#baba#anya

Napégés babáknál, gyerekeknél - vedd komolyan, mert később komoly baj forrása is lehet!

A napégés nemcsak fájdalmas, hanem egészségügyi kockázatot is jelent a jövőre nézve is. Elmondjuk, mit tehetsz szülőként azért, hogy megvédd a babádat!

A káros napsugarak nagy veszélyt jelentenek a kisgyermekek érzékeny bőrére. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban.

A napégés jelentős mértékben növeli a későbbi bőrrák kialakulásának esélyét

A megfelelő fényvédelem mindenki számára fontos, főleg gyermekkorban, ugyanis ekkor még nem alakul ki a bőr védelmi rendszere a napsugarak káros hatásaival szemben. A bőr minden károsodásra emlékszik, emiatt a gyermekkorban elszenvedett napégések jelentős mértékben növelik a későbbi bőrrák kialakulásának esélyét.

Hogyan lehet megvédeni a gyermeket a napégéstől? Az egy éves kor alatti gyereket nem szabad közvetlen napsugárzásnak kitenni, fontos, hogy mindig árnyékban tartózkodjanak, megfelelő ruházatban. Nem javasolt terhelni a bőrüket különféle fényvédő készítményekkel. Egy éves kor felett is kerülni kell a tűző napsütést, de ekkor már alkalmazhatóak a fényvédő készítmények, melyekkel nem érdemes takarékoskodni. Az izzadás is leoldhatja a bőrről a fényvédőt, ezért 1-2 óránként érdemes újra bekenni a gyermeket. A pancsolás után a vízálló készítményeket is újra kell kenni.

Milyen fényvédő készítményt érdemes választani?

A fényvédő készítmény minden esetben legyen bőrgyógyászatilag tesztelt. A gyerekek számára leginkább azok a változatok felelnek meg, melyek fizikai szűrőt tartalmaznak. Ezek nem jutnak be a bőrbe, így érzékenység esetén sem okoznak problémát. A kémiai szűrőt tartalmazó napvédő készítményeket mindenképpen kerülni kell a kisgyerekek esetében, hiszen bőrirritációt idézhetnek elő.

Fontos, hogy legalább 40-es faktorszámú legyen a kiválasztott termék, de még jobb, ha ettől magasabb. A világos bőrű gyerekeknél mindenképpen 50-es faktorszámú készítményt kell alkalmazni. Továbbá elengedhetetlen, hogy a kiválasztott fényvédő UV-A- és UV-B-szűrővel egyaránt rendelkezzen. A készítményt már 20-30 perccel azelőtt alkalmazni kell, hogy nap éri a gyermeket, ugyanis időre van szükség ahhoz, hogy kialakuljon a megfelelő hatás.

Délelőtt 11 és délután 16 óra között nem ajánlott a napon tartózkodni

A fényvédő készítmények alkalmazása mellett az öltözékre is érdemes figyelni. Javasolt olyan ruházatot adni a gyermekre, ami védelmet biztosít a káros napsugarak ellen. Fontos, hogy az adott ruhadarab világos színű, sűrű szövésű és szellős legyen, valamint pamutból készüljön. Továbbá a forró nyári napokon nélkülözhetetlen kiegészítő a kalap és a napszemüveg. A kalap kiválasztásakor arra kell ügyelni, hogy elegendő árnyékot biztosítson az arcnak, a nyaknak és a füleknek. A napszemüveg esetében pedig fontos, hogy megbízható minőséget képviseljen, és valóban teljes védelmet biztosítson.

Mindemellett fontos megemlíteni, hogy délelőtt 11 és délután 16 óra között nem ajánlott a napon tartózkodni. Érdemes példát mutatni, hiszen a szülők elővigyázatos napozási szokásait a gyerekek követni fogják. Ha mégis megtörténne a baj, és a kisgyermek napégést szenved, akkor azonnal orvoshoz kell vinni.

Babanet, 2024. május 29.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?