Babasírás oka és jelentése: 5 típus, amit könnyen felismerhetsz!

A babasírások mindegyikének más-más hangja és jelentése van, és sajátos választ igényel. Segítünk, hogy könnyebben tudd kódolni a kicsi üzeneteit.

Mielőtt megtanulnának beszélni, a csecsemők sírva kommunikálnak, a különböző babasírásoknak pedig különböző jelentése van. Ha jól figyelsz, a baba minden egyes hangjával jelezheti neked, hogy mire van szüksége. Bár a babák sírásának számos oka van, a babasírást általában 5 fő kategória egyikébe lehet besorolni: éhség, nyűgösség, kényelmetlenség, fájdalom, kólika és betegség. A babasírások mindegyikének más-más hangja és jelentése van, és sajátos választ igényel. A hangok elemzésével akár azt is kitalálhatod, hogy mire van szüksége a babádnak, mielőtt elkezdene sírni. Íme, hogyan lehet azonosítani ezeket a különböző sírástípusokat, és mit kell tenni, ha halljuk őket.

A babasírások típusai: éhség, betegség, fájdalom, fáradtság és kólika miatti sírás

Éhségsírás

Mire hasonlít a hangja?
Az éhes baba sírása eleinte hosszú, mély hangú és ismétlődő, hosszú szünetekkel megszakítva. Ahogy a baba egyre éhesebb lesz, a sírása fokozatosan felerősödik, egyre hosszabb és hangosabb lesz, rövidebb szünetekkel. Mielőtt a baba túlságosan felhúzza magát, általában az éhség egyéb jeleit is észreveheted. Ha a baba 5 hónaposnál kisebb, a jelek a következők:

  • Ökölbe szorítja az öklét
  • Az ajkait csattogtatja
  • A fejét bármi felé fordítja, ami az arcához ér, és kinyitja a száját
  • A kezét a szájába teszi

Mit jelent?
Ideje enni! Az újszülöttek általában 2-4 óránként szopiznak vagy fogyasztanak tápszert.

Mit kell tenni?
Kínáld a babát mellel vagy cumisüveggel, és hagyd, hogy addig egyen, amíg jóllakik - a csecsemők becsukhatják a szájukat és elfordíthatják a fejüket, ha eleget ettek. Próbálj reagálni a baba korai éhségjelzéseire, amint észreveszed őket, mivel a sírás gyakran az éhség késői jele. Ha már sír a baba, nehezebb lehet rávenni, hogy megnyugodjon és egyen. A sírást az is okozhatja, hogy a baba levegőt nyel, ami kellemetlenséget okoz - és még több síráshoz vezet.

Kellemetlenség/nyűgös babasírás

Mire hasonlít a hangja?
A nyűgös csecsemők nem sírnak erőteljesen, azt is rövid szakaszokban, amit megszakítanak majd újrakezdenek, mintha egy gombot kapcsolnának ki-be. Más típusú sírásokhoz hasonlóan a sírás annál intenzívebb lesz, minél tovább tart.

Mit jelent? 
A nyűgös sírással akkor jelezhet a baba, ha fáradt vagy kényelmetlenül érzi magát. Lehet, hogy piszkos a pelenkája, túl meleg/hideg van, vagy túl- vagy alulstimulált. Ez a fajta sírás különösen gyakori lehet a késő délutáni vagy a kora esti órákban.

Mit kell tenni? 
Nézd meg, hogy a baba készen áll-e a szunyókálásra. A nyűgös babák gyakran fáradtak, és az újszülötteknek sok alvásra van szükségük (körülbelül napi 16 órára). Ha nem alvásidő van, ellenőrizd a kellemetlenségek okait - győződj meg róla, hogy a baba pelenkája száraz, és nincs túl meleg vagy túl hideg. Megpróbálhatod megváltoztatni a baba környezetét is: tartsd szorosan magadhoz, miközben sétálsz a házban, sétálj egyet a szabadban a hordozóeszközzel vagy a babakocsival, vagy tedd le egy ugrálóba vagy hintába. Emellett próbáld meg megfigyelni a babát, és azt, hogy mikor hajlamos arra, hogy felizgassa magát. A nap egy bizonyos szakaszában, etetés után, hangos és zajos helyeken? Néha felismerhetők a tendenciák. Például észreveheted, hogy a pici általában etetés közben és után sír, ami refluxra utalhat.

Beteg sírás

Mire hasonlít a hangja?
A beteg sírás nem úgy hangzik, mint a baba normális sírása - és a baba általában nem hagyja abba a sírást, bármit is teszel. A kicsi hangja fáradtnak és gyengének tűnhet.

Mit jelent? 
Bármilyen tartós és szokatlan sírás - függetlenül a hangtól vagy a sírási mintától - komoly betegségre utalhat.

Mit kell tenni? 
Ha a baba sírása egyszerűen nem hasonlít semmilyen síráshoz, amit eddig hallottál tőle, érdemes felvenni a kapcsolatot az orvossal. Bízz a megérzéseidben! Ismerd fel a jeleket, amelyek alapján orvoshoz kell fordulnod - és hívd fel, ha bármilyen okból aggódsz! A figyelmeztető jelek közé tartozik többek között az etetés többszöri megtagadása, a letargia, a kiütések vagy a 38 fok feletti láz (újszülötteknél).

Fájdalmas babasírás

Mire hasonlít a hangja?
A fájdalmat érző baba hirtelen egyetlen, hosszú és magas hangú sírással jelezhet. Ez megismétlődhet, miközben továbbra is fájdalomhullámokat érez.

Mit jelent? 
A fájdalommal kapcsolatos sírás konkrét okhoz köthető, például fülgyulladáshoz (ebben az esetben a baba általában az érintett fület dörzsöli), gázokhoz vagy hólyagos pelenkakiütéshez.

Mit kell tenni? 
Keresd meg a fájdalom nyilvánvaló okait, és keresd fel a csecsemő orvosát, ha nem tudod kezelni és megszüntetni a fájdalmat.

Kólika sírás

Mire hasonlít a hangja? 
Ha a babának kólikája van, figyeld a fájdalmas sírást, amely hirtelen kezdődik, általában a nap ugyanazon időszakában, és órákon át tart. A pici hangja nyomorúságosnak és szorongónak tűnhet, lábai és karjai megmerevedhetnek, ökölbe szoríthatja a kezét, és meggörbülhet a háta.

A három hónapos kólikaként is emlegetett újszülöttkori hasfájás gyakoribb, mint gondolnánk. A csecsemők 15-25 százalékát érinti. A hasfájást a bélgáz okozza, amely alapvetően egy természetes folyamat, azonban ha túl sok képződik, esetleg a baba még sok levegőt is lenyel, az fájdalmakat, kellemetlen puffadó érzést okozhat. Más elmélet szerint a gyermek bélbaktérium-egyensúlyának felborulása okozza a fájdalmakat, megint más szakvélemény azt állítja, hogy ez a fejlődés természetes velejárója. A hasfájásra azonban kisbabánk keserves sírással reagál, mi pedig sokszor nem tudjuk mi a teendő, nem tudunk segíteni. A kólika – bár az egészségre nincs káros hatása – a családi békét igencsak megzavarja. A hasfájós kisbaba sírását könnyű felismerni, mivel igen keserves és általában vigasztalhatatlan. A jelenség főként a születés utáni első három hónap alatt figyelhető meg, amikor a gyermek amúgy is hajlamosabb a puffadásra, emellett pedig a cumizás és szoptatás során még több levegő juthat a bélrendszerbe. Ha három hónapos kólikáról van szó, a pocakfájás általában intenzíven és rendszeresen lép fel. A csecsemőkori kólika a harmadik vagy ötödik hónap körül megszűnik, de addig sem vagyunk teljesen tehetetlenek.

Mit jelent? 
A csecsemők sokat sírnak (az első három hónapban átlagosan napi két órát), de a kólikás babák még többet sírnak: legalább napi 3 órán át, legalább 3 héten keresztül, legalább 3 napon át. A kólika oka ismeretlen. Összefügghet a fejletlen emésztőrendszerrel, a túltáplálással, az alultáplálással vagy a nem elég büfiztetéssel (vagy ezek vagy más tényezők kombinációjával). Tudni kell, hogy a gázok a csecsemőknél rendkívül gyakoriak, és olyan kellemetlenségeket okozhatnak, amelyek súlyosbítják a kólikát. De míg a kólikás babák gyakran gázosak is, a kicsi lehet gázos anélkül is, hogy kólikája lenne.

Mit kell tenni? 
Ha úgy gondolod, hogy a babádnak kólikája van, nem sok mindent tehetsz, csak vigasztalhatod a babádat, és várhatod, hogy a fájdalom elmúljon. Azokat a babákat, akik hajlamosak a gázosodásra, minden etetés után büfiztetni kell. Azt is megállapíthatod, hogy a gázképződést esetleg tehéntejfehérje-allergia okozza-e (ha igen, megfontolható a tápszerváltás vagy a szoptatási étrend megváltoztatása). A jó hír az, hogy a legtöbb csecsemőnél a kólika jelentősen javul 3-4 hónapos korára.

Különböző babahangok jelentése

Egyes kutatók szerint a csecsemőknek van egy mini hangkönyvtáruk, amelyet a sírás előtt használnak szükségleteik közlésére. Az egyik legismertebb ilyen elmélet a Dunstan csecsemőnyelv, amely egy sor "szót" listáz, és minden 3 hónaposnál fiatalabb csecsemő használ, hogy kifejezze szükségleteit, mielőtt sírni kezd. Ez az elmélet tudományosan nem bizonyított, de egyre nagyobb teret nyer.

Az 5 univerzális babahang a következő:

  • "Neh" (éhség),
  • "Eh" (büfiztetni kell),
  • "Owh/Oah" (fáradt),
  • "Eair/Eargghh" (görcsök/alacsony hasfájás),
  • "Heh" (fizikai kellemetlenség; forróság vagy nedvesség).

A kutatók egy hangalapú érzelemfelismerő számítógépes program segítségével bizonyítékot találtak arra, hogy a Dunstan csecsemőnyelv működik. Egy tanulmány során 250 Dunstan-hangfelvételt és azok jelentését táplálták be egy számítógépes programba, majd a program segítségével további 65 felvételt teszteltek a pontosság szempontjából. Azt találták, hogy a Dunstan-módszer az esetek 89 százalékában helyesen osztályozta a sírásokat.

Egy másik tanulmány ugyanazokat az adatokat használta fel egy hasonló, de robusztusabb számítógépes modellel, és azt találta, hogy a Dunstan-módszer az esetek 95 százalékában pontosan osztályozta a kiáltásokat. Ezek a vizsgálatok azonban kicsik és korlátozottak voltak.

Hogyan lehet megnyugtatni a síró babát?

Bár az elején nehéznek tűnhet, de a babasírások megértése sokkal könnyebb lesz, ahogy megismered a gyermekedet, a napi rutinját és szükségleteit. Idővel nem kell külön tanulmányoznod a különböző hangokat és sírásokat ahhoz, hogy rájöjj a pici sírására. Sőt, a babasírás dekódolásának képessége teljesen természetesen fejlődik. Azok az emberek, akik sok időt töltenek csecsemők közelében - különösen az egészen pici gyermekek szülei -, könnyen felismerik a babahangokat, és gyakran még azt is pontosan tudják, ha egy általuk még sosem látott baba fájdalom vagy kellemetlenség miatt sír. De kipróbálhatsz babasírást beazonosító applikációkat is, mivel ma már elérhetők olyan appok, amelyek azt ígérik, hogy megfejtik a baba sírását.

Az egyik legnehezebb dolog, ha az embernek kólikás vagy egyszerűen csak sokat síró babája van, és nem tudja, hogyan nyugtassa meg, és hogyan állítsa le a sírást. Ha a baba minden ok nélkül sír (vagy legalábbis olyan ok nélkül, amit te ki tudnál találni), próbálj meg cumit kínálni neki, hordozóban vagy hordozókendőben hordozni, pólyázni, sétálni egyet együtt, vagy fehér zajt lejátszani neki. Sokszor számoltak be anyukák arról, hogy komolyzenei darabok megnyugtatták a piciket, főként zongora, hegedű és hárfa hangszerek játéka.

Ha ezek közül egyik stratégia sem segít, teljesen normális, hogy frusztráltnak és idegesnek érzed magad. A legtöbb szülő eléri a töréspontot, amikor egy vigasztalhatatlan babáról gondoskodik. Ha ez történne veled is, akkor próbáld meg megnyugtatni magadat: helyezd a babát 10 percre biztonságos helyre (például a hátára, a kiságyába), és menj át egy másik másik szobába, hogy valami olyasmit csinálj, amitől nyugodtabb leszel  (például hallgass zenét, vagy vegyél mély levegőt néhányszor). Egy frusztrált szülő nem fogja tudni megnyugtatni a kicsit, aki intenzíven érzi a szülei érelmeit.

A szünet létfontosságú, ha túlterhelté válsz, és úgy érzed, hogy elveszíted az irányítást. Hívj segítséget, egy barátot vagy rokont! Ha pedig épp senkit nem tudsz hívni, fordulj a védőnőhöz, és kérj tanácsot vagy kérd meg, hogy jöjjön el hozzád és segítsen.

Ne feledd, minél több időt töltesz a gyermekeddel együtt, annál inkább összhangba kerülsz a babáddal - ezért légy türelmes, magaddal is, és bízz az ösztöneidben!

Babanet, 2024. május 07.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?