#baba#anya

Ezért hasznos, ha a pici babáknak is olvasunk mesét

Valójában az olvasás biztosítja a babák számára a nyelvi fejlődéshez szükséges építőköveket, javítja a környezettel való kapcsolatot, valamint a szociális és érzelmi készségek fejlesztéséhez szükséges eszközökkel is felvértezi.

 

Még ha az újszülött nem is tud könyvet fogni, vagy nem ismeri az ábécé betűit, sosem lehet elég korán bevezetni őt a könyvek csodájába.A meséknek elképesztő ereje van – a gyerekeket pillanatok alatt egy varázslatos világba repíti. A kisgyerekek mesevilágba való bevezetését nem lehet elég korán elkezdeni. De mégis mikor kezdjünk el olvasni a babának?

Miért fontos az olvasás a baba számára?

A könyvek olvasása számos módon segíti a baba fejlődését. Nemcsak a különböző hangokkal és szavakkal ismerkedik meg a baba, hanem a könyvek iránti szeretetet és az olvasás iránti szenvedélyt is kialakítja. Ráadásul a könyvek olvasása serkenti a baba fantáziáját, és segít neki megismerni az őt körülvevő világot.

Az olvasás nem csak abban segít a csecsemőknek, hogy megtanulják az anyanyelvüket, és a több hallott szóval fejlődik a beszédük, hanem az is előnyös számukra, hogy érzelmi kapcsolatot alakítanak ki azzal, aki felolvas nekik, és aki a karjukban tartja őket.

– mondja Dr. Danielle Roberts, az ohiói Muskingum Valley Egészségügyi Központ gyermekorvosa.

Még ha a baba még nem is beszél, ez nem jelenti azt, hogy nem tanul. “Az első életévükben az agyuk jobban növekszik, mint életük bármely más időszakában” – mondja Heather Turner, olvasástanár. Amikor a babáknak olvasnak, megtanulják a nyelv hangjait, a szavakhoz kapcsolódó jelentéseket, és a kommunikáció csodálatos szociális elemét.

Mint minden szülő tudja, a rutin fontos, és az olvasás értékének és szokásának megteremtése a kezdetektől fogva az egyik legjobb módja annak, hogy a szülők sikerre készítsék fel gyermeküket, nemcsak a tanulmányok terén, hanem a szociális és mentális egészség terén is.

– folytatja Turner.

Mindeközben az, hogy nem olvasol a gyerekednek, következményekkel járhat. Dr. Roberts szerint ugyanis azok a csecsemők, akiknek nem olvastak fel, valószínűleg kevesebb szót hallanak, és lassabban fejlődhet a beszéd- vagy nyelvi készségük.

Valójában a kutatások azt mutatják, hogy azok a gyerekek, akiknek felolvastak és beszélgettek velük, 2 éves korukra több szót ismernek, mint azok a társaik, akik nem részesültek hasonló tapasztalatokban. Emellett nagyobb valószínűséggel tanulnak meg időben olvasni, mint azok a gyerekek, akiknek nem olvastak fel.

A csecsemőnek olvasás előnyei

Bár a baba nem fog mindent megérteni, amit mondasz, az agya több szempontból is profitál az olvasásból. Íme néhány előnye az olvasásnak:

  • Információkkal látja el a babát a körülötte lévő világról
  • Megtanítja őket a kommunikáció fontosságára
  • Fejleszti a hallási, emlékezeti és szókincsbeli készségeiket
  • Olyan dolgokkal ismerteti meg őket, mint a számok, betűk, színek és formák

Mikor kezdjek olvasni a babának?

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia azt javasolja, hogy már születésük után olvassunk a babának. “Bár az újszülöttek nem fogják érteni, amit a szülők olvasnak, felismerik a hangokat és a ritmust. Ráadásul a hangod megnyugtatja őket” – mondja Dr. Roberts. Ha nem kezdtél el olvasni a babádnak a születése után ne aggódj! Dr. Roberts és Turner szerint is sosem késő elkezdeni olvasni a babának.

Próbálj meg naponta hangosan olvasni a gyermekednek, hogy kialakítsd az olvasás szokását. A szóbeli nyelv és a szókincs tekintetében a fő mérföldkövek a születés és 3 éves kor között következnek be. A hangos olvasás a gyermek első éveiben építi a szókincsét, a világról való tudását, valamint az írott nyelv hangjait és mintáit – mindezek szilárd alapot teremtenek az írni-olvasni tudás számára.

Milyen gyakran kell olvasni a babának?

Ha egy újszülötted van, a gondolat, hogy felolvass a babádnak, nyomasztónak tűnhet, különösen, ha éjjel-nappal eteted a babát, és nem tudsz aludni. De tekints úgy az olvasásra, mint egy lehetőségre, hogy leülj és összebújj a babáddal – egy lehetőség a pihenésre és a kikapcsolódásra –, nem pedig egy újabb dolog, amit a teendőid listájára kell felírnod.

Turner azt javasolja, hogy minden nap hagyjunk időt az olvasásra, például lefekvés előtt, fürdés után vagy más nyugodt időpontban. A meghatározott olvasási idők segíthetnek emlékezni az olvasásra, és segíthetnek rutint kialakítani a gyermek számára.

Mit olvassak a babának?

Amikor a baba számára könyveket választasz, keress olyan tartalmakat, amelyek egyszerűek, ismétlődőek és színes képekkel vannak ellátva. Olyan könyveket is választhatsz, amelyeket szívesen olvasol, például a saját gyermekkorodból származó kedvenceket vagy olyan könyveket, amelyek különleges jelentőséggel bírnak számodra. 

A legtöbb csecsemő a fekete-fehér vagy a sok képet és kevesebb elbeszélő tartalmat tartalmazó könyveket szereti nézegetni. Szeretik továbbá a különböző textúrájú vagy gyűrött anyagú könyveket, amelyeket megtapinthatnak. Így a lehető legtöbb érzékszervüket használva élvezhetik a könyvet.

– mondja Dr. Roberts.

Próbálj meg nem stresszelni azon sem, hogy mit olvasol fel a babádnak. Nincsenek tökéletes könyvek. A lényeg, hogy következetesen olvass a kicsinek. Akár az újságot is felolvashatod hangosan az újszülöttnek, ha akarod.

Amikor a babák elkezdenek a könyvek után nyúlni, válassz erős táblás vagy szövetkönyveket.

– javasolja Turner.

Bármit is választasz az olvasáshoz, a lényeg az, hogy a gyerekek hallják a hangod, valamint a különböző szavakat. Ahogy idősebbek lesznek, fel tudják emelni a fejüket, és el tudják érni a könyvet, érdemes lehet azonban gondoskodni arról, hogy a koruknak megfelelő könyvek legyenek a kezükben.

Ahogy a baba növekszik, úgy fogja várni az olvasásra szánt időt, és még az is lehet, hogy könyveket hoz majd neked, hogy olvass. Becsüld meg ezeket a csendes pillanatokat a kicsivel. Mielőtt észrevennéd, már ő fog neked olvasni.

https://www.twinkl.hu/event/international-childrens-book-day-2022

Babanet, 2024. június 10.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?