Kismama kisokos

Kétcsíkos lett a teszted? Gratulálunk! Innentől hivatalosan is kismama vagy – bár nyilván akkor fogod majd igazán annak érezni magad, ha már megkapod a kiskönyved.

Addig is, tudj meg mindent arról, hogy milyen koraterhességi tünetekre számíthatsz a következő hetekben, és mit tehetsz például a reggeli rosszullét ellen. Érdemes végigvenni, milyen orvosi vizsgálatokon kell majd részt venned a következő hét-kilenc hónapban. És ha megkapod az első ultrahangos papírod, azt is megnézheted, hogy melyik rövidítés mit takar. Közben pedig találd ki, hogyan mondod el a párodnak a nagy hírt, majd hogyan avatjátok be a családot is.

Számíts rá, hogy a következő időszak – bármennyire is csodás sok szempontból -, bizony esetlegesen terhes is lehet majd. Nincs ezzel semmi baj, jogod van úgy érezni, ahogy érzel, akármilyen terhesnek is érezd ezt az időszakot, biztos, hogy remek anya leszel!

Nemcsak a fent említett koraterhességi tünetek okozhatnak bosszúságot kismamaként, hanem sok egyéb más is. Többek között a saját környezeted is, például azzal, hogy miket mondanak neked. Azért összességében ne hagyd magad: a legtöbb nő csak pár alkalommal élheti át a terhesség időszakát, élvezzük ki, amennyire csak lehet!

Például már az elején érdemes elgondolkodnod, akarsz-e valamilyen módon emléket állítani a kismamaságodnak. Jó közérzeted érdekében azt javasoljuk, ne hagyd abba a sportolást sem – vagy ha eddig nem sportoltál, most iktasd be a napi ritmusodba, jót fog tenni neked és a babának is! Persze, ne rögtön a maratoni futásban gondolkodj…

Beszélj sokat a babádhoz! Ugyan a hallás úgy a negyedik hónap környékén alakul ki, a babára már előtte is pozitívan hat, ha a mama beszélget vele és simogatja. Egy szoros anya-magzat kapcsolat majd a megszületése utáni időszakot is könnyebbé teheti mindkettőtöknek. Bízz a megérzéseidben! Később is sok hasznát veszed majd ennek és az anyai ösztönnek.

Számíthatsz rá, hogy a következő időszakban mindenki jó tanácsokkal fog ellátni, és ezek gyakran teljesen ellentmondanak egymásnak. Például arról, hogy szedj-e vitamint vagy sem, amíg kismama vagy. Vagy arról, hogyan táplálkozz, és mennyit egyél, mennyit szedj magadra. Ne bosszankodj rajta, a döntés úgyis a tiéd.

Használd ki ezeket a hónapokat arra, hogy megértsd, mi történik odabent, a méhedben: mi táplálja a gyermeked és mi védi a külvilágtól. Csodálkozz rá, milyen fantasztikus is a női test, hogy képes egy új életet magában felnevelni, majd útjára engedni. Ennek jele például a pocakodon végigfutó linea negra vagy a sokakat bosszantó, de akár egy nagyszerű dologért kapott plecsnivel is felérő striák. Igen, a tested változik, és lehet, hogy már sosem lesz ugyanolyan, mint előtte. De mostantól tisztában leszel a valódi értékével.

A legjobb pillanat talán az a terhesség során, amikor elkezd a baba mozogni. Ezt szinte kivétel nélkül minden egykori kismama vágyakozó nosztalgiával idézi később vissza – és szülés után kifejezetten hiányzik, de tényleg. A másik ilyen nagy pillanat, amikor kiderül, fiú vagy lány-e a leendő gyerek. Persze, nem mindenki kíváncsi rá előzetesen, az is jó móka, ha csak a szülésnél derül ki a neme.

Ha babonás kismama is vagy és csak később kezded beszerezni a babakelengyét, nem baj, ha szem előtt tartasz egy-két hasznos tippet. És az sem árt, ha tudsz róla, hogy ma már szükségtelen órákig róni egy babaáruház polcai között az utat, amikor a weben is beszerezhetsz mindent.

Ahogy nő a pocakod, ideje arra is felkészülni, ami a szüléskor vár rád. És persze arra is, ami utána következik, hiszen az mégiscsak hosszabb időszak lesz. Készüljetek arra, hogy együtt szültök-e a leendő apukával, és arra is, vajon hogyan hat majd a kettőtök kapcsolatára a baba jelenléte. Döntsd el, hogyan szeretnél majd először találkozni a babáddal.

A legtöbb kismama azon aggódik, nem fogja tudni eldönteni a szülés közeledtével, hogy valóban indulni kell-e a szülőszobára vagy sem. Érdemes tudnod azokról a jelekről, amelyek még csak a szülés közeledtét jelzik, és azokról is, amelyek a vajúdás megindulását.

Ne csak a szülésre koncentrálj, amíg kismama vagy: olvass és tanulj minél többet a szoptatásról, mert legtöbbször egyáltalán nem megy zökkenőmentesen – a megfelelő információ viszont megvéd a pániktól, a tévhitektől és segíthet túllendülni a nehézségeken.

És ha szeretnél mindenről tudni, olvasd végig Várandós Naptárunkat – sőt, ha regisztrálsz a szolgáltatásra, hetente e-mailben is megkaphatod, mire számíthatsz az adott héten.

 

A szellőztetés nem megoldás!

A passzív dohányzás rendkívül veszélyes a csecsemőkre. Gyengíti a tüdejüket, hajlamosabbá teszi őket a fülgyulladásra, és megduplázza a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) kockázatát. A legkevesebb, hogy a házban senki ne... 

Így lehet megtalálni a tökéletes gyerekcipőt

Minden szülő életében emlékezetes esemény, amikor a gyermeke megteszi az első lépéseit. Azonban az örömteli pillanatot követően azonnal felmerül a fontos kérdés: mi kerüljön a gyermek lábára, miben tipegjen mostantól?... 

Baba mellett home office? Lehetséges!

Anyukák nyilatkoztak arról, hogy hogyan érdemes otthonról dolgozni baba mellett. Marisa Iallonardo, a Goodhousekeeping online magazin szerzője gyűjtötte össze ezeket a hasznos tippeket. Továbbá a saját tapasztalatait is... 

Mikor kezdenek beszélni a babák?

Izgatottan várod a napot, amikor a baba azt mondja, hogy “anya” vagy “apa”? De mikor is kell ennek megtörténnie? Kell-e aggódnod, ha a babád nem beszél olyan korán, mint más gyerekek?    

Várd a „váratlan”-t?

A legtöbbünk számára az aggódás egy csomagként együtt jár azzal, ha egyszer anyává válunk. És akár hétnapos, akár tizenhét évesek a gyerekeink, jó eséllyel vannak olyan dolgok, amelyek miatt gyakrabban aggódunk, mint mások. Mi... 

Nem egy jacuzzi-s élmény!

A vízben szülésben az egyetlen jó dolog a fényképek, amik készülnek közben. Legalábbis számomra ez a része igaz volt. Viszont térjünk a lényegre - akárhogy is nézzük, a szülés nem szórakoztató.     

Miért sír a baba? – 12 ok

Egyetlen szülő sem akarja hallani, hogy a baba sír, de nem igazán van más módja a kommunikációra, amíg meg nem tanul beszélni. Milyen okai lehetnek annak, ha sír a baba?    

Már a legelején kudarc

Nők egy csoportja - nővérek, egy szülésznő, a dúlám - dolgozott felettem, és próbálták rávenni a babát a szoptatásra. Küzdelmük a normális keretein belülinek tűnt: egy nyűgös, frissen szült csecsemő, aki még mindig csupa... 

Ha nem jön az álommanó

A gyerekek alvási rendellenességeivel kapcsolatban Dr. Deborah Lin-Dyken, gyermekkori alvászavarok szakértője  megosztotta velünk gondolatait és ez bennem elindított egyfajta beszélgetést úgy önmagammal, mint más anyukákkal.... 

Miért szorítják ökölbe a babák a kezüket?

Ha újdonsült szülő vagy és a babád csak néhány hónapos, észre fogod venni, hogy gyakorlatilag állandóan ökölbe szorítja a kezét. De mégis mi ennek az oka?  

A szülési babonák mögött rejlő igazság

Milyen babonák vannak a késői babákkal kapcsolatban? Az első babák mindig későn érkeznek? Egy döcögős út előidézheti a szülést? A telihold befolyással van a baba születésére?    

Miért nyűgös a babám, és miért nem az én hibám?

Az évek során sokszor kívántam, bárcsak visszamehetnék az időben, és megnyugtathatnám magam, hogy a fiam nyűgössége nem az én hibám. Ehelyett írtam egy útmutatót, hogy segítsek más szülőknek, akik nyűgös vagy nagy szükségletű... 

Dúla vs. szülésznő: Ezek a különbségek és hogyan válasszon

Az elnevezéseket gyakran felváltva használják, de a dúlák és a szülésznők nagyon különböző szerepeket töltenek be. Segítünk eldönteni, hogy melyik lehetőség a legjobb a Te számodra (tipp: lehet, hogy mindkettő, szóval... 

Megtanultam elengedni, tisztelni és szeretni a szülés utáni testemet

A legidősebb fiam születése után lenéztem a korábban lapos, frissen megereszkedett hasamra, és azt gondoltam magamban: ilyen lesz mostantól a testem? A változások, amelyeket a tested a terhesség alatt és után tapasztal,... 

10 dolog, ami normális, ha van egy újszülötted

A „normális” szó nem sokat jelent, ha egy újszülöttről gondoskodsz, jól sejtem? Még nem tudom, közel két hónapom van felkészülni rá, egyszerre vagyok izgatott és rémült; izgatott, mert hamarosan kezembe foghatom a fiamat, és... 

Amit bárcsak tudtam volna a babám elválasztásáról

A legtöbb elválasztási tanács azt mondja nekünk, szülőknek, hogy a baba igényeihez igazodjunk. Az elválasztó szülőknek azonban extra gondot kell fordítaniuk saját testükre, és különösen elméjükre. Mivel a változások tombolnak... 

A Montessori-módszerek előnyei? - avagy hogyan ültessük be az otthoni gyakorlatba

A Montessori játék 12 fából készült és kiváltképp arra specializálódott, hogy a szülők otthon is játékosan tudják rávenni a gyermeket a tanulásra.    

A fogamzásgátló tabletták meddőséget okozhatnak?

Bár a fogamzásgátló tabletták nem befolyásolják a termékenységet, fontos szerepet játszanak a menstruációs ciklusban. Íme, amit tudnunk kell nőként, mielőtt megpróbálnánk teherbe esni.    

Miért fontos a vízivás az újdonsült anyukáknak?

A hidratáltság jelentősége megnő az újdonsült anyák számára. Mit tegyek, hogy megőrizzem hidratáltságomat?    

A nők többet alszanak, mint a férfiak?! - Mennyit alszanak az anyukák átlagosan?

„Erre nem lehet felkészülni” - hangoztatták az anyák a közvetlen környezetemben, amit nyilván meghallottam, de kissé félvállról vettem. Úgy éreztem, hogy azalatt a kilenc hónap alatt utána olvastam minden olyan témának,... 

   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 27 37   

X
EZT MÁR OLVASTAD?