Azon filózom én meg szép csöndesen, h vajon nem azért lesz-e annyi allergiás meg ételérzékeny ember, mert már kiskorban madárkajával etetik őket, amivel nem edződik meg a gyomruk?
Vagy amiatt, mert annyi szahart eszünk, e-t, cukrot, lisztet, és adalékanyagokat? Fú, tőlem marha messze áll ez a dolog. Én azt eszem, ami jólesik. Csoki, csipsz, zsíroskenyér+vörösbor, és persze zöldség, gyümölcs, fehérhús, egyszóval: mindent. Egyszer élek, vazzeg.
De most komolyan: egyszer fordítottam egy élelmiszeripari szöveget a glutenmentes kajákról (ugyebár aki érzékeny a gluténre, az eléggé szív...), de eleinte egészen egyszerűen ehetetlen volt az ezen gyártmányú étel, annyira rosszízű. És nekiálltak kísérletezni, h mit lehetne hozzáadagolni, h ehetővé tegyék. Így aztán elértek egy közepes minőségű étket, de ezerféle más anyaggal belekeverve. Tudom, ez csak EGY cikk volt, és nem mentem utána, mennyire igaz, ami benne van, de nem is érdekelt, csak az anyagiak, amit kaptam érte...
Még egy eszembe jutott: nagymamám ugye diabetikus, és régebben is próbáltunk neki diétás csokit venni, ami ugye nem cukorral készült, hanem másfajta édesítőszerrel. Na, ekkor inkább lemondott a csokiról, mert annyira sz..r íze volt. Ez persze 20 éve volt, azóta sokat fejlődött a diétáscsokigyártás, ma már biztos ehetőbb, de még mindig érződik rajta az a hülye mellékíz.
További filós gondolataim: vajon ha eleve a gagyi csokival kezdünk, később a fini milka lesz a szarízű, mert nem azt szoktuk meg? Nem hinném...
Arról meg már nem is kérdezek, miért kerül annyival többe az egészséges kaja, mint a nemegészséges...
Summa summárum: mindenki azt eszik, amit akar, amit ehet és amit meg tud fizetni.
Éljen a demokrácia!
neet

tekintve, h a glutennak nincs ize, amit mestersegesen potolni kell, tehat nem olyan, mint a cukor, h helyette massal kell edesiteni. persze a riszlisztnek nyilvan mas ize van, mint a buzanak, de attol az meg nem rossz! de mindegy vegulis... csak annyi, h attol meg h valami g.mentes, nem feltetlenul van tele nyomva kitudja mikkel. v legalabbis nem amiatt... a felreertesek elkerulese vegett