#baba#anya

Miért nem mászik a baba, baj, ha kimarad ez a mérföldkő?

Nem minden baba mászik, néhányan teljesen kihagyják a kúszást. De mit lehet ilyenkor tenni, kell-e aggódni?

 

Könnyű belefeledkezni abba, hogy az első pillanattól kezdve nyomon követjük gyermekünk mérföldköveit – mindannyian szeretnénk megnyugodni, hogy normális ütemben fejlődik, hogy jól csináljuk ezt az egész szülő dolgot. De a helyzet az, hogy nincs teljesen “normális” út a gyermek fejlődésében, ahogy a szülői nevelésben sincs egyetlen helyes út. Nem minden baba fog mosolyogni 2 hónaposan, és nem minden baba fog mászni 9 hónaposan. És ez így van rendjén. A mérföldköveket általános iránymutatásként kell használni, nem pedig konkrét szabályként.

Mikortól másznak a babák?

Ami azt illeti, hogy a baba mikor kezd el mászni, nem támaszkodhatunk kizárólag az elméletre, ami szerint a legtöbb baba azután kúszik, hogy felült, és mielőtt felállna, tehát 6 és 12 hónap között. Vannak azonban olyan csecsemők, akik soha nem másznak, legalábbis nem a hagyományos módon.

"Néhányan gördülnek, hogy eljussanak oda, ahová akarnak, mások csak a karjukat használják, megint mások pedig a fenekükön kúsznak, és mindez teljesen rendben van" - teszi hozzá dr. Molly O’Shea, gyermekorvos és szülői coach. 

Normális, ha egy baba kihagyja a mászást?

Teljesen normális, ha a baba nem kúszik, mondja Brittany Ferri mozgásterapeuta, a Medical Solutions BCN orvosi tanácsadója. 

Mindenki más ütemben fejlődik, néhány gyermek kihagyja a mászást, és rögtön áttér a felálláshoz szükséges húzódzkodásra, majd a járásra. Ha azonban a gyermek 9 hónapos kora körül van, és nem mutat semmilyen tendenciát a célzott mozgásra, akkor ezt mindenképp el kell mondd a gyermekorvosodnak.

Amikor a CDC a kúszás mérföldkövet elhagyta a listájáról (2022), lényegében elismerte, hogy normális az is, ha a baba kihagyja a kúszást, és a támasz nélküli üléstől a bútorjáráson át (asztalokba, székekbe és kanapéba kapaszkodva) jut el a járásig.

“Ez persze, semmiképpen sem jelenti azt, hogy a mászás abnormális” – hangsúlyozza Dr. Ferri

A mászás fontos mérföldkő más készségek szempontjából?

"Néhányan azt hitték, hogy a mászás szükséges lépés a fejlődésben, és más dolgokra, például az olvasásra is hatással van, de ma már tudjuk, hogy ez nem nélkülözhetelen lépés” – jegyzi meg Dr. O’Shea. Különösen azért, mert nagyon változó az időzítés és a megjelenés módja.

Egy-egy mérföldkő nem a jövőbeni képességek garanciája, sokkal inkább a gyermekorvosok (és a szülők) számára lehet segítség, hogy könnyebben felismerjék azokat a gyermekeket, akiknél be kell avatkozni. Ha a gyermeked nem teljesíti valamelyik mérföldkövet, akkor azt a gyermekorvosoddal való beszélgetés kiindulópontjaként érdemes használni a következő lépésekről, nem pedig arra, hogy azonnal aggódj, hogy valami nincs rendben.  

De természetesen a mászásnak számos előnye van:

A kúszás által fejlődhet a koordináció, hiszen a gyermeknek a karokat és a lábakat egyensúlyban kell mozgatnia ahhoz, hogy hatékonyan tudjon előrehaladni. A mászás a végtagokat is erősíti, mivel a gyermeknek négykézláb állva kell megtámasztania a teljes testsúlyát. 

- mondja Dr. Ferri.

A térbeli memóriát, a figyelmet és a kreativitást is segítheti, mivel kúszás közben az agyban az idegpályák felgyulladnak – mondja Esther Ruber Lavi, foglalkozásterapeuta, csecsemőalvás-tanácsadó és a Dream Big Baby vezérigazgatója/alapítója.

Ösztönöznöd kell gyermekedet a mászásra?

Ha a gyermeknél nem utal arra semmi, hogy mászni szeretne, és ehelyett láthatóan megpróbál felállni, majd járni kezdeni, a szülőknek ezt kell bátorítani. Ha azonban a gyermek a kúszásra készülve “négykézláb” pozíciót vesz fel, de valójában nehezen kúszik, a szülők jó, ha segítenek neki.” -  jegyzi meg Dr. Ferri.

Hogyan ösztönözd a baba egészséges mozgását és motoros készségeit? Dr. O’Shea és Dr. Ferri szerint az alábbiak segíthetnek:

  • Biztosíts sok padlón töltött játékidőt, hogy lehetővé tedd a felfedezést! Legyenek elérhető és elérhetetlen, de szem előtt lévő játékok is, hogy a baba nagyobb kedvvel mozoghasson.

  • Segíts erősíteni a lábait azzal, hogy a karja alatt tartod úgy, hogy a lába kissé távolabb legyen a földtől, ami arra ösztönzi a lábakat, hogy mozogva próbálják elérni a földet. 

  • Korlátozd a zavaró tényezőket, tartsd kikapcsolva a háttérben a tévét és a képernyőket, hogy a baba más érdekes tárgyakra koncentrálhasson, és jobban érdekelje a mozgás. Ne feledkezz meg a bababiztos otthonról sem!

  • A hasonfekvés ösztönzése alapvető fontosságú, de a szülőknek azt is lehetővé kell tenniük, hogy gyermekük különböző pozíciókat vehessen fel (a hátán, az oldalán és a hasán), hogy elősegítsék más testrészek megerősítését.

  • Modellezd a kúszást! Mászhatsz a babád mellett, hogy megmutasd neki, hogyan kell mozogni, ami segíti a szülő-gyermek kötődést is.

Végül, ha aggódsz amiatt, hogy gyermeked nem teljesíti a fejlődési mérföldköveket, mindenképpen beszélj a gyermekorvosoddal, aki hozzáértő tanácsot tud adni.

Babanet, 2024. június 01.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?