Új privát üzeneted érkezett!

szia Helga,
hát ha minden igaz, fiaink egyidősek (vagy majdnem, Ábel '98. május 31-én szültetett). Írtam már itt egy pár hozzászólást, talán tudtál követni, mindenesetre én lassan kezdek oda kilyukadni, hogy inkább hagyom a fenébwe az egész bili-ügyet és majd jövő tavasszal-nyáron megpróbálom. Azt mondják, ha jön a kistesó, általában visszaesnek a nagyok a szobatisztaságban. Nálatok nem ez van? Nálunk a kicsi 3-4 hét múlva jön, Ábel a szobatisztaságban még sehol nincs. Mostanában én sem adok rá pelust, minek főjön benne ebben a melegben, de a lakást (helyesebben a szobáját, mert ott padlószőnyeg van, a parkettás nagyszobában még véletlenül sem pisil be) megjelölte nagy tócsákkal. sebaj, jövő hétvégén szőnyegtisztítás! :)
Megkérdezem tőle, hogy kell-e pisilni, ált. egy "nemmmm" a válaszm, aztán két perc múlva ott a tócsa. De néha kegyeskedik a bilibe pisilni, olyankor nagy üdvrivalgással fogadjuk.
Szerintem hagyd, ne erőltesd, ez azon kevés dolgok egyike, amire nem lehwet erőszakkal rászoktatni a gyereket. (Mielőtt még bárki félreért és támaások céltáblája leszek: SEMMIRE nem fogom a gyerekemet erőszakkal rávenni - legalábbis remélem).
üdv
Zsóka
Zsóka
 


Szia Zsóka!

Köszi a leveled, és bocs, hogy csak most válaszolok, de eddig édesanyáméknál üdültünk, és ma jöttem vissza. Az egy hét alatt rengeteget volt szabad popsival a kisfiam a nagy melegben, de semmi eredmény. Azt hiszem nekem is halasztanom kell a dolgoz. Addig jutott, hogy ha nincs rajta pelus, rögtön szól, ha pisil, meg is mutatja, sőt egyszer bugyi nélkül kakilt, és akkor nagyon nagyon "megijedt", mert a szobabában történt. Csak kiabált, hogy kakilok!, és ennyi. Persze soha nem szidjuk le semmiért, csa annyit mondunk, bilibe kellett volna. Az, hogy a tesó visszaesést jelentett e , nem tudom, mivel eddig sem volt semmi jel, hogy hajlandó lenne bilizni.
Egyébként egy pozitív példa: a barátnőm kislánya 2 és fél hónappal idősebb a kisfiamnál, és nála úgy jött a szobatisztaság, hogy egyszerűen az egyik nap levette a pelust, és azóta nem pisil-kakil be, mindig szól. Addig nem szólt volna. Ilyen is van.

Üdv: Helga
Steinerné Czihlár Helga
 


Sziasztok!

Máté fiam jelenleg 15 hónapos. (1999.05.17). Június elején kezdte, hogy a nagydolog után megjelent a tiszta pelenkával a kezében bőszen invitálva a cserére. Ezen fellelkesedve először bilit vettünk, majd azt kényelmetlennek találván, WC ülőkére cseréltük. A reggeli kakaó után - a kedvétől függően - egy pár percig üldögéltünk vele a fürdőszobában. A gyerkőc kifejezetten élvezi, mert egyébként ez tiltott terület, azaz: Tilos az á'..! Meg olvasgatni is szeret.
Szóval megtörtént: először július 3-án, majd 5-én sikerült! Hurrá!
Azóta nem.
Itt a dátum volt a lényeg. Az apja névnapja és 30. szülinapja.
Azóta is próbálkozunk - tényleg szívesen csinálja! - de mivel több családi ünnep nem várható karácsonyig, nem nagyon bizakodunk.
No, de majd akkor...


Anta
Csutak Anita
 

 
 

Sziasztok,
nekem aug. 13-áén volt a szülinapom, de semmi biztató dolog nem történt... :))
Pontosabban nem emlékszem a dátumra. Volt EGY nap, amikor EGYSZER pisilt be, az összes többi kisdfolgát a bilibe-wc-be végezte. Dicsőséges egy nap volt! :) Azóta bejött a hűvösebb idő, visszaestünk (én legalábbis, mert szó nélkül bepelenkázom),. Nem igazán vagyok következetes, de mentségemre szóljon: 39 hetes terhes vagyok, és már alig állok a lábamon (alig tudok mostanában aludni éjszaka). Szóval egyenlőre maradunk a pelenkázásnál.
De azért van még remény: mindenkitől azt hallottam, hogy az a gyerkőc, akit viszonlyag későn szoktattak le a pelusról, nagyon rövid idő alatt (egy-két hét max.) szobatiszta lett.
üdv
Zsóka
Zsóka
 


Sziasztok!
Azt hiszem nincs annál fontosabb a biliztetés terén, mint az, hogy 1 mp-ig se erőltessük a gyereket a szobatisztaságra. Ha sikerül valamit produkálni, akkor szorgalmasan kell dícsérni, de ha bepisil, bekakil ill. "félre" pisil, kakil csak nagyon tapintatos megjegyzéseket érdemes elejteni. Legalábbis én így tettem a fiammal és 2 hete szobatiszta. Még augusztus elején írtam, hogy nem állunk sehogy a szobatisztasággal, de egyik napról a másikra minden olajozottan kezdett működni. Bárhol hajlandó pisilni, kakilni. Már előfordult olyan, hogy 15 percig vissza kellett neki tartani a pisit (autópályán), és az is sikerült. Én akkor mertem kijelenteni, hogy szobatiszta, mert szerinten ez annak a jele, hogy tudja tudatosan írányítani a dolgot.
Kedves Zsóka és Helga!
Én is úgy gondoltam még pár hete, hogy jövő nyárra kell áttolni a szobatisztaságot, aztán tessék... Még nálatok sincs semmi veszve, és ha mégis akkor mi van? A diploma megszerzésénél nem fog plusz pontokat jelententeni ez az időszak:)
Üdv. Timea
Timea
 


Sziasztok!

Az én lányom Zsókáéval szinte napra egyidős.98.05.25. Teljesen egyetértek Tímeával, hogy semmi nincs veszve. Nálunk egy az egyben így történt, hogy én lemondtam a szobatisztaságról - a topic elején még egy hónapja buzgón leveleztem - és csodák csodája egy hete a lányom teljesen magától lett szobatiszta.
Sok-sok kínlódás előzte meg ezt az eredményt, és mivel mindegyik becsődölt, lemomdtam a dologról. Vert seregként betankoltam a következő havi pelenkaadagot és hagytam ennyiban a dolgot.
Egyik reggel azonban Linda a reggeli peluscsere kapcsán közölte: - Anyu! Már nagy vagyok, igazi bugyit adj!
Majdnem elájultam.Megbeszéltük, hogy az "igazi bugyi" viselése mivel jár, és azóta minden a legnagyobb rendben. Szépen pisil, kakil a WC-be.
Ha belegondolok, hogy mit össze görcsöltem a nyáron - külső nyomásra persze - nevetséges!
Úgyhogy aggódó másfél-kétéves Anyukák!
A természet sokszor bölcsebb az nagyiknál, szomszédoknál, rosszindulatú barátnőknél!!
Ne terrorizáljátok a lurkókat, hiszen az idegrendszer fejlődését nem tudjátok íly' módon befolyásolni.

Sziasztok
Babsy
Babsy
 


Sziasztok!
Hogy rövid legyek és tömör: abszolút egyetértek veletek. Ezért is hagyom egyelőre a dolgot. Majd a lurkó úgyis jelzi, ha "megérett a dologra" a szó minden értelmébwen. Különben sem láttam még senki
pelenkában diplomaosztóra menni :))
üdv
Zsóka
Zsóka
 


Sziasztok!
Nekem lenne egy problémám, ami miatt nagyon el vagyok keseredve. A fiam 4 éves elmúlt, szépen szobatiszta volt már éjszaka is vagy 3/4 éve. Semmi változatlan dolog nem érte. És most vagy három-négy hete szinte minden éjszaka bepisil. Pedig este már nem adunk neki inni (max. 1-2 kortyot), és mindig pisil, mielőtt elmegy aludni.
Van valami tanácsotok? Mással is fordult elő "baleset" még ilyen korban is?
Üdv: Bobo
Bobo
 


Szia Bobo!

Ismereteim szerint, az esti ivás a legritkább esetben okoz bepisilést.Természetesen a túlzott mennyiség talán igen.
Próbáld átgondolni, mégis milyen hatások érték a csemetét az utóbbi időben amitől szorongóvá válhatott.Gondolok itt pl. egy új video mesefilm számára nyomasztó részeire, vagy esetleg a szülők külsején, illetve "belsején" van valami változás.
Tüzetes légy, mert a gyerekek hihetetlen jó megfigyelők!
Amúgy ő hogyan "vélekedik" a dologról?
Babsy
 


Szia Babsy!
Már mindent végiggondoltunk, de semmi változásra nem következtethetünk. Nem nézett új rajzfilmeket, lehetőleg Tv-t sem igazán engedem nézni (inkább a kertben homokozunk, biciklizünk, stb.)
Egyébként ő is tudja, hogy nem szabad, de egyszerűen nem ébred fel, amikor pisilnie kell. Reggel szomorúan mondja, hogy már megint bepisilt. Az is előfordult, hogy átvett egy új pizsit és letagadta. Pedig nem igazán szoktuk leszídni, csak elmondjuk, hogy ilyet egy ilyen nagy fiú már nem csinálhat.
Szóval nem tudom mit tegyek!
Üdv: Bobo
Bobo
 


Szia Bobo!

Nővérem fiának az esete jutott eszembe, aki épp a napokban (sose tudom, 5 és 6 egyik a névnapja, másik a szüli) lesz 5 éves. A minap nálunk voltak, ebéd után letettük pihenni, és bár otthon nem szokott, azért elaludt, és szépen bepisilt az én fiam ágyába. (aki szintén 5 éves, de vagy 2 éve nem fordul elő ált. semmi ilyesmi). Szóval a kisfiúval bizony még elő szokott fordulni, napközben is sokszor kell kérdezgetni, főleg ha vendégek vagy más miatt izgalmasabb a nap, bele tud még feledkezni a játékba. Egyébként azt olvastam valahol, hogy 5 éves korig emiatt nem kell aggódni, addig teljesen belefér az egészséges gyermek kategóriába.
(tudom, ez nem nyugtat meg, csak hogy tudd, nem vagy egyedül)
Esetleg próbáld meg motiválni, hogy ha szárazan kell fel, kap valami jutalmat, olyat amit csak nagyfiúknak lehet. (anno a nagyobbik fiam 3 évesen úgy lett 2 hét alatt szobatiszta, hogy szeretett volna colát inni, de azt csak nagyfiúnak lehetett. ha bilibe intézte a dolgot, akkor kapott jutalmul colát. Persze ez nem jelenti azt,hogy ma is literszám azt iszik.)
Ildi
Pethes Ildikó
 


Szia Ildi!
Először is köszönöm soraid, megkönnyebbültem, hogy nem vagyunk egyedül.
Próbálom én is motiválni, és anno már teljesen szobatiszta volt éjszakára is. Remélem sikerül újra büszkélkednem ezzel a ténnyel! Addig is marad a nylon és a polifoam az ágyon.
Üdv: Bobo
Bobo
 


Szia Bobo!

A nővérem kislányánál is volt egy ilyen időszak ,hogy már szobatiszta volt ,és utána éjszaka bepisilt.
Ők úgy oldották meg, hogy felkeltették egyszer pisilni és utána aludtak tovább.
Lehet ,hogy nem ez a tökéletes megoldás, de náluk bevált pár hónapig csinálaták és utána magától felkelt éjszaka .Ezek után már nem keltegették .
Így legalább nem volt kudarc neki ez az egész.
Szia remélem hamarosan jó hírekkel szolgálsz és nem vagytok semmivel elkésve.Én is azt olvastam ,hogy 5-6 éves kor után lehet elvárni tőlük ,hogy "ágytiszták " legyenek.

Szia üdvözlettel :

Szilvia
Nanácska
 


Szia Szilvia (Nanácska)!
Most mi is mielőtt lefekszünk (hajnali 1-2 óra) megpisiltetjük. Azóta nincs semmi gond. Csak azt nem tudom, hogy ha nem ébred fel (márpedig alszik tovább a bilin is), akkor is jó megoldás lesz-e.
Sajnos így is előfordult egyszer a bepisilés, de amúgy azóta megúsztuk a dolgokat. Remélem összejön, hogy újra szobatiszta lesz éjszaka is.
Köszi a bíztatást, jól esik.
Üdv: Bobo
Bobo
 


Sziasztok!
a lányom 29 hónaposan lett szobatiszte szó szerint az egyik napról a másikra. Soha nem szoktattuk, nem erőltettük (annak ellenére, hogy magamban már igencsak aggódtam, de erőt vettem magamon szerencsére). Pici korától kezdve bejöhetett hozzánk, ha akart, amikor WC-n, fürdőszobában voltunk, aztán a szomszéd gyerekeket figyelte elbűvölve hónapokon át. Vettünk bilit, heteken keresztül a nappaliban volt a szőnyegen, a játékok között, szokta a látványt. Aztán egyszer csak felkiáltott, hogy pisilni kell, és rohant a bilihez - komolyan! Kakilni kb. egy héttel később mert a bilibe, de azóta egyszer sem volt baleset, és ennek már 5 hónapja. egyszerűen megérett a dologra, és arra is rájött, hogy a bugyi sokkal kényelmesebb mint a pelus.
Ugyanígy természetes volt az, hogy alváshoz ráadtam a pelust, nappal is - a lényeg az alvás, nem a napszak, ugyanis alvás közben ellazulnak az izmok. Azt olvastam egy amerikai könyvben, hogy akkor vegyük le a pelust alváshoz, ha már legalább egy héten keresztül úgy ébred fel a gyerek, hogy száraz. Ez kb. 2 hete következett be, nappal és éjszaka egyszerre - és a lányom rettentően büszke magára.
Üdv, Andi
s.andrea
 


Kedves Lányok!

Csak egy rövid helyzetjelentés: Két hónapnyi szobatisztaság (nappali) után újra pelenkáznom kell a 27 hónapos fiamat! Felfázott, beteg volt és azóta igen ritkán szól csak, hogy pisilnie, vagy kakilnia kell... Nem vagyok belebetegedve, csak mesélek... Üdv: Timi
Haraszti Gáborné
 


Szia, Timi!

Jó, hogy újra hallok felőled! Már többen hiányoltunk!

Szerintem a fiadnál ez csak átmeneti állapot. Az én fiamnál is volt ilyen, ő lázas volt, ezért sokat ivott, és így történt, hogy rendszeresen bepisilt, igaz, hogy csak éjszaka. Ez volt már vagy 2 hónapja, azóta pelenkázom éjszakára, és mostanság kezd újból visszaállni a régi szobatisztaságra. Egyelőre még adom rá az Up&Go pelust, ami olyan mint egy kisnadrág, de most már legtöbbször tiszta marad (így az árát is megéri, főleg, hogy a fiam ezt a fajta pelust kisgatyóként kezeli). (Mondom neki, hogy szóljon, ha pisilni kell, ne pisiljen bele a pelusba.)

Szóval kitartás, hamar átvészelitek majd ezt az időszakot!

Üdv: Krisztina
Krisztina
 


Kedves Krisztina!

Először egy off-topic (egyenlőre nem találom az üzenőfüzetet, mert lényeges változások álltak be itt a babaneten :-))) mialatt én a magam összerakásával foglalatoskodtam) köszönet mindenkinek, aki hiányolt és aggódott értem, így Neked is!
Teljesen igaz, amit írsz és hogy magamat idézzem, csak nyugodtan kell kezelni az ügyet. Türelem, türelem... Üdv. Timi
Haraszti Gáborné
 


Kedves Timi!

Aranyos vagy! Igazad van! Ha minden jól megy én hétvégétől megszabadítom a kisfiamat az éjszakai pelustól is. Már hetek óta nem pisil be éjszaka sem.

Az Üzenőfüzet még megvan, ha ráklikkelsz a Fa nézetre, akkor az összes topicot megtalálod, bár kicsit hosszadalmas az átnézésük... Szerintem már a legtöbb babanetes átállt az új üzenetek szerinti nézetre, így aztán azok a témák, amik nincsenek folyamatosan napirenden, azok szép lassan elsikkadnak.

Üdv: Krisztina
Krisztina
 


Sziasztok!

Sokáig nem olvastam ezt a topicot, úgy gondoltam korai még, hisz Ubika még csak másfél éves. Persze erre is, mint általábann az elgondolásaimra, rácáfolt. Heves érdeklédést mutat abilibe illetve inkább a WC-ce pisilést illetően. Szól, hogy pisilnie kell, ráül a bilire és láss csodát pisil. Nem tagadom, örülök neki. Természetesen igen nagy segitség, hogy a bölcsibe is partnerek és segitenek Ubinak "megvalósitani a terveit".

Üdv: Garam
Garam
 


Sziasztok!

Mit tehetnek a 4 eves fiammal, hogy ne pisiljen be ejszaka? Eddig meg nem volt olyan, hogy ne pisilt volna be, kiveve mikor beteg volt es nem aludt olyan melyen.

Eva
Névtelen
 


Szia Garam!

Erröl egy emlékezetes eset jut eszembe. Már nem hordott az elsö fiam pelenekát, hasonlo korban volt, és nyáron már levettük rola néha. De érdekelték ezek a dolgok. Kifigyelte, hogy a papa hogy csinalja, csak ugy odaáll a WC-hez, és máris csobog.
Hát ö is odaállt egy ovatlan pillanatban, és kiprobálta, persze nadrágban, és nagyon meglepödött, hogy már megint összepisilte magát...

üdv:Zsolt
Zsolt
 


Szia Garam!
Gergő is magától kezdett WC-re járni. A bili nem igazán izgatta. Most ha kedve van , szól hogy "isi" és már ültetem is . Nagyon élvezi , utánna meg persze kell neki papír is hiszen anya is azt dobál a WC-be pisilés után! Kép Persze Ő huzhatja le utánna a WC-t!
Nem is reméltem , hogy ilyen könnyen fog menni!
Üdv
Kanga

Ui.:Jó lenne már találkozni a chaten!
Kanga-Zsebibaba
 


Szia Éva!

Nem tudsz tenni sokat csak várni.
Biztos Te is sokhelyen utána olvastál a dolognak és tudod, hogy a nappali és az éjszkai szobatisztaság két külön dolog. Foleg fiúknál fordul elo, hogy az éjszakai késik. Van egy hormon ami azért felelos, hogy éjjel kevesebb és sürübb vizelet választodjon ki. Lehet, hogy nála is ez a hormon kevesebb. függ még az idegrendszeri érettség, a hólyag és a záróizom érettsége.

Én is hasonló cipoben járok a fiam 4 éves, de nálunk nappal is elofordul, hogy nem ér oda. Már jár ovovdába és néha elég kellemetlen (persze csak nekem), hogy ott a ruhája a radiátoron.

Jártam vele neurologusnál 3 éves korában majd urologusnál 3,5 évesen de egyik sem talált semmi bajt, elváltozást. Mind a ketto azt mondta várjak, öt éves korig nem koros a bepisilés majd idovel o is megérik rá. A nappalival már haladunk egyre jobb az éjszakaival még nincs eredmény.

Minden esetre mielött elalszik kérd meg, hogy pisiljen. ne korlátozd a folyadékivásban, mert a szomjas gyerek még inkább bepisil. Ne kövesd el azt a hibát, hogy éjszaka felkelted pisilni ha csak o nem szól, hogy kell neki.

Szia

bigacsiga Kata
bigacsiga
 


Kedves Bigacsiga Kata!

Koszi a valaszodat.En meg nemigen olvastam ezeknek a dolgoknak utana, mert azt mar en is hallottam, hogy 4 eves korig nem baj. Tegnapelott voltunk orvosnal 4 eves felulvizsgalaton es a doki sem tulajdonitott tul nagy jelentoseget neki. Azt mondta ne adjak neki inni este 7 utan. Ma este kiprobaltam (nem is kert inni), aztan majd latom reggel.
Nalunk is volt mar baleset az oviban, meg itthon is noszogatni kell, hogy menjen mar a WC-re, tenyleg, 3x, ha nappal elmegy WC-re, aztan ejjel meg ki tudja hanyszor pisil. Arra gondolok, hogy lehet, hogy nala valahogy forditva allt be a pisilesi rend.
Eva
Névtelen
 


Kedves Eva!
Ne keseredj el, tényleg megoldódik!!!
Az én kisfiam már böven iskolás volt, amikor még mindig nagyon sokszor bepisilt éjjel.
És aztán abbamaradt.
Szerintem engedd neki, hadd igyon, ha egyszer szomjas.
Anna
 


Sziasztok !
Egy kerdesel fordulnek hozzatok :
szerintetek mikortol kell kis bilit beszerezni?
Lehet hogy hulyen hangzik ez a kerdes, de
epp most hallottam,hogy otthon ( Magy.o-on )
mar a legtobb gyerek masfel-ket evesen
szobatiszta !Igaz ez ? Az en kislanyom meg
csak 11 honapos, de igazbol bilire meg nem
is gondoltam.Vagy kene? Vagy varjak inkabb
nyarig ? Egy-ket tapasztalt anyuka azt mondta
hogy akkor kell elkezdeni meg a bilizest amikor
nem tud jarni a baba, igy nem tud "leszokni"
a bilirol ! Hat kivancsian varom a Ti velemenyeteket !
Sziasztok,
LCsilla
LCsilla
 


Szia Csilla!

Egy könyvet szeretnék ajánlani:
Penelope Leach: Picik és Kicsik

Ebbe nagyon szépen és jól le van írva a szobatisztaságra szoktatás.
Ne aggodj még nem vagy lekésve semmirol boven ráérsz még kétéves korában is.

szia

bigacsiga Kata
bigacsiga
 


Kedves Anna!

Nem volt szomjas. De nem is segitett. Talan meg jobban pisis volt, mint egyebkent.

Azert zavar a dolog, mert most harom gyereket kell pelenkaznom. Ot ejjelre, az occset, aki 2 es 3/4 eves, es a kishugat, aki meg baba. A kozesovel semmifele szerencsem nincs a szoktatast illetoen. Neha bejelenti: ebbe a pelusba nem kakilok be, hanem szolok. De sohase szol, akkor se, ha mar tele van a gatya. Remelem egy kislannyal konnyebb. Most ugy erzem soha nem lesz vege ennek a pelenkazasi uzemmunkanak!

Eva
Eva
 


Kedves Csilla!

Hasonlo koru gyerekeink miatt en is elkeseredtem a multkor, amikor ismerosom kozolte, hogy a gyerek 9! honapos kora ota bilibe kakil. En is olvastam arrol, hogy ha tudja a mama mikor varhato biztosan kaki, akkor ra lehet ultetni a babat a bilire, ha mar tud ulni! es ezaltal, amikorra majd tudatosan is megy a dolog addigra a kakit osszekoti a gyerek a bilivel. Ettol pedig konnyebb lesz a szobatisztaságra szokatás. A bebik masfél-két éves koruknál hamarabb ugyanis nem érzik a holyagfeszülést stb.
Ezeken felbuzdulva mi is megvettuk a bilit. Soma (akkor 9hó) többszöri probálkozás után sem ult meg rajta egy percet sem, lévén iszonyu mozgékony gyerek. Bilizésnek lottek. Játékot pedig nem fogok a kezébe adni, mint ahogy evés közben sem, hiszen ezeket különbözö tevékenységekként kell, hogy megtanulja.
Még egy magánvélemény: Szerintem egy arra nem érett gyerek pelenkátlanítása sokkal több bosszuságot okoz (bepisilés, veszekedés...)mint amennyi hasznot. Kisfiamat különösen értelmesnek látják a legtöbben, én mégsem fogom a szobatisztaságra szoktatást eröltetni. Legföképpen nem azért, hogy legyen mivel dicsekednem masoknak. Mindenesetre gratulálok, akiknek ez mégis sikerül már egész korán!
Betti
Betti
 


Sziasztok!
Melyik Kiado adta ki a Pixcik es Kicsik c. konyvet? Csak hogy tudjam, mikent keressem.
Koszi elore is:
Zsike
Névtelen
 


Sziasztok!
Eva, ne keseredj el! Én is úgy érzem, így utólag, ahogy Csilla mondja: tényleg kár "siettetni" a dolgot, ha egy gyerek megérik rá, akkor bilibe fog, ha meg nem, hiába erölteti az ember, csak a keserüség lesz belöle, kölcsönösen! Mert azt a baba is érzi, hogy a mamának baja van vele, pedig nem is tehet róla! Annyit meg nem ér az egész.

De sokat izélgettek engem is a kedves rokonok, stb, hogy "hogy lehet ez, hogy már iskolás és...stb"
Szerintem ez nagyon is gyakori, csak olyan a közgondolkodás, hogy titkolják a mamák, nehogy cikizzék öket ilyen kitalációkkal, hogy M.o-n a gyerekek X hónapos korukra.
Sziasztok!
Anna
Anna
 


Kedves Lanyok !
Koszonom a hozzaszolast, azt a bizonyos konyvet
meg be fogom szerezni.
Betti ! Engem sem erdekel,hogy mivel dicsekednek
a tobbiek ,egyebkent nem tunt fel,hogy
az utobbi idoben tele van 10-11 JARO, BESZELO
es mindentudo perfekt gyerekekkel a vilag ??
Mikor Sophie 3 honapos volt, akkor meg
allo es negykezlabon kozlekedo babakkal volt tele mindenki!Arrol nem is beszelve,hogy Sophie mindig
is a NAGYON SOVANY + KICSIK koze tartozott,
ehhez kepest szerintem ( az orvos szerint is )
tokeletesen fejlodik !
( Nekem meg ezzel van tele a hocipom DE NAGYON !!)Szoval vissza a temahoz.
Amikor majd eljon az ideje jon a szobatisztasag is
Egyebkent en is ugy gondoltam ,hogy minek ultetni
a picit bilire ha meg nem is tudja+erezekeli
mit csinal !Hat majd meglatjuk.Sophie is nagyon
mozgekony nem hiszem hogy megmaradna egy ulteben.
Sziasztok,
Csilla
LCsilla
 


Szia Csilla!

Teljesen egyetértek a "tele a világ 10-11 hónapos járó, beszélő gyerekekkel stb...." megjegyzéseddel. Bár Soma már tényleg jár, de még egyetlen értelmes szót sem mond. Állítólag a fiúk később kezdik, de ez engem amúgysem érdekel.

Szóval egy a lényeg, ezalatt a 10 hónap alatt azt mindenképp megtanultam, hogy elég sokan nem mondják el a teljes igazságot a gyerekekkel kapcsolatban, vagy szeretik csak a tökéletesen működő dolgokat reklámozni. Ennek a "tudatos ferdítésnek" nem igazán értem mi értelme van, főleg ha a kismama társ előtte őszintén panaszkodik a saját babájáról ...
Mindenesetre még ha ezzel tisztába is vagyok, akkor is rosszul esnek ezek a dolgok.
Betti
 


Szia Csilla! (2. verzio)

Teljesen egyetértek a "tele a világ 10-11 hónapos járó, beszélö gyerekekkel stb...." megjegyzéseddel. Bár Soma már tényleg jár, de még egyetlen értelmes szót sem mond. Állítólag a fiúk késöbb kezdik, de ez engem amúgysem érdekel.

Szóval egy a lényeg, ezalatt a 10 hónap alatt azt mindenképp megtanultam, hogy elég sokan nem mondják el a teljes igazságot a gyerekekkel kapcsolatban, vagy szeretik csak a tökéletesen müködö dolgokat reklámozni. Ennek a "tudatos ferditésnek" nem igazán értem mi értelme van, föleg ha a kismama társ elötte öszintén panaszkodik a saját babájáról ...
Mindenesetre még ha ezzel tisztába is vagyok, akkor is rosszul esnek ezek a dolgok.
Betti
 


Penelope Leach: Picik és Kicsik

Park kiadó 1996
bigacsiga
 


Sziasztok!

Valóban vannak ilyen dolgok és engem is mindig dühitett amikor kismamatársam azzal lelkesített, hogy az o gyereke már gulyáslevest eszik meg húslevest sok tésztával stb.
A legfájobbat és butábbat a saját anyósom mondta amikor látta, hogy pelenkázom a gyereket és kenem a popsiját (nem volt piros csak megelozés) "Az én fiamnak nem volt kényes a bore azt nem kellett kenegetni" na ekkor tudtam volna üvölteni, hogy legalább o hagyja abba, különben is az negyven éve volt azóta meg nagyot változott a világ.
Aztán rászoktam a bárgyu mosolygásra és bologattásra a gulyásleveses mamákon, de már nem akarom és próbáltam oket meggyozni. Elvégre mindenki azt csinál a saját gyerekével amit akar.

Járás:
Nálunk az elso fiam nagyon késon tanult meg menni 15 hónapos volt ezt megcáfolta a második 11,5 hónapos volt (ez nem tultengés való igaz!) engem is teljesen meglepett.

szobatisztaság:
Ezzel viszont hadilábon állunk, de már megbékéltem vele, majdcsak eljönn itt is a mi idonk.

beszéd:
A lányunokatestvér ketto éves korában simán elbeszélgetett a védonovel arról, hogy neki testvére született, anya, hogy szoptatja pelenkázza stb. (ez szín igaz ott voltam a saját fülemmel hallottam én is).
Ehhez képest az én nagyfiam ketto éves korában alig mondott valamit, de a mondokákat amiket állandóan mondtam neki úgy látszik raktározta a fejében, mert egyszer csak elkezdte és mondta csak mondta... engem is meglepve, hogy ezt is tudja, meg ezt is, meg ezt is. Na akkor megörültem és többet nem aggodtam, hogy én rontottam el valamit és azért nem beszél.

sziasztok

bigacsiga Kata
bigacsiga
 


Sziasztok!

A fentiekkel teljesen egyetértek, szerintem minden gyereknek megvan a maga fejlõdési üteme, és nem lesz egyik jobb vagy rosszabb attól ha másképp csinálja.
A nagyfiam, aki 6 hónaposan még nem fordult hasra, és 9 hónaposan nagy könyörgésemre kezdett el mászni, alig volt több 11-nél, hogy ment. Ezzel együtt, bár beszélni õ is beszélt folyamatosan 2 évesen, mikor jöttek a tesói, de betöltötte a 3-at, mikor szobatiszta lett. Azt hiszem, ebbõl a kupacból tudnék mindkét kategóriába pakolászni.
Hagynunk kell õket a saját ritmusukban fejlõdni, a mi dolgunk az, hogy ehhez ideális körülményeket teremtsünk.
Ildi
u.i: saját tapasztalataim szerint, aki korábban kezdi a bilire szoktatást, talán túl korán is, az összességében sokkal többet kínlódik, hetekig cserélgeti a pisis cuccokat. Aki meg kivár, az ugyan tovább költ pelusra, de esetleg egy-két hét alatt túl van az egészen, 3-4 bepisiléssel!
Pethes Ildikó
 


Sziasztok Lanyok !

Orulok,hogy Nektek is tele van a hocipotok a"perfekt"gyerekekkel!Helyesbitek : az
anyukajukkal :-)))
Itt most (Betti Te biztos tudod hisz ugynakkora
Soma) mindenki azon versenyezik,hogy minnel
elobb jarjon a gyereke! Hat en ezt sem szeretnem
eroltetni (Itt nem ellened beszelek Betti!),
de ugy latom,hogy Sophiekanak meg gyengek
az izmai hogy jarjon! Nagyon jol tud o negykez-
lab is kozlekedni, es a falba kapaszkodva allva
menni. Akkor most miert eroltessem, nem?!
Egyszer majd ugy gondolja,hogy ebbol eleg es
akkor jarni fog (vagyis remeljuk :-)))
A szobatisztasagot meg ugy gondoltam eleg ha
nyaron elkezdjuk (akkor lesz 1 1/2 eves ) es
akkor tud majd mesztelen szaladgalni es nem
kell annyit mosni sem :-))) De ha latom majd
hogy esze agaba sincs akkor megvarjuk a kovet-
kezo nyarat.Hisz nem o lesz az elso aki 2 es
fel eves korara lesz szobatiszta. Vagy ?!
A beszedrol meg annyit,hogy en mar elore "reme-
gek" mikor majd 2-3 evesen mondjak itt az
olaszok,hogy nicsak ez a kislany meg mindig
nem tud beszelni ( hisz statisztika szerint
a ketnyelvu gyerekek kesobb kezdenek el beszelni)!
En sem ertem igazan,hogy minek ez a nagy
"verseny" , foleg a kismamak kozott !
Es arrol hallottatok valamit hogy a negykez-
labon menni tudok babak inteligensebbek mint
akik nem tudnak negykezlabon menni, hanem
rogton jarni kezdenek el?
( Egyebkent ezt tobb konyvben is olvastam!)
De hogy mi az osszefugges azt sajnos nem tudom !
Ti ???
Csilla
LCsilla
 


Csilla!

Ne mondd nekem, hogy a négykézlábazást kihagyó babák kevésbé intelligensek!! Ezen én nem megsértõdöm, hanem egyszerûen rosszul esik! Anno, Haraszti Timi mesélte, hogy õ meg azt olvasta, hogy fejlõdési fázist kihagyó babák nagyobb eséllyel lesznek dislexiásak.
Jelentem a mászást lényegében kihagyó fiam, most elsõs, nagyon értelmes, reál tárgyakban lényegében osztályelsõ avagy a legjobbak között van (pl. két környezet felmérõbõl az egyiknél három hibátlan volt, abból egyik az övé, a másik felmérõnél pedig a tanítónõ megállapítása szerint az övé volt a legjobb (az is hhibátlan persze)), és írásból olvasásból is hozza a szintet. Szóval azért nem kell kétségbeesni, ha valaki kihagyta! (a másik kettõ mászott, én azt mondanám lényegében azonosan intelligensnek tûnik a három)
Amúgy nálunk az összefüggés iránya inkább az volt, hogy nem önálló az elsõ, ill. nagyon nem volt az, és a mászáshoz szerintem önállóság kell. Értem ezalatt, hogy õ kisbabának rengeteget volt kézben, ezzel együtt rengeteget foglalkoztunk vele. A kisebbek többet játszottak el maguk, maguknak fedezték fel a világot, és ezért természetesen a mászás is jobban szerepet kapott.
Ildi
Pethes Ildikó
 


Ildi !
En nem mondtam Neked ill.Nektek,hanem kerdeztem!
Ezert ne is essen rosszul !
Miutan en semmifele osszefuggest nem latok
a ketto kozott szerintem evidens,hogy nem
is ertek vele egyett!
Arrol nem is beszelve,hogy szerintem az intelligencia tobb lepcsofokbol van felepitve
(mert hiaba szuper intelligens valaki ha nincs
ra lehetosege kesobb,hogy tanuljon, nem?!).
Ezert ha masok szerint a negykezlab is ide
tartozik akkor sincs semmi gond ha ez kimarad
a sok lepcsobol! Hisz kettot is lehet egyszerre
ugrani !(Lehet hogy ez a Te fiad esete !!!)
Csilla
LCsilla
 


Oké Csilla, semmi gond, valahogy ezekre úgy látszik túlontúl érzékenyen reagálok, így jártam valamikor egy másik topicon a Pszichoanalízises babáknál is. Persze maga az intelligencia definíció kérdése is. A babák fejlõdése meg szerintem annyira különbözõ, hogy nem hiszem, hogy ebbõl komoly következtetéseket le lehetne vonni (nem is tudom, milyen tanulmány kéne hozzá, leginkább egypetéjû ikrekkel lehetne kimutatni, hogy függ-e ezektõl valami, feltéve ha egyáltalán azok meg hajlandóak kül. fejlõdési menetet produkálni.) Hisz sose tudhatjuk, "mi lett volna, ha...". Mindenesetre adtam egy tapasztalati véleményt az általad felvetett gondolathoz.
Mi is ez a topic? Szobatisztaság? Na, attól már megint sikerült eltávolodnom...
Ildi
Pethes Ildikó
 


Ildi!
Megertem az erzekenysegedet en is az vagyok,
foleg ha a kislanyomrol van szo!
(Itt jon Zsolt anyai sarkanysaga!-ha olvastad!)
Ennek ellenere koszi a hozzaszolast !
Szia,Csilla
LCsilla
 


Sziasztok!
melik kiado adta ki a Picik es Kicsik c. konyvet? Hol keressem.
Pancsa
Névtelen
 


nyolcal feljebb van csak már nem látszik

Penelope Leach: Picik és Kicsik

Park kiadó 1996
bigacsiga
 


Évának üzenem akinek 4 éves kisfia van és szobatisztasági gondja:

[url=http://www.hazipatika.hu/news.html?f=show&nid=20000726103423&cid=2" TARGET="_top]http://www.hazipatika.hu/news.html?f=show&nid=20000726103423&cid=2[/url]
bigacsiga
 


Éva még egy érdekes cikk:

[url=http://www.hazipatika.hu/news.html?f=show&nid=20000503103801&cid=2" TARGET="_top]http://www.hazipatika.hu/news.html?f=show&nid=20000503103801&cid=2[/url]
bigacsiga
 


Sziasztok!

Az én kis fiam 2hete 38 hónaposan lett TELJESEN szobatiszta ami nem azt jelenti hogy eddig részben volt mert előtte vadul ellenkezett a pelenka levétele ellen.Már igen csak idegesített bennünket de nem akartuk erőltetni. Pár hete megbeszéltük akkor megyünk sátorozni ha nincs pelus.Ez hatott!Majd 3hete mondtuk neki,hogy nem veszünk több pelenkát.Beleegyezett de még pár nappal előtte se volt hajlandó kigatyót felpróbálni.2hete úgy keltünk reggel,hogy nincs több pelenka,rögtön ment a gatyóért és azóta szobatiszta.Első 2nap volt baleset a pisiléssel.Teljesen egyedül intézi mint egy felnőtt!Megérte várni!Csak azért meséltem el,hogy senki ne legyen türelmetlen akinek ilyen problémája van.Persze utólag könnyű!Tünde
Névtelen
 


Bigacsiga!

Koszi a cikkeket. Elolvastam oket. Azota olvastam arrol az ebresztos szerkezetrol is. Ot eves kortol ajanljak, van meg egy evunk.
Azt hiszem el kellene kezdenem a rendszeres, 2 orankenti pisiltetest nappal (ahogy az egyik cikk javasolja), ehhez viszont nekem kell egy csorgoora! Ugy erzem ez a modszer segitene, foleg, ha kovetkezetes tudnek lenni vele!
Evi
Evi
 


Sziasztok!

Végigolvastam teljesen a topicot, de nem találtam hasonló esetet mint ami nálunk áll fenn. Tehát kislányom 28 hónapos és most kezdjük a szobatisztasági mizériát. A bili mindig szem előtt van, ha ráültetem akkor mindig pisil is bele, nem is kis mennyiségeket, de magától nem hajlandó ráülni, és szólni sem nagyon akar. Próbáltam már, hogy nem ültetem rá a bilire, de akkor a bugyiba megy a pisi.
Ha ráültetés után pisilt mindig agyon dicsérgetjük, de mégse szól. Amikor bepisil akkor mindig jön és mutatja magát, elvárja hogy a ruháját kicseréljem, tehát zavarja a vizes ruha. Ilyenkor mi a teendő? Hagyjam rá és rájön majd magától hogy a bilibe pisilés után nem kell ruhát cserélni, vagy pisiltessem továbbra is?

Sziasztok

Ancsa
Anyanyanya
 

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

XBabázz lazán! - Teakiadó