Születése után a babát újszülöttnek nevezzük. Hogy meddig, arról megoszlanak a vélemények: biológiai szempontból 8-10 napos koráig, lélektani szempontból 6 hetes koráig.
Az újszülött a közvélekedés ellenére egyáltalán nem tehetetlen és már születésétől kezdve sok mindenre képes. Erről is és az első hetek örömeiről-nehézségeiről olvashatsz az Újszülött rovat cikkeiben, hogy az egymásra hangolódásotok minél gördülékenyebb legyen.

Babasírás oka és jelentése: 5 típus, amit könnyen felismerhetsz!

A babasírások mindegyikének más-más hangja és jelentése van, és sajátos választ igényel. Segítünk, hogy könnyebben tudd kódolni a kicsi üzeneteit.  

Újszülött babát hagytak a Heim Pál babamentő inkubátorában

A kislány egészséges, Madarász Mónikának nevezték el.  

Nem így tervezte, de otthon szülte meg a babáját egy kismama Tolna vármegyében

Szerda hajnalban egy tolnai településen annyira felgyorsultak az események, hogy a mentőknek esélyük sem volt beérni a kórházba a kismamával.  

Úgy altatta el az újszülött babáját az apa, ahogy csak kevesen képesek – videó

Egy apuka a zenés altatás cseppet sem hétköznapi módját választotta, a baba pedig láthatóan nagyon élvezte.  

10 dolog, amit friss anyukaként pár perc alatt rutinból csinálsz majd

Akár pörgős voltál a gyereked születése előtt, akár kényelmesebb típus, mindenképp hamar rá fogsz ébredni: óriásit fordul veled a világ, az életviteled pedig minden bizonnyal köszönőviszonyban sem lesz a korábbival. Pár hét,... 

Fel lehet-e készülni egy koraszülésre? Én megpróbáltam.

Az első perctől veszélyeztetett terhes voltam a hármasikreimmel. De amíg az első 12. hét arról szólt, hogy ne éljem bele magam, koraterhesen gyakori, hogy az egyik magzat felszívódik, addig a 18. héttől, amikor kiderült, hogy a... 

Ismered a pelus-trükköt? Jól jöhet a kutya és a baba első találkozásánál

Vajon hogy fogadja a kutyusod az újszülöttet? Ha téged is foglalkoztat, milyen lesz majd az első találkozás, olvasd el, hogyan érdemes őket összeismertetni!  Kutya gazdi kismamáknak és kispapáknak bizony szinte kivétel... 

6 aranyszabály, ha újszülött-látogatóba mész

Végre megérkezett! Nagyon vártátok már! Legyen akár a kis jövevény közeli családtag, vagy a legjobb barátod csemetéje, jó, hogyha bizonyos "íratlan szabályokat" betartasz a látogatáskor.  

Miért szeretek szoptatni 45 hónap után is?

És mielőtt kimarad egy lélegzeted, mert elkezdesz utánaszámolni, hogy 45 hónap az hány év, megnyugtatlak: nem egyhuzamban szoptatok 45 hónapja. Bár semmi bajom azzal, ha valaki igen.   

Fentek és lentek mindenek felett

Mikor jön egy új baba a családba, hirtelen mindenki több erőt érez magában. Vagyis mi ezzel így vagyunk. Az alvás nem tűnik olyan fontosnak, és mindenre is képesek vagyunk. Aztán telnek a hetek, amikor naponta legfeljebb 3-4... 

Hasznos tanácsok újdonsült édesanyáknak

A baba megszületése utáni néhány hét az összeszokás időszaka, amely rendkívül fárasztó. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot annak érdekében, hogy könnyebb legyen ez az időszak.  

Ne félj a szoptatástól!

A szoptatás mind az anya, mind a csecsemő számára tanult készség, amely időt és türelmet igényel. Íme néhány tanács, hogy bátrabb és magabiztosabb légy.  

Kinek okoz nagyobb nehézséget egy új családtag érkezése?

A szülőknek vagy az immáron nagyobb gyereknek? Talán nekem. Mindenkinek hatalmas változás ez igaz, de mégis csak én, mint anya tartom a családot egyben, és nekem lett hirtelen több feladatom.   

Az ölelésnek óriási ereje van: minél többet ölelgeted a gyermekedet, annál fejlettebbé válik az agya

Ha te is azok közé a szülők közé tartozol, akik napi több alkalommal is megölelgetik és megszeretgetik gyerekeiket, akkor tudd, hogy sokkal többet teszel annál, mint hogy pusztán kinyilvánítod az irántuk érzett szeretetedet. A... 

Az édesanya különböző napon, hónapban és évben adott életet ikreinek

A texasi Kali Jo Scott szilveszter éjszaka adott életet ikreinek – de az első kislány, Annie Jo még 2022-ben született, 11:55-kor, míg a testvére, Effie Rose már az új évben, 12:01-kor - olvasható a twice.hu oldalán.  

6 ok, amiért a januári babák különlegesek

Ha az új évet egy új babával kezded, szerencsés vagy: az év elején születettek általában a sor elején állnak a versenyekben, ha sportról, tanulmányokról vagy akár hírnévről van szó. De talán ezt már te is tudtad, hogy egy kis... 

A babalátogatás legfontosabb szabályai

Tűkön ülve várod, hogy lásd a baráti társaságba vagy a családba érkezett újszülöttet, de nem ismered a babalátogatás szabályait? Összeszedtük a legfontosabbakat.  

14 lenyűgöző tény a decemberben született babákról

Lehet, hogy ezek a babák érkeznek utoljára, de biztosan nem lesznek az életükben az utolsók!  

   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23   

X
EZT MÁR OLVASTAD?