#baba#anya

Miért sír a baba? Ez a sírás 12 leggyakoribb oka

Az éhségen és a fáradtságon kívül más okai is vannak annak, ha sír a baba. A gyerekorvos elmondja, melyek ezek!

 

Egyetlen szülő sem akarja hallani, hogy a baba sír, de nem igazán van más módja a kommunikációra, amíg meg nem tanul beszélni. A sírás, mint a baba fő kommunikációs formája, nagyon sokféle jelentéssel bír, nem csak fájdalommal vagy szomorúsággal – írja Dr. Benjamin Spock gyermekorvos Csecsemő- és gyermekgondozás című könyvében. Íme, 12 ok, amiért sírhat a baba!

1. Éhes

A lista első pontja, hogy ellenőrizd, hogy a babád nem éhes-e. Az újszülöttek a kicsi, de növekvő pocakjuk miatt gyakrabban esznek. Ez azonban megelőzhető, ha megismered azt, hogy a babád miként jelzi az éhséget.

2. Nyugtalan

A csecsemők már az anyaméhben is szopják a hüvelykujjukat, ami nyugtatja őket, és már szopóreflexszel születnek, amely lehetővé teszi számukra a táplálkozást. A gyerekorvos szerint ez megnyugtatja a babákat, még akkor is, ha nem éhesek.

3. Még enne

Ha valamiért megálltál a szoptatás közepén, a baba halk nyöszörgéssel jelezheti, hogy még mindig éhes, több tejet szeretne. Ha szoptatsz, a szervezeted tejtermelése ehhez igazodik (alapesetben minél többet szopik a baba, annál több tejet termelsz). 

4. Vágyik a bőrkontaktusra

Dr. Harvey Karp gyermekorvos szerint a baba megnyugtatására vonatkozó tanácsok az anyaméh környezetének újrateremtésén alapulnak. A szopáson kívül ez általában magába foglalja a suttogást vagy a fehér zajt, a baba ritmikus hintáztatását vagy ringatását, a baba bensőséges pólyázását és a bőrkontaktust is.

5. Pelenkát kell cserélni

Sok anyuka az után ellenőrzi a babája pelenkáját, ha felajánlotta a mellet, és a baba nem fogadta el. Vannak babák, akiket csak egy idő után kezd el zavarni a kakis, pisis pelenka, de az érzékenyebbek azonnal sírással jeleznek, ha pelenkát kell cserélni. 

6. Puffad a baba hasa

Előfordulhat, hogy a baba gyomrában a táplálás során gázok gyűltek fel, amik miatt büfiztetni kell. Dr. Preeti Parikh gyermekorvos azt is javasolja, hogy fektesd a babát a hátára, és biciklizésre hasonlító mozdulatokkal mozgasd a lábait, majd finoman nyomd fel a mellkasához, hogy segíts neki a gázok kivezetésében. A babád könnyebb emésztése érdekében próbálj ki többféle szoptatási pozíciót, cumisüveget is váltasz, de a cumisüveg szögén is változtathatsz etetés közben.

7. Fáj a hasa

Ha szoptatsz, gondold végig, milyen ételeket ettél korábban, melyek okozhattak hasfájást a babának, és fontold meg az étrended módosítását. A tápszer cseréje előtt konzultálj az orvosoddal!

8. Ég a gyomra

Dr. Spock felhívja arra is a figyelmet, hogy a nemcsak a felnőtteknél, hanem a babáknál is előfordulhat, hogy gyomorsav kerül fel a nyelőcsőbe, amit nem feltétlen egyszerű észrevenni szülőként. Ha a baba nem sokkal az etetés után sír, amikor a tej még a gyomorban van, büfiztesd újra a babát. Ha ez gyakran előfordul, fordulj orvosodhoz, hogy kiderüljön, nem refluxos-e a baba.

9. Beteg

Azok a babák, akik rosszul érzik magukat, a szokásosnál kicsit ingerlékenyebbek, ragaszkodóbbak és/vagy érzékenyebbek lesznek. Az is lehet, hogy fogzik, de fontos, hogy ellenőrizd, hogy vannak-e egyéb tünetei, például láz, kiütés, hasmenés vagy hányás. Ha a baba 3 hónapos vagy annál kisebb, és lázas, hívd fel orvosodat, és azonnal menj kórházba!

10. Fáradt

Az újszülötteknek több alvásra van szükségük, akár 16 órát is alszanak egy nap. Időbe telik, amíg kialakul a saját alvás-ébrenlét ciklusuk, és képesek lesznek önmagukat álomba ringatni. Ha a baba rutinjában zavarok vannak, az is lehet a fáradtságának oka, és sírva jelzi, hogy szüksége van az alvásra.

11. Túl sok az inger

A baba sírhat segélykiáltásként is: ha például új környezetben ébred, egy forgalmas bevásárlóközpontban vagy egy nyaralóhelyen, ahol sok az ember és túl sok zaj van, az túlterhelheti az érzékeit. A sírása ilyenkor egy kis nyugalomra és csendre való felszólítás lehet. De az is lehet, hogy a baba fázik vagy melege van, és sírással jelzi, hogy öltöztesd fel, vagy vegyél le róla egy réteg ruhát. 

12. Kólika is állhat a háttérben

Ha a baba megállás nélkül és szinte vigasztalhatatlanul sír, úgy, hogy már azt is megkérdőjelezed, hogy képes vagy-e megnyugtatni a babát, akkor lehet, hogy kólikáról van szó. A kólikás baba naponta több mint 3 órán át, hetente több mint 3 napon át, több mint 3 héten keresztül sír, ami 3 hónapos koráig előfordulhat.

A kólikás baba megnyugtatására kipróbálhatod a fent említetteket, valamint a babahordozást vagy a földre helyezést. Ha a baba lázas, hányt, fogyott, sápadt, hasmenése van vagy puffad, esetleg véres a széklete, sürgősen vidd orvoshoz!

Babanet, 2024. április 08.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?