Gyerekcipő vásárlása: ezt tanácsolja az ortopéd szakorvos

Miért nem ajánlott a papucs és a balerina cipő, és mi a helyzet a rokonoktól kapott, használt cipőkkel? Az ortopéd szakorvos elmondja, mire figyelj akkor, amikor a gyerekednek cipőt választasz.

Zárt sarok, vastag és rugalmas talp – ezek a legfőbb tulajdonságai az ideális gyerekcipőnek dr. Terebessy Tamás szerint. A Semmelweis Egyetem ortopéd szakorvosa azt javasolja a szülőknek, hogy a cipők vásárlásakor is elsősorban ezeket a szempontokat vegyék figyelembe.

Milyen legyen a cipő anyaga?

Ami az anyagot illeti, a bőr a legjobb választás, az azonban ortopédiai szempontból lényegtelen, hogy milyen magas a szár, illetve, hogy tépőzáras vagy fűzős-e a lábbeli – hangsúlyozza.

Az üzletekben kapható cipők túlnyomó többsége teljesen megfelelő, bármelyikre is esik a választásunk, nem ártunk vele a gyermekünk lábának – emeli ki dr. Terebessy Tamás. Az ortopéd szakorvos szerint a magas sarkú gyerekcipők hordása egyáltalán nem ajánlott, legalább addig mindenképpen kerülni kell őket, amíg be nem fejeződik a láb növekedése.

Tudnivalók a szupinált gyerekcipőkről

Az úgynevezett szupinált cipők segítenek a helyes lábtartás kialakításában, ezek sarokrésze kifelé döntött, ezzel biztosítják, hogy a gyerek bokája ne tudjon befelé dőlni.

– mondja dr. Terebessy Tamás. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy ezek csak akkor fejtik ki jótékony hatásukat, amikor éppen viseli őket a gyermek.

Mivel a legtöbb időt otthon vagy az óvodában töltik a kicsik, célszerű ilyen típust választani váltócipőnek, míg utcai cipőnek választhatunk hagyományos változatot is – tanácsolja a szakorvos.

Papucsok, topánkák, balerina cipők - inkább hanyagoljuk 

A papucsok, balerina cipők és topánkák tartós viselését nem javasolja dr. Terebessy Tamás. Hozzáteszi: ugyan nem teszik tönkre a lábat, de nem biztosítanak megfelelő tartást a saroknak, ezért lehetőleg ne, vagy csak rövid ideig viselje őket a gyermek.

A használt cipő mégsem árt 

Dr. Terebessy Tamás alaptalannak nevezte azt a közhiedelmet, amely szerint a használt cipő árthat a lábnak. Szerinte semmilyen ortopédia problémához nem vezet, ha a rokonoktól, ismerősöktől kapott lábbelit felveszi a gyermek. Mint mondja, hasonló a helyzet a „belenövős” cipőkkel is, persze arra figyelni kell, hogy ne legyen túl nagy a méretbeli különbség.

Más a helyzet, ha a gyermek fájlalja a lábát, vagy ha az orvosi vizsgálaton rendellenességre derül fény. Ebben az esetben mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni, aki további tanácsokkal látja el a kis pácienst és a családot. Dr. Terebessy Tamás hangsúlyozza: kifejezetten ortopéd cipőt azonban csak nagyon ritkán írnak fel gyerekeknek.

A cikk forrása a semmelweis.hu 

Babanet, 2024. április 07.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?