Regisztráció

Várandós naptár

Első trimeszter: 10. hét

A babád

baba a várandósság 10 időszakában

Ettől kezdve babád már kiérdemli a megtisztelő magzat elnevezést! Olyan életszakaszba lépett, melynek már csak megszületése vet véget! A főbb szervek, mint az érrendszere, az idegrendszere, az ivarszervek és emésztőrendszer fejlődése mostanra befejeződött. Szívverése jelenleg percenként 160-170/perc, hossza 27-35 mm, súlya pedig már 3-4 gramm!

Bár egyre mozgékonyabbá is válik, sajnos te még ebből mindig nem érzel semmit, mert ehhez még mindig túl kicsi. De az ultrahangos vizsgálatokon már láthatod, ahogy a kezével-lábával kalimpál. Kifejlődtek az izületei is, akárcsak az aprócska kezek, lábak és ujjak. Most már elég fejlett ahhoz is, hogy megragadjon valamit, csak úgye erre egyelőre nem sok lehetősége van. De ahogy egyre ügyesebbek lesznek a kezei, úgy erre is sor kerül majd. Szemei az idő nagy részében nyitva vannak, de a szemhéjak hamarosan összenőnek – és majd csak a 25-27. héten nyílnak szét ismét. Lassan a külső nemiszervekről is felismerhetővé válik, hogy lány vagy fiúgyermeket vársz. A külső fül és felső ajkak formája is végleges. És végre eltűnt a babád farkincája is!

Gyermeked ezen a héten már tüdejét is teszteli, úgymond belélegzi a magzatvizet. És mostantól már pisilni is tud.

Egy év múlva már 22 hetes lesz a kisbabád! Mert az idő rohan!

A te tested

Ezen a héten jó hírekkel szolgálhatunk: végre enyhülnek a reggeli rosszullétek és te fellélegezhetsz. Ugyanakkor még mindig fáradékony, ingerlékeny vagy, az orrod is érzékeny a szagokra, és sajnos, az arcodon némi foltosodást is tapasztalhatsz. Ezeket most is a fránya hormonok okozzák.

Ezen a héten már a pocakodon is kezd látszani az állapotod. Először csak kicsit domborodik, és nem is annyira a méhed tájékán, inkább a derekadnál. Akár akarod, akár nem, egyelőre búcsút kell mondanod a darázsderéknak. Mivel vérnyomásod mindegy 40-50 százalékkal magasabb lett, viszerek jelenhetnek meg a melleden, lábadon, sőt, a hasadon is. Szerencsére ezek a szülés után általában visszahúzódnak.

Ezekkel a tünetekkel találkozhatsz

Mellek: méretbeli változások, érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
Gyakori vizelési inger
Reggeli rosszullét
Fáradtság, fáradékonyság
Székrekedés
Gyomorégés
Alkalmanként fejfájás

Kapcsolódó cikkek, érdekességek

Következő: 11. hét »

Akarod tudni, hogy mi lesz a jövő héten? Regisztrálj! »

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó