Regisztráció

Várandós naptár

Harmadik trimeszter: 39. hét

A babád

baba a várandósság 39 időszakában

A lanugo (a puha fedőszőrzet) mostanra szinte teljesen visszahúzódott, miközben gyermeked még mindig veszett tempóban gyúrja magára a dekákat. Most már igazán semmi helye sincs odabent, szinte félbehajtva kénytelen szorongani, így mozgása sem túl aktív és gyakori.

Mostanra már tökéletesen készen áll a külvilágban rá váró megpróbáltatásokra. Zsírtartalékainak köszönhetően testhőmérsékletét is tartani tudja (de azért még mindig instabil lesz egy ideig a születése után, úgyhogy általános szabályként az javasoljuk, mindig egy réteggel több ruhát adj rá, mint amiben te jól érzed magad). Tüdeje is tökéletesen készen áll a légzésre. Itt az ideje, hogy kibújjon, és végre személyesen is találkozzatok! Hossza 51-55 centi között, súlya pedig 3,5 kiló körül mozog.

Egy év múlva már szervezed 51 hetes gyermeked első szülinapi zsúrját! Ugye, hogy aztamindenit?

A te tested

Kisbabád már biztosan beilleszkedett a medencédbe, ha eddig nem tette volna. Bár elsőszülő nőknél ez akár az utolsó pillanatig is várathat magára, de akár a szülés alatt is történhet. Előfordulhat, hogy kifejezetten bálnának és belassultnak, sutának érzed magad. Sutaságod csak annak köszönhető, hogy súlypontod megváltozása miatt nem érzed úgy az egyensúlyod sem. Bálnának meg nem vagy nevezhető, még akkor sem, ha termetes hasad van, hiszen az nem háj, hanem gyerek!

Eheti jóhírünk: Leszállt hasad már nem nyomja a belső szerveket, így levegőt is könnyebben kapsz.

Eheti rosszhírünk: Leszállt hasad ismét nyomja a hólyagodat, ezért mostantól még többször kell felkeresened a mellékhelyiséget, mint eddig. Méhcsúcsod már 17-20 centivel a köldököd felett áll.

Közvetlenül szülésed előtt a következőkre lehetsz figyelmes:

Véres váladékozás
A nyákdugó távozása
Fészekrakó ösztön (bár ez előbb is jelentkezhet, és ha így van, mostanra tipp-topp, ragyogó lakásban olvasod e sorokat)
Súlyvesztés
Növekvő éhségérzet

Kapcsolódó cikkek, érdekességek

Következő: 40. hét »

Akarod tudni, hogy mi lesz a jövő héten? Regisztrálj! »

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó