Koraterhességi tünetek Így jelez a baba!

A fogantatás pillanatában – mikor a petesejt és a spermium találkoznak, és robbanásszerű fejlődésbe kezdenek -, a nő szervezete azonnali változtatásokba kezd, hogy a leendő magzat számára minél optimálisabb körülményeket nyújtson, fejlődését minél jobban biztosítsa. Hirtelen meglendül a hormontermelés: egyes hormonok nagy mennyiségben termelődnek, míg mások szintje teljesen lecsökken. A belső változások természetesen nem maradhatnak észrevétlenek – ezeket hívjuk koraterhességi tüneteknek.

Addig gyakorlatilag nem volt éhségérzetem – profi koplaló voltam -, ám hirtelen olyan éhséghullámok törtek rám, amelyek ájulásba torkoltak, ha nem ettem gyorsan valamit. Ez már önmagában is gyanús volt nekem, de mellé társult még néhány egyéb tünet is. Megduzzadtak a melleim, amit annyira nem is bántam volna, ha közben nem váltak volna hiperérzékennyé. Még a ruha érintésétől is visítani tudtam volna. A dekoltázsom viszont olyan lett, mintha megjártam volna egy plasztikai sebészt.

Hiába volt ősz és haldokoltak már a virágok, én mégis olyan élesen éreztem az illatukat, mintha csak épp most bontogatnák a bimbóikat. Ez egyfelől nagyon tetszett, másfelől voltak kellemetlen hátulütői is: elviselhetetlennek éreztem egy csomó szagot. Mondhatnám: a gyomrom fordult fel tőlük.

Szerencsére csak felfordult, majd úgy maradt. Ellenben kirügyeztem, mint tavasszal a fák – és mint ahogy szoktam mindig, mielőtt megjön a vérzésem. A gond csak az volt, hogy a pattanások-mitesszerek nem akartak elmúlni. Ja, persze, a vérzésem sem jött meg. Jött viszont egy bőséges, fehéres-áttetsző folyás, ami velem is maradt a szülésig.

Aztán vettem egy tesztet. Még csak két napja késett, és este tízkor kaptam elő a dobozból, de ahogy rácseppent a vizelet, a második csík úgy vágódott elő, mintha csak füttyentettem volna neki. Hűha, pozitív – terhes vagyok!

Számtalan tünete van a korai szakaszban annak, ha az ember babát vár, és ezek mindegyikét a hormonoknak köszönhetjük. Jelesül a HCG, vagyis a humán chorialis gonadotrop hormonnak – bár valószínűleg a progeszteron szintjének növekedése és a pajzsmirigy-elválasztást serkentő hormon, a TSH termelődésének csökkenése is hatással van a tünetekre.

És hogy mik is lehetnek ezek a tünetek?

 • A legnyilvánvalóbb természetesen az, hogy kimarad a vérzés. Vagy csak pár csepp van – pecsételős, barnás. Nagyon ritkán, de előfordul, hogy valaki a terhessége alatt is rendszeresen vérzik – ám leggyakrabban a vérzés problémát jelent, ha ilyet tapasztalunk terhességünk során, azonnal forduljunk orvoshoz.
   
 • Bár a köznyelv csak reggeli rosszullétnek hívja a terhesség miatti émelygést, hányást, bizony a nap bármely szakában meglephet. Léteznek olyan praktikák, amelyek segíthetnek, de a legtöbb nő esetében magától is megszűnnek az ilyen jellegű tünetek a 12. hét után. Ha ez a tünet nem jelentkezik, annak csak örülni lehet!

 • Fokozódik az étvágy, amint azt már fentebb is említettem. Ehhez társul még az esetleges kívánósság – én majd megvesztem a tyúkhúslevesért és a csirkepaprikásért az első két hónapban.
   
 • A mellek megduzzadnak, fájnak, esetleg elnehezülnek. A mellbimbó megnő, bebarnul, az erek kék hálója erősebben előtűnik. Ez a tünet nem marad velünk a terhesség végéig, ám szülés után hasonlót élünk át, mikor a tejtermelés beindul.
   
 • Fejfájások gyötörhetnek az első három hónapban. Ez pokoli lehet, sajnos csak a második trimeszterre múlnak el, mikorra beáll egy kicsit a hormonháztartás. Sajnos, gyógyszert sem nagyon kaphat be rá az ember, de a meleg- vagy hideg vizes borogatás segíthet.
   
 • Gyakrabban kell rohangálni a vécére – az állandó vizelési inger hátterében a megduzzadt méh áll és persze a hormonok. A második trimeszterben szerencsére ez kevésbé jellemző tünet, a harmadik harmadban viszont visszatér, mert ekkor már a gyerek akkora, hogy nyomja a húgyhólyagot.
   
 • Ahogy nálam is, úgy sok kismamánál kiélesedhet – mit kiélesedhet, olyanná válik, mint egy vérebnek - a szaglás, és ez bizony azzal jár, hogy egyes addig megszokott – akár kedvelt – illatok undort keltenek az emberben. Bár időnként roppant zavaró ez a jelenség, alapvetően a magzatot védi a számára káros anyagoktól. Elviekben az első harmad végére elmúlik, ám ez semmire sem garancia – van, akit az egész terhesség során elkísér.
   
 • Az anyajegyek besötétednek, esetleg újabbak is keletkezhetnek. Később a szőrzet is bősz növekedésnek indulhat – ennek köszönhetően a haj is dúsabbá válik -, a hason pedig megjelenik a linea nigra, egy sötét vonal, ami nagyjából a köldöktől a szeméremcsontig tart.
   
 • A fáradékonyság és aluszékonyság is a terhesség korai tünetei közé tartozik – az egyszeri kismama gyakorlatilag képes bárhol elaludni, és tíz óra alvás után is összetörten ébredni. Jó hír, hogy a második trimesztert a kismamák nagy többsége viszont úgy éli meg: soha ilyen energikus még nem volt életében! A fáradtságon egyébként sokat segít, ha rendszeres testmozgást végzünk – hacsak az orvos mást nem mond, és sziklát mászni se most kezdjünk -, de egy szép nagy esti séta akkor is belefér.

 • Előfordulhat szédülés, rosszabb esetben ájulás is. Ez a vércukorszint ingadozással áll összefüggésben állítólag – a vércukorszint a terhesség korai szakaszában csökken, később azonban emelkedik -, így ha szeretnénk megelőzni ezt a tünetet, érdemes a napi étkezések számát emelni, viszont a mennyiségeket csökkenteni. Arra is figyeljünk oda, hogy minőségi tápanyagot vegyünk magunkhoz, ezzel többek között a nagyfokú súlygyarapodást is megelőzhetjük.
   
 • Elég sok nő tapasztal már a terhesség kezdetétől fokozott hüvelyi folyást. Ezzel egészen addig nincs semmi gond, míg nem szagos-büdös, és nem színeződik el – ha mégis, úgy azonnal irány az orvos, mert ez bakteriális-gombás fertőzést jelezhet, ami a babára is veszélyes lehet! Jó tudni, hogy a terhesség alatt az immunrendszert kicsit elnyomja a szervezet, így sajnos ebben az időszakban fokozottan érzékennyé válhat egy nő a fertőzésekre.
   
 • Sokan hőmérőzéssel próbálnak teherbe esni – amire egyébként meg is van az esély, hiszen a peteérés napjaiban a szervezet hője megemelkedik. Ők tudják azt is, hogyha sikeres volt az akció, és teherbe estek, akkor a testhő megemelkedése is tartósnak bizonyul – kb. mintha enyhe hőemelkedése lenne az embernek.
   
 • Én megijedtem, mikor a már pozitív teszt tudatában szurkálást, nyilalló fájdalmat éreztem a hasam alsó részén. Szerencsére az orvos és a védőnő is megnyugtatott, hogy ez teljesen természetes tünet – a méhszalagok nyúlását jelzi. Ha azonban görcsösen erős, meghatározott időközönként ismétlődő a fájdalom, érdemes ellátogatni az orvoshoz. Biztos, ami biztos alapon.
   
 • Általános tünet, hogy a nő már akkor jelentős hangulatváltozásokon esik keresztül, mikor még nem is sejti a bérlő jelenlétét. Ha egyik másodpercben tele szájjal szakadsz a nevetéstől, de a másikban elsírod magad egy reklámon, vagy úgy érzed, ilyen szomorú még életedben nem voltál, élj a gyanúperrel, hogy gyerek van a dologban! Szerencsére, a második trimeszterre ez is elmúlik, de a szülés után még számíthatsz hasonló érzelmi hulllámvasútra. Érdemes a leendő apukákat nyugodtabb pillanatainkban biztosítani róla, hogy nem feltétlenül velük van a baj, csak átmenetileg elment az összes eszünk.

Ha ezek közül több tünetet észlel az ember, érdemes elballagni a gyógyszertárba, és venni egy nagy érzékenységű tesztet. Ha az pozitív eredményt mutat – még akkor is, ha nagyon halvány a második csík -, akkor a nőgyógyászati vizsgálat következik, amikor vérteszttel és hüvelyi ultrahanggal nézik meg, valóban ott van-e a baba.

Ti milyen tünetek alapján kezdtetek el gyanakodni? És milyen egyéb furcsaságokat tapasztaltatok még?

Szilágyi Diána , 2011. április 14.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(61 hozzászólás) 

2011 04 14. 11:29
Nállam a mellek duzzanata, és fájása jelezte..és az hogy késett 3napja a mensesem. De nem vettem róla tudomást,hisz volt hogy 32.napra jött meg. És a mensesem előjele,a duzzad fájó mell.
Aztán Nővérem heccelődött velem,hogy biztos terhes vagyok,én meg csak nevettem rajta...majd 3 napon keresztül csak teszteket csináltam,és mind 3 reggeli teszt pozitív lett...Utána mentem dokimhoz Uh ra,és ott derült ki 100%-an hogy 5 hetes terhes voltam:-)
Nállam igy derült ki.

És talán véletlenek sorsa,de mielött nem tudtam hogy terhes vagyok,otthagytam a sulit,mondván nem érdekelt az amilyen szakmát választottam,és nem akartam elfecsérelni a jövőmet feleslegesen. Miután leszámoltam a suliból,rá 2hétre derült ki hogy terhes vagyok...:-)
→ válasz erre
2011 04 14. 12:48
Első gyermekem már valóban a tesztelés előtt jelezte, hogy ő a pocakban van... reggelente hányingerrel keltem, undorodtam a kávé szagától, hihetetlen érzékenyek és nagyok lettek a melleim. Mindez már mensi kimaradása előtt.
Másodjára azonban 10. hétig semmi tünetem nem volt a mensi elmaradásán kívül. Már már a havi estedékes előtt 1-2 nappal éreztem..amolyan belső, női megérzés, hogy van ott valaki. Pedig semmim nem fájt, nem volt hányingerem. Talán csak gyakrabban jártam pisilni.
→ válasz erre
2011 04 14. 12:49
Már már helyett Bár már :)
→ válasz erre
2011 04 14. 13:12
Nekem már 10 naja késett, amikor megcsináltam a tesztet, pont akkor reggel már hányingerem volt és szédültem is, de előszőr azt hittem, páromtól kaptam el az influenzát. A teszt azonban olyan pozitív lett, még lilább lett a csík, mit a kontroll! A felsorolt tünetek közül elég sok jelen volt, talán a legjellemzőbb volt az aluszékonyság, szédülés illetve mellfájdalom, emiatt már a koraterhesség alatt nem tudtam hason aludni. Szerencsére a hányás elkerült, de pont a 12. hétig a reggeli hányinger és a szagoktól való undor állandó "társam" volt. Ami a legérdekesebb volt: én aki világéletemben édesszájú voltam és egy tál sütemény vagy csoki veszélyben volt tőlem, az első trimeszterben szinte undorodtam a csokitól (le is adtam gyorsan 5 kilót, bár egyébként sem volt étvágyam eleinte). Ja és a boldogságom mellett eléggé "bőgőmasina" lettem, mindenen elérzékenyültem.
→ válasz erre
2011 04 14. 13:31
Vegán étrendem ellenére titokban rájártam a sajtra, joghurtra, túróra, úgy kívántam őket, mint előtte soha - pedig akkor már két éve nem ettem ilyesmit. Emellett folyton elaludtam, elég volt csak leülnöm a fotelba, néhány perc múlva már rajtam derült a család, mert hangosan szuszogtam :)
→ válasz erre
2011 04 14. 15:25
Nálunk mindkét gyermek tervezett volt,így nem értek váratlanul a tünetek,készültem is rájuk,de a hányingeren és az álomkóron kívül más tünetem nem volt:)Viszont egész terhességem alatt én is kínlódtam az orrommal,minden szagot,illatot megéreztem amit eddig nem,és sok minden nem is tetszett,de ez még elviselető volt:)
→ válasz erre
2011 04 14. 15:33
Sziasztok..Kriszta vagyok 31 éves és van egy 2 éves csemetém..Az lenne a kérdésem,hogy esett-e valaki teherbe ugy,hogy mégis megjött neki..Nekem e hét pénteken kellett volna megjönnie,de multhét vasárnap jött meg,ma meg már csak épp hogy szinez,alig látni..Csináltam tesztet,de negativ,lehet"korán" csináltam?Vagy tényleg nem vagyok terhes?Édesanyámank 3 hos ideig meg volt,az ö elmondása szerint.Tényleg létetik ilyen?Azért csináltam tesztet,mert borzalmas hányingerek törtek rám,egyik pillanatrol a másikra..émelygek és hangulat változásaim vannak..Néha idegbajt kapnék legszivessebben..
→ válasz erre
2011 04 14. 15:36
És persze állandoan álmos vagyok..reggel alig akarok kikelni az ágybol..Elaludnék nappal is..De mano mellett nehéz,mert ö nem alszik már nappal..Sajna..Köszönöm a válaszotokat és a segitséteket..Kriszta
→ válasz erre
2011 04 14. 15:40
dia
masodik01: igen, létezik ilyen. Nem elkeseríteni akarlak, de az is előfordulhat, hogy csak bujkál benned valami, mindenesetre a helyedben én jövő hét elején is csinálnék egy tesztet.
→ válasz erre
2011 04 14. 16:21
Hjaj, de szép is az a két csík. :) Nálam a fejfájáson kívül megjelent az összes tünet sorban. Legelőször a gyomorégés, émelygés és a mell érzékenysége. A kisfiamnál csak émelygés volt az első hetekben, most kislányt várok és a 16. hétig átlag napi 2x hánytam. Főleg a kisfiam kakis pelenkájának szagától. :) Az első terhességem alatt a bőröm nagyon szép lett, a másodiknál én is csupa pattanás lettem. Ami az egyéb tüneteket illeti, a hajam dúsabbá vált mindkétszer, egy barátnőm pedig sajnos hajhullásra panaszkodik. A kisfiamnál ipari mennyiségben ettem a meggyet. A kisasszonynál nincs különösebb étvágy-változás, csak annyi, hogy gyakorlatilag csak a vizet tudtam meginni, semmi üdítőt, teát. A második babánál tulajdonképp már 8 hetesen volt hasam. Jó babázást!
→ válasz erre
2011 04 14. 16:45
Szia Dia.Köszönöm a válaszodat,de lehet én rontottam el,mert még szineztem egy kicsit amikor megcsináltam..Ma meg már egy tisztaságit se használtam el..alig halvány
→ válasz erre
2011 04 14. 18:38
ó, milyest ott volt a 2 csík, rögtön előjött az _összes_ tünet :P
→ válasz erre
2011 04 14. 19:50
Most lehet, hogy nagyon ki fogtok nevetni. Akkor kezdtem gyanakodni, amikor minden ok nélkül tartósan zsibbadt a nyakam. Utánaolvastam, és igen, lehetséges, hogy az ember furcsaságokat érez...

A pozitív teszt után pár nappal pedig a csípőm fájt rendszeresen, ha oldalt feküdtem, így tkp csak háton mertem aludni (egyébként félig oldalt, félig hason szoktam...) gondolom kezdtek lazulni a "rögzítőkapcsok".

Aluszékonység: igen, fáradékonyság: igen. Délután 6-körülre totál elfáradtam, de annyira, hogy állva el tudtam volna aludni.

Angyali nyugalom, boldogság, semmi nem tudott felidegesíteni, de emellett feledékeny lettem és könnyen-ijedőssé váltam. És ami nagyon klassz volt, hosszú hetekig nem kellett gyantáztatni :-))

Kívánósság: nem is annyira bizonyos ételeket, hanem -ez megint fura- bizonyos hangulatokat "kívántam meg". Elnézegettem rengeteg ideig egy-egy festményt, képeket a neten, gyönyörködtem bizonyos színekben... tiszta dili!!! :-)))
→ válasz erre
2011 04 14. 22:50
Sziasztok!
Mi még nem terveztünk babót:)Végülis lett,hogy nem jött meg!Kicsit megijedtem,mert én anno még iskolába jártam stb..
Aztán vettem tesztet nem mutatta ki,végül elmentem dokihoz,de ő sem látott akkor még semmit.Két hét múlva ismét elmentem orvoshoz,de akkor már pozitiv teszttel:)Mell fájás volt,azon kivül semmi,ja de addig mig nem voltam kismama megettem a joghurtot,mindenféle üditöket.
Második gyerköcöt terveztük,de nehezen sikerült.Vele én mindig terhesnek éreztem magam,vettem mindenhónapban a tesztet,de semmi.Végül aztán talán a sors akarta igy,akkor lettem kismama,mikor elkezdtem dolgozni:)Itt annyi volt,hogy délután 4 után nem ihattam mondjuk tejeskávét.Különben hányás volt a vége!
Voltak még egyéb tünetek arra is,hogy lány-e vagy fiú:)
→ válasz erre
2011 04 15. 07:54
Első babánál a mensi késését megelőzően másfél héttel már nagyon erősen szagokat éreztem, és éjjel 11-kor éhen tudtam volna halni...Második babánál a hányinger vitt rá a tesztelésre...Egyébként meg mindkettőjükkel félidőn túlig hánytam :S Nem beszélve a rengeteg pattanásról a hátamon, és az első trimeszterben folyton kikarfiolosódó számról :D
→ válasz erre
2011 04 15. 17:04
Nálam mind2 alkalommal hányinger figyelmeztetett, hogy albérlőm van. :) Kislányommal 14 hétig hánytam, mindennap minimum 1x, kisfiammal talán 7-8 alkalommal. Kislányomnál édeset kívántam, kisfiamnál sósat.
→ válasz erre
2011 04 15. 19:53
Nálam is elég sok tünet megvolt. Kb. az 5. héttől a 11-ig, végig egész nap hányingerem volt. Csak a sós kiflit tudtam megenni citromos vízzel :-) Addig (és utána is) elég édesszájú voltam, de akkor a csoki/süti gondolatától is rosszul voltam. A súlyomnak mondjuk jót tett :-)
→ válasz erre
2011 04 16. 09:29
Nincsen két egyforma terhesség, saját magunkon is tapasztalhatjuk ezt (ha legalább két babát szültünk már:)))
Nálam a méhen kívüli terhességnél , láz, pecsételő vérzés, görcsölés, a az első fiamnál hányás, sűrű pisilés, a második fiamnál, állandóan éhes voltam...
→ válasz erre
2011 04 16. 16:42
Sziasztok!
Lehet,hogy csak én vagyok a kivétel, de nekem a mensi elmaradasan kívül semmilyen tünetek nem volt. Minden tünet, amit a cikkben felsorolnak csak később jelentkezett, kb a 6. Hét után. Pedig 3szor éltem át a csodát, és nagyon remelem negyedszer is sikerül. :)
→ válasz erre
2011 04 16. 20:49
Két kisfiam van. A nagyobbiknál csak a kimaradt mensi után pár nappal csináltam tesztet. Nagyon boldog voltam amikor megpillantottam a két csíkot, mert a tesztelés előtti hónapban volt az esküvőnk és álmomban sem gondoltam volna, hogy rögtön első próbálkozásra sikerül a baba. Tünetek közül a fáradékonyság és az aluszékonyság volt rám jellemző az első trimeszterben, emellett rá sem bírtam nézni az édes dolgokra.
A második gyermekemnél már a 26. ciklusnapon pozitív lett a teszt, Ő is első "nekifutásra" fogant. A kora terhességi kellemetlenségek viszont nagy ívben elkerültek. Eleinte azt gondoltam, talán azért, mert kislányom lesz, de aztán az ultrahang vizsgálat hamar megcáfolta ezt! :):):)
→ válasz erre
2011 04 18. 14:05
lhb
Nekem égett a gyomrom és a nyelőcsövem, már rögtön az elején! A melleim nem fájtak,ill. alhasi görcseim is voltak!
→ válasz erre
2011 04 20. 12:09
Nekem az összes lehetséges tünet előjött a 4.5.héten..:)
→ válasz erre
2011 04 20. 15:30
Sziasztok! Nagyon új nekem a dolog, ma reggel volt egy pozitív tesztem, Hányinger, mellfájdalom megvan, plusz hasmenés - szerintetek ez a baba miatt lehet, vagy keressek rá egyéb okot?

Köszi
→ válasz erre
2011 04 20. 20:47
dia
Anyeszka! Simán lehet a baba miatt! És gratulálok!

Dia
→ válasz erre
2011 04 27. 16:59
Felfújódtam, mint egy lufi ... a munkahelyi blúzomról majdnem lepattantak a gombok :D , mellfeszülés, megmagyarázhatatlan jókedv, boldogság ... és még "csak" 6 hetes várandós voltam :D ! Elmentem dokihoz, aki megerősítette a pozitív tesztemet ... felfújódás elmúlt, de a mellfeszülés és a jókedv megmaradt, amihez még társult a jó étvágy :D !
→ válasz erre
2011 05 03. 17:12
Nekem késett 1 hetet, aztán gyanús volt, hogy egykori imádott szenvedélyem, a reggeli kávézás már nem is olyan imádott, sőt nem is kívántam, a savanyúságot annál inkább. Fáradékony voltam, reggelente égett a gyomrom és az a jel, ami miatt azonnal teszteltem: megettem a levesem és amint leraktam a tányérom a mosogatóba, azonnal rohantam a wc-re és minden kijött.Teszteltem és szinte egyből megjelent a 2 csík.. :))
→ válasz erre
2012 08 28. 02:30
Sziasztok! Eddig még nem voltam várandós , el olvastam a cikket, de bizonytalan vagyok. Szinte minden nap van hányingerem, de nem hányok. Néha kívánós vagyok (vagy édesre vagy sósra esetleg csípősre). Elég vékony voltam 45 kg (idegesség miatt), de március óta felrepült rám 5 kg, aminek persze örülök, mert 55 kg voltam. Ezenkívül vannak hangulat ingadozásaim, néha sírni tudok kis apróságokon, néha meg a különösebben nem vicces dolgon úgy nevetek, hogy majd megszakadok. A párom és édesanyám is mondta, hogy cicisedtem. Most már nekem is szembe tűnő, főleg, hogy feszül minden nap és ha hozzáérek fáj nagyon. Augusztusba még menstruáltam és előtte is. Voltam nőgyógyásznál is még júliusba akkor azt mondta minden rendben, nem észlelt babát. Lehetek várandós? (bár én a hányingert a helytelen vagy nem megfelelő mennyiségű étkezésre fogtam eddig)Ha megjönne szeptemberbe akkor is lehetnék várandós? Előfordulhat, hogy az orvos nem veszi észre a babát? Előre is köszönöm a segítséget. Üdvözlettel: Beus
→ válasz erre
2012 08 28. 10:12
dia
Beus, ha nagyon picike még az embrió, ha nagyon fiatal a terhesség, akkor igen, előfordulhat, hogy nem látszik az ultrahangon. És igen, a vérzés is jelentkezhet a terhesség alatt is, bár ez tényleg csak nagyon ritka esetekben szokott előfordulni.

Azt javaslom, hogy menj le a gyógyszertárba és vegyél egy terhességi tesztet - a legtöbbet már bármikor használhatod a nap folyamán, nem kell reggeli pisivel megöntözni -, és csináld meg! Ha az pozitív, akkor irány az orvos, ahol vérteszttel ráerősítenek és csinálnak ismét egy UH-t.

Persze, a tüneteidet okozhatja más is, pl. stressz, hormonális változás, stb., így ha a teszt negatív, de még mindig megvannak a tünetek - és zavaróak -, akkor talán érdemes csináltatni egy kivizsgálást.
→ válasz erre
2012 08 28. 16:16
Köszönöm a választ :) Hát remélem nincs semmi probléma (hormon zavar..stb.) Bár még egy kis babára se készültem fel, de ha lenne örülnék neki, mert egy gyermek csodálatos tünemény :)

→ válasz erre
2012 08 28. 16:51
dia
Én is remélem, hogy minden rendben, de akkor most irány a gyógyszertár! Aztán számolj be az eredményről, ha van kedved.:)

Elhiszem, hogy nem készültél fel, szerintem sokan vannak így ezzel. De ha örömmel fogadod, és tényleg terhes vagy, akkor a szülésig hátralévő idő pont elég lesz erre a feladatra.:)
→ válasz erre
2012 09 02. 00:15
Szia! Szeptember 11 környékén kell menstruálnom azt még megvárom, de ha lesz vérzés (utána) akkor is elvégzek egy tesztet. Persze beszámolok az eredményről :) Nagyon szeretnék egy kisbabát, csak a párom még nem készült fel, de biztos imádná :) és ha attól vagyok rosszul nem is bánnom.
→ válasz erre
2012 10 15. 00:19
Bocsánat, hogy most írok, csak az iskola lefoglal. Nem baba miatt volt hányingerem stb. még várat magára a kis ember, majd egyszer remélem nekem is lesz egy kis lurkóm, addig is keresztanyukám kisfiával jókat mulatok. Jankó április 19.-n született és kész kis ember :) Puszi nektek és köszönöm, hogy írhattam :)
→ válasz erre
2013 05 21. 12:02
Nagyon vidám, olvasmányos a cikk :) Párommal jelenleg a babán dolgozunk és az elmúlt 2 napban egyre erősödő csíkokat látok az elvégzett teszteken. Egyelőre semmilyen más tünetem nincs az elmaradt menzeszen kívűl, sőt pár napja teljesen meg voltam győződve, hogy meg fog jönni, az összes "megjövős" tünetem megvolt: alhasi fájás, puffadtság, szomjúság, idegileg zokni érzés. De csak nem jött, már egy hete késik. Pénteken megyek is nőgyógyászhoz. :)
→ válasz erre
2014 01 23. 18:22
Sziasztok remélem nekem is tudtok segíteni majd azért is jelentkeztem erre az oldalra!
Mi is a párommal rajta vagyunk a babaprojekten, és nagyon szeretnénk már egy kis lurkót mindegy milyen nemű csak egészséges legyen. Ennek örömére 2013. december 27-én együtt voltunk, utánna való nap megjött valami de nem úgy mint szokott halvány élénk piros vérzésem volt, és csak néha volt néha nem, ez egy napig tartott, utánna átment 1-2 napig barnázgatós pecsételősbe, majd egyszerre csak szilveszter után teljesen megszűnt, ilyesféle mensim még soha sem volt gondoltam, hogy biztosan babás leszek. azóta szedek magzatvédővitamint is, szólongattuk, amikor itthon vagyok próbálok pihengetni az émelygés, a hányinger, néha napközben is volt és a melleim is elkezdtek feszülni, ha simogatom a bimbó középen megkeménykedik sőt a bőr alatt olyan mintha kicsikét fehéres színűvé válna a hasam azóta puffadt és rá 2 hétre már a farmernadrágomat sem tudtam felvenni, nem azért mert nem volt jó rám mert hízni nem híztam a hasam puffadását leszámítva hanem se a köldököm környékén se közvetlenül a hasam alatt nem bírom elviselni már ami szorít. Az arcomon sokszor piros arcpír jelenik meg, és mintha újra élném a tinédzser korom olyan pattanások de inkább kiütés szerűek nem pedig konkrét pattanások jelentek meg az arcomon. Az aluszékonyság is nagyon rajtam van, holott egyébként is hamar elfáradok, hiszen 4-kor kelek és este 9-kor érek haza a meló helyemről ilyenkorra már hullavagyok teljesen, de most fokozottan, a derekam a nap végére már kettétörik sokszor. Viszont most aggódom mert szurkoltunk, ugyanis eddig azóta semmi jele nem volt annak, hogy megjön, de megint nem úgy jött meg, ahogy kellett volna előbb is jött úgy durván egy héttel, ráadásul görcs is kisérte kora hajnalban, és nem olyan mint szokott sem mennyiségben sem pedig kinézetben, a pocakom továbbra is megvan és csak amikor elmegyek pisilni akkor piros vérzéssel kíséri az alvadt véres foltozásos részt. A betétemben viszont semmi jel csak amikor későn érek ki a wc-re pisilni, de hálisten nem fáj görcsölni is csak hajnalban az első ilyen tünetkor éreztem most már az is alább hagyott kezdek hozzászokni a gondolathoz hogy anyaleszek és megnyugtatni magam, de valahányszor előfordul megilyedek hogy ez akkor sem lehet normális, elője annyi volt, hogy tegnap nagyon elfáradtam a munkahelyemen,és estefelé egyetlen pötty szószerint halvány rózsaszínnyák szerűség lett a tisztasági betéten. Nagyon aggódom orvosnál még nem jártam és a terhességi teszttel megakartam várni ezt a vérzésem biztos ami biztos, nem akartam előre hitegetni magam túlságosan, de nagyon szeretnénk babát és ez lenne az első azért is kérdezem, meg írtam le ilyen részletesen
Kérem aki tud segítsen, hogy biztos legyek abban ez lehet e terhességre utaló jel ugye nem lesz vetélés a vége vagy valami hasonló mert ha beágyazódás megtörtént már akkor olyan kb 5 hetes lehetek plusz 2 hét ahogy az orvosok számolják. vagyis lassan a szívhangját is hallanunk kéne és mostanában kéne mennem az első vizsgálatra az orvoshoz. :)
→ válasz erre
2014 01 24. 08:33
Nem egészen értem, hogy amikor együtt voltatok december 27-én, akkor volt a peteérésed? Mert ha nem, akkor elég kevés az esélyed, hogy akkor fogantál volna. Inkább előtte valamikor, már ha...
A pecsételő vérzésed tehát egy korábbi együttlét "eredménye" lehetett, azaz te most nem 5 hetes magzatot hordasz, hanem idősebbet, már ha...
Mivel ilyen hosszan írtál, gondolom, visszaigazolást szeretnél, hogy terhes vagy. Hát egy teszt szerintem megbízhatóbb lenne. Amikor először vártam gyereket, megvoltak a tünetek, amiket írtál, másodjára csak egy részük... Viszont a görcs és erősödő, élénkpiros vérzés elég sokszor nem vezet jóra.
Nem igazán értem, hogy miért nem csináltál tesztet. Főleg, hogy az általad mondott legutóbbi vérzésed is megvolt, meg annyira akartok babát. Ha nem vagy terhes biztosan nem mutat pozitívat, tehát nem hitegetted volna magad egyáltalán.
Vagy miért nem mentél el orvoshoz, ha a tesztben nem bízol?
Azt, hogy nem lesz vetélés, senki nem tudja megmondani, főleg, hogy virtuálisan egyikünk sem fog "diagnosztizálni", se azzal, hogy terhes vagy, se azzal, hogy nincs gond/gond van.
→ válasz erre
2014 01 24. 10:21
dia
@hajnibubu: Szerintem is mindenképp jobb lenne, ha vennél egy tesztet gyorsan, megcsinálnád, és ha pozitív, akkor már csak a vérzés miatt is irány az orvos.

A tüneteid utalHATNAK babára, de akár attól függetlenek is lehetnek, a vérzés pedig utalHAT fenyegető vetélésre, de akár másra is. Sajnos, így, virtuálisan tényleg nem lehet felállítani diagnózist - no meg nem is vagyunk orvosok -, szerintem győzd le a félelmed, és járj utána!

Személy szerint drukkolok, hogy úgy legyen, ahogy szeretnétek!
→ válasz erre
2014 01 26. 18:32
köszönöm mindenkinek a választ és az eddigi biztató szavakat, most január 23-án megjött, de ez sem olyan mint szokott, hol van egy-két pecsételés hol nincs semmi, és a hányinger már ezzel együtt jelentkezett ami eddig nem volt max émelygés, kívánok mindent ami édes, állítólag az kislányra utalhat. A pocakomat nem tudom behúzni, és jövőhéten megyek orvoshoz bármi fejlemény lesz jelentkezem és továbbra is úgy érezzük hogy ott van a baba :) bizzunk benne legalábbis, a peteérésem kiszámolás alapján lehetett akkor is vagy spontán peteérésem volt és késői beágyazódásom ha terhes vagyok ugyanis, nekem nem mindig 28 napra jön meg és általában hónap vége de inkább hónap elején most is korábban jelentkezett mint szokott és nem szokványosan. A jelek eddig 50-50%- tesztet nem tudok most hónap végén anyagiak miatt csinálni, így megkell várnom a február 6-kát hogy kiderüljön mi lehet ezeknek az érzéseknek a hátterében.
→ válasz erre
2014 02 10. 11:52
@hajnibubu! Mi újság veled?
→ válasz erre
2014 02 19. 16:42
@debella: az az igazság hogy most várom hátha már egyáltalán nem fog megérkezni az a bizonyos nem várt holnapra lenne esedékes tegnap kipurcantam estére nagyon sokat dolgoztam a munkahelyemen, és egyetlen pöttyszerű valami lett a tisztasági betétemben behatárolhatlan de hálisten nincs semmi rossz szaga kinézete kocsonyás valamicsoda egyetlen pötty! a pattanások erősödnek az arcomon és a test néhány másik részén is pl háton, a melleim feszülnek a pocakom nem olyan mint amikor az ember csakúgy elhízik hanem mintha ott lenne valaki a méhfalam erősen kitapintható már vagyis gömbölyödő a pocim, hányingerem szinte mindennapos nagyon szeretünk mindent ami édes, és ami banán névre hallgat mint gyümölcs, a székletem is az előírásnak megfelelően egyre kevesebb és nehezebb, szóval nem akarom elkiabálni de eddig sok jel arra utal, hogy ezúttal sikerülnie kellett köszönöm az aggódó hozzáállásotokat, meg a tanácsokat, jövőhéten 27-én megyek dokihoz és akkor végleg kiderül mi áll a háttérben továbbra is szurkoljatok mert nagyon várjuk már :)
→ válasz erre
2014 03 18. 11:29
@hajnibubu: Szia! Mi újság van? :-)
→ válasz erre
2014 07 11. 06:09
Sziasztok :) Azon szerencsések közé tartozom akiknek a reggeli hányinger, mellfeszülés-fájás, hangulatingadozás , néha hasi görcsök vagyis tegnap elősször. 5.én kellett volna megjönnie egy ideje érzem hogy valami nem okés nagyon sok a szédülés, hányinger méha hányás is. tegnap egy kis barna pecsételő vérzés jött menstruáció helyett, azt hittem csak bemeséltem magamnak a hányást és további töneteket, de mikor nem jött meg rendesen már én is elgondolkodtam. tesztet jóval menstruáció előtt csináltam mikor az első hányások voltak akkor negatív lett most 6 napja késik de nem merek még tesztelni, szerintetek?? Ha a számításaim nem csalnak és továbbra sem jön meg akkor az 5.hétben vagyok.Mikor teszteljek és remélem van esélyem a 2 csíkra! Boldog babás napot nektek! sziasztok :)
→ válasz erre
2014 07 11. 09:15
A barnàzàs az 5.hètben meddig tart? Tegnap volt egy kicsi ma meg görcsölök.6 napja kèsik. Lehet ,hogy vaklàrma ès megjön?
→ válasz erre
2014 07 11. 18:40
dia
@adi8: Szerintem még légy türelmes, és várj. És igen, lehet, hogy vaklárma, de lehet, hogy a méhszalagokat érzed, és csak a beágyazódás miatt pecsételsz. Én most még biztos várakozó álláspontra helyezkednék, és várnék pár napot, ha erősödik a vérzés, akkor vaklárma, ha nem, akkor mondjuk egy hét múlva tesztelnék.
→ válasz erre
2014 07 14. 16:04
@adi8: Szerintem nem kell várni többet :) ha még nem jött meg, tesztelj :) ;)
→ válasz erre
2014 09 26. 17:07
Hello hat en ugy vagyok ezzel hogy ojan ot naputan megduzzat a mellem eresedik es oja feherpattanas felek jonnek ki a mellbimbom megbarnulta es a hasam ajja kemeny es csinaltam tesztet de negativat mutatott...
→ válasz erre
2014 10 27. 09:46
Sziasztok!
Gyanakszom hogy terhes vagyok ,de úgy úgy érzem nem biztos!Tudom hogy a párommal mikor volt az aktus és rá 5 napra megduzzadtak a melleim.A méhem iszonyatosan görcsölt,mintha késsel szurkálták volna és napokig tartott! Rengeteget járok pisilni,de sem a mellbimbó udvarom nem sötétedik ,nincs barnás csík a hasamon,nem vagyok érzékeny szagokra,étvágyam sem növekedett!Viszont elkezdett fájni a torkom és a napokban úgy éreztem hogy lebetegedek!! Illetve szeretném megkérdezni hogy a teherbe esést befolyásolja a lelkiállapot??
→ válasz erre
2014 10 27. 11:47
@babybuu: Nekem egy tünetem volt: kimaradt a menstruációm, majd fájtak a melleim. Mellesleg "csak" előváladéktól estem teherbe, tehát még csak nem is számítottam gyerekre... Szóval nem minden úgy van, ahogy a nagykönyvben megírják.
→ válasz erre
2014 10 29. 11:02
dia
@babybuu: A fenti tünetek a leggyakoribbak, de nem feltétlenül jelentkezik mind egyszerre! Ha gyanakszol, csinálj egy tesztet, ha elég idős a terhesség, az jó eséllyel ki fogja mutatni! A lelkiállapottal kapcsolatos kérdésedre kutatási adatokkal alátámasztott választ nem tudok adni, csak annyit, amit egy nőgyógyásztól hallottam: a női ciklus olyan szeszélyes, mint maga a nő!
→ válasz erre
2014 10 31. 22:52
Sziasztok!
40 éves vagyok.A férjemmel babát szeretnénk.4 hónapja probálkozunk.A ciklusom mindig szabályos 28 napos volt és a mennyisége elején sok majd fokozatosan csökkent általában 7 napig tart.Az előző menstruációm 32.napra jött meg és a megszokott mennyiség volt.Ovulációs teszt segitségét is igénybe véve tovább probálkoztunk.A mostani menstruációm 35 napra jött meg kevés a mennyisége ,amíg eddig két csomag betét nem volt elég most egy csomag sem fogyott el.8 napja tart ,az első napokban nem is nagyon volt.Nem fáj a hasam csak a derekam kicsit ,a mellem sem fáj pedig szokott.Negatív lett a terhességi tesztem.Eddig egyet csináltam.Hormonzavar vagy terhesség?Kérlek válaszoljatok nekem.Előre is köszönöm.


→ válasz erre
2014 11 04. 15:55
Sziasztok ! Mi is régóta próbálkozunk ! És sajnos mindig csalódás volt a teszt:( Most ott tartunk,hogy már nem nagyon merek tesztet venni!!! Ezért döntöttem úgy , hogy tanácsot kérek ! Van még 8 nap a menstruációmig ám még ilyet nem tapasztaltam .... A bal petefészkem szurkál és kicsit nyom van hogy meg szédülök de pár másodperc ... és sok sósat eszem amit nem nagyon szoktam inkább édes szájú vagyok !!Tegnap a derekam is fájt nagyon ,de semmi egyéb dolgot nem tapasztaltam ! Előre is köszönöm a válaszokat tanácsokat :D
→ válasz erre
2014 11 04. 18:55
dia
@adalena86: nem mernék tippelgetni, mert minden lehetséges... De drukkolok neked nagyon, hogy nyolc-tíz nap múlva a rég várt választ kapd a kérdésedre!
→ válasz erre
2014 11 05. 08:32
@dia: Köszönöm válaszod :D
→ válasz erre
2014 11 16. 20:32
Sziasztok! nekem Szept 30.-án jött meg utoljára,azóta semmi fentiek alapján nekem is mind a tünetek november óta,nekem d.u. ra elég erősek a hányinger eszek rá pár falatot,és el mulik,DE a teszt eddig negativ volt!! :( 4.-én megyek dokihoz)
→ válasz erre
2014 11 26. 17:52
remélem jó hírrel térsz haza :)
→ válasz erre
2014 12 08. 16:31
Sziasztok nekem vagy 4-5 napja megduzzadtak a melleim,kicsit fáj,sokat nőtt is,pár napig tartott enyhe görcsös érzés,mértem a testhőmet az egyszer 37,5,máskor 37,8,a melleimen látszanak kék erek
→ válasz erre
2015 02 09. 08:38
@katusmatus:
Szia !

Lehet-e tudni, mi az eredmény :) ?
Nekem is 2014.09.30-án jött meg utoljára.
Nálam már október közepe-vége felé jelentkeztek a gyanújelek :) . A hó végére már pozitív is lett a teszt.
Majd november első napjaiban elmentem nőgyógyhoz, és kiderült hogy pocaklakóim vannak :) .
→ válasz erre
2015 07 10. 08:30
Sziasztok!
A férjemmel nagyon szeretnénk kisbabát. Fiatalok vagyunk, sportolunk és most igyekszünk extra egészségesen élni. Úgy is éreztem, hogy minden rendben van, sikerült összehoznunk a picit, így egyre izgatottabban vártam a tesztelés napját. Már az "esemény" után pár nappal megesett, hogy este állva el tudtam volna aludni, pedig mióta szedem a terhesvitamint, ilyen nem fordult elő, sokkal energikusabb lettem.
Június 10-én jött meg utoljára és 28-29 napos ciklusaim vannak, nem szokott különösebben ingadozni. Már egy hete jól megnőtt a cicim és elnehezült, időnként görcsösen fáj a hasam, de máshogy, mint a menzesz előtt és megnövekedett a hüvelyi váladék mennyisége is (a ciklus végén egyáltalán nem szokott lenni, de ilyen tejszerű, mint most, még sosem volt). Tegnap hányingerem is volt, de azt talán már csak képzeltem. Szóval biztos voltam benne, hogy sikerült, de folyamatosan negatívat tesztelek: se a korai, nagy érzékenységű tesztek nem mutatták ki a nemvárt előtt, se most a "rendes" érzékenységűek, pedig már 2 napja késik és a reggeli hőmérsékletem alapján ma sem fog megjönni.
Lehet, hogy terhes vagyok? A teszteknek higgyek, vagy a jeleknek? :(
Előre is köszönöm a segítséget!
→ válasz erre
2015 09 10. 10:38
Helló!
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni. Párommal elég sokat (majd minden nap, kivéve menstruáció alkalmával) vagyunk együtt, megszakítással védekezünk. Sajnos egy örökletes betegség miatt fogamzásgátlót nem szedhetek. Próbáltunk helyi fogamzásgátlót, pharmatex hüvelykúppal védekezni, de nem igazán szerettük. Óvszerrel ritkán védekezünk. Menstruációm 08.16-án kezdődött és 08.21ig tartott. Sajnos 1 - 2 napos csúszás igaz ritkán, de előfordul. Általában 21- 26 nap között szokott megjönni, legtöbbször a 26. napon. Eszerint most 09. 16-án kellene ismét megjönnie. Azonban múlt szerdán és csütörtökön 09.02 és 03 mindjárt megjön érzésem volt, de nem jött meg. Hozzá kell tennem eddig soha nem éreztem a pms időszakot és arra gondoltam, talán erről van szó. De ismétlem, korábban ilyet nem tapasztaltam. Ekkor a folyásom kb. 1- másfél napig elég kevés, nagyon-nagyon sűrű, fehér szìnű és nagyon kevés volt. Nagyjàból azóta szinte semmi folyásom nem volt, sőt most kb. 3 4 napja pedig már olyan száraz vagyok, mint a sivatag, pedig ez soha nem volt rám jellemző. Aztán péntek körül elkezdett érzékeny lenni a mellem és mintha nőtt is volna egy kicsit, amit először úgy gondoltam talán csak én látom így. Azonban párom vasárnap este magától megjegyezte (erről neki még nem beszéltem) hogy nagyobbnak látja a melleimet. Melltartóban kellemetlenül érzem magam. Hétfőn erős fejfájasom volt amihez időnként szédelgés is társult. Tegnap ismét enyhén görcsölt a hasam az a mindjárt megjön érzés volt, puffadtnak érzem éreztem magam és mintha a hasam minimálisan nőtt volna köldök alatti részen a medence körül. Elég vékonyka vagyok, szóval valószìnűleg ez azért tűnt fel. Olyan voltam mintha rendesen bevacsoráztam volna, de nem is igazán ettem semmit. Néha, tényleg elég ritkán szúró érzést is érzek a köldök alatt jobb oldalt, ami csak 1 - 1 pillanatig tart, előfordult már, hogy a petefészkembe is belenyilalt. Néha szédelgek, időnként kicsit hányingerem is van. Az étvágyam néha túlzottan jó máskor alig eszek valamit. A jelentkező tünetek óta fáradékonyabb vagyok, este úgy elalszom, mint akit leütöttek.
Lehetséges, hogy terhes vagyok? Teszt megvan, de meg várni szeretnék vele. Mikor tesztelhetnék, hogy biztos legyen az eredmény? Bármilyen véleményt szívesen fogadok, csak kérlek, adjatok tanácsot.
Nagyon megköszönném.
→ válasz erre
2015 10 16. 12:41
@viktotria16: sziasztok! nagyon sokszor olvasgatok mostanában fórumokat, hogy kinek milyen tapasztalatai vannak. én is azok közé a nők közé tartozom, akik hajlamosak egyből mindent magukra venni és kissé beképzelni a dolgokat. de látom azért nagyon sok siker történet is van :) eddig mindig a megszakításos módszerrel éltünk, ezért is gondoltam/képzeltem hátha... de ez idáig nem. nálunk ez volt az első hónap, amikor is nem védekeztünk, ezért vagyok nagyon izgatott ... Még soha nem fordult elő, hogy már a ciklus kb. 12-14. napjától menzeszszerű görcsök,sokszori derékfájás gyötört volna. Lehet csak felfázás :/ De az tény, hogy a melleim olyannyira fájnak, hogy éjjelente megébredek rá, hozzányúlni szinte alig lehet...Jelenleg a 30. ciklusnapomon vagyok. Azt tudni kell, hogy nekem nagyon hosszú ciklusidőm szokott lenni, 33-35 napos. Ezért is még nem reménykedem annyira. Pedig ebben a hónapban már 14.nap tájékán síróssá váltam, feszült voltam. Jöttek ezek a hasfájások...aztán megszűnt. Azóta roppant mód jó kedvem van, ha felidegesít valami, akkor azt is hamar elfelejtem, furcsa mikor én mindig is egy kicsit ideges típus voltam :) A héten jelentkezett ez a rettentő fájdalom a melleimben... És 2. napja halvány barna folyásom is lett. A derekam is hasogat azóta megint, és mintha meg akarna jönni de mégsem :( Érdekes jelenség még, hogy ma ebédre májkrémes kiflit ettem almával XD Most várom a bűvös 35. napom, ha akkor is fennáll a jelenlegi szitu, tesztelek - amit egyébként már meg is vettem :P :) . Kívánom, hogy legyen mindenkinek sok szép és egészséges kisbabája!
→ válasz erre
2017 10 11. 14:08
Sziasztok! Nekem olyan problémám van h 21napja késik a menszeszem,es nem tudom h mi tevő legyek,tesztett csinaltam és negatív lett,par nappal ezelőtt arra keltem fel reggel h barna folyasom volt es utana par oran belul pedig normális,de az is tartott vagy 1oraig :/ Vakakinek valami otlete??
→ válasz erre
2020 03 24. 14:59
Sziasztok en a multhet Pénteken csinaltam tesztet es mindkettö pozitiv lett az az mind ketton ket 2 piros csík jelent meg de nem érzek semmi változás magamon a melleim fajnak a szombaton szedultem es elmelegedest ereztem!
Terhes vagyok biztos???vagy meg nem erezhetek tünetet!
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?