Regisztráció

Várandós naptár

Terhességi naptár első trimeszter: 9. hét

A babád

baba a várandósság 9 időszakában

Ezen a héten végetér a fejlődés embrionális szakasza. Kisbabád most már teljesen emberi, csak még nagyon kicsi, de a folyamatosan fejlődő méhlepény táplálja, így rohamos tempóban növekszik. Ezen a héten már eléri a 13-17 mm hosszúságot, súlya pedig a 1.5 grammot (vagyis egy gemkapocs súlyát).

Bár a belső ivarszervek már nemenként jól elkülöníthetőek, herékké vagy petefészkekké fejlődtek, kívülről még mindig nem felismerhetők a nemi jellegek. A baba csontváza ezen a héten kezd kialakulni, fejlődnek a porcok és a csontok. A belek lassan visszahúzódnak a köldökzsinórból, és a helyükre vándorolnak, a babapocakba. A kicsi pedig ezen a héten már teszteli is őket úgy, hogy megissza a magzatvizből az első kortyokat. Ne feledd el, hogy amit eszel, iszol, hatással van a magzatvízre, így születendő gyermekedre is. A reflexmozgások folyamatosan jelentkeznek, a kicsi most már arra is odébbúszik, ha kezedet a hasadra teszed. Most fejlődnek a szívbillentyűk, a retinák és a baba orrhegye is.

Jövő ilyenkor a kicsi már 21 hetes lesz! Szinte egy szempillantás alatt.

A te tested

Egy baba fejlődésének biztosítása elképesztően nagy munka, ezért ne lepődj meg, ha most még fáradékonyabbnak érzed magad. Melleid is egyre nehezebbnek tűnhetnek, és lehet, hogy még érzékenyebbekké válnak. Mindenképpen olyan melltartót hordj, amelyik megfelelően támasztja őket, akkor kevésbé fog kínozni ez a tünet. Bár a fejfájások egyre ritkábbá válnak, olykor meg-megszédülhetsz. Ha ez megtörténne, kapaszkodj meg valamiben, ülj le, pihenj, és semmiképp se próbálkozz hirtelen mozdulatokkal (pl. hirtelen felállás). Előfordulhat, hogy bedugul vagy magától vérezni kezd az orrod. Ettől sem kell megijedni. A terhesség során általános, hogy a nyálkahártyák sokkal vérdúsabbakká válnak, így ez a tünet sajnos szinte elkerülhetetlen. Használj párologtatót, az sokat segíthet! Számíts rá, hogy érzékenyebbé válik a szaglásod, bizonyos illatok kifejezetten taszítani fognak.

Ideje elgondolkodnod, hogy részt szeretnél-e venni szülésfelkészítő tanfolyamon. Ez nemcsak neked jó lehetőség arra, hogy megértsd, mi történik veled és gyermekeddel, és felkészülj a szülésre, hanem a partnerednek is. Sok olyan kérdés felmerülhet ezeken a tanfolyamokon, amelyek segíthetnek a vajúdás, szülés során, vagy esetleg elejét veszik jó néhány aggodalmas gondolatnak. Ezekről a tanfolyamokról a kórházakban érdemes érdeklődni, általában a kórházak azokat a mamákat várják, akik a szülést is helyben tervezik. Már most érdemes érdeklődni a szülésznőválasztásról, dúlaválasztásról és egyéb alternatívákról. A téma kifogyhatatlan forrása a Babanet Társalgójának számtalan topikja is.

 

Ezekkel a tünetekkel találkozhatsz

Mellek: méretbeli változások, érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
Gyakori vizelési inger
Reggeli rosszullét
Fáradtság, fáradékonyság
Székrekedés
Gyomorégés
Alkalmanként fejfájás

Kapcsolódó cikkek, érdekességek

Következő: 10. hét »

Akarod tudni, hogy mi lesz a jövő héten? Regisztrálj! »

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Border Flex Lite és Granudacyn - Mölnlycke