#baba#anya

Miért szorítják ökölbe a babák a kezüket?

Ha újdonsült szülő vagy, és a babád csak néhány hónapos, észre fogod venni, hogy gyakorlatilag állandóan ökölbe szorítja a kezét. De mégis, mi ennek az oka?

Az ökölbe szorított kéz csak egy a számos újszülöttkori reflex közül, amelyet a baba születése utáni első hetekben észrevehetsz. Ez az ökölbe szorítás azonban normális csecsemőreakció, egyike a számos mozdulatnak, amely segít fejleszteni a baba jövőbeli finommotoros készségeit.

Milyen viselkedési formákra számíthatok az újszülöttemnél?

Ahogy a baba a születés után megtanul alkalmazkodni az új környezetéhez, meglepődhetsz (és akár meg is ijedhetsz) attól, hogy a csecsemő hogyan mozog a látványra, a hangokra és az érintésekre reagálva. De ne feledd, hogy a babád hatalmas változást tapasztal a korábbi, sötét és meghitt anyaméhben lévő környezetéhez képest – így az érkezésével együtt ez a változás különféle fizikai reakciókat vált ki.

Az egyik reflex, amit észre fogsz venni, egy vagy két szorosan összeszorított ököl. Ezt a primitív mozdulatot tenyérfogásnak is nevezik, és úgy válthatod ki, ha az ujjaddal finoman megsimogatod a baba nyitott tenyerét. Látni fogod, hogy a baba nyitott keze azonnal összeszorul válaszul. Ez a természetes tendencia egyike a sok önkéntelen mozdulatnak, amelyet sok baba végez. 

Miért szoríthatja ökölbe a babám a kezét?

Az ökölbe szorított kéz egy neurológiai válaszreakció, amely a baba idegrendszerének folyamatos fejlődése során jelentkezik. A csecsemő szorosan összeszorított öklei, valamint a behajlított könyök, karok és lábak szintén a méhen belüli szokás maradványai, amikor a magzatburokban össze voltak “gömbölyödve”. Az éhes csecsemők szintén ökölbe szorítják az kezüket.

Hogyan vehetem rá a babámat, hogy lazítsa el az ökölbe szorított kezét?

Általában nem kell rávenni a babát, hogy lazítsa el az ökölbe szorított kezét, mert ez a reflex öt-hat hónapos kora körül természetes módon megszűnik. Ha a baba a stressz vagy a kólika miatt szorítja ökölbe az öklét, próbáld meg megnyugtatni egy kis énekléssel és csitítással. 

Kell-e valaha is aggódnom, ha a babám összeszorítja az öklét?

Normális dolog, ha időről időre aggódsz a babád fejlődése miatt, vagy ha összehasonlítod a fejlődését a többi csecsemőével a családodban és a baráti körödben. De ne feledd, hogy a gyermeked rendszeres orvosi vizsgálatai alkalmával a gyermekorvosod egy alapos vizsgálat részeként minden reflexet ellenőriz azért, hogy megbizonyosodjon arról, hogy mindegyik megfelelően reagál a különböző ingerekre.

Ha azonban te vagy a gyermekorvosod azt veszitek észre, hogy egy bizonyos reflex, például az ökölbe szorított kéz, a normálisnál hosszabb ideig tart, az jelezheti, hogy a baba idegrendszerével van probléma. Ritka esetekben a túlzott reflexek agyi bénulásra vagy hipertóniára, azaz merev izomtónusra utalhatnak. Ha bármi miatt aggódsz, mindig megkérdezheted gyermeked orvosát a reflexekről és a baba fejlődéséről.

Babanet, 2024. június 07.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?