Dr. Eigner Bernadett PhD

Dr. Eigner Bernadett PhD

Pszichopedagógus, gyermekterapeuta

Dr. Eigner Bernadett vagyok, neveléstudományból és pszichológiából is doktoráltam, analitikus gyermekterápiát tanultam, pszichopedagógusként játékterápiával és szülői tanácsadással segítek. Gyerekeknek érzelmi, viselkedési és beilleszkedési problémákban, szülőknek nevelésben, és abban, hogy ismét harmonikus legyen a szülő-gyerek kapcsolat. Pedagógus, pszichológus, orvos kollégáimnak játékterápiás képzéseket tartok a Vadaskert Alapítvány és gyermekpszichiátriai kórház szervezésében. Megismerhetsz engem és a módszeremet, és egyéb írásokat is olvashatsz a www.kapcsolatszerviz.hu oldalon.

Két, már „felnőtt” gyermek anyukája vagyok. Annak idején nekem is jól jött a tündéri gyerekorvos doktornéni, a gondos védőnő, az óvónénik, a logopédus, az osztályfőnökök munkája, segítsége, a velük való szoros kapcsolat és együttműködés. Világéletemben emberekkel, gyerekekkel, szülőkkel és családokkal foglalkoztam, érdekelnek az emberek problémái, gondjai, igyekszem a legjobb tudásom szerint segítséget nyújtani, megértést, odafigyelést, közös gondolkodást kínálva. 

Azt vallom, hogy a szülő ismeri legjobban gyermekét, ezért ő tudja azt is, mi a legjobb neki, én legfeljebb a partnere lehetek, ha úgy érzi, kell valaki, akivel átbeszélheti a dolgokat, vagy ha épp kicsúszott a lába alól a talaj.

Hiszek a játék erejében, a játékos, humoros hozzáállásban, amikor néha az ember önmagán is képes nevetni. A gyerekekkel is a játék nyelvén beszélek elsősorban, igyekszem (újból) gyerekként belehelyezkedni az ő világukba, hiszen csak egyenrangú kapcsolatban lehetünk bizalommal egymás iránt, és oszthatja meg velem titkait, bízhatja rám gondjait, félelmeit, a rosszat és a jót is. A közös játékba sokszor bekapcsolódik a szülő is.

Láttam a saját családomban és a szűkebb-tágabb környezetemben is, hogy a családtagok közötti kommunikáció, kapcsolat milyen könnyen félresiklik, alakulnak ki félreértések, feszültségek, ezért mostanra legfőbb feladatomnak azt érzem, hogy iránymutatást adjak, segítsek a legjobb megoldások megtalálásában, mely az egész családnak segíthet.

Elsősorban érzelmi-és viselkedészavarokkal, teljesítményzavarokkal, beilleszkedési, alkalmazkodási nehézségekkel küzdő gyermekekkel foglalkozom, születéstől kb. 10 éves korig. A családdal, a szülőkkel szoros együttműködésben dolgozom, a gyermek terápiája mellett szülőkonzultáció, családi kupaktanács, családlátogatás módszereivel, kicsiknél anya-baba konzultációval. A nevelési intézményekben is megfigyelem a gyermeket, ha a szülővel együtt ezt fontosnak tartjuk. Analitikus gyermekterápiával, játékterápiával, komplex korai fejlesztéssel, viselkedésrendezéssel, nagyobb gyermekeknél gyermekterápiával, kognitív viselkedésterápiás módszerrel segítek. Ha a gyermek figyelmével, túlzott aktivitásával, mozgékonyságával, vagy ellenkezőleg, azzal van gond, hogy nagyon magába zárkózik, szorong, lemarad a fejlődésben, nevelési, fegyelmezési gondok vannak vele, különböző tüneteket mutat (visszahúzódó, rágja a körmét, bepisil, nehezen alszik, rosszul eszik, nyugtalan, fél, sok konfliktusa van társaival stb.), akkor bizalommal fordulhat hozzám a szülő.

Néhány éve rendszeresen tartok érzelmi-és viselkedészavarok kezelését célzó játékterápiás képzéseket több modulban a Vadaskert Alapítvány és gyermekpszichiátriai kórházban. http://vadaskertem.hu/kepzesek/ Korábban az ELTE Bárczi karán oktattam egyetemi adjunktusként, egy évig megbízott tanszékvezetőként a pszichopedagógiai szakirányon.

Gyógypedagógus, pszichopedagógus, prevenció-korrekció szakirányú speciális pedagógus és szakpedagógus végzettségem, sokféle tanfolyami képzettségem van, egyetemi doktori (dr. univ.) fokozatom van neveléstudományból és gyógypedagógiából, valamint PhD fokozatom pszichológiából, a korai anya-gyermek kapcsolat, korai fejlődés, játék szakterületen. Szakmai könyvem a régebben megjelent Gyermek – Játék – Terápia, éppen átdolgozás alatt, sok írásom, cikkem jelent meg a szélesebb olvasóközönség, a szülők számára és a szakmai publikációk körében is. Jelenleg egy átfogó könyvet írok, a Szülők Nagykönyvével szeretnék segíteni a szülői mesterségben.

Emellett társadalmi munkában egy nonprofit, közhasznú tevékenységet végző alapítvány munkáját is segítem, a Mikkamakka Alapítvány kuratóriumi elnökeként, mely a családi összetartozást, gyermekek fejlődését, társadalmi beilleszkedését segítő játéktár-hálózat kiépítésén munkálkodik. Az általam kidolgozott és beindított játéktár programért 1995-ben megkaptam az Ashoka Innovators for the Public amerikai alapítvány nemzetközi „társadalmi vállalkozó” (Ashoka Fellow) díját.

https://ashoka-cee.org/hungary/fellow/bernadett-eigner/

https://ashoka-cee.org/hungary/fellows/

https://www.ashoka.org/en-in/fellow/bernadett-eigner

Társasági tagságaim:

Magyar Pszichiátriai TársaságMagyar Gyermek-és Ifjúságpszichiátriai és társszakmák Egyesülete

Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete (MAGYE), Pszichopedagógiai Szakosztály

Magyar Pszichológiai Társaság Gyógypedagógiai Pszichológiai Szekció

Magyar Individuálpszichológiai EgyesületMagyar Pedagógiai Társaság Kisgyermeknevelési Szakosztály

Magyar Pre-és Perinatális Orvosi és Pszichológiai Társaság

International Toy Library Association (ITLA) munkájában és európai vezetői munkacsoportjában (Europian Group) részvétel 

A szakértő cikkei:

Új év, új élet… új élet?

Új év, új élet… új élet?

Január elsején sokan kezdenek új életet, de mi a helyzet akkor, ha a te esetedben az új élet nem a tiéd, hanem valaki másé? Ha az új évben új jövevény érkezik a családba, és szeretnél erre a lehető legjobban felkészülni?   »
Miért ajánljuk karácsonyra dr. Eigner Bernadett Szülő születik című könyvét?

Miért ajánljuk karácsonyra dr. Eigner Bernadett Szülő születik című könyvét?

A kérdés nem az, hogy miért, hanem az, hogy kinek? Mert ha ezt tisztázzuk, egyértelmű lesz, hogy örömöt fog okozni. Gyermekvállalás előtt álló fiatal pároknak, friss szülőknek, szülőséggel kacérkodóknak ideális olvasmány,... »
Egy kimerült édesanya és egy boldogtalan gyerek harcai egymással– kilépés az ördögi körből?!

Egy kimerült édesanya és egy boldogtalan gyerek harcai egymással– kilépés az ördögi körből?!

Nagy próbatétel volt (és talán még lesz is) a „karantén” állapota sok család számára. Volt, aki a legjobbat tudta kihozni belőle, és volt, aki a legrosszabbat. Bármelyik családtagot is értem alatta, ez anyára, apára, gyerekre... »
Anya hirtelen elköltözött a kicsivel – a szívem hasad meg a kisunokámért - Megbirkózik-e a majd ezzel a traumával? Egy nagymama kérdései.

Megbirkózik-e a majd ezzel a traumával? Egy nagymama kérdései.Anya hirtelen elköltözött a kicsivel – a szívem hasad meg a kisunokámért

Tisztelt KapcsolatSzerviz!  Fiam élettársa a közös gyermekükkel – aki 3, 5 éves kisfiú – elköltözött, egyelőre az elvált édesanyjához, majd albérletbe készül. Az édesanya elmondta a kisfiának, hogy elköltöznek. Nem tudom... »
Öt hónapos baba mindig sír, nyugtalan, mi baja lehet? - Mit tehetnék? – egy édesanya kérdései

Mit tehetnék? – egy édesanya kérdéseiÖt hónapos baba mindig sír, nyugtalan, mi baja lehet?

Üdvözlöm, Emma vagyok, és van egy 5 hónapos kislányom, akinek már hál’istennek nem fáj a hasa, de fogzik. Ez elég érdekes, viszont az lehetséges, hogy attól lehet, hogy már lassan 2 hónapos korától nemigen tudom lefoglalni, és... »
ANYÁK NAPJA MARGÓJÁRA  - Dr. Eigner Bernadett www.kapcsolatszerviz.hu

Dr. Eigner Bernadett www.kapcsolatszerviz.hu ANYÁK NAPJA MARGÓJÁRA

Az első, meghatározó kapcsolat az életünkben az édesanyánkhoz fűz. De ha valami miatt nem lehet velünk az édesanyánk, akkor ezt a kapcsolatot ugyanúgy megadhatja az édesapánk is. Alighogy a világra jöttünk, azt tapasztaljuk,... »
MARAKODÁS A KISTESÓK KÖZÖTT – SZÜLŐKÉNT MIT TEHETEK? - KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK MARAKODÁS A KISTESÓK KÖZÖTT – SZÜLŐKÉNT MIT TEHETEK?

Üdvözlöm! Olyan problémám lenne, hogy 2.5 éves kisfiam még nem beszél (júliusban lesz 3 éves) valamint elég öntörvényű hisztis. A kis testvérét (17hónapos) ellöki, bántja, marakodnak. Ha a nagyobbik kisfiamra rászólok,... »
Közelharcok az otthoni tanulással – gyerek-szülő küzdelmek a „home school”-ban - Anya vagy tanító? Otthon vagy iskola? Szigor vagy szeretet?

Anya vagy tanító? Otthon vagy iskola? Szigor vagy szeretet?Közelharcok az otthoni tanulással – gyerek-szülő küzdelmek a „home school”-ban

„Nem tudom eldönteni, hogy tényleg ennyire nem tud semmit, értsd: matekból osztani, stb. vagy csak csinálja, üveges tekintet, babrál, hintázik, stb…konkrétan nem is tudom meddig kéne visszamenni…az egy dolog, hogy mindennap egy... »
X
EZT MÁR OLVASTAD?