Regisztráció

Várandós naptár

Második trimeszter: 14. hét

A babád

baba a várandósság 14 időszakában

Gyermeked egyes szervei mostantól önállóan látják el feladatukat. Az emésztőrendszer szorgalmasan gyakorolja a bélmozgásokat, a kiválasztórendszer indítja a vesék működését, így mostantól gyermeked képes vizeletkiválasztásra és ürítésre is. Továbbra is nagy kortyokban nyeli tüdejébe - levegő helyett – a magzatvizet. Láb és kézujjait már apró, puha körmök fedik, haja is nő és már képes szopni az ujját. Most már eléri a 10-11.5 cm hosszúságot és a 45 grammos súlyt.

A csontvelőben megindul a vér termelése is, miközben a véredények szerte a testében egymáshoz kapcsolódnak. Babád nyaka megnyúlik, így az álla már nem nyugszik mindig a mellkasán. A szemek és a fülek egyre közelebb kerülnek végleges helyükhöz. A kezek most már kifejlettek és gyakran mozdulnak meg reflexszerűen. A táplálék most már a placentán át érkezik. Épp ezért fontos, hogy ne feledd: amit eszel, iszol, eljut a babádhoz is! Az orvos most már meg tudja mondani, hogy fiad vagy lányod lesz.

Alig 12 hónap és gyermeked már 26 hetes csecsemő lesz! Csak győzd követni a fejlődését!

A te tested

A hormonok szintje ismét stabillá válik, így az első trimeszter hangulatingadozásai is megszűnnek. Azonban a hormonok alacsonyabb szintje miatt – és mert a babád egyre nagyobb nyomást fejt ki beleidre -, székrekedésed lehet, mivel beleid mozgása lelassul. Emeld a bevitt rostok arányát, ezzel eredményesen harcolhatsz a kellemetlen tünetek ellen. Ám ha ennek ellenére nem tapasztalsz változást, vagy kellemetlen, problémás a helyzet, az orvosnál tett következő látogatás során említsd meg a dolgot.

Hasadon megjelenik egy függőleges, sötét színű csík, a linea negra. Ez egész terhességed alatt ott marad, majd a szülés után szépen elhalványul, nyoma sem marad majd. A melleden a bimbóudvar mérete is megnőhet, színe pedig sötétebbé válik. Ez így normális, tested már most készül a szoptatásra. Méhed most már nagyobb egy grapefruitnál.

Ezekkel a tünetekkel találkozhatsz

Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
Gyakori vizelési inger
Székrekedés
Gyomorégés
Alkalmanként fejfájás
Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
Viszketés

Kapcsolódó cikkek, érdekességek

Következő: 15. hét »

Akarod tudni, hogy mi lesz a jövő héten? Regisztrálj! »

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?