Regisztráció

Várandós naptár

Második trimeszter: 15. hét

A babád

baba a várandósság 15 időszakában

Gyermeked elképesztő sebességgel gyarapszik továbbra is. Bőre még nagyon vékony, ezért tisztán láthatók az alatta futó véredények. Fején egyre hosszabb a haj, de testét is egy finom szőrzet, a lanugo borítja. Most már 11-12 centi hosszú, és kb. 50 gramm.

Magzatod ízlelőbimbói most már olyan fejlettek, mint egy felnőtté. Az orvosok pedig már tudják egy ideje, hogy a mama ételét ízesítő anyagok, mint a curry, fokhagyma, hagyma, kömény, megváltoztatják a magzatvíz ízét is. A kicsi csontozata tovább erősödik, elképesztő tempóban épül be a kalcium, ezért fontos, hogy pótold valahogy (pl. tejtermékek, szója). Mostantól a petefészkeid helyett már a placenta termeli azokat a hormonokat, amelyek segítik a terhesség fejlődését. Babád szemhéjai jelenleg szorosan zárva vannak, és így is maradnak a harmadik trimeszterig.

Jövő ilyenkor gyermeked már 27 hetes lesz! Belegondoltál már ebbe???

A te tested

Eddigi ruháid egyre szűkösebbnek bizonyulnak, úgyhogy talán nem kellene erőltetni a felvételüket. Viselj inkább olyan nadrágokat, amelyek rugalmasak, nyúlnak. Ha nem áll módodban új darabokra beruházni, érdemes kölcsönkérni párat erre a néhány hónapra, de a használtruha üzletekben is találsz olcsó, szép és kényelmes darabokat. Ha ez sem megfelelő, vesd be Apa ruhatárát, vagy egyszerűen csak ne használd a zippzárat. Ha amniocentézis (magzatvízvétel, amely kimutatja, hogy van-e a babádnak bármilyen rendellenessége) előtt állsz, már most kérj időpontot a vizsgálatra, mivel általában a 16-18. hét között szokták elvégezni.

Ezekkel a tünetekkel találkozhatsz

Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
Gyakori vizelési inger
Székrekedés
Gyomorégés
Alkalmanként fejfájás
Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
Viszketés

Kapcsolódó cikkek, érdekességek

Következő: 16. hét »

Akarod tudni, hogy mi lesz a jövő héten? Regisztrálj! »

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?