Őssejt-források
 1. A beágyazódáshoz hozzákezdő magzatkezdemény – hólyagcsíra – genetikailag nem specializálódott sejtjeit embrionális őssejteknek nevezzük. Ezeknek az őssejteknek a kinyerése és felhasználása több szempontból is problematikus. Egyrészt, mivel a lombikbébi-módszerrel „állíthatók elő” a magzatkezdemények és ezáltal az embrionális őssejtek. Az egyházak képviselői és sok szakember véleménye szerint „lombik-bébik” – vagyis emberek – nem produkálhatók és pusztíthatók el csak azért, hogy őssejtjeiket más emberek gyógyítására használják fel.

2. Osztódásra, önmegújulásra képes, nem specializálódott őssejtek a felnőtt szervezetben is megtalálhatók. Ezeket az őssejteket multipotens, szöveti őssejteknek nevezzük.
  • Szöveti őssejtekhez legkönnyebb a születéskor a köldökzsinórvérből hozzájutni. Hiszen semmiféle előzetes kezelésre nincs szükség, a szüléskor rendelkezésre álló lepény és a belőle eredő köldökzsinór szinte felkínálja magát az őssejtek nyerésére. E vérmintából az őssejtek kiválaszthatók, életképesen, minőségi romlás nélkül hosszú időre megőrizhetők és szükség esetén felhasználhatók az esetlegesen kialakult betegségek kezelésére.
  • Felnőttekből nyerhető őssejtek elsősorban az aktív, „önmegújulásra” képes szövetekben vannak jelen. Kiemelt jelentőségű ebből a szempontból a csontvelő - hiszen itt az őssejtekből egy egész életen keresztül történik a vérsejt képzés. Továbbá a bőrszövetben található őssejteknek köszönhető a bőrön ejtett sebek gyógyulása. A gyomor-bélrendszer nyálkahártya, a hasnyálmirigy- és a máj sejtjei között is azonosítottak nyomokban őssejteket. Meglepetést keltett, hogy a központi idegrendszer bizonyos területein is találtak őssejteket. Sőt vizsgálatokkal igazolták, hogy a szívizomban és a szemben is találhatóak őssejtek.