Válogatós a gyereked? 3 trükk, amivel megkönnyítheted az étkezéseket

Vannak olyan gyerekek, akik mindent megesznek és vannak olyanok, akik nagyon válogatósak. De mégis mit tegyek, hogyan vegyem rá a gyerekemet az evésre?

Szinte alig van olyan gyerek, aki mindent megeszik, hiszen van, aki bizonyos zöldségeket, más gyümölcsöket, vagy egyes húsokat ignorál. Természetesen, nem azt mondjuk, hogy minden egyes ételt, amit elé teszel, meg kell, hogy egyen a gyerek, hiszen mi, felnőttek sem teszünk így. De ha kifejezetten nehéz téma az étkezés, akkor ezt a 3 tippet érdemes kipróbálnod, hogy az evés ne legyen mumus!

Tedd szórakoztatóvá az étkezést!

Rengeteg mindent megtehetsz, hogy a gyerekedet is bevond az étkezési folyamatba: ahelyett, hogy leteszed elé a tányért, és elvárod, hogy megegye, amit felszolgálsz, íme, néhány kipróbált és bevált módszer, amellyel szórakoztatóvá teheted az étkezést!

  • Válasszátok ki együtt a menüt!
  • Használj sütikiszúróformákat a szendvicshez, zöldségekhez! 
  • Tálald az ételeket kreatívan – például csinálj arcot az omlettnek!
  • Hagyd, hogy a gyermeked saját maga állítsa össze szendvicsét!

Mindezek szórakoztatóvá teszik az étkezést, így a gyerekek izgatottan várják, mi kerül a tányérra.

Adj választási lehetőséget!

A gyerekek is el tudják dönteni, hogy jóllaktak-e, vagy szeretnének-e még enni. Adj bizalmat a gyermekednek, hogy meghozhassa a saját döntését! Ráadásul, ha a gyerek azt eheti, amit előzőleg ő kiválasztott (azokból, amit te felajánlottál), akkor nagyobb valószínűséggel lesz majd üres a tányér az ebéd, vacsora végére.

Légy határozott!

Természetesen, előfordulhat, hogy megbeszélitek, mi legyen a vacsora, de amire rákerül a sor, már mást enne. De az is lehet, hogy egyszerűen nincs minden egyes alkalommal egyeztetni, hogy mit süss, főzz. Ilyenkor ne feledd, hogy te vagy a felnőtt, a szülő, és légy határozott. Ha a gyerekek tudják, hogy az adott esetben más lehetőség nem áll rendelkezésre, könnyebben elfogadhatják a helyzetet, és néhány kört megspórolhatsz magadnak. Erőltetni ne erőltess semmit, csak légy határozott, de közben engedd meg neki, hogy ő tálaljon: rendezze el az ételt a tányéron, annyit szedjen, amennyit akar - így azt érezheti, neki is van beleszólása az étkezésébe.

Babanet, 2024. május 12.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?