#baba#anya

Hogyan reagáljunk a kéretlen terhességi tanácsokra? Így húzhatjuk meg a határainkat!

Amikor babát vársz, hirtelen mindenkinek lesz valamilyen tanácsa, mondanivalója a terhességgel kapcsolatban – ezek pedig sokszor kellemetlenek, kínosak is lehetnek. De hogyan húzhatjuk meg a határainkat?

 

A családodtól kezdve a munkatársaidon át a vadidegenekig úgy tűnhet, hogy mindenkinek van valami mondanivalója, tanácsa a terhességedről. Bár ezek közül a tanácsok közül néhány hasznos lehet, előfordulhat, hogy kínosan vagy kellemetlenül érzed magad, vagy akár kötelességednek is érezheted, hogy meghallgasd, ahogy mások beszélnek a várandósságodról. Szerencsére vannak módok arra, hogy egészséges határokat állíts fel. Ne feledd, ez a te terhességed és a te tested!

Kéretlen tanácsok

Hallhatsz olyan ellenszenves megjegyzéseket, mint például “Ügyelj arra, hogy ne hízz túl sokat a harmadik trimeszterben!”, vagy hallhatod, hogy “Ne stresszelj túlságosan a munkahelyeden. Az nem tesz jót a babának!”  De a z önjelölt tanácsadók a szoptatástól és az oltástól kezdve a terhességi szexen át a méhszájsebészetig mindenről elmondják, hogy mit kell tenned. Nem kérdezted, de ez nem akadályozza meg őket abban, hogy elmondják.

Nem számít, hogy mennyi kutatást végeztél, hány mélyreható beszélgetést folytattál a szülészorvosoddal, vagy hogy ez a te tested és a te babád, néha úgy érezheted, hogy nem tudsz annyit, mint azok, akik kéretlen tanácsokat osztogatnak. De ez nem így van.

Nem megfelelő megjegyzések

Minden terhesség más és más, és minden terhes nő más érzelmi állapotban lehet, a sebezhetőségtől kezdve a stresszig. Előfordulhat, hogy az emberek helytelenül megjegyzik, hogy a bokád megdagadt, hogy a várandós kismamáknak bizonyos típusú ruhákat illő viselniük (és másokat nem), vagy hogy mi mindent nem szabad enni vagy inni a terhesség alatt. A legjobb, ha az orvosodra hallgatsz, amikor a testedben végbemenő változásokról és az étkezésről van szó, és minden más tanácsot kétkedve fogadsz, ugyanis sokszor olyan dolgokat állítanak tényként az önjelölt "szakértők", amiknek vagy semmi alapjuk vagy nem veszik figyelembe az emberi szervezet sokféleségét.

Gyakran előfordul az is, hogy hirtelen olyan kérdéseket tesznek fel a kismamának, amelyek túl személyesek, így a várandós anyukák abba a kellemetlen helyzetbe kerülnek, hogy a melleikről, a vaginájukról, a székletükről és minden másról is beszélniük kell.

Mit tehetsz, hogy elhárítsd a kéretlen tanácsokat, megjegyzéseket?

Ezt két fontos kategóriára fogjuk felosztani: idegeneknek, illetve családtagoknak vagy barátoknak való válaszadás. Más ugyanis, amikor egy ismeretlen a szupermarketben feltesz egy személyes kérdést - mert (valószínűleg) soha többé nem fogod látni -, és teljesen más az, ha a nem megfelelő kérdéseket feltevő személy egy hozzád közel álló.

Hogyan reagálj, ha egy idegenről van szó?

  • Tereld el a témát! Válthatsz témát, remélve, hogy megértik a célzást, vagy rámutathatsz, hogy ez nem az a kérdés, amire szívesen válaszolnál. Egy egyenes “Nem tetszik ez a kérdés” vagy ”Nem szívesen beszélgetnék erről veled” is megteszi.

  • Hagyd figyelmen kívül! Jogod van egyáltalán nem foglalkozni vele. Az udvariaskodást kihagyva, egyszerűen csak elsétálhatsz. Ha nem te kezdeményeztél beszélgetést ezzel a személlyel, nem vagy köteles válaszolni, ha  nem megfelelő a kérdés.

  • Legyél rövid és kedves! Akár egy kérdésre válaszolsz, akár egy helytelen megjegyzésre reagálsz, próbáld meg nem azt az üzenetet közvetíteni, hogy nyitott vagy a vitára. Egy egyszerű “igen” vagy “nem” is megteszi. Mondhatod azt is, hogy “Köszönöm a tippet!” vagy “Ezt észben tartom!” (még ha nem is fogod). Az is jó megoldás, ha egy szót sem mondasz, csak bólogatsz vagy mosolyogsz, és kivonod magad a helyzetből.

Egy barátot, munkatársat vagy családtagot ugyanúgy kezelhetsz, mint egy idegent, különösen, ha olyan valakiről van szó, akit nem látsz gyakran, vagy akivel nem állsz szoros kapcsolatban.

Ne feledd, hogy milyen erővel bír, ha egyszerűen elsétálsz, és talán még meg is leckézteted az illetőt a tolakodó kérdésekkel kapcsolatban (még akkor is, ha biztosan nem a te feladatod, hogy tanítsd).

De a közeli családtagokkal és barátokkal szemben is fontos bizonyos határokat felállítani; ellenkező esetben a viselkedésük fennmaradhat, és kellemetlen helyzetbe hozhat a terhesség alatt (és talán még utána is, amikor a baba megérkezik).

Hogyan reagálj, ha egy ismerősödről van szó?

  • Legyél kedves! Tudasd a másik személlyel, hogy a megjegyzései vagy kérdései milyen érzéseket keltenek benned: “Nem szeretek a súlyomról beszélni, kérlek, hagyjuk ezt a témát!” Néha az emberek tényleg nem értik, hogy egy olyan téma, amelynek megvitatása számukra nem okoz gondot, más számára kellemetlen; ezért ne légy rest elmondani nekik, mi az, ami nálad tabutéma.

  • Húzd meg a határokat! Először is hangot kell adnod a problémádnak, másodszor pedig tudatni kell, hogy mi fog történni, ha nem tartják tiszteletben az érzéseidet. Ha például úgy döntöttél, hogy a szülési szabadságod után visszamész dolgozni, és az anyósod folyamatosan kritizálja ezt a döntést, mondd meg neki, hogy ez nem vita tárgya. Mondhatod, hogy ha nem tud ebben támogatni, akkor azt szeretnéd, ha nem hozná fel többé ezt a témát. Ha erre nem képes, akkor kisétálsz a szobából/lerakod a telefont/elnémítod az SMS-eit/teszel valamit, amivel kivonod magad a beszélgetésből, amikor csak szóba kerül.

  • Irányíts! Néha az emberek csak segíteni akarnak, de fogalmuk sincs, hogyan kellene. Ha például az egyik barátnőd puszta jóindulatból folyamatosan azt taglalja, hogyan kellene altatnod a babádat, és számodra ez egyáltalán nem segítség, kérj valami másban, valami apróságban tanácsot tőle. Ő megnyugszik majd, hogy segített neked felkészülni a babára, és közben te is kapsz cserébe valamit, amire valóban szükséged van. De természetesen, nyugodtan elmondhatod, hogy tudod, hogy segíteni akar, de jelenleg ez számodra csak frusztráció, és pihentessétek a témát.

Tudjuk, hogy ha szembesülünk valamivel, ami kellemetlen - különösen a terhesség alatt -, az még nagyobb szorongást vagy kellemetlenséget okozhat eleinte. De ne feledd, ha megtalálod a számodra legmegfelelőbb módját annak, hogy a terhességeddel kapcsolatos nemkívánatos megjegyzésekkel foglalkozz, az olyan, mintha egy izmot feszítenél - minél többször csinálod, annál jobban fel tudod majd állítani a határaidat. Ez pedig nemcsak a terhesség alatt, hanem egész életedben hasznos lehet.

Babanet, 2024. június 04.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?