Mikor szükséges a hallásvizsgálat?

2008 09 12
A halláskárosodás mielõbbi felismerése különösen fontos, hiszen megnehezíti a gyermek kommunikációját a szülõkkel, a társakkal és a pedagógusokkal is. A hallás csökkenése esetén elõfordulhat, hogy a kicsi nem érti pontosan a felnõtt kéréseit, utasításait, s bizony gyakori, hogy a szülõk és a pedagógusok a gyermek viselkedését rosszaságnak, neveletlenségnek veszik, eszükbe sem jut, hogy a háttérben halláskárosodás állhat.
Pedig a hallás csökkenését több tünet is jelezheti, ilyen lehet a gyermek figyelmetlensége, az, hogy nem figyel és reagál a felnõtt kérdéseire, kéréseire, nyitott szájjal alszik, vagy úgynevezett „bamba" arckifejezése van. A késõbbiek folyamán zavarok észlelhetõk a beszédkészség és beszédérthetõség területén is, de tünet lehet az is, ha a kicsinek gyakran van középfül-, illetve orrmelléküreg-gyulladása.
Szerencsére az újszülöttek hallásvizsgálata Magyarországon egyre jobban szervezett, a kötelezõ szûrés otoakusztikus emissziós módszerrel, bizonyos helyeken hagyományos módszerekkel történik. Itt már a legtöbb esetben azonnal kiderül, hogy az újszülöttnek van-e valamilyen halláskárosodása. Ha valamilyen oknál fogva a késõbbiekben a csecsemõnél a szülõk halláskárosodásra utaló jeleket észlelnek (például, ha a baba nem rezzen össze a hangos zajokra, nem keresi a hangok forrását), érdemes a kicsit egy fül-orr-gégészeti osztályra elvinni, ahol elvégezhetik a részletes, hallásra vonatkozó vizsgálatokat.
Mindenképpen érdemes, sõt szükséges elvégezni a halláscsökkenéssel kapcsolatos vizsgálatokat, ha a gyereknél beszédfejlõdési zavar alakul ki. Ugyanis nemcsak a halláscsökkenés okozhat ilyen problémát, hanem elõfordulhatnak olyan pszichés fejlõdési zavarok (pl. autizmus) is, melyek a beszéd fejlõdés kialakulására hatással lehetnek.
Az óvodáskorra már rendszerint kiderül, ha a gyereknek halláscsökkenése vagy a beszédfejlõdési zavara van. Ilyenkor csak nagyon elhanyagolt esetekben szükséges a hallásvizsgálat, ami elsõsorban a belsõfül, illetve a magasabb agyi központok károsodására deríthet fényt. Az elsõsorban orrmandula megnagyobbodással kapcsolatos halláscsökkenések kiszûrését azonban mindenképpen érdemes elvégezni, hiszen elõfordulhat, hogy a szülõk tévesen ítélik meg a halláscsökkenést és figyelmetlenségnek, esetleg viselkedési zavarnak tartják.
Ma már meglehetõsen ritka, hogy csak iskolaérett korban figyelnek föl a fent említett tünetekre. Ilyenkor feltétlenül érdemes elvégezni az audiológiai vizsgálatot és a tympanometriai vizsgálatot, így kideríthetõ, hogy vezetéses zavarról van-e szó, vagy esetleg egy fel nem ismert, érzékeléses típusú halláscsökkenés áll a háttérben. Ennek megállapítása feltétlenül az audiológus szakember vagy egy jól felkészült audiológiai centrum feladata.
Mikor a gyermek már kommunikatív, és képes az együttmûködésre, elvégezhetõ az úgynevezett küszöbvizsgálat, és egyes szubjektív hallásvizsgálatok is. Ha a gyermek még nem képes megfelelõen együttmûködni, a játék-audiometriával lehet eldönteni, hogy van-e halláscsökkenése. Késõbb jó módszer lehet a beszéd-audiometria is, de a magasabb agyi halláscentrumok vizsgálatát csak altatásban lehet elvégezni.
 
 
 
Objektív hallásvizsgálatok
 
Otoakusztikus emissziós vizsgálat: csecsemõknél is alkalmazható, szûrõ jellegû, gyors és megbízható hallásvizsgálat. Ha jó eredményt ad, akkor csaknem biztosan ép a hallórendszer külsõ, feldolgozó része (a hallócsontokat és a dobhártyát rejtõ középfül, valamint a hangrezgéseket elektromos jelekké alakító belsõfül). Ha az otoakusztikus emisszió vizsgálata rossz eredményt ad, akkor BERA vizsgálat szükséges.
 
Tympanometria: ez a vizsgálat középfül nyomásviszonyairól ad képet, segítségével megállapítható például, hogy van-e folyadék a fülben, lyukas-e a dobhártya. A reflexes izommûködés révén még a halláscsökkenés mértéke is megbecsülhetõ.
 
BERA: Ez idõigényesebb, altatásban végzett hallásvizsgálat, amit idegi eredetû halláscsökkenés gyanúja esetén szoktak elvégezni. A vizsgálattal feltérképezhetõ a hallórendszer belsõ, idegi struktúráinak mûködése, ilyenkor a koponyáról az agy elektromos jeleit elektródákkal vezetik el, és számítógéppel dolgozzák fel.
 
Reflexeken alapuló hallásvizsgálatok: Ide tartoznak az olyan vizsgálatok, mint például a zaj hatására kiváltott pislogási reflex, vagy magatartási változások. Ezek a fent említett eszközök nélkül is, inkább szûrésre, de széles körben alkalmazható módszer. Úgy féléves kortól már olyan eljárás is alkalmazható, amelynek alapja az, hogy a gyermekek keresik a hangok forrását. Ha a gyermek jól együttmûködik, még a halláscsökkenés mértékére is lehet következtetni abból, hogy milyen erõs hang esetén fordul a forrás felé.
 
Szubjektív hallásvizsgálatok
 
Játék-audiometria: Játékos formában vizsgálja a gyermek hallását, kb. 3 éves kortól alkalmazható.  Például, ha a gyermek meghall egy adott hangot, akkor elvehet egy játékot. Ennél a vizsgálatnál a gyermek aktív közremûködõ, és nemcsak a hallásáról, hanem a gyermek egészérõl, szellemi érettségérõl is felvilágosítást adnak.
 
Hallásküszöb vizsgálat: 4-5 éves kortól alkalmazható. Ennél a vizsgálattípusnál, hasonlóan a felnõttekhez, csendes kamrában, különbözõ frekvenciájú hangokkal próbálják megállapítani a gyerek hallásküszöbét.
 
Beszéd-audiometria: Szintén 4-5 éves kortól a gyermek már elég fejlett lehet a beszédértés vizsgálatára, egyszerû szavak és számok alkalmazásával.

 

 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?