#baba#anya

Érzi a babám, amikor megsimogatom a hasamat?

Kismamaként természetes, hogy simogatjuk a hasunkat, de vajon, a babánk ebből mit érez?

Amikor anyukáról készül a kép, akár spontán, akár beállított, a kéz a hason és az arcra kiülő szentimentális mosoly, amit legtöbbször látunk. De a babák vajon érzik?

Mikortól érzik a babák az érintést?

Amikor babát várunk, és a hasunkat simogatjuk, annak több oka is lehet: védelmező reflex miatt, vagy mert kapcsolódni szeretnénk a babánkhoz, vagy egyszerűen azért, mert jól esik. A terhesség egy bizonyos pontja után a babák határozottan érzik, sőt élvezik az édesanyjuk érintését. Az első trimeszterben a baba mélyen a hasunkban van, és sok magzatvíz veszi körül. A teste apró és még fejlődik, így nem valószínű, hogy érzékeli a külvilágot.

A második trimeszterben azonban nagy változások történnek, ami lehetővé teszi, hogy a kicsi érezze az érintést, és reagáljon rá. Sőt, kutatók felfedezték, hogy a babák már a 21. terhességi héten reagálnak az érintésünkre. Ebben a tanulmányban ultrahangot használtak, és megfigyelték a magzat mozgását és szívritmusának növekedését, amikor megdörzsölték az anya hasát.

A kötődés már magzati korban kialakul

Ez a tanulmány azt is kimutatta, hogy amikor az anyák megérintették a hasukat, az egy sor reakciót váltott ki a magzatból - ez a kapcsolat anya és baba között talán az oka annak a szentimentális mosolynak. Az anya tudja, hogy a baba érzi az érintését. Persze izgalmas, hogy a tudomány bebizonyítja azokat a dolgokat, amelyeket a szülők már eddig is igaznak hittek, és megerősíti, hogy a kötődés és a kapcsolat már az anyaméhben elkezdődik. Tehát, a kötődésben nem a szoptatás a mérföldkő, hanem már jóval előtte megkezdődik.

Egy másik tanulmány szerint ez a méhen belüli érintés és kötődés tartós hatással lehet a baba temperamentumára. A rendszeres gyengéd érintés hatására a baba nyugodtabb lehet, ami egy okkal több, hogy minél többet simogassuk a hasunkat.

Babanet, 2024. június 17.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?