Kismama kisokos

Kétcsíkos lett a teszted? Gratulálunk! Innentől hivatalosan is kismama vagy – bár nyilván akkor fogod majd igazán annak érezni magad, ha már megkapod a kiskönyved.

Addig is, tudj meg mindent arról, hogy milyen koraterhességi tünetekre számíthatsz a következő hetekben, és mit tehetsz például a reggeli rosszullét ellen. Érdemes végigvenni, milyen orvosi vizsgálatokon kell majd részt venned a következő hét-kilenc hónapban. És ha megkapod az első ultrahangos papírod, azt is megnézheted, hogy melyik rövidítés mit takar. Közben pedig találd ki, hogyan mondod el a párodnak a nagy hírt, majd hogyan avatjátok be a családot is.

Számíts rá, hogy a következő időszak – bármennyire is csodás sok szempontból -, bizony esetlegesen terhes is lehet majd. Nincs ezzel semmi baj, jogod van úgy érezni, ahogy érzel, akármilyen terhesnek is érezd ezt az időszakot, biztos, hogy remek anya leszel!

Nemcsak a fent említett koraterhességi tünetek okozhatnak bosszúságot kismamaként, hanem sok egyéb más is. Többek között a saját környezeted is, például azzal, hogy miket mondanak neked. Azért összességében ne hagyd magad: a legtöbb nő csak pár alkalommal élheti át a terhesség időszakát, élvezzük ki, amennyire csak lehet!

Például már az elején érdemes elgondolkodnod, akarsz-e valamilyen módon emléket állítani a kismamaságodnak. Jó közérzeted érdekében azt javasoljuk, ne hagyd abba a sportolást sem – vagy ha eddig nem sportoltál, most iktasd be a napi ritmusodba, jót fog tenni neked és a babának is! Persze, ne rögtön a maratoni futásban gondolkodj…

Beszélj sokat a babádhoz! Ugyan a hallás úgy a negyedik hónap környékén alakul ki, a babára már előtte is pozitívan hat, ha a mama beszélget vele és simogatja. Egy szoros anya-magzat kapcsolat majd a megszületése utáni időszakot is könnyebbé teheti mindkettőtöknek. Bízz a megérzéseidben! Később is sok hasznát veszed majd ennek és az anyai ösztönnek.

Számíthatsz rá, hogy a következő időszakban mindenki jó tanácsokkal fog ellátni, és ezek gyakran teljesen ellentmondanak egymásnak. Például arról, hogy szedj-e vitamint vagy sem, amíg kismama vagy. Vagy arról, hogyan táplálkozz, és mennyit egyél, mennyit szedj magadra. Ne bosszankodj rajta, a döntés úgyis a tiéd.

Használd ki ezeket a hónapokat arra, hogy megértsd, mi történik odabent, a méhedben: mi táplálja a gyermeked és mi védi a külvilágtól. Csodálkozz rá, milyen fantasztikus is a női test, hogy képes egy új életet magában felnevelni, majd útjára engedni. Ennek jele például a pocakodon végigfutó linea negra vagy a sokakat bosszantó, de akár egy nagyszerű dologért kapott plecsnivel is felérő striák. Igen, a tested változik, és lehet, hogy már sosem lesz ugyanolyan, mint előtte. De mostantól tisztában leszel a valódi értékével.

A legjobb pillanat talán az a terhesség során, amikor elkezd a baba mozogni. Ezt szinte kivétel nélkül minden egykori kismama vágyakozó nosztalgiával idézi később vissza – és szülés után kifejezetten hiányzik, de tényleg. A másik ilyen nagy pillanat, amikor kiderül, fiú vagy lány-e a leendő gyerek. Persze, nem mindenki kíváncsi rá előzetesen, az is jó móka, ha csak a szülésnél derül ki a neme.

Ha babonás kismama is vagy és csak később kezded beszerezni a babakelengyét, nem baj, ha szem előtt tartasz egy-két hasznos tippet. És az sem árt, ha tudsz róla, hogy ma már szükségtelen órákig róni egy babaáruház polcai között az utat, amikor a weben is beszerezhetsz mindent.

Ahogy nő a pocakod, ideje arra is felkészülni, ami a szüléskor vár rád. És persze arra is, ami utána következik, hiszen az mégiscsak hosszabb időszak lesz. Készüljetek arra, hogy együtt szültök-e a leendő apukával, és arra is, vajon hogyan hat majd a kettőtök kapcsolatára a baba jelenléte. Döntsd el, hogyan szeretnél majd először találkozni a babáddal.

A legtöbb kismama azon aggódik, nem fogja tudni eldönteni a szülés közeledtével, hogy valóban indulni kell-e a szülőszobára vagy sem. Érdemes tudnod azokról a jelekről, amelyek még csak a szülés közeledtét jelzik, és azokról is, amelyek a vajúdás megindulását.

Ne csak a szülésre koncentrálj, amíg kismama vagy: olvass és tanulj minél többet a szoptatásról, mert legtöbbször egyáltalán nem megy zökkenőmentesen – a megfelelő információ viszont megvéd a pániktól, a tévhitektől és segíthet túllendülni a nehézségeken.

És ha szeretnél mindenről tudni, olvasd végig Várandós Naptárunkat – sőt, ha regisztrálsz a szolgáltatásra, hetente e-mailben is megkaphatod, mire számíthatsz az adott héten.

 

Kismamanaplóm: itt van az ízes-szagos-zörgős ősz és a gondolat: gyerekem lesz!

Beköszöntött végre a valódi ősz. Már tényleg annak tűnik, nem egy 29 fokos ősz-hazudta nyári kemence, szúrós égető sugarakkal.   

Támogatások, kedvezmények 2023-ban kismamák és gyermekes szülők részére

A babavárás időszaka és egy gyermek születése sok örömmel és izgalommal jár, azonban sok szülő nem tudja pontosan, hogy milyen ellátásokra, támogatásokra lehet jogosult. Ebben a cikkben szeretnék rövid áttekintést nyújtani a... 

Kérdés nélkül tapadtak volna a gyermekemet védő burokra – ami nem mellesleg az én testem

Az állapotos/terhes/várandós/ áldott állapotban lévő/szeplőtelenül fogant - odabízom, kinek mi - nők nevében írom ezeket a sorokat, több forrásból megerősítve, nem vagyok egyedül a véleményemmel.  

Újabb 3 könyv amit érdemes elolvasnod, ha kisbabát vársz

Ha már biztosan tudod, hogy egy új kis élet növekszik benned, előbb-utóbb elkezdesz a babázással, szüléssel kapcsolatos irodalom után kutatni. Ebben a cikkben segítünk megkönnyíteni a választásodat: hiszen mi már jónéhány... 

3 könyv amit érdemes elolvasnod, ha kisbabát vársz

Ha már biztosan tudod, hogy egy új kis élet növekszik benned, előbb-utóbb elkezdesz a babázással, szüléssel kapcsolatos irodalom után kutatni. Ebben a cikkben segítünk megkönnyíteni a választásodat: hiszen mi már jónéhány... 

Terhesnapló 13 – Niki: Vajon megbirkózom mindennel?

Kedves Babanet Olvasó! Az elmúlt hétben végre elértük azt a kort, amikortól már bármikor is dönt úgy a kis pocaklakónk, hogy világra szeretne jönni, már nem jelenthet gondot!  

Terhesnapló 13 – Niki: Nem sok alvásban van részem ebben az időszakban!

Túl vagyok a 32. heti vizsgálaton is, sőt azon a bizonyos kritikus időszakon is, amikor az előző babánkat elveszítettük.  

Terhesnapló 13 – Niki: Várom, hogy túllegyünk ezen és végre megnyugodhassunk!

Kedves Babanet Olvasó! Így a harmadik trimesztert taposva bevallom egyre nehezebbek a mindennapok. Az alvás és az ébrenlét egyaránt hordoz kihívásokat. Amit a legnehezebben viselek, az a mozgásban való korlátozottság, már... 

Mi már sejtjük, hova húz ezentúl a szíved baba-mama termékekért!

Ahogy a kisbabája fejlődik, idővel minden szülő megtapasztalja, milyen varázsereje van a meséknek: legyen az a legelső színes lapozó, egy mondókáskönyv, vagy egy kedves, állatos történet; könnyen megfigyelhetjük, micsoda hatást... 

Miért van szüksége „bukósisakra” egy csecsemőnek?

A csecsemők nem tudnak biciklizni vagy kontakt sportokat űzni - akkor miért kell néha bukósisakot viselniük? Valószínűleg sisakterápiát (más néven koponyaortézist) kapnak. Ez a csecsemők szokatlan fejformájának kezelésére... 

A terhesség alatti megfázás kezelése

A várandósság alatt gyengülhet az immunrendszer, amelynek következtében a kismamák gyakran elkapnak olyan betegségeket, mint például a megfázás.  

Normális, hogy a babám dühösnek tűnik?

Vannak dühös babák, de ezt ne támadásnak vedd. Segíts nekik megnyugodni!    

Így előzd meg a striák kialakulását!

A striák, közkeletűbb nevükön terhességi csíkok kialakulásának oka általában a jelentős súlynövekedés, majd annak hirtelen csökkenése. Cikkünkben számos fontos információt gyűjtöttünk össze a témával kapcsolatban, és arra is... 

Szülés utáni rémálmok - Miért vannak az új anyáknak ijesztő álmai?

A szülés utáni rémálmok olyasvalami, ami váratlanul érheti az újdonsült anyákat. Íme, mit kell tudni ezekről a rémisztő álmokról.  

   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 27 37 47   

X
EZT MÁR OLVASTAD?