziasztok!

Szeretném megtudni a dr Toth, illetve a dr Mészáros elérhetõségét a korházban, vagy a magánrendelésén.

Köszönettel
hope

Dr. Mészáros Gábor elérhetõsége:
SOTE KKT Rendelõintézet 1125 Bp, Kútvölgyi út 4.
Csütörtök: 14-18-ig (II. em. 218) Tel: 355-11-22/257
Péntek: 8-14-ig (III. em. 319) Tel: 355-11-22/277
Ezek az általános rendelési helyei, én is ide jártam jó pár évig, de most, hogy kismama vagyok, így néha a Rendelõintézetbe kell menni, de gyébként meg a kórházba, mivel ott van ultrahang meg a terhességgel kapcsolatos vizsgálatok (kivétel a labort, mert az a másik épületben van). Egyébként a kismamáknak õ mindig idõpontot ad, (úgy tudom nincs magánrendelése) ami nagyon jó mert nem kell várakozni, kivétel, ha hirtelen szülés van, illetve akkor csak veled +férjjel foglalkozik, nyugodtan meg lehet beszélni vele mindent. Azt mondta, hogy õ így jobban szereti, mert a rendelõintézetben csak futószalag van. Ha esetleg õt választod, csak ajánlani tudom, nagyon alapos, kedves és nyugodt doki, és a férjem sem érzi úgy, hogy csak "utánfutóként" lenne jelen, neki is mindig elmagyaráz mindent, megnyugtat (mert szerintem tudja, hogy a férjek jobban izgulnak, mint mi). + levágattam a hajamat és azt is észrevette, ami nagyon jól esett, hogy mint nõvel is figyelmes.

Ha van még kérdésed, szívesen válaszolok: karolina.csik@sysdata.siemens.hu címre írhatsz.

üdv:
gumicukor

Kedves Rákóczi Ágnes!

Örömmel olvastam, hogy a "simogatós szoba" hamarosan elkészül. akkor ezazt jelenti, hogy július környékén már élvezhetem ezt a lehetõséget? (Július 5-ére vagyok kiírva)

Üdvözlettel:
gumicukor

KépKép
KépKép
gumicukor

Kedves Ágnes!

Akkor ne reménykedjek, hogy a simopgatós szoba 2 héten belül elkészül? Én ugyanis a jövõ hét végére vagyok kiírva.Kép
Meg szeretném kérdezni, hogy miért kell, hogy a házassági anyakönyvi kivonat 30 napnál ne legyen régebbi?

Kele
Kele

Igen ez jó kérdés, mármint a házassági anyakönyvi kivonat.
Kicsit olyan, mintha mindenki 8 hónapos terhesen állt volna oltár elé.
Meg kell újítani az önkormáynzatnál? aki csinált már ilyet, kb. mennyi ideig tart?

KépKép
KépKép
gumicukor

Sziasztok!

Nekem nem kérték a harminc napnál nem régebbi házasságit. Tökéletesen megfelelt a 3 évvel ezelõtti.

Eszter
Eszter

Kedves Mariann!

Én is Sipos doktorhoz járok. Mivel ez az elsõ babám, én a szülésrõl nem tudok még tapasztalatokkal szolgálni. Amint látom pont elõttem jársz 2-3 héttel. Nekem eddig csak jó tapasztalataim vannak vele kapcsolatban. Nagyon kedves, figyelmes. Mindig minden kérdésre válaszol. Most nem tudom, hogy mit írhatnék még így általánosságban. Ha valami konkrét kérdésed is van, szívesen válaszolok arra is.

Eszter
Eszter

Szia Gumicukor!

Én 17 hetes vagyok most, ahhoz képest kis hassal.
Amint látom a levelezésbõl, Te elõbb fogsz szülni másfél
hónappal, mert én augusztus végére vagyok kiírva.
A Teleki doktornál fogok szülni, akirõl nem sok szó
esik itt.

Kele!
Látom, hogy Te a jövõ hétre vagy kiírva! Dolgozol még, meddig tudnak dolgozni a kismamák?

Sisu
sisu

Sisu!

Ha tudsz olvass vissza az archivban. Jókat írtak az orvosodról régebben a kismamák!
Szerintem egy kismama addig dolgozik ameddig jónak érzi. Én május végéig szeretnék dolgozni de már van olyan nap is hogy küzdenem kell, hogy bejöjjek. KépAkkor kb. 33 hetes leszek.
Jó pocakosodást!
Halacska
Halacska

Kedves Ágnes!

Köszönöm a tájékoztatást, mivel a következõ szülésemet is ott tervezem, ezért nagyon örülök az új lehetõségeknek!

üdv: Walacky
Walacky

Szia Sisu!

Szerintem ez teljesen egyénfüggõ. Én most a 38 hét végén is dolgozom és végig szeretnék dolgozni. Nem vagyok az a nyugis típus, és jobban eltelik az idõ és nem mindig a szülésre gondolok, amitõl én személy szerint sajnos nagyon félek. De vannak esetek, helyzetek, amikor valaki már 3 hónapos terhesen otthon marad, azt is mg kell érteni.
Sok mindentõl függ. Munkahely, fõnök, kollégák, bejárási lehetõség, munkakör, anyagi helyzet, személyiségi jellemzõk, és nem utolsó sorban az egészségi állapotod.

Kele
Kele

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?