A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Gyermeknevelés » Egy kicsi meg egy pici

Szia Manóka!

Gratulálok a fiaidhoz, és köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataidat! Amit te lustaságnak nevezel, én úgy szoktam mondani: így a legjobb mindannyiunknak. Miért kéne álmomból felriadva fél óráig ülnöm a lánykám ágya mellett, hogy visszaaltassam a saját ágyában, ha magunkhoz vehetem, és pár perc múlva már mindketten alszunk. Persze van, akinek nem jön be az együttalvás. Egy kérdésem van már csak alvással kapcsolatban: ha a pici sír, arra felébred a nagy? Én állítólag mindig felébredtem és sírni kezdtem, ha másfél évvel fiatalabb öcsém felsírt éjjel.

Én egyelőre a hordókendővel nyugtatom magam - márminthogy a kicsit majd abban viszem, úgy szabad mind a két kezem, és szaladni is tudok a nagy után, ha kell. Mondjuk nekem egy nyugis kislányom van - de majd meglátjuk fél év múlva, mit művel a játszótéren Kép

GyeZsu
gyezsu

Sziasztok!

Nem érdekel valakit új testvérfelálló 9000 Ft-ért? Ha igen, a keres-kinál -- testvérfelálló topikban megtaláljátok a részleteket:
https://www.babanet.hu/cgi-bin/discus4/discus.cgi

Réka
remka

Sziasztok!

GyeZsu! Nálunk nem ébredt fel a leányzó a kicsi sírására, csak már akkor, ha nagyon sírt percek óta. Általában az éjszakai pelenkázást végigsírta, meg mi 10 körül fürdettük eleinte a picit, mert akkor ált.már nem ébredt fel, persze később ez megváltozott és akkor beálltunk a 7-es fürdésre. Na mindegy, szóval azt akartam írni, hogy a fürdést is végigsírta, meg az öltöztetést, és akkor sem ébredt fel a nagy.

Egyébként már 3 éves és 4 hónapos Tünde, Balázs meg 16 hónapos. És most is van olyan, hogy Tündi már alszik és Balázs még óbégat, mert nem akar aludni, és félek, hogy felveri a lányt, de szerencsére olyan mélyen alszik, hogy ágyút lehetne dörgetni mellette.

Játszótéren pedig már a kettő után rohangálokKép

Mondjuk Tündi most bekerült az oviba, elég nehéz, mert folyton sír, hogy nem akar menni, de amikor ott van, akkor meg jól érzi magát. Szóval most van egy kis szabadságom, amíg Balázs alszik, ilyenkor tudok én is pihenni, mert Tünde már nem aludt itthon(ovónéni pont ma mondta, hogy jó lenne, ha hétvégén is altatnám délután, hogy ne zavarja meg az úgymond napirendjét, mert akkor hétfőn megint nehéz aludnia), most kicsit élvezem, hogy olyan, mint amikor csak egyedül volt a lányom.Persze délután már alig várjuk a találkozást Kép

Szép hosszú körmondatokat írtam fáradságomban(eléggé kómás vagyok ebben az időben) Kép
Most megyek is.

Sziasztok, jó éjszakát!

Boncsi
boncsi

Szia Boncsi!

Köszi, én is reménykedem Kép Hát... Igen. Március végére várjuk a kistesót, onnantól már nem nagyon tervezek semmit Kép Mondjuk Katát azután is viszik szerintem a nagyszülők szívesen, és akkor lenne nekem is nyugalmam, amikor a pici alszik - mert feltétezem, hogy úgysem egy időben alszanak majd napközben... De az is lehet, hogy a pici a nagy nélkül nyugtalanabb lesz - vagy nincs ilyen tapasztalatotok?

GyeZsu
gyezsu

Szia GyeZsu!

Ha szerencséd, van, a déli alvás együtt megoldható Kép
Eleinte nem igazán fogja a pici észrevenni a nagyot, aztán lesz hiányolós időszak, most pedig már az van, hogy nagyon élvezi, hogy ő van a középpontban Kép és sztem nem hiányzik neki a nővére, legalábbis nagyon jól titkoljaKép
Akkkor vettük igazán észre, hogy hiányolja, amikor úgy egy éves kora körül nem ült mellette Tündi az autóban, mert ő a nagyanyjáékkal ment. Hát akkor Balázs eléggé nyűgös volt az úton.
Most viszont nincs ilyen gond, pedig nagyon szeretik egymást(persze azért vannak visítozások néha, marakodások, meg pofonok Kép )

Szóval ne aggódj, nem lesz gond, főleg, hogy a nagyobbik lány, ha olyan, mint Tündi, akkor nagyon kis gondoskodó, szerető nővérkéje lesz a tesónak(teljesen anyáskodik felette, főleg amikor még baba volt Kép)

Boncsi
boncsi

Sziasztok!
Sajnos nincs időm visszaolvasni, de jó lenne néhány jótanács-tipp!
Már közel 9 hónapja próbállok megoldást találni a 2 picurommal, hogy legalább a játszóra lejussunk, de segítség nélkül nem megy, segítség meg sajna nincs Kép Nagyobbikom 2 éves, még nem beszél, a pici meg 8 és 1/2 hónapos. Egyedül szinte sehova nem tudok elmenni velük. sajnos nem vettem testvérbabakocsit, pedig lehet, hogy az kellett volna. Ti hogyan oldottátok-oldjátok meg ezeket a dolgokat. Meg még azt, hogy hogyan foglalkozzak egyszerre mindkettővel? Nekem ez se megy. Sőt szoptatni is csak úgy tudok, ha Marcit megkérem, hogy addig nézze a mesét, vagy játszon szépen mig a Mátét megszoptatom, mert különben nincs szopiKép Azt hittem az idő múlásával könnyebb lessz, de csak egyre nehezebb és én is egyre rosszabbúl bírom a bezártságot. Van, hogy csak hétvégén tudunk kimozdulni a lakásból mikor a párom itthon van, de ennyi a gyerekeknek sem elég. Mit csináljak, hogy csináljam? Kérlek segítsetek!

Brigi
bombomanyu

Szia Brigi!

Szerintem nyugodtan kisétálhattok a játszótérre, gondolom a pici még elvan a kocsiban, addig a nagy tud játszani, és biztos kibírja azt a kis utat a játszótérig gyalogosan.
Én úgy csináltam, hogy másfél éves korától már csak akkor vittem babakocsit, ha nagyon muszáj volt, így a kicsi érkezéséig megszokta, hogy nincs kocsi.
Szoptatás természetesen csak úgy megy, hogy addig a nagy valamivel lefoglalja magát, de azt is lehet csinálni, hogy közben mesélsz neki.
Arra is meg lehet tanítani, vagy legalább próbát tenni, hogy séta közben, vagy vásárláskor fogja a kezed-babakocsit-bev.kosarat(ha keveset veszel, ezt külön élvezni fogja). Azt nem lehet csinálni, hogy sehová nem mentek. Milyen helyen laktok? Forgalmas? Vagy lakótelep?
Kicsit lassabban megy a séta, de egyáltalán nem lehetetlen,mi kezdettől fogva csináljuk, higgy nekem. Kicsit nehéz volt rászoktatni, hogy mellettem maradjon, vagy legalább megálljon, ha szólok, de aztán biztonságos helyen el lehet engedni szaladgálni.
Sőt, én egyedül buszozok velük.
Tehát ne keseredj el, tégy egy próbát, amikor úgy érzed, hogy elég türelmes vagy 600x rászólni a nagyra, meglátod belejöttök!!!

Fel a fejjel!
Boncsi
boncsi

Sziasztok!
Rég jártam erre, jöttem kicsit panaszkodni, ha nem baj.
A nagyfiamnak (17 hónapos) egyszerre kezdett kibújni mind a 4 szemfoga. Nagyon nyűgös, altatásnál megköveteli a sétálást, ringatást. (Pedig már leszoktunk róla.) Nagy pocakkal egyre nehezebb hurcolni őt. Csak abban reménykedem, hogy ez átmeneti nehézség.

Egyébként hétvégén voltunk egy 3 gyermekes ismerős családnál. Az anyuka megggyőzött, hogy próbáljam a gyerekszobában altatni a két gyerkőcöt, ha a pici megszületik. Úgyhogy most hajlok effelé. Csak még a légzésfigyelőn rágódom. Az első pár hónapban használnám, csak a biztonság kedvéért. viszont kikapcsoláskor hangosan pittyen. Félek, hogy erre felébred a nagy. Vagy már úgyis felébred előtte a testvére miatt?

Hurrá!!!
Most aludt el a fiam egyedül az ágyában. Na jó, 1 percet sétáltam vele, aztán beraktam az ágyba 10 percet nyüglődött, gagyarászott, de most durmol!!!!!

Boeske
25+5

Boeske
KépKépKépKép

Kép
boeske

Boeske, panaszkodjál nyugodtan Kép Nálunk meg Kata volt most taknyos, és az esti orrszívás után az ágyunkban vígasztalódott-aludt el, nekünk is vissza kéne térni oda, hogy az ágyában aludjon (el). De ha az fog fárasztani, hogy ott kell ülnöm az ágya mellett, amíg elalszik, és simogatnom a lábát, akkor minden lelkiismeretfurdalás nélkül az ágyunkban altatom majd. A picinél én is gondolkodtam az egy szobán, de egyrészt lényegében kivitelezhetetlen, másrészt ha sokszor szopizik még éjjel, akkor valószínűleg kevésbé fárasztó az ágy melletti bölcsőből kivenni, mint felkelni. Na, majd meglátjuk. Mindenesetre ma este Bababó rengeteg puszit kapott a nővérétől Kép

Légzésfigyelőhöz nem tudok hozzászólni, nekünk sose volt.

GyeZsu
gyezsu

Boeske: nálunk a nagy egyszer ébredt csak fel a kicsire éjjel. Mi mind egy szobában aludtunk akkor. De többet nem kelt fel rá. Harmadik meg velünk lesz egy szobában, a két nagy meg a gyerekszobában közvetlenül mellettünk.
cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest

Sziasztok!

Régi babanetező vagyok, aki nagyon ritkán jár mostanában ide.

Van két pici gyerekem, ezzel még csak-csak elbírkóztam. Egyik most vasárnap töltötte a 3. évét a másik most lesz 10 hónapos. Elég nagy a káosz minálunkKép De most kicsit kétségbe vagyok esve. Beköszönt a 3. baba... nem volt tervben, becsúszott. Természetesen megtartom, hiszen 8 hetesen jutott el a tudatomig, hogy nem biztos, hogy a stressztől és az állandó kialvatlanságtól vagyok olyan rosszul és most már 12 hetes. Jövő április végén érkezik. Gáborom 3,5 éves, Danim éppenhogycsak 17 hónapos, de talán 16 lesz csak. Azt hiszem a kényszerzubbony garantált.

Gabi csak úgy alszik el, ha lefekszem mellé, Dani meg a cicin és éjjel is óránként ébred 1-1 korty erejéig. A foga jöhet neki, de már miótaKép

Bíztassatok egy kis jóval. Ki hogy élte át. Sajnos az archívot nincs időm átböngészni, bár régebben olvasgattam ebben a topikban is, de nem emlékszem már mit és akkor csak a 2. gyerek érkezésére koncentráltam és a körkülömbség sem olyan aggasztóan kicsi. De most a 3. jön és így!!!!
Időm a netezésre nincsen sok, lehet, hogy nem mostanában olvasok vissza, de legalább tudni fogom honnan kezdjemKép

köszi!
sasha

Kép
sasha

Sziasztok!

Üdv. mindenkinek!

Kicsit régen jártam erre.

Brigi:
Elsősorban a Te problémád miatt írok. Viki 22,5 Niki pedig 5,5 hónapos. Én is féltem az elején a kettővel egyedül elindulni, de meg kell mondanom, hogy bár kicsi a nagy is, mégis érzi, hogy máskép kell viselkednie, ha hármasban megyünk. Sokkal szófogadóbb, bár az is igaz, hogy én is következetesebb vagyok. A lényeg, hogy próbáld meg és bízz bennük. Tanítgasd a nagyobbikat, és a 600x rászólás (ahogy Boncsi írta) meghozza a gyümölcsét. A kicsi pedig szép lassan beleszokik a napi rutinba. Én már azért is megyek velük, mert itthon mind a kettő elviselhetetlen, de mikor sétálunk egyikkel sincs gondom, ráadásul délutánra mindkettő kifárad a sétától játszótértől, nézelődéstől és délután még van olyan 1 órám is, mikor együtt alszanak. Szóval éredems próbálkozni, kell a levegő a picúroknak és neked is.

Mondjuk hozzáteszem, hogy mi testvérkocsival megyünk és motorral. Főleg az elején még hazafelé nem volt hajlandó Viki jönni, leginkább, mert maradni szeretett volna, bár már hullafáradt volt, és képtelenség volt cipelni őt is, a motort is és tolni a kicsit. Most is azzal járunk, de leginkább tároló funkciót tölt be az első ülés, bár hisztiebb napokon bele-bele kerül őkelme. Nekünk nagyon bejött a testvérkocsi, bár BKV-záshoz nem ideális, meg lakótelepi liftekhez se, de amúgy tökéletes.

Rászoktunk arra is, hogy a kicsit hordozóval teszem a babakocsiba, így mindenütt ott lehet velünk a játszótéren és látja a gyerekeket is, ami Nikinek nagyon bejön, sőt, bár még csak 5,5 hónapos, de már repked, ha a hintát látja és kacag, ha beleteszem és hintáztatom, sőt a motorozást is kipróbálta már anyai segédlettel. Ígyaztán egyik se unatkozik és mindkettőnek van bőven élménye. Mondjuk én kivagyok minden séta után, de szerencsére ők is...

Szóval próbálj menni velük és ne félj és főleg ne foszd meg magatokat ezektől az élményektől. Menni fog hidd el. Indulj neki és meglátod könnyebb lesz mint gondoltad. Nagyon gyorsan tanulnak ám.

Altatásról:
nálunk kezdetektől egy szobában alszanak. A nagy ritkán ébred fel a kicsi éjszakai ébredéseire és sírásaira. Fordítva ez már nem ilyen egyszerű. Ilyenkor jó, hogy van apa is, mert Viki tőle kap egy kis vizet vagy tápit, Niki meg kap egy kis szopit, aztán jó esetben (98%) mindketten visszaalszanak. Egyszerűen megszokták egymást. Mostanában már délután is sikerül egyszerre altatnom őket, ez is szokás kérdése volt. Úgy egy hete azt vettem észre, hogy Viki csak akkor alszik el, ha Nikit is leteszem aludni és úgy veszem észre, hogy ez kezd kölcsönös lenni.
Szóval nálunk nagyon bevált a közös szoba két kisággyal egymás mellett. Nálunk egyébként különösebb altatás nincs, bár mindketten sírva aludtak el egyedül, de egyik sem tűrte, hogy ringatgassam vagy simogassam vagy hogy a közelükben legyek. Ilyenkor mégjobban sírtak és csak meghosszabbítottuk az elalvás előtti szenvedésüket, úgyhogy maradt nekik az önálló nyüglődés elalvás előtt. Most már enélkül egyedül elalszanak. Ez valami genetikai deffekt náluk biztosan... de így legalább hamar önállóan el tudtak aludni, ez az előnye, a hátránya, hogy idegileg ki kell bírni, hogy nem tud az ember tenni semmit...

Sasha:
Én kettővel elbírkózom, de semmi pénzért nem vállalnék egy 3. gyerkőcöt. Persze, ha úgy jönne mint nálatok, akkor természetesen megszületne. Csak azzal tudlak bíztatni, hogy a szomszédunknál 4 picur van és egész jól elvan velük az anyukájuk. Mondjuk a 4. már tényleg húzós.

Bocs, hogy ilyen hosszú voltam.

Mindenkinek minden jót!
Marycus
marycus

Marycus, én nem bánom, hogy hosszú voltál Kép Nem tudnál feltenni képet a testvérkocsiról? Érdekel, hogy néz ki. Mondjuk nálunk Kata jön a saját lábán, a picit meg majd kendőben viszem, de játszótérre azért jobb a kocsi, mert akkor nem kell egész idő alatt cipelnem. Egyébként szerdán voltunk 4D UH-n: Bababó bokszol. Katának már mondtam, hogy nem túl jók a kilátásai egy bokszoló kistesóval - már el is kezdtem vele az edzéseket Kép

GyeZsu
gyezsu

Sziasztok.
régen jártam már itt...
Közben Zeze öt hónapos, Cicó meg két hó múlva lesz három éves...
Most már sok minden könnyebb velük, csak egy nem: ugyanis Zeze kizárólag hordozókendőben hajlandó fél óránál többet aludni (na jó, az éjszaka az más). Babakocsiban most már elvan ébren is, ha folyamatosan tolom (amíg nem lehetettbfélig üpve, addig nemes egyszerűséggel üvöltött). így hát játszóra nem megyünk, csak a nagyival vagy apával, sétálni igen, de kendővel. Szopikor tök mindegy, mert Zeze vagy elalszik egy pár percre, amíg eszik, vagy amúgy sem Cicó zavarja, szimplán nem ér rá Kép. Cicó egyébként egy tündér, alig féltékenykedik, szopi közben szépen elvan, sétakor szépen mellettem marad, el lehet vele beszélgetni-énekelgetni.
Sírás: Zeze éjjel soha nem sírt, bárki kikaphat egy ilyet is (bezzeg nappal igazi méregzsák).

Sasha,
minden elismerésem, nekem a kettő is nagyon sok...

Megyek, mert éppen üvölt a nagyfiú, a nagylány meg apa pedig alszanak...
Tök jó, hogy feléldt a topik, majd még jövök, mert kérdéseim nekem is vannak rogyásig.
Bocs ha szétszórt voltam
üdv
Kriszi
kriszi

Sziasztok!

Hát én csak azon csodálkozom, hogy ha apa nincs itthon, akkor milyen simán megy az elalvás és az éjszakai alvás. Egyébként a fürdetés-altatás a páromé lenne, de lehet, hogy az altatást visszaveszem tőle (a vége úgyis mindig az, hogy velem alszik el). Azt hiszem, kell ez a nyugalom, ami ilyenkor van, ha kettesben vagyunk, mert ha a párom itthon van, akkor ált. az esti meccs megy a lefekvés idejében.

Akinek a pici már nem pocaklakó: hogy megy az altatás?

GyeZsu
gyezsu

Sziasztok!

Én is benézek néha.

Újabban én is úgy gondolom, hogy egymás mellett altatom majd a fiúkat. A nagy most kapott kiságyat (már nem rácsos, csak egy oldaldeszkája van), szerencsére elég jól alszik benne.

Nem tudom még pontosan hogy s mint lesz, de most optimista vagyok, hogy menni fog. Kép

Boeske
28+5

Boeske
KépKépKépKép

Kép
boeske

Hahó,
rettentő nagy tapasztalataimat megosztom veletek Kép
Szóval altatás: a kölkök még mindig külön szobában vannak, Cicó éjjel Apával, mert még mindig csattog bújni, ha felébred. A fürdetés (mindkettőé) Apa dolga, elébb Zeze jön, addig mi Cicóval összerámoljuk a szobáját. Aztán amíg én az ifiurat szoptatom, addig Cicófürdetés zajlik, illetve mese. Aztán ha Zeze hamar elaludt, akkor még én is átmegyek jó éjszakát kívánni, esetleg még egy mesére. Van, hogy Cicó beront, amíg Zezét altatom, de most már szép csöndben megvár Kép Cicómese után én megyek át a helyemre, Apa pedig ott marad mellette, amíg elalszik. Néha kikönyörgi a lány, hogy inkább én maradjak, de azt már tudja, hogy át majd csak reggel jöhet, amikor világos van.
Ennyi most, mert Zeze már harapja a karomat Kép
Üdv
Kriszi
kriszi

Sziasztok,

Eddig csak olvastam Titeket de ugy gondoltam, hogy irok, mert most alszanak a gyerkocok. 30 eves vagyok , nalunk 18 honap kulonbseg van (Veronika 20 honapos Aron pedig 2 honapos). Veronika kicsit feltekeny de gyakorlatilag nem veszes. Kezdettol fogva mondtam neki hogy jon a kistestver aki a pocakban lakik es szerintunk mindent meg is ertett. Szoptataskor volt az elejen siras, de most mar az is elmult mert ilyenkor elfoglalja magat vagy o is szoptatja a macijat.
Egyenlore kulon szobaban alszanak de jovo hettol azt tervezem hogy osszeteszem oket.
Aron velunk alszik es 1x max 2x ker enni ejszaka. Veronika nagyon jo alvo (legalabbis mostanaig) igy remelem nem lesz gond. Nalunk az altatas ugy tortenik hogy eloszor Veronika fekszik “normal” idoben 8 korul. Aront 10 korul furdetjuk es aztan egy nagy szopi es reggel 4-5 korul kel fel eloszor. A furdetes idopontjat lassan visszuk korabbra es korabbra, ez a modszer Veronikanal bejott es 4 honapos kora ota atalussza az ejszakat.
Veronikat szeretnem kivenni a racsos agybol hamarosan.Van valakinek tapasztalata ilyen teren? Most keresek agy oldalara szerelheto lecet, hogy ne essen le, vett valaki hasonlot?Igaz meg nincsen 2 eves, de ugy gondolom hogy hamarosan jo lenne “nagy “ agyban aludnia. Kivancsi vagyok hogy akkor oot marad vagy fel fog kelni es atjar hozzank.Ha van valakinek valami jo tanacsa, kerem ossza meg velem.

Dori
rdora

Dóri!
Kb. 2 hete kapott a 18 hónapos fiam kiságyat, mert a rácsosat már eltettük a tesónak januárra. Én is féltem, hogy leesik majd róla, mert kicsi a léc az oldalán, de nem esett ki belőle. Sőt, azóta ha felébred éjszaka nem áll fel egyből. (A rácsoságyban egyből azzal kezdte.) Reggelente, meg a délutáni alvásból egyedül kel fel. Éjjel még nem mászott ki belőle. Itt egy kép az ágyról: (bár igaziból a falvédő miatt csináltam.)

Kép

Lécet a Brendonban láttam, de mi kiságyat vettünk 70x160cm-est, azon alapban volt, úgyhogy nem tudom a Brendonos milyen.

Boeske

Boeske
KépKépKépKép

Kép
boeske

Dóri,
nekünk anno volt egy olyan szakaszunk, amikor házilag megbarkácsoltuk a kiságyat, amikor Cicó lányom még csecsemő volt. Ugyanis a kölök tíz hónaposan menni még nem tudott, de már ki akart mászni a rácsosból, továbbá háromszor kelt éjjel, és képtelen voltam annyiszor ki-be pakolni. Szóval először csak leszedtük az oldaláról a rácsot, alacsonyra állítottuk, és mellette volt a matrac, amin mi aludtunk Apával. Aztán, amikor a csajóca mindig rajtam landolt éjjel, akkor Apa fogott egy deszkát és rácsavarozta, minta léc lenne. Ez már egyéves kora után volt, prímán ki tudott mászni, nem ácsorgott, nem esett át rajta. Amikor pocakban volt Zeze, akkor Cicó már majdnem két éves volt, és kapott egy 80-160-as "nagyágyat", ráépített léccel. Nekünk van egy matrac alá tehető leesésgátlónk, de én azt annyira instabilnak találtam, hogy sosem használtuk (kiságyra szerintem túl nagy volt), de lehet, hogy rendes heverőre működne.

Amúgy én már 31 vagyok, a kölkök között 27 hónap van, a fiam öt és fél hónapos múlt, a lányom decemberben lesz három éves. Még véletlenül sem alszanak egyszerre Kép
Üdv
Kriszi
kriszi

Boeske, Kriszi,

Koszonom a segitseget.Valoszinuleg veszunk agyra szerelheto vedoracsot/lecet amit lehet kapni.Apa nem a barkacsolos fajtabol valo....A nagyagy nekunk is 80x160as.Veronika februarban lesz 2 eves, de ha talalok megfelelo vedolecet akkor felszerelem mostanaban.2 lepcsoben csinalom a dolgot, eloszor Aront beteszem a szobaba, marad meg a racsos agyban Veronika es egy kicsit kesobb agyat is cserelnek majd. A fektetes marad egyenlore kulon idopontban szerintem jo sokaig de nem banom.Miutan Veronika elaludt ami nalunk nagyon hamar megy mert elenekelek egy dalt es o mar bekereckedik az agyaban max 3-4 perc az egesz.Azutan Aronnal tudunk lenni hisz meg csak 10 hetes Kép
Az udvarra illetve jatszoterre menetel kicsit korulmenyesebb, de en mostmar a Baby Bjornt hasznalom es igy tudok Veronikaval jatszani, a jatszotere.
Ti mennyi ideig teszitek ki a kisebbik gyerkocot aludni ilyen idoben?Mert Aron 3-4 orat is alszik kint...
Dori
rdora

Sziasztok! Csatlakozok a társalgáshoz, ha lehet. Szintén kétgyerekkel, a nagy áprilisban lesz 3 éves, a kicsi 11 hónapos. Sára és Marcell. Mi mind együtt alszunk a hálószobában, a fejünknél a Sári ágya van, ami már egy védőrácsos gyerekágy, mellettünk meg Marci kiságya, már kivettük a rácsokat, így ki be mászhat ő is. Marci, szinte végigalussza az éjszakát, néha persze fáj a foga, és beteg is szokott lenni, meg őt alkalmanként felébreszti a nővére sírása, amikor nagyon rázendít, de ez nemrégóta van. Régebben tudtam őket együtt altatni, az volt az aranykor, de valahogy elrontottam és a Marci nem tudott már úgy aludni hogy a Sára is ott volt, de kb 2-3 hónapja, megint lehet néha, de mondjuk nálunk egyszerűbb, mert még szopiznak, Saci már csak tentét. Egyébként a Sára miatt alszunk így, mert ő nagyon sokszor (4-5) alkalommal vagy néha többször is felkel és így a legegyszerűbb, de a nyárra áttesszük őket a szobájukba, na arra leszek kíváncsi, akkor mi lesz, lehet hogy nyugalom? Boeske: szép a falvédő, te varrtad? A Sára egyébként mióta mászni tud visszamegy a helyére és ott alszik vissza, de kell a bizonyosság neki hogy ott vagyunk. Jaj, ez hosszú lett. Ja, játszótér, mi is testvérbabakocsizunk, régen kendő, Sára babakocsiban, a parkban Marci a kocsiban, ha hiszti, vissza a kendőbe. Most már nagyon szeret a kicsi is játszadozni, a játszón, csak hideg van és én vagyok ki a háromnegyedórás előkészületektől, hiszti az öltözés miatt, az egyik öltözik a másik üvölt, lépcsőzés, de a nagy nem akar a lábán, viszont nem bírom már el, ha benne van, az élet bonyolult és vannak kérdések. Sok türelmet mindenkinek!
marcell

Szia!

A falvédőt én varrtam.

Írj csak nyugodtan, minden tapasztalat érdekel. Nemsokára szükségem lesz rá.Kép

Boeske
36

Ui. Ha lányunk születne mi is Sárának neveznénk, de vsz. fiú lesz, Márk.

Boeske
KépKépKépKép

Kép
boeske

Sziasztok!
Nézzetek be, megéri!!
http://www.gportal.hu/portal/pelus/
Pampers és libero betétes légáteresztős pelusok már 33 Ft-tól, ingyenes házhozszállitással.
remka

Hahó,
Dóri,
Zeze olyan egy-két órát van csak kint, de hozzá kell tenni, hogy ő harminc-negyven perces blokkokban alszik, naponta négyszer, szépen elosztva Kép Ebből egyet kint a kocsiban, a többit cicin, evések alkalmával. Hosszabb időre egyelőre nem tudom hurcolni, mert nagyon gyakran szopizik, és nagyon faxnis (nyilvános helyen nem hajlnadó, autóban nem hajlandó, és egyáltalán, csak néma csöndben és hullaszagban hajlandó (legjobb, ha még sötét is van). Anno volt, hogy három órákat is mászkáltunk vele kint kendőben, abban ugyanis jó hosszúakat aludt, de most már nehéz lenne, főleg a sok téi kecerével.

Tényleg, hogy tudjátok megoldani a nem szopiközpontú, fél év körüli sajtkukac (Zeze hét hónapos) napközbeni, nagytesó melletti szoptatását (Cicó három éves, már nem szopizik, de ha szopizna, szerintem az sem lenne könnyebb)? Na ez jó faramuci kérdés lett. Amúgy most Zeze a nyitott ablak mellett bonyolítja a "kinti" alvását a babakocsiban, Cicó pedig belső termeinkben amortizálja a nagyit Kép

Üdv
Kriszi
kriszi

Sziasztok

Mostanaban nem neztem a topikot.Veronika mar majdnem 2 eves es Aron mar 4,5 honapos. Az szopizas korul mar nalunk nincsen semi problema, mert rengeteg olyan konyvet is olvastunk Veronikaval ahol a mama szoptatja a picit, es rengeteg ilyen kepet latott. Vettem ilyen konyveket, meg amikor terhes voltam. De valoszinuleg Veronika is nagyon ertelmes es megertette, vagy szerencsem van. Aron kb 10 percet szopik mert ez alatt turbo tempoban jol tud lakni. Veronika ez alatt pedig elfoglalja magat.
Egy honapja egy szobaban alszanak es egesz jol megy a dolog.Igazat megvallom nehany dolgot ujbol kell tanulnom mert a kislanyom nem volt hasfajos, 3 honapos kora ota (!) atalussza az ejszakat, nyugodt baba akit akar egy orara is a jarokaban lehetett hagyni mert nezelodott es nem szopta az ujjat. Aron pedig, hasfajos volt, szopja az ujjat, igy vettem cumit, sokat akar kezben lenni, es nagy baba, valamint sokszor felebred ejszaka.
A foga is elkezdett jonni igy vannak problemak ejszaka, bar mostanaban nem veszem fel ha sir es jo uton vagyunk megint alvas teren. Neha lelkiismeret furdalasom is van de amikor felveszem azon nyomban elalszik a vallamon, igy csak egy ki kozelsegre vagyik 4-5 alkalommal ejszaka (ilyenkor nem ehes) ezert dontottem ugy hogy hagyom sirni max 10 percet.
Aron alszik 2-3 orat is kint a levegon,hidegtol fuggoen. Nem alszik sokat, delelott 30 percet, ebed utan 3 orat egyben amikor Veronika is alszik –igy en is hunyok eggyet. Koraeste meg alszik egy 30percet es mar csak este alszik 10-7ig. Veronika a mai napig alszik 3 orat ebed utan….
Az agykerdesben meg nem leptem es Veronikat hagyom a racsos agyban, de be fogom szerezni az agy szelere szerelheto vedot. Miert? Kicsit tartok attol hogy a jo alvo kislany elkezd atjarni a mi szobankba es nehezebb lesz lefektetni. Lehet hogy nem kene tartom tole.

Azert vannak nehez pillanatok is mert Veronikara neha rajon egy kis hiszti, szerencsere nem sokszor de azok a pillanatok eleg nehezek.Mostanaban peldaul nem szeret oltozkodni…
A delutani seta ugy zajlik hogy Aront babakocsiban tolom, Veronika setal mellettunk.Van felleponk is amit neha hasznalunk. Regen Babybjorn-ben vittem Aront de nagyon nehez mar es nem birom el.
udv,
Dori
rdora

Hahó,
Dóri,
hogy te milyen mázlista vagy! Vagy én vagyok peches? Kép Ahogy vesszük: kaptam két hipermozgékony dinamókölköt, akik levegőből élnek és a mozgás tölti fel őket az alvás helyett Kép
Cicó a mai napig császkál éjjel, Zeze pedig most újabban éjjel pótolja, amit napközben nem ér rá kiszopizni (ugye a mászás sokkal érdekesebb, mint az evés). A 3 éves lányom alvásigénye 24 óra alatt 11 óra összesen (fél éves kora óta), a 7 hónapos fiamé pedig - most jövök rá - egy kicsit több, olyan 12 óra... Napközbeni hunyás csak az álmaimban létezik, éjjeli pedig valahol a kifürkészhetetlen jövőben Kép

Üdv
Kriszi
kriszi

Sziasztok!
Kezdő kétgyerekes anyuka vagyok, a kisfiam Zsolti 22 hónapos, a kislányom Anna 2,5 hónapos.
Zsolti nagyon jól fogadta Annát, legalábbis látszólag, de mostanában kezdenek halmozódni a problémák, ami gondolom Anna érkezésének tulajdonítható. Zsolti régen nagyon szépen játszott egyedül, kialakult napirednje volt, tudta mikor játszom vele én, és mikor kell egyedül boldogulnia. Anna érkezése óta azonban állandóan felkéretőzik (a 14 kilójával), egy percre sem lehet agyedül hagyni a szobájában anélkül, hogy hisztizne és semmi nem köti le igazán csak azok a tevékenységek amiket csak velem lehet végezni (titkos fiókok, dobozok pakolása). Szoptatáskor az első 2 hónapban egész jól elmatatott a szőnyegen (én ugyanabban a szobában szoptattam a kanapén), de mostanában ez is nehézségekbe ütközik, teli torokból üvölt hiába próbálok bármilyen magyarázattal előállni és javasolni, hogy olvassunk, vagy bújjon hozzám stb.
Nem tudom vannak-e ilyen tapasztalataitok és vajon ez az időszak meddig tart? Hogy reagáljak szerintetek az ezzel kapcsolatos hisztikre? Gyerekorvosunk azt mondta ez nem fegyelmezési helyzet, hiszen szegény úgyis elég rossz neki, hogy háttérbe szorul. Én is félek, nehogy lelkileg rosszat tegyek neki, de valahogy mégiscsak kell szoptatnom a kicsit és nem is ülhetek folyton vele a szőnyegen! Egy 22 hónapos gyerek mennyit kellene, hogy magában játsszon a játékaival? Zsolti nagyon csapongó, mindenbe csak belekap, nem tudom ez életkori sajátság, a természetéből adódik, vagy én rontottam el valamit?! Mivel lehetne kicsit önálló játékra szoktatni?
Rengeteg a kérdésem és még nagyon ügyetlennek érzem magam, sokszor azért van lelkifurdalásom, hogy a kicsit elhanyagolom, pedig még segítségem is van, mert Anyukám minden nap jön.

Az alvás szerencsére nálunk nagyon jó megy, Zsolti rövis esti éneklés után egyedül alszik el és egész éjjel magában alszik a kiságyában (rácsosban), én sem merem heverőre cserélni, de miért is kellene amíg belefér. Anna ébred többször is, de este könnyen elalszik, esti szopi után felébred ugyan, és kicsit sír, de kb 10 perc alatt visszaalszik.
GyeZSu!
Én először Annát fürdetem, és szoptatom, közben Zsolti a párommal a szokásos esti kisvakondos meséket nézi (hármat szabad Neki, így gyorsnak kell lennem), aztán fürdetem Zsoltit (közben Anna kisírja magát és elalszik), majd jön az éneklés Zsoltival és 8-1/29-re mindenki ágyban van. Az a baj, hogy Zsolti (Anna születése óta)legtöbbször csak velem akar vacsorázni és fürdeni, Annát pedig egyenlőre csak én tudom etetni, így hiába van otthon a párom nem tudok mit átadni Neki, illetve ahogy fent írtam úgy próbáljuk csinálni, úgy néz ki ez beválik.
A nappali alvással vannak inkább gondok, össze-vissza alszik éscsak nagyon rövideket. A legjobb a séta, de én sem merem sokat kint altatni, olyan kicsi még. Bár Zsoltit tavaly télen (9 hónapos volt) kétszer is kint altattam naponta az erkélyen, emlékszem volt olyan, hogy -5 fokban 5 órát aludt kint bundazsákban. Egész télen nem volt beteg és gyönyörű egészséges színe volt.

A testvérkocsi kiváló találmány, mi is azzal közlekedünk, aki megteheti mindenkinek ajánlom (mi az interneten keresztül vettük, így nem is olyan drága), állítólag (más anyukáktól hallottam) azt kell nagyon megnézni, hogy a hátsó fekvő rész milyen hosszú. Zsolti nem sokat jön a kocsi mellett, ha nem bogarászásról van szó, rögtön felkéretőzik.

Boeske!
Gyönyörű a falvédő, egész művészi munka!
pesztus

Sziasztok lanyok

Pesztus: Szerintem a szoptatas alatti hiszti teljesen normalis (ez az en velemenyem)
Kriszi: masok is mondjak hogy szerencsesek vagyunk alvas teren, de en mar varom hogy Aron is ataludja az ejszakat, tudom kicsit korai

Igazat megvallva amikor Aron szuletett Veronika 1,5 eves volt es elotte egy honappal elkezdtem beszoktatni a bolcsibe, hogy ne erezze azert fog oda jarni mert mellekvaganyra kerul. Heti 3x jar 8.30-12.30ig (4 ora) es kb 4 perc autoval haztol hazig.
H,SZ, P jar ebbe a pici bolcsibe ahol egy csoportban 6-7 gyerek lehet maximum es 2 ovono. Az elejen sirt, es a szivem majdnem megszakadt hogy ott kell hagynom de azt vettem eszre hogy tarsasgra vagyik. Egyutt tizoraiznak, ebedelnek (segit az ovono ha kell az etetesben) es itthon alszik.(nem akarom otthagyni hosszabb idore) Ha nem talaltam volna ezt a szuper bolcsit akkoris kerestem volna hasonlo koru kisgyerekes Anyukakat akikkel heti 1-2 alkalommal ossze lehet jonni es megtanulnak jatszani egyutt. Azon a velemenyen vagyok hogy Veronika nagyon elvezi, persze hogy elveszik egymas jatekat, esetleg elcsattan egy ket durvabb mozdulat de igy tanuljak meg. Nem eroltetem es heti 3 alkalom pont eleg, igy van 3 delelottom amikor tudok mast csinalni.Azt mondtuk a ferjemmel ha nem jon be a bolcsi azonnal abbahagyjuk! Mar gyurmaznak, festenek, rajzolnak, enekelnek egyutt amit a legtobb gyerek nagyon elvez.
Hazajon alszik egy nagyot, mert azert elfarad a sok jatekban.
Ha tudom ugy probalom terelgetni Aron alvasat hogy amikor Veronika felebred es uzsonnazik, utana ki tudjunk menni a levegore es Aron aludjon. Ilyenkor – ha nincs hiszti- akkor nagyon jol mennek a dolgok es egy jo nagy levegozes utan hazajovunk es vacsi van. Mostanaban amikor alszanak delben elore megcsinalom a vacsit vagy elokeszitem felig. Edesapa kb 6-fel 7kor jon haza es egyutt vacsizunk. Egyutt teljesen meg nem tudunk enni mert Aron meg sir vagy kezben van igy egyikunk felkezzel eszik, vagy setalgat a picivel.
Ezutan meg jatek, bujocska, gyurmazas stb. Majdnem minden este diafilmet vetitunk Veronikanak amit nagyon elvez. Az en gyerekkori tekeros vetitom segitsegevel es lehet rendelni diafilmet igaz mar nem 5 Forintert…
Szerintem jo dolog ha bevonjuk a nagyobbik gyereket a pelenkazasba, oltoztetesbe stb. Veronika eloszeretettel pelenkazza- szoptatja a macijat.

Megmondom oszinten nalunk nincs kozelben nagyszulo igy ha segitseg kell akkor egy diaklany besegit. Nagy szervezest igenyel hogy akar fogorvoshoz eljussak, nem is beszelve hogy fodrasznal szules alott jartam es Aron 4,5 honapos.A nagybevasarlast hetvegere hagyom vagy amikor Veronika bolcsiben van.
Ha tehetem es van enegriam akkor a gyerekneveleshez hozzaolvasok.Peldaul karacsonyra olyan konyvet kertem ami otleteket ad arra hogy mit csinaljunk a gyerkoccel telen amikor hideg-sotet- nedves ido van es nem lehet kimenni.Kepzeljetek multkor villamosoztunk es alig lehetett Veronikat leszedni a villamosrol mert nagyon elvezte.Ti mit csinaltok ilyenkor??????????
Amugy ha tudnek varrni en is ilyen falvedot csinalnek, de nem tudok sajnos.
Dori
rdora

Sziasztok!
Az "örökbebabára várva beszélgessünk" topicosok nevében szeretnék figyelmetekbe ajánlani egy jótékonysági koncertet, ha tudjátok, terjesszétek és gyertek el! KÖSZÖNJÜK!!!

"Muzsikával az újszülöttekért!"

Különleges eseménynek, a Gólyahír Egyesület javára szervezett gálakoncertnek ad helyszínt hamarosan a Magyar Állami Operaház Jókai utcai különterme!
Valóban különleges koncert ígérkezik ez estére, ami így is van rendjén: a segítendő cél sem hétköznapi!

A Magyar Állami Operaház művészei - jelenlegi és volt énekkari művészek, korrepetitorok - a Gólyahír Egyesület nemes és önzetlen tevékenységének segítésére muzsikálnak majd ez alkalommal!
A koncert fővédnöke Medveczky Ádám, a Magyar Állami Operaház karmestere.

A Gólyahír Egyesület a nem kívántként születendő újszülöttek életben maradásához és családba kerüléséhez nyújt segítséget.
Válsághelyzetbe került várandós anyák fordulnak hozzájuk, ezért egy ingyen hívható krízisvonalat működtetnek, mely Magyarország területéről az év minden napján reggel 6-tól este 22 óráig ingyen hívható.
Megyénként egy mobiltelefonos karitatív munkatárs végez szolgálatot, mely önfeláldozó munka nélkül megannyi sorsára hagyott várandós anya és születendő gyermek sorsa maradna továbbra is kilátástalan.
Fennállásuk óta végzet munkájuk eredményességéről legékesebben a tények beszélnek:

Az elmúlt öt év alatt:
- 234 anyát sikerült elhelyezniük anyaotthonban, hogy fedél legyen a fejük felett
- 311 esetben gondoskodtak kelengyéről a rászoruló újszülöttek számára

A Gólyahír Egyesület által gondoskodásba vett terhességek közül:

- 112 gyermeket előzetes örökbeadási szándékának megváltoztatásával végül
saját családja vállalt
- 220 újszülött alig egy hetesen örökbefogadó családokhoz kerülhetett
- 620 házaspárt világosítottak fel az örökbefogadással kapcsolatban.
- 39 családi találkozót szerveztek örökbefogadó családoknak Budapesten, Tatabányán, Veszprémben, Százhalombattán és Székesfehérváron
- 3 konferenciát is tartottak a nyílt örökbefogadásról szakemberek számára
- folyamatosan biztosítanak ellátást és szállást a krízishelyzetbe került várandósoknak
- 2004-ben könyvük jelent meg GÓLYAMESÉK címmel
- Az újságokban, rádiókban, televíziókban, 5 év alatt 145-ször esett szó munkájukról
Sajnos azonban az állami támogatás megvonása miatt mostanában igen nehéz anyagi körülmények között kénytelenek küzdeni pártfogásukba vett várandósaik és aprócska újszülöttjeik sorsáért.
A 2006. február 6-án, 17 órától tartandó jótékonysági operagála teljes bevétele ezen nemes tevékenység támogatására kerül majd felajánlásra!
Az este műsoráról Töreky Katalin, a koncert szervezője mesélt nekünk:

"A gálakoncert műsorának összeállításakor fontosnak tartottuk, hogy minden kedves megjelent számára emlékezetes pillanatokat jelentsen majd ez a korafebruári hétfő este!
Választásunk végül az operairodalom négy remekművére:
- Mozart: A varázsfuvola,
- Rossini: A sevillai borbély,
- Bizet: Carmen és
- J. Strauss: A denevér című művére esett.

Az opera műfaját jól ismerők bizonyára örömmel hallgatják majd e méltán népszerű művek felejthetetlen pillanatait, az operai dallamokkal ismerkedők pedig olyan ízelítőt kaphatnak, mely reményeink szerint kedvcsináló lehet az opera műfajának mélyebb megismeréséhez!
A koncert sikere a népszerű dallamokon túl természetesen az előadóművészeken is múlik.
Személyes érintettségem okán külön figyelemmel igyekeztem az operakórus olyan tehetséges művészeit - énekeseket, korrepetitorokat - megnyerni ez estére, akik személye már önmagában is garancia, hogy színvonalas és szórakoztató koncertnek lehessünk majd részesei!"

A Jótékonysági operagála időpontja tehát: 2006. február 6. (hétfő) - 17 óra.
Helyszíne a Magyar Állami Operaház Jókai utcai különterme - Bp. VI. ker., Jókai u. 4. (az Oktogontól 1 percre!)
Jegyek 2006. január 9-től kezdve válthatók a Magyar Állami Operaház jegypénztáraiban és szervezési osztályán (Bp. VI. ker., Andrássy út 22.), valamint beszerezhetők a Gólyahír Egyesület segítségével (tel. 06-30-529-8329, bankszámlaszám: 64800073-10705005).

Szívből reméljük, e nemes cél érdekében sokak döntenek majd úgy, hogy részesei kívánnak lenni a remek szórakozást ígérő koncertnek, és adomány-tartalmú jegyeik megvásárlásával - melyek ára 1400 Ft - segítik a Gólyahír Egyesület munkáját!

KépKép
napsugaracska

Pesztus!

Az én fiaim közt is 20 hónap van. A pici most született egy hete. Úgyhogy kíváncsian várom a tapasztalataidat. Mire számítsak?

Boeske

Boeske
KépKépKépKép

Kép
boeske

No, van pár percem.

A két kicsi egész jól összeszokott már. Szerencsére nem nagyon ébrednek fel egymás sírására. Ált. egymás mellett alszanak a gyerekszobában, csak akkor hozom ki a kicsit éjjel a babakocsiba aludni, ha nagyon nyűgös.
A fürdés is jól megy.
Csak azt sajnálom, hogy ebben a hideg időben még nem vihetem ki a kicsit, így a nagy is ritkábban van kinn. (Csak ha akad valaki, aki sétál vele.)

Boeske

U.I: kedvenc mondásom, ha elaludtak a gyerekek:
Na most akkor aludjunk gyorsan, sokat.Kép

Boeske
KépKépKépKép

Kép
boeske

Szisztok,
Aron mar 5 es fel honapos es 2 hete este 9tol reggel 7ig alszik (nme ker enni ejjel), Veronika (aki 2 eves lesz vasarnap) szinten este fel 9tol reggel 7ig alszik.Hihetetlen.
Felkelek tobbszor is ejjel hogy biztos valami baj van veluk de mind a ketten alszanak mint a bunda!! Aron elkezdett hasrol hatra es hatrol hasra fordulni.Szerintunk a mozgas miatt faradtabb, de ki tudja? Most tanitom Aronnak hogy este "egyedul" kell a kisagyba elaludni es nem a vallamon vagy a cicin. Ez persze meg sirassal jar sajnos.
Szoval mindenkinek fel a fejjel mert van remeny arra hogy a picik bekesen alszanak Kép
Dori
rdora

Dori!

Jó ezt hallani, mert az éjszakák (bár elviselhetőek), de még elég strapásak.

Boeske

Boeske
KépKépKépKép

Kép
boeske

Boeske!
Sok szeretettel gratulálok Márk (ugye így neveztétek) érkezéséhez!
Mostanában nem jártam erre, mert az elmúlt hónap nagyon megviselt, nem sok bíztatót tudtam volna írni!
Hála Istennek az éjszakák nálunk elég nyugisak, Zsolti (márciusban lesz 2 éves) este 8-tól alszik reggen kb. 1/2 8-ig, Anna kétszer szopizik (1 óra körül és 5 körül), de különben jól alszik este 7-től reggel 9-ig. Ez kb 2 hónapos korában állt be. Most már egész jó napirendeje van, az evések időpontjai nagyon jól kiszámíthatók, s délutáni alvással sincs gond, a délelőtt nehezebb, akkor nagyon nehezen és keveset alszik. Délután az erkélyen altatom, lehet, hogy ezért alszik jobban, de hát nem akarom azért egy nap kétszer is kint altatni. Nálatok hogy alszik a pici?

Egyébként a múlt hónapban Zsolti egyfolytában hisztizett, és egész nap szinte el sem engedett. Ezt egyrészt a dackorszak kezdetének, másrészt persze Anna érkezésének tulajdonítottuk, de nagyon tanácstalan voltam, hogy legyek erélyes és ne vegyem Õt mindig fel, ne figyeljek a hisztikre, vagy mégis szüksége volna egy kicsit több anyai törődésre és szeretetre.
Most megoldódni látszik a probléma. Így hogy Annának is van napirendje, egész jól megszokta Zsolti, hogy mikor mi történik. Már a szopizásoknál se nagyon van probléma, szerencsére Anna nagyon ügyes és gyors! A hisztik is alábbhagytak, azáltal, hogy én próbálok türelmesebb lenni és sok mindenbe bevonom Õt pl. mosogat, helyrerakja az evőeszközöket, berakja a mosást, stb. így velem van és Neki is jó érzés, hogy megdícsérem, fontosnak érzi magát. Próbálom mindenben az Õ döntését, akaratát figyelembe venni, a lényeges kérdésekben viszont nem engedek. Így szerencsére jobban el is fogadja a szabályokat. Szóval látszik az alagútnak (legalábbis ennek az alagútnak) a vége.
pesztus

Hááát, a nagy nálunk is hisztisebb volt(ő májusban lesz 2 éves), de már kezd rendbejönni. Márk elég jól alszik éjjel és nappal is, bár még nem kiszámítható, hogy mikor.

Egyedül az etetésével nyűglődöm, főleg éjjel. (Szájpadhasadékkal született, így csak üvegből tudom etetni.) Rettenetesen türelmetlen, ha éhes, de sajna a tej melegítését meg kell várnia. Kép

Boeske

Boeske
KépKépKépKép

Kép
boeske

Sziasztok,
Boeske,
gratulálok a babához, és sok-sok türelmet és kitartást kívánok az etetéséhez is Kép

Nálunk továbbra sem egyszerű a helyzet, azért írom le ide, hogy ilyenek is vannak - ha valaki netán nagyon elkeseredne, olvassa el, hogy nincs egyedül. Zeze nyolc és fél hónapos, napközben kb. két és fél órát alszik, három blokkban, ebből kettőt cicin. Viszont ha nem alvás közben szopik, akkor sehogy, ezért nem akarom leszoktatni a cicin alvásról egyelőre, hiszen főképpen még szopik. Elég faksznis kanalazó is mostanában, bár ezzel nagyon jól indult. Cicó nappal másfél órát alszik, délután fél négytől, ezalatt Zeze részben fent van, részben délutáni cicin alvását bonyolítja. Reggel a nap fél hét-hét körül indul Zeze visszaalvós szopijával. Negyed nyolc és fél nyolc között felbukkan Cicó, és segít öltöztetni az öccsét. Aztán délelőtt tízkor Zeze egy újabb bealvós szopit produkál, majdnem egy óra hosszat, ezalatt Cicó egy idieg eljátszik, aztán jön és bököd minket (hacsak nem jött éppen a nagyi). Eztán séta, ezalatt Zeze szintén alszik kb. fél-háromnegyed órát. Egykor megjövünk, akkor ebéd, azaz Cicó bezsuppolva a szobájába, Zezét szoptatom, melegítem a kaját, mi eszünk Cicóval, amíg ő befejezi, addig elkezdem etetni Zezét a főzelékjével, majd Cicó be a szobájába, Zezeetetés befejez, Cicót átpelusoz, Zeze be a járókába, Cicónak mese, aztán rávenni Zezét, hogy nyomokban maradjon csöndben, amíg Cicó elalszik. Aztán kb. fél óra szünet, amíg gyorsan elmosogatok vagy teregetek, aztán lehet Zezét szoptatni-altatni. Közben Cicó felébred és átcsattog, amikor Zeze is felébred, akkor uzsonnázunk, de nem egyszerre. Mire ezt befejezzük, elkezdek vacsorát/másnapi ebédet főzni, a kölkök addig egymást amortizálják. Nagyjából vacsoraidőre megjön Apa, akkor eszünk, majd Zezét elviszem megint szopizni, addig Apa meg Cicó összepakolnak, akkor hozom Zezét, Apa fürdeti őket, addig én is zuhanyzom (két fürdőnk van), majd én altatom Zezét, addig Apa zuhanyozik, majd mesél Cicónak. Ha Zeze elaludt, odafekszem Cicó mellé, ha mázlink van, akkor egy órán belül (olyan tíz körül) el is alszik, mire Zeze először felsír. Ugyanis a fiatalúr most a szeparációs szorongás beköszöntével éjjel háromszor-négyszer létszámellenőrzést tart. Most éppen fogzik is, így keményen visszavett a kajálásból, mind kanalazás, mind szopizás tekintetében.
Ami a legnehezebb, hogy Apával gyakorlatilag nem férünk egymáshoz a két kölkectől. Azaz voltaképpen egész nap nincs olyan idő, amit ketten együtt tölthetnénk, még éjjel sem. Ez nagyon nehéz, mert még az aktuális elintéznivalókat is reggeli közben beszéljük meg, mialatt Cicóval veszekszünk, hogy ne rohangásszon el, illetve Zezét adjuk kézről kézre, és ügyelünk, hogy ne fuldokoljon a reggeli kóstolgatástól.
Na mindegy, azért lényegesen könnyebb, mint akár pár hónappal ezelőtt is volt. Mióta a kölök tud mászni meg állni, azóta sokal jobban elvan egyedül vagy a nővérével, igaz, már elkezdtek veszekedni is Kép

Üdv
Kriszi
kriszi

Sziasztok,

Remelem jar meg erre valaki mert nagyon kene a segitseg.
Ujdonsult ketgyerekes vagyok, a kicsi 2 eves a pici meg 2 honapos. Egesz eddig siman mentek a dolgok, de ugy tunik most kezdodik az orulet. A baj az alvassal van.
A nagyfiunak meg racsos agya van, de rajott hogy siman kimaszik, illetve eletveszelyesen kiugrik, egyszer lattam is, a nyakara, hatraszaltot. Eddig siman aludt benne delutan is meg este is minden problema nelkul, jokedvuen fekudt le. Ez most mind megvaltozott. A nagy ijedtsegre miutan kiugrott ketszer az agyabol levettuk az agy oldalat igy olyan lett mint egy rendes agy. Ebben sem hajlando megmaradni, pedig azt hittem hogy a nagyobb szabadsag majd jot tesz az alvasanak, illetve hogy nem erzi magat bezarva. Sikitva ovultve szal le rola mikor aludni kene es konyorog hogy vigyem at a mi agyunkra. Az egyutt alvast en nagyon ellenzem, mivel a mi szobankban van a pici es ejjel kelni kell hozza, csak egymast ebresztenek fel allandoan, es kulonben sem tudok senki massal aludni csak a ferjemmel. Na mivel ez sem jott be, ezert visszaszereltuk az agy oldalat, de most raraktunk egy baldahint is, ami eredetileg bogarak es szunyogok ellen van, nem tud kiugrani belole. Rossz otlet volt mert ettol meg jobban fel, nem is csodalom, de azt mondtam inkabb itthon orditson mint az ugyeleten torott nyakkal. Szoval a kerdesem az lenne hogy ti mit csinalnatok, mit probalnatok? Most jelenleg a halo arra a celra szolgal hogy elmagyaraztam neki ha megprobal kiugrani akkor kenytelen leszek behuzni a cipzart. Az ejszakaink szornyuek mert sokszor felebred es akkor magas hangon ordit, meg csukott ajto mellett is felebreszti a picit, ugyhogy igy kb orankent kelet hol egyikhez hol a masikhoz. Pedig olyan jo alvo volt, most pedig eljutottunk a pontra ahol a lefekves (delutani is meg esti is) egy kesz tortura, egyaltalan nem varjuk az ejszakat, mert pihenesrol szo sincs.

A masik kerdesem meg a feltekenysegrol, illetve a nagyobbnak az anyahoz valo viszonyarol lenne. Szivembol neha ugy erzem hogy a ketevesem nem szivesen van velem, dacos, goromba, utoget, ellok magatol,hatat fordit mikor hozza beszelek. Ez gondolom a feltekenyseg jele, de miert csak most jott ki rajta? Az alvasproblemat is erre lehet visszavezetni? Mit javasoltok? Egy igazi agy talan megoldana a helyzetet? A celom az lenne hogy megertessem vele hogy alvas ideje alatt egyedul kell lennie, ha nem akar aludni jatszhat, olvashat, barmit, de egyedul. Ezt probaltam neki mondani de annyira ordit hogy nem is hall ilyenkor. Amugy egyaltalan nincs elhanyagolva, zombi letem ellenere rengeteget foglalkozom vele, viszem jatszohazba es jatszoterre, baratok jonnek mennek, rengeteget dicserem (masok is) enekelek neki, mondokazunk, hagyom hogy segitsen pelenkzasanal, furdesnel, mindig megfoghatja a kistestveret, stb...

Szoval ha valakinek van otlete, vagy hasonlo tapasztalata kerlek irjatok!!!

Udv,
Ildi
mandarin

Szia Ildi,
hát nem könnyű nektek mostanában... Cicó lányomnak is volt anno egy hasonló szakasza, attól eltekintve, hogy ő már nagyon régóta nem alszik rácsos ágyban. Nálunk az vált be, legalábbis a délutáni alvásnál, hogy jó hosszút meséltem, amíg a kistesó a másik szobában volt, tehát az az idő csak a miénk. Aztán lehúztam a redőnyt kis résre, betettem neki egy jó kis cd-t (zenét) - ezt persze ki kellett kísérletezni, hogy mi jön be neki alváshoz -, és választhat egyvalamit, amivel együtt alszik (ez mindig egy aktuális kedvenc, nagyjából hetente más). Ki semmi szín alatt nem jöhet, ha kijön, visszakísérem, újra betakarom, újra elmondom neki, hogy
a, látja a Mikulás/Angyalka/húsvéti nyuszi/stb. évszaktól függően, hogy hogy viselkedik
b, az álommanók nem jönnek, ha ugrál és/vagy hangoskodik, mert attól félnek,
c, ha kijön és nem alszik, összeakasztjuk a bajszunkat
d, (újabban) a kis Cintulák (kedvenc mesehős) csak álmában jönnek el hozzá a holdjáróval Kép
Mikor éppen melyik...

És van egy hasonló dolog, mint nálatok a baldachin-cipzár, nálunk az újra visszasszerelt ajtórács (az ajtót már ki tudja nyitni). Ha ezzel fenyegetőzöm, az mindig bejön, mert szegény nagyon utálja, ha be van csukva, meg is tudom érteni.
Ezzel együtt este tök mindegy, mi van, valakinek ott kell lenni vele egy szobában, amikor elalszik (leginkább nekem).

A féltékenység-"anyaundor"-alvásprobléma összefüggést szerintem jól látod, és ebben a korban a kezdődő dackorszak is simán belejátszhat, rátehet egy lapáttal. Az én lányom is gyakran csinál olyat, hogy csak azért se tesz/mond valamit, mert én azt mondtam. Nálunk ebben még leginkább Apa humoros megoldása jött be, hogy pont az ellenkezőjét kérjük tőle (persze nagy vigyorogva), mint amit szeretnénk. Pl. ha vacsora közben mászik le a székéről: "Nehogy ülve maradj, nehogy megedd a vacsorát, kell az nekem is! Te csak pattanj le a székről és rohangássz körbe!" Erre ő :"De itt maradok és megeszem!" Kép
Tudom, hogy nálad a probléma nem itt van, de háthat majd egyszer ez is segít. Egyébként azt gondolom, a dolog átmeneti, ha érzi, hogy ugyanúgy szeretitek, mint korábban, akkor egy idő után lecseng. Gyakran a féltékenység csak egy-két hónap múlva jelentkezik, amikor rá kell jönnie, hogy a tesó most már végleg itt marad Kép Az unokahúgom egyébként pont ezt csinálta, a testvérét imádta, soha egy pillanatig nem bántotta se szóval, se tettel (pedig nagyon vad gyerek volt), ellenben az anyját hónapokig gyepálta Kép Tudta, ki a hibás... aztán egyszercsak abbahagyta.

Remélem, mások írnak jobbakat,
kitartás
Kriszi
kriszi

Kriszi,

Koszi, koszi! Sokat segitettel, ezt a cd-s dolgot ki is probalom, erre nem gondoltam. Hiaba meg nem vagyok gyakorlott. Talan meg kiprobalom eljatszani ebresztooraval is, felhuzom bizonyos idore, es mikor csorog akkor megyek be hozza.
Jo az a modszer is mikor az ellenkezojet keritek!
Sajnos en mar neha olyan ingerult es faradt vagyok hogy ahelyett hogy ilyen jo modszereket vetnek be inkabb radormedek hogy tessek mar befejezni az orditast, ettol persze o is begerjed, es akkor egyutt uvoltunk. Egyszer megtortent az is hogy mindharman egyszerre sirtunk, mikor a ferjem hazajott nem tudta mi tortent...
Azert ez az egesz dolog az ido multaval konnyebb lesz, igaz?

Koszi megegyszer!
Ildi
mandarin

Sziasztok!

Mi remekül vagyunk, bár vannak nehéz pillanatok a két kicsivel. A nagyobb nálunk is kezd a hisztis-dacos korszakába érni + itt a kistesó.Kép

A nagyobb néha felébred éjjel, és akkor "Apaaa, Anyaaaaaaa" hív minket. Az ágyból nem jön ki, inkább sír. A kicsi az éjszaka nagy részében mellette alszik (persze másik ágyban), mindig rettegek, hogy felébresztik egymást, de inkább kockáztatok, mert szeretném, hogy hamar összeszokjanak.

Féltékenység: tartok tőle, hogy még nem tetőzik nálunk, bár a nagy már egyszer kijelentette, hogy "nem szeretem Márkot." Még számítok némi agresszióra, meg sírásra ez ügyben.

Voltunk végre sétálni is. A nagy saját lábon, a kicsi kendőben. Jól elfáradtak (én isKép), úgyhogy megy a szunya.Kép

Minden jót és sok türelmet!

Boeske

Boeske
KépKépKépKép

Kép
boeske

Sziasztok,
Ildi,örülök, ha tudsz valamit hasznosítani. Fent láthattad, hogy még nálunk sem nagyon könnyű, de azért már többé-kevésbé működik. Most persze, mire nagyjából van egy menetrendünk, a fiacskám bekavart, mert már tovább bírja ébren, tehát csúszik a szopi, csúszik az alvás, közben felébred a nagyobb, csúszik a vacsora, így lassan egy szopi elmaradni látszik... most is éppen szopiznia kellene, ehelyett itt valami műszaki ketyere üres dobozával birkózik, én meg már lilát látok, mert feszül a cicim, ő meg rám se bagózik Kép Mintha nem lenne elég, hogy délben már szinte egyáltalán nem akar szopizni, várja a főzeléket vagy mi, mindenesetre a déli szopi már vagy két hete már csak pár korty...
Na most azért felveszem, mert már eszi a lábamat.
A humoros trükkök nálunk is inkább Apától jönnek, a fáradtsággal én is hasonló cipőben járok, a lányom már volt, hogy rám szólt, hogy "ne kiabálj azzal a picivel", mire én "de hát veled kiabálok" Kép Kép

Boeske,
jaja, nálunk mindkét kölök hiperéber, már várom, hogy a szopizás ne menjen vérre, és össze lehessen csukni őket, egymást amortizálják, ne minket Kép

Üdv
Kriszi
kriszi

Sziasztok!

Egy gondolkodó anyuka vagyok. Lehet, hogy a pici és kicsi kategóriába csak határesetesen férek bele a 25 hónap különbséggel született gyerekeimmel, de azért talán befogadtok.

Olyan kérdésem lenne, hogy ti beadjátok-e a nagyobbikat oviba, amikor 3 éves lesz, vagy összevárjátok a két csemetét? Van-e még egy olyan őrült egyed, aki velem egyetért, hogy jó a kicsikkel együtt otthon. Legalábbis engem mindenki hülyének néz, amiért, nem akarom anagyobbat beadni óviba. Na jó eddig találtam kb 3 anyukát, és jó néhány idősebb embert, aki egyetértett velem.

Panni
uran

Ezen még én is gondolkodom. Persze még van időm eldönteni. (A nagyobbik most lesz 2 éves.)

Egyébként több helyről is hallottam, hogy helyhiány miatt nem veszik fel azokat a gyerekeket, akiknek a kistestvérével anyuka otthon van. Kép
Szóval annak sem mindig sikerül, aki beadná a nagyobbat.

Boeske

Boeske
KépKépKépKép

Kép
boeske

Szia!

De jó, hoyg vagy. Nálunk már idpszerűbb a téma, mert a fiam 2,5 éves, nyáron lesz 3, a kicsi pedig 7,5 hónapos. Így 5 ill. 3 évesen mehetnének egyszerre az óviba szeptembertől majd. Én sok emberrel beszéltem a témáról. Egyrészről nálunk elvileg csak délig veszik be a gyereket, de van olyan anyuka aki kisírja magának az egész napot, na most, aki otthon van és a gyerekét beadja egész napra,... hát nem tudom, én nem akarok ítéltete mondani, de nekem szar érzés lenne, hoyg anyám otthon vana tesóval, és n meg menjek óviba. Akármilyen jó hely az, de azért mindenhol jó, de legjobb otthon.

Az az igazság, hoyg anyukáktól én 99 %-ban azt hallom, hogyhogyan lehetek ilyen önző, hoyg nem adom be a gyereket. De a legtöbb idősebb néni, bácsi, a védőnő, az anyukám, Ranschburg Jenő, ... megerősítettek ebben a döntésemben. Fura ez a kettősség. És nehéz a döntés. Valszeg maradandó lelki traumát egyik sem okoz, miért is okozna a gyerekek nagyon alkalmakodó képesek, de nekünk speciell sokkal könnyebb így megoldani az életünket. Ha beadnám az óviba a nagyobbikat, akkor ide a faluhoz lennénk kötve, nem mehetnénk be Pestre, semmilyen programot nem lehetne szervezni, és ráadásul más idpbeosztásához kell igazodnom egy pici gyerekkel, nem asaját ritmusához (értsd a kisebbik gyerek)

Na nagyjából ezért döntöttem így.

Panni
uran

Na a délig az nem kérdés. Én is csak de. adnám be. Azt hiszem a nagy majd "eldönti", hogy akar-e egyedül menni. Hasonló korúak társaságára szüksége van, azt már látom. Jártam is vele hetente egyszer egy csoportos játékos foglalkozásra. Nagyon élvezte.

Együtt viszont már szeretném, hogy menjenek. ha nem dolgozom, akkor csak de., ha dolgozom, akkor persze egész napra.

Boeske

Boeske
KépKépKépKép

Kép
boeske

Sziasztok
Nalunk Veronika most mult 2 eves Aron pedig 6 es fel honapos. Veronika heti 3x jar H, Sz, P, es csak delelott,(8.30-12.30) ott ebedel aztan hozom haza es itthon alszik.Nagyon elvezi a bolcsit es szeret jarni, nagyon sok mindent tanul, hoz haza jot is rosszat is neha de, inkabb jot.Mivel kozel van a bolcsi igy megoldhato, de a legtobb esetben vinnem kell magammal a picit oda- vissza a kocsiban mert nincs ki vigyazzon a kisebbikre.Igaz 6 perc kocsival.Akkor is feloltozni, kocsiba-ki be stb Miert megyek kocsival mikor gyalogolhatnek is?Mert szeretem ha az agyaban alszik es nem a kocsiban, amugy az ut ha gyalog jonne akkor 30 perc lenne.

Azon a harom delelott, kicsit tobbet tudok Aronnal foglalkozni, hazimunkaban is utolerem magamat.Szoval barki barmit mond en a bolcsi mellett vagyok, de csak abban az esetben ha jo, kis csoport van, kozel van es szinvonalas. Ha nem talaltam volna ilyet akkor maradna itthon o is. Delutanonkent egyutt vagyunk, de igy is neha azt erzem hogy keves vagyok neki a jatekban..
rdora

Uran, nekem ugyan jóval nagyobb a korkülönbség a két gyerek között (29 hónap és még a nagy sincs három), de én sem akarom még oviba adni az elsőszülöttet.

Ranschburg Jenő vélemémyére nagyon adok és érdekelne, hol írta le, hogy inkább ne menjen még oviba a nagyobb, ha az anyuka másik gyerekkel otthon marad.
Meg tudnád mondani, hogy hol olvastad?

Köszi.

Marcsi

Marcsi
Ákos(2003.07.23), Peti(2005.12.22) és Eszter(2009.02.17.) anyukája
marcsi77

Marcsi!

R. Jneő az egyszervolt.hu-n a családi körben (bagoly) részben ad tanácsokat válaszol a kérdésekre, és ott kérdeztem én meg asaját esetemet, és ott azt válaszolt,a hogy nem ártok a gyereknek, sőt. De egy másik hasonló esetben azt mondta jó, hogy az anyuka viszi agyereket az óviba. Tehát sok jó megoldás van, és a sok jó között széles a sáv. És gondolom ennek megfelelőpen ő is igazat ad a legtöbb anyukának, aki nem akar nagyon eszement őrültséget művelni agyerekével.

Én csak azért vagyok szomorú, mert ha egy enyuka azért akarja beadni a gyerekét óviba, hogy gyerek társaságban legyen, akkor miért nem járnak össze olyan anyukákkal, akiknek hasonló korú csemetéi vannak, így akisebbnek a nagyobbnak, és az anyukának is lenne társasága, akivel kiélhetné az életkorának, igényeinek szükséges játékokat, beszélgetéseket. Elég ha van 3 család akik így összejűrnak, és máris meg van oldva a gyereknek 3 napi gyerek társaság. De nekem az az érzésem, hogy több esetben inkább az van, hogy tehernek érzik a nagyobbat otthon. És ezért adják be. (ezt óvónőktől hallottam, és anyukák saját szájából), természetsen az itt jelenlévők, mind a kivételek. Én mindenesetre olyan családban nőttem fel, ahol ha az anyukánk otthon volt, akkor mindketten otthon voltunk mindig, és nem horkászott el minket, amikor ő otthon volt. És nekem nagyon boldog gyerekkorom volt, amit szeretnék az anyéminek is megadni. Lehet, hogy nem ezen múlik, de én élveztem, hogy amikor lehetett otthon marahdhattam,. de persze amikor menni akartam mehettem. Ezért gondolkodom én is így.

Panni
uran

Marcsi!

Eghuyébként merre laksz? (nálunk 25 hónap a különbség 7 hónapos kisebbik)

Panni
uran

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?