#baba#anya

Egy pszichológus anyuka 4 tanácsa, ami megkönnyítheti az életedet

Mi válik be hiszti esetén, mi a helyzet a szobatisztaságra neveléssel, és mit tegyünk, ha a gyerek válogatós? Elmondja a pszichológus.

Anna Bykova pszichológus anyuka szerint el kell fogadni, hogy nem lehet mindent kézben tartani, de néhány hasznos tanácsot érdemes alkalmazni a békésebb családi élet érdekében. A szakember a mindennapokat megkönnyítő javaslatait az An Independent Child or How to Become A ”Lazy” Mother (Az önálló gyerek, avagy hogyan legyünk "lusta” anyák) című könyvében gyűjtötte össze.

Nehezen megy a szobatisztaságra szoktatás?

Anna Bykova szerint felesleges idegeskedni a szobatisztaságra szoktatás miatt, ugyanis még egyik gyerek sem ment pelenkában iskolába. Nem szabad kényszeríteni a gyereket arra, hogy használja a bilit. Ha viszont megteszi, minden esetben meg kell dicsérni, és érdemes mesélni arról, hogy a nagy gyerekek már nem használnak pelenkát. Ezekkel az apróságokkal el lehet érni a picinél a szobatisztaságot, de a folyamatot nem szabad siettetni.

Mit tegyünk, ha hisztizik a gyerek?

A hiszti esetében a megelőzésre érdemes törekedni, hiszen sokkal egyszerűbb, mint később kezelni a problémát. Természetesen tudjuk, hogy nem lehet mindig, mindenben helyzetben előre gondolkozni, erre az esetre azt javasolja a pszichológus, hogy a szituációtól függően igyekezzünk lecsillapítani a kedélyeket. Ennek egyik leginkább bevált módja, ha nem reagálunk a hisztire, és tovább folytatjuk a teendőnket. Persze, ha mindez egy bevásárlóközpont közepén történik, a helyzetet tetézi a szégyenérzetünk is, de a következetesség és az, hogy határt szabunk, valamint az, hogy nem próbáljuk meg lekenyerezni a gyereket azért, hogy ne érezzük magunkat kínosan, hosszú távon nekünk is és a gyereknek is kifizetődő.

Mi a helyzet, ha válogatós a gyerek?

A pszichológus anyuka szerint amiatt sem kell aggódni, ha a gyermek válogatós, hiszen még egyik gyerek sem halt éhen teli hűtő mellett. Jelezni fog a kicsi szervezete, ha éhes, nem kell olyan mennyiséget erőltetni, amit már nem jó étvággyal fogyaszt el. Ha a gyermek részt vehet a főzési folyamatban, akkor valószínűleg sokkal szívesebben eszi meg az elkészült ételt, de természetesen arra is érdemes figyelni, hogy a főétkezések előtt ne nassoljon, és ne szokjon hozzá a mesterséges ízesítővel készült ételekhez. Mindemellett mozogjon minél többet, hiszen így hamarabb megjön az étvágya, ráadásul az altatás is könnyebb lesz.

Hogyan aludhat el hamarabb a gyerek?

Anna Bykova szerint a békés altatáshoz bátran alkalmazhatóak a következő módszerek. Érdemes az esti mesét lassan, halkan és sok szünettel olvasni, ugyanis ennek az előadásmódnak köszönhetően hamarabb elálmosodik a gyermek. Ha mozgolódik az ágyban, akkor gyengéden érintsük meg a vállát, hiszen sok esetben ez is elég a megnyugtatásához. Annak érdekében, hogy jól aludjon a pici, érdemes alvós plüssjátékot adni neki, ez a ”társ” idegen helyen is megkönnyíti az elalvást. Ha nehezen szokja meg a gyerkőc az új ágyát, akkor pedig érdemes az első időkben mellette lenni.

Babanet, 2024. május 18.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?