Vakíthatnak a homokozók

2005 05 21

Magyarországon évente hat-nyolc kisgyerek veszíti el látását fertõzés miatt, amit a játszótéren szedett össze.

Az adat megdöbbentõ, de a homokozók többségének állapotát ismerve nem meglepõ – írja a Reggel. A magyar játszóterek többségén ma még törött üvegekbe, sõt akár használt injekciós tûbe markolhatnak a gyerekek. Azokban a nagyobb városokban, ahol a játszóteret éjjel mások is, más célra is használják, nem ritkán fordul elõ ilyesmi. Ez az emberi nemtörõdömségnek csak az egyik vetülete. A másik a bakteriális fertõzés láthatatlan veszélye. A gazdik sokszor beengedik kutyájukat a játszóterek homokozóiba. Ezért járhat súlyos következményekkel egy egyszerû homokvárépítés. Ha a gyerek szervezetébe állati ürülékbõl származó anyag kerül, a kicsi a látását is elveszítheti.

A szemorvosok ma már közösen lépnek fel a megelõzés érdekében. Azt tanácsolják a szülõknek, hogy homokozás után azonnal és alaposan mossák meg a gyerekek kezét. - Bármelyik állat ürüléke terjeszthet fertõzést - mondja Horváth Judit okleveles védõnõ. - A kutya és a macska széklete éppen úgy veszélyes lehet, mint a madaraké. Nem kell búra alatt tartani csemetéinket. Hasznosabb volna, ha inkább a homokozókat fednék be éjszakára és a használaton kívüli idõszakokra. Megnyugtató lenne, ha egyetlen állat sem érintkezhetne azzal homokkal, amelyben másnap gyermekeink játszanak – mondta.

Horváth László szemészorvos szerint Magyarországon évente hat-nyolc gyermek vakul meg homokozóban összeszedett kórokozók miatt. A kutyák székletében ugyanis gyakran megtalálhatók a toxocare féreg petéi. Szerencsésebb eset, ha az általuk okozott fertõzés lázzal, súlyos tünetekkel jelentkezik. Ez az l -3 éves korosztálynál gyakori, de az orvosok tudják kezelni. Nehezebb felismerni a kórt, ha nem alakul ki gyulladás. A fertõzésnek ez a veszélyesebb formája késõbb, öt-hat éves korban jelentkezik. A féregpeték a gyermek szervezetében kikelnek, és a vérárammal a szembe jutnak. Ott általában heges csomókat okoznak, ami csak szerencsés esetben nem okoz vakságot. A legjellemzõbb tünet, ha a gyerek kancsalítani kezd, mert fertõzött szeme helyett a másikat használja. Ha a szülõ ilyesmit tapasztal, orvoshoz kell fordulni.


 
Forrás: Reggel, Weborvos http://www.weborvos.hu/cikk.php?id=94&cid=60292
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?