#baba#anya

Új év, új élet… új élet?

Január elsején sokan kezdenek új életet, de mi a helyzet akkor, ha a te esetedben az új élet nem a tiéd, hanem valaki másé? Ha az új évben új jövevény érkezik a családba, és szeretnél erre a lehető legjobban felkészülni?

 


Ha ezen az oldalon jársz, talán már ismerős a „Szülő születik – Teremtsd meg azt a családot, amire mindig is vágytál!című könyvem, amiben arra kapsz útmutatót, hogyan alakul át az életetek szülővé, amikor megérkezik az új jövevény. De tudtad, hogy ez a könyv nem egy önálló szakirodalom, hanem egy sorozat része?

Már gőzerővel dolgozom a másik köteten, aminek a címe „Gyerek születik – kulcs a biztonságos, örömteli kötődéshez” lesz, és várhatóan ősszel fog megjelenni. Ahogy tőlem már megszokhattad, a „kályhától” indulunk, vagyis a kötet nem a születés utáni időszakkal indul, hanem már jóval előtte, a család tervezésénél elkezdődik. Sok, máshol nem feszegetett témát boncolgatok benne, mint például az életkor, egzisztencia, életkörülmények, az otthonról hozott szülői minták apaként és anyaként, és bizony olyan, kínos kérdésekre is kitérünk, mint a tervezett és „becsúszott” terhesség közötti eltérések. Segítek ráhangolódni a tényre, hogy hamarosan családdá váltok, felkészülni az új szerepekre, és egyben a várható nehézségekre is, mint a sok stressz, a betegségek, és az esetleges veszélyeztetett terhesség.

Sok kismamakönyv szereti úgy beállítani a terhességet és az újszülött életének első időszakát, mint egy csodálatos élményt, amit semmilyen felhő nem árnyékolhat be. Én viszont azt vallom, hogy akármilyen jól felkészültök, biztos, hogy lesznek nehézségek; és ha ezeket előre tisztázzátok, ha felvértezitek magatokat, akkor lehetőségetek lesz megélni a csodát.

Ez a könyv nem mondja el, mit és hogyan csinálj. „Ez a könyv, ugyanúgy, ahogyan a „Mindent a családról!” sorozat első kötete is (…), egy összefoglaló, egy vezérfonal kíván lenni ahhoz, hogy megtaláld a saját utadat, a saját megoldásodat. És a saját kérdéseidet, a mérföldkövek mentén. Nem szeretném rád erőltetni az én véleményemet, nem szeretnék előírni neked követendő példákat, feladatokat, egyszerűen csak azt szeretném, ha azokon a témákon elgondolkodnál, amiken én is, és amikről azt gondolom, mindenki elgondolkodik, ha már szülő, vagy közeleg az idő, hogy szülővé váljon, vagy éppen egészen friss, pár napos, hetes, hónapos az élménye. Támpontokat, kapaszkodókat, csomóponti kérdéseket szeretnék adni, felvetni, hogy a figyelmed fókusza valóban a legfontosabb kérdésekre irányuljon – a babavárás, baba érkezése, családi élet kialakítása területein, lelki, érzelmi, kapcsolati megközelítésben.” (Részlet az előszóból)

De nehogy azt hidd, hogy csak a várható nehézségekről lesz benne szó! Nagy hangsúlyt kapnak a valóban csodálatos pillanatok: az aranyóra a születés után, az első találkozás, az első kommunikáció a kisbabáddal, sőt, olyanokról is szó esik benne, mint a névadás vagy a baba helye a szűkebb és a tágabb családban.

A Mindent a családról sorozat második kötete várhatóan a tavasszal együtt érkezik, így, ha az új évben tényleg egy új élet, egy új időszámítás köszönt be családotok életében, érdemes már most kinézni a helyét a könyvespolcon!

 

Dr. Eigner Bernadett PhD, 2023. január 31.

 
 
 
Címkék:  

szülők és gyerek

X
EZT MÁR OLVASTAD?