A baba portál - Babanet.hu

Tökéletes Márton-napi libasült: így süsd a libát, hogy omlós és szaftos legyen!

Ha november, akkor libaszezon! Nincs is jobb egy aranybarnára pirult, illatos libasültnél, aminek a húsa omlós, a bőre pedig piros és tökéletesen ropogós. Elmondjuk, hogyan süsd és fűszerezd úgy, hogy tökéletes legyen!

Néhány apró trükkel és jól megválogatott fűszerrel garantáltan tökéletes lesz az eredmény. Mutatjuk, hogyan érdemes libát sütni!

A jó libasült titka az előkészítés

A legfontosabb  mindig az, hogy a libát szobahőmérsékletű legyen a sütés előtt – így egyenletesen sül majd, és nem rándul össze a hő hatására. Ha egész libát sütsz, érdemes a bőrét egy éles késsel finoman beirdalni, de csak annyira, hogy a hús ne sérüljön. Így a zsír kisülhet, a bőr pedig ropogósra pirul.

Tegyük hozzá, hogy a kisült zsír kenyérre kenve, hagymával az egyik legjobb dolog a világon.

A libát mindig sózd be jó előre, legalább 12 órával sütés előtt, hogy a só átjárja a húst – ettől nemcsak ízesebb, hanem omlósabb is lesz.

Így fűszerezd, hogy ne legyen túl sok, mégis karakteres

A libahús önmagában is gazdag ízű, így nem kell túlgondolni a fűszerezést. A klasszikus kombináció: só, bors, majoránna, fokhagyma és alma, esetleg egy kevés rozmaring. A majoránna a liba legjobb barátja – kiemeli a hús aromáját, anélkül, hogy elnyomná.

Ha egy kicsit modernebb ízvilágra vágysz, próbáld ki narancshéjjal, mézzel és kakukkfűvel: ez a hármas jól harmonizál a liba zsírosabb textúrájával.Aki szereti a fűszeresebb vonalat, egy csipet fahéjat vagy szerecsendiót is adhat a pácba – de itt tényleg elég egy leheletnyi, hogy ne vigye el az ízt az ünnepi sütik irányába.

Lassú sütés: a biztos út az omlós húshoz

A libasültet nem érdemes siettetni. A kulcs a lassú, alacsony hőfokú sütés, ami lehetővé teszi, hogy a zsír szépen kisüljön, a hús pedig megpuhuljon. Egy egész liba esetében 160 °C körül, 3–3,5 órán át süsd alufólia alatt, majd az utolsó fél órában vedd le a fóliát, és emeld a hőfokot 200 °C-ra, hogy a bőr ropogósra piruljon.

Ha csak combot vagy mellet sütsz, elég 2–2,5 óra, de itt is érdemes az első szakaszban alufóliával lefedni, majd a végén fedetlenül pirítani. A sütő aljába tehetsz egy kevés vizet vagy alaplevet is, hogy gőz képződjön – ez segít abban, hogy a hús ne száradjon ki.

Mivel tálaljuk?

A libához a klasszikus kísérők verhetetlenek: dinsztelt káposzta, krumplipüré, tört krumpli. De ha valami újításon töröd a fejed, próbáld ki sült sütőtökkel és rozmaringos édesburgonyával – ezek édeskés íze jól ellensúlyozza a liba zsírosságát.

Egy kis házi jus (zsü) is jót tesz neki: narancsos, boros vagy akár almás szaft, amit a visszamaradt pecsenyeléből keversz ki, egy kanál mézzel és egy korty fehérborral.

Összegzés


• Szobahőmérsékletű libával dolgozz, és irdald be a bőrét.
• Előre sózd be, így omlósabb lesz a hús.
• Fűszerezd egyszerűen: majoránna, fokhagyma, bors az alap.
• Süss lassan, alacsony hőfokon, majd a végén pirítsd meg.
• A libazsír ne vesszen kárba – kenyérre isteni!
• Klasszikus köretekkel vagy egy kis gyümölcsös csavarral tálalva lesz igazán ünnepi.

Babanet, 2025. november 09.

 
X
EZT MÁR OLVASTAD?