#baba#anya

Mit tehetünk, ha válogatós a baba? 9 módszer, ami segíthet

Vannak olyan babák, akik mindent megesznek és vannak, akik nagyon válogatósakat. De mégis, mi ennek az oka, és mit tehetünk azért, hogy minél több ételt megkóstoljon?

 

Ha válogatós a babád, az alábbi tanácsokat fogadd meg!

Miért olyan válogatós a babám?

A szilárd ételek fogyasztása új tapasztalat a kisgyermeked számára, és időre lehet szüksége, hogy hozzászokjon az új ételek különböző színeihez, ízeihez. Míg a kisgyermekek sok mindenben vágynak a következetességre és az ismertségre, a játékidő rutinjától kezdve az alvási szokásokig, az ételek esetében sokszor kiszámíthatatlanok. Gyakori, hogy a gyermekek napról napra változtatják étkezési szokásaikat, és az is, hogy csak akkor próbálnak ki új ételeket, ha már többször is megkínálták őket.

Bármennyire is frusztráló lehet egy kényes evő, ez egy remek alkalom arra, hogy megtanítsd gyermekedet új dolgok kipróbálására, mielőtt túlságosan megrögzötté válik, és elkezdi elutasítani az új ételeket, hogy ezzel is érvényesítse függetlenségét. Kínálj gyakran különféle egészséges ételeket, hogy amikor készen áll, legyen lehetősége belekóstolni – ha nem ebéd közben, akkor esetleg egy délutáni uzsonna során.

Hogyan vezessem be az új ételeket válogatós babámnak?

Gyermekednek veleszületett érzéke van ahhoz, hogy mennyi ételre van szüksége a testének a növekedéshez és az egészséghez, és az ő döntése, hogy mit eszik. A legjobb, amit tehetsz, hogy pozitív, nyugodt környezetben sok egészséges választási lehetőséget biztosítasz, hogy az étkezések mindenki számára élvezetesek legyenek. Íme néhány konkrét tipp, hogyan kezeld a válogatós evőt:

  • Szervezd meg gyermeked étkezését úgy, hogy naponta legyen 3 fix étkezés, és közöttük iktass be egészséges tízórait, valamint uzsonnát. Gondoskodj arról, hogy gyermekednek meghatározott étkezési időpontjai legyenek, így csökkentheted a nassolás esélyét, és annak, is, hogy olyan nassokkal teljen el a gyerek, amik után már nem akarja megenni az egészséges ételeket.

  • Amikor új ételt kínálsz, egyszerűen tedd azt a gyermeked tálcájára anélkül, hogy nagy ügyet csinálnál belőle. Győződj meg róla, hogy a választott étel az életkorának megfelelő.

  • Egyszerre csak kis mennyiségben vezesd be az új ételeket. Az ismeretlen ételekből álló teljes étkezés helyett például kínáld a szokásos ételeket vagy kedvenceket valami újjal együtt. Minden étkezésnél mindig legyen legalább egy olyan dolog, amiről tudod, hogy a kisgyermeked szereti.

  • Próbálj meg akkor beütemezni egy új ételt, amikor tudod, hogy gyermeked éhes – például néhány szelet almát, amikor délután megéhezik.

  • Kis adagokban gondolkodj! Egy kisgyermek számára az adag mérete körülbelül 1/4 része egy felnőtt adagjának. Egy 1 éves gyermek számára egy adag hús körülbelül tenyérnyi méretű, egy adag zöldség pedig csak 1-2 evőkanálnyi.

  • Vedd figyelembe, hogy a gyerekek érzékenysége eltérhet! Néhányan egyszerűen nem szeretik bizonyos ételek állagát, színét vagy ízét. Ezért fordulhat elő, hogy egy gyermek azt állítja, hogy nem szeret egy olyan ételt, amelyet még soha nem is kóstolt. Hasonlóképpen, egyes gyerekek azért utasíthatnak el egy ételt, mert az egy olyan időszakra emlékezteti őket, amikor betegek voltak, vagy mert valamilyen más negatív élményük van vele kapcsolatban.

  • Keresd meg a módját, hogyan növelheted a kisgyermeked által kedvelt ételek tápértékét! Adj például  pürésített zöldségeket , sárgarépát vagy spenótot a tésztaszószhoz, és kis gyümölcsdarabkákat a kedvenc gabonapelyhéhez!

  • Állj ellen a késztetésnek, hogy cukros ételeket kínálj! A kulináris kalandvágyát szeretnéd fejleszteni, nem pedig az édesszájúságát!

  • Minimalizáld a zavaró tényezőket az asztalnál! Ha egy testvér a közelben szaladgál, vagy egy rajzfilm csábít a szoba másik végéből, a kisgyermek elveszítheti érdeklődését a felszolgált étel iránt. Próbálj meg nyugodt és csendes étkezést biztosítani.

Hogyan vehetem rá a kisgyermekemet, hogy minél többféle ételt egyen?

Nem reális elvárni egy kisgyermektől, hogy az ételek széles skáláját elfogadja. Hosszú távon az a példa, amelyet te mutatsz azzal, hogy mindenféle egészséges ételt felszolgálsz és fogyasztasz, az egyik legjobb módja annak, hogy gyermeked megtanuljon helyesen táplálkozni. 

Ha úgy tűnik, hogy a kisgyermeked napokig csak sajtot és kekszet eszik, ne aggódj. Kezd el feljegyezni egy étkezési naplóba, hogy mit eszik, és valószínűleg azt fogod tapasztalni, hogy egy hét alatt az összes fő élelmiszercsoportot és a szükséges tápanyagokat beviszi. Az Amerikai Dietetikusok Szövetségének tanulmányai azt mutatják, hogy a gyerekek – még azok is, akiket a szüleik válogatósnak tartanak – általában elég sokféle ételt fogyasztanak ahhoz, hogy kielégítsék tápanyagszükségletüket.

Ha pedig mégsem ezt tapasztalod, egyeztess szakemberrel, akihez vidd el az étkezési naplót is!

Babanet, 2024. május 21.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?