Regisztráció

Várandós naptár

Második trimeszter: 26. hét

A babád

baba a várandósság 26 időszakában

Már működnek gyermeked bőrének faggyú és izzadtságmirigyei. Most már tökéletesen láthatók az ujjkörmei, a lábkörmei, a szemöldökei és szempillái, amelyek egészen a születéséig növekedni fognak. Már tökéletesen reagál a hangokra, jól hall téged és azokat, akik körülötted élnek, dolgoznak. Bár azt hisszük, hogy az anyaméh csendes hely, igazából már eddig is rengeteg hang, zaj vette körbe magzatod. A szívverésed, emésztésed zajai, más testi funkciók hangjai, és ezek mellett a kívülről érkező hangok. Hirtelen zajokra akár meg is ugorhat gyermeked. Most már 36 centi körül mozog hosszban, súlya már majdnem egy egész kiló!

A méhedben a sötétség sem örök, némi fény átjut bőrödön és szöveteiden, de ez pont elég ahhoz, hogy gyermeked érzékelje a fény és sötét váltakozását. A baba bőre ráncos, áttetsző, és kissé vöröses is, mivel már a bőr véredényei is kifejlődtek. Vénái és ütőerei tökéletesen látszanak még a bőr alatt, bár lassacskán áttetszőből opálossá válik a bőr, ahogy a következő hónapban egyre több zsír halmozódik fel alatta. Tüdejében most fejlődnek a hörgőcskék, és elkezdődik azoknak a felületaktív anyagoknak a termelődése is, melyek születése után majd segítik a tüdők kitágulását. A létfontosságú szervek már kifejlődtek, 10 babából azonban még mindig csak négy élné túl a megszületést komoly orvosi segítséggel.

Alig 12 hónap, és egy 38 hetes gyerkőc teper majd négykézláb a szőnyegen! Hihetetlen, nem?

A te tested

Ahogy gyermeked egyre nő, olyan nyomást gyakorolhat izmaidra, szerveidre és idegeidre, amelyek fájdalmasak lehetnek. Hátfájás, medencefájdalmak, bordafájdalmak. A legjobb, amit tehetsz ellenük, ha testhelyzetet váltasz, vagy egy kicsit sétálsz. Sokszor gyermeked már ettől is elmozdul a kényes pontokról és megszűnik a kellemetlenség.

Az alvásnál megtalálni a MEGFELELŐ HELYEZETET egyenesen lehetetlen feladat. Pedig pihenésre szükséged van. Egy párnával kényelmesebben megtámaszthatod lábaidat és egyre kerekedő pocakodat. Napközben is dőlj le, ha úgy érzed, szükséges.

Méhed csúcsa most már 5-7 centivel a köldököd felett van.

Ezekkel a tünetekkel találkozhatsz

Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
Gyakori vizelési inger
Székrekedés
Gyomorégés
Alkalmanként fejfájás
Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
Viszketés
Aranyér

Kapcsolódó cikkek, érdekességek

Következő: 27. hét »

Akarod tudni, hogy mi lesz a jövő héten? Regisztrálj! »

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?