Születése után a babát újszülöttnek nevezzük. Hogy meddig, arról megoszlanak a vélemények: biológiai szempontból 8-10 napos koráig, lélektani szempontból 6 hetes koráig.
Az újszülött a közvélekedés ellenére egyáltalán nem tehetetlen és már születésétől kezdve sok mindenre képes. Erről is és az első hetek örömeiről-nehézségeiről olvashatsz az Újszülött rovat cikkeiben, hogy az egymásra hangolódásotok minél gördülékenyebb legyen.

Fentek és lentek mindenek felett

Mikor jön egy új baba a családba, hirtelen mindenki több erőt érez magában. Vagyis mi ezzel így vagyunk. Az alvás nem tűnik olyan fontosnak, és mindenre is képesek vagyunk. Aztán telnek a hetek, amikor naponta legfeljebb 3-4... 

Hasznos tanácsok újdonsült édesanyáknak

A baba megszületése utáni néhány hét az összeszokás időszaka, amely rendkívül fárasztó. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot annak érdekében, hogy könnyebb legyen ez az időszak.  

A babasírások öt típusa és jelentésük

Mielőtt megtanulnának beszélni, a csecsemők sírva kommunikálnak. Ha jól figyelsz, a baba minden egyes hangjával jelezheti neked, hogy mire van szüksége.  

Ne félj a szoptatástól!

A szoptatás mind az anya, mind a csecsemő számára tanult készség, amely időt és türelmet igényel. Íme néhány tanács, hogy bátrabb és magabiztosabb légy.  

Kinek okoz nagyobb nehézséget egy új családtag érkezése?

A szülőknek vagy az immáron nagyobb gyereknek? Talán nekem. Mindenkinek hatalmas változás ez igaz, de mégis csak én, mint anya tartom a családot egyben, és nekem lett hirtelen több feladatom.   

Az ölelésnek óriási ereje van: minél többet ölelgeted a gyermekedet, annál fejlettebbé válik az agya

Ha te is azok közé a szülők közé tartozol, akik napi több alkalommal is megölelgetik és megszeretgetik gyerekeiket, akkor tudd, hogy sokkal többet teszel annál, mint hogy pusztán kinyilvánítod az irántuk érzett szeretetedet. A... 

Az édesanya különböző napon, hónapban és évben adott életet ikreinek

A texasi Kali Jo Scott szilveszter éjszaka adott életet ikreinek – de az első kislány, Annie Jo még 2022-ben született, 11:55-kor, míg a testvére, Effie Rose már az új évben, 12:01-kor - olvasható a twice.hu oldalán.  

6 ok, amiért a januári babák különlegesek

Ha az új évet egy új babával kezded, szerencsés vagy: az év elején születettek általában a sor elején állnak a versenyekben, ha sportról, tanulmányokról vagy akár hírnévről van szó. De talán ezt már te is tudtad, hogy egy kis... 

A babalátogatás legfontosabb szabályai

Tűkön ülve várod, hogy lásd a baráti társaságba vagy a családba érkezett újszülöttet, de nem ismered a babalátogatás szabályait? Összeszedtük a legfontosabbakat.  

14 lenyűgöző tény a decemberben született babákról

Lehet, hogy ezek a babák érkeznek utoljára, de biztosan nem lesznek az életükben az utolsók!  

Milyen legyen a babaszoba?

Ha van rá lehetőség, akkor érdemes külön szobát kialakítani a baba számára, még akkor is, ha az első hetekben a szülőkkel együtt alszik. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amelyekre mindenképpen érdemes... 

Itt az első kép Borbély Alexandra és Nagy Ervin ikreiről

Borbély Alexandra és Nagy Ervin ikrei október 12-én születtek meg, most először mutattak képet a picikről.  

Hogyan lehet enyhíteni a hasfájós baba panaszait?

Honnan lehet tudni, hogy fáj a baba hasa? Mi az a kólika? Mi okoz hasfájást a csecsemőknél? Hogyan enyhíthetőek a gyermek panaszai? Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.  

Hogyan nem szabad egy egészséges újszülöttel bánni? Elgondolkodtató videó

Szülészeti erőszak egy percben: videón mutatták meg, hogyan nem kell az újszülöttet ellátni - olvasható a femina.hu oldalán.  

Szoptatás mellett halt éhen egy kisbaba

Egy édesanya elvesztette a tizenkilenc napos kisfiát. Elmeséli megrázó történetüket, amellyel üzenni szeretne a többi szülőnek.    

Olyan gyors volt a szülés, hogy be sem értek a kórházba

Rendhagyó szülésről írt az Országos Mentőszolgálat a közösségi oldalán. Olyan gyorsan zajlottak az események, hogy a kismama a mentőben hozta világra a gyermekét.  

Megszületett Szigligeti Ivett és Dudás Miki második gyermeke

Szigligeti Ivettnek és Dudás Mikinek megszületett a második gyermeke.  

Újszülöttje megölésével gyanúsítanak egy bábonymegyeri nőt

Újszülöttje megölésével gyanúsítanak egy 26 éves nőt - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.  

Hogyan kezeljük érzelmileg a NICU-t?

Az újszülött intenzív osztályon lenni ijesztő a szülők számára. Hogyan kezeljük érzelmileg a NICU-t? Hogyan támogassunk egy NICU-szülőt?  

Újszülöttet helyeztek a Madarász utcai kórházi részleg inkubátorába

Egészséges újszülöttet helyeztek a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai részlegének inkubátorába - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.  

   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23   

X
EZT MÁR OLVASTAD?