Honnan tudom, hogy jó a baba szeme, és miből vehetem észre, ha gond van?

Mit lát a baba 1 hónaposan, majd 6 hónaposan, mikortól képes felvenni a szemkontaktust, és miből lehet tudni, ha gond van? Cikkünkből kiderül!

Az újszülöttek nem sok mindent látnak, aztán az első évben rohamosan javul a látásuk, azonban még ekkor sem éri el a végleges fejlettségi szintet.

A picik már az első hetekben próbálják felvenni a szemkontaktust a szüleikkel

A születést követően nem sok mindent látnak a babák, azonban ahogy az agyuk fejlődik, úgy a látásuk is. Az újszülöttek rövidlátók, körülbelül 25-30 cm-ig látnak, de homályosan. Sokáig csak fényeket és kontrasztokat vesznek észre. A picik már az első hetekben próbálják felvenni a szemkontaktust, de nehezen fókuszálnak, a mozgó dolgokat nem tudják követni, de a körvonalakat már érzékelik.

A babák az első hetekben szeretik az arcokat nézni, illetve a kontrasztos tárgyak vonják magukra a figyelmüket. A tónusokat már kéthetes korukban érzékelik, de a színeket még nem tudják megkülönböztetni egymástól.

A babák egy hónapos korukban már többször veszik fel a szemkontaktust és a fejüket általában a fényforrás felé fordítják. Két hónapos korukban már képesek összehangolni a két szem mozgását, hosszabb ideig tudják tartani a szemkontaktust, és rövid időre már a tárgyakat is képesek követni.

A három hónapos picik már az arcokat is felismerik, és a szemüket a fejüktől függetlenül is képesek mozgatni. A négy hónapos csecsemők már képesek néhány méterre is ellátni, és a gyorsabb mozgásokat is tudják követni. Öt hónapos korban már az arcok finom részleteit is képesek felismerni. Hat hónapos kora után alakul ki a térlátás. Egyéves korára már elég tisztán lát a pici, de a látása teljesen körülbelül ötéves korára fejlődik ki. 

Az első néhány hónapban természetes a szemtengelyek kereszteződése

Annak érdekében, hogy ne alakuljon ki a picinél a tompalátás, érdemes figyelni a figyelmeztető jelekre. Az első néhány hónapban természetes a szemtengelyek kereszteződése, azonban, ha ez hosszú időn keresztül fennáll, akkor problémát jelezhet. Továbbá az is figyelmeztető jel, ha a baba feje állandóan megdől, hiszen ez arra utalhat, hogy az egyik szeme gyorsabban fejlődik, mint a másik. 

A túlzott könnyezés is figyelmeztető jelnek tekinthető, valamint a pici szemeinek folytonos remegése, viszketése és irritációja is. Az említett figyelmeztető jelek megléte esetén érdemes minél hamarabb felkeresni a gyermekorvost.

Akkor is azonnal fel kell keresni az orvost, ha a pici felsértette a szemét valamilyen eszközzel. Ebben az esetben akkor is meg kell vizsgálni, ha nincs látható gond, hiszen a megsértés során kórokozók kerülhettek a szembe, amelyek gyulladást okozhatnak. Akkor is érdemes orvosi segítséget kérni, ha valami belemegy a pici szemébe és nem tudja kipislogni. 

Az említettek mellett az is komoly sérülést okozhat, ha ütés éri a szemet, például valamilyen tárgy megnyomja a szemgolyót. Ez nagyon fájdalmas és tompalátást eredményezhet, de az is előfordulhat, hogy nem jár tünettel. Utóbbi esetben is kialakulhat a háttérben vérzés, így mindenképpen fel kell keresni egy szakorvost.

Babanet, 2024. március 26.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?