#baba#anya

Mikortól ül a baba, és hogyan segíthetjük?

A babák egyik fontos mérföldköve, amikor megtanulnak ülni. De mégis mikor jön el ez a pillanat?

 

A baba az első hónapjaiban megtanulja, hogyan tartsa felfelé a fejét, és bár nincs is annál aranyosabb, mint amikor egy érdeklődő tekintetű baba felfelé tolja magát, hogy befogadja a világot, sokan ilyenkor már azon tűnődünk, mikor tanul meg felülni.

Miért fontos a babák számára az ülés?

A durva motoros készségek egymásra épülnek, lehetővé téve a következő mérföldkövek elérését. A felülés izgalmas fejlődési mérföldkő, hiszen az egyenes, támasz nélküli ülés döntő lépés a járás megtanulásához.

Az ülésnek más előnyei is vannak. A csecsemőknek képesnek kell lenniük arra, hogy támasz nélkül is fel tudjanak ülni, hogy biztonságosan elkezdhessék a szilárd ételek fogyasztását, és amikor a baba ebben az új helyzetben megpihenhet, a keze szabadon felfedezheti a tárgyakat és megismerheti a világot.

Mikor fog a babám megtanulni felülni?

Minden csecsemő más és más, ezért némi eltérés van abban, hogy pontosan mikor tanulnak meg felülni, de rendszerint 7-9 hónapos korukban már segítség nélkül ülnek fel. Vannak olyan babák, akik hamarabb tanulnak meg ülni, mint kúszni, és vannak olyanok is, akik a mászást megkerülve az ülés után járni kezdenek.

A kúszáshoz szükséges izomkontroll és motoros készségek fejlettebbek, mint azok, amik az üléshez szükségesek. Sok baba azonban kihagyja a kúszás szakaszát, és az ülésről a járásra tér át.

- magyarázza Dr. Alisa Baer gyermekorvos.

Milyen jelei vannak annak, hogy a baba készen áll az ülésre?

Mielőtt a baba megtanulna ülni, jól kell irányítania a fejét, és meg kell tanulnia felfelé tolni magát, valamint meg kell tanulnia átfordulni. Ahhoz, hogy a babák valóban elsajátítsák a felülést, képesnek kell lenniük arra, hogy fekvő helyzetbe kerüljenek, és nem szabad, hogy párnák vagy más tárgyak támogatására szoruljanak.

Ha a baba felegyenesedik, és háromlábú ülésbe helyezkedik  azaz amikor az egyik kezével is megtámasztja magát, hogy stabilabbnak érezze az ülést -, valószínűleg hamarosan képes lesz önállóan ülni. A szakértő szerint érdemes megvárnod azt, hogy a babád ezt magától tegye meg, mert ha túl korán ülő helyzetbe helyezed, akkor eldőlhet, ugyanis nincs még meg az megfelelő izomerő ahhoz, hogy megtartsa magát.

Hogyan segítsünk a babának felülni?

Mivel minden egyes motoros mérföldkő az előtte lévőre épül, a baba számára a törzserő fejlesztésének folyamatos biztosítása a legjobb módja annak, hogy segítsük őt az üléshez vezető úton.

A rendszeres és egyre hosszabb ideig tartó hason fekvések segítenek a törzs és a nyak erősítésében, amely ahhoz szükséges, hogy végül már támasz nélkül is tudjon ülni. Amint a baba már képes a fejét támasz nélkül felemelni (van, hogy 3 hónapos kor körül), a gyerekorvos azt javasolja, hogy ültesd a babát az öledbe veled szemben, majd ringasd lassan előre-hátra, miközben arra ösztönzöd, hogy a baba a felsőtestét az alsótestével egy vonalban tartsa.

Ahogy a baba egyre közelebb kerül ahhoz, hogy önállóan tudjon ülni, megpróbálhatod a háromlábú ülés helyzetébe helyezni. Ehhez ültesd le a fenekére, és tedd össze a lábát. Hagyd, hogy a baba törzse kissé előre dőljön, hogy kezei a padlót érjék, megtámasztva őt.

Meddig tekinthető normálisnak, hogy a baba nem tud ülni?

Minden csecsemő más és más. Egyesek már 4 hónapos korukban ülhetnek, míg mások csak 9 hónapos korukban vagy később érik el ezt a mérföldkövet. Ha a baba 9 hónapos koráig nem ül önállóan, beszélj a gyermekorvosoddal. Ha a baba a vártnál petyhüdtebbnek vagy merevebbnek tűnik, azt is érdemes megemlíteni a gyermekorvosnak.

Az alacsony izomtónus (petyhüdtség) és a magas izomtónus (merevség) egyaránt befolyásolhatja a baba képességét arra, hogy elérje a mérföldköveket, mint például a fejtartás, az ülés, a kúszás vagy a járás.

– magyarázza Dr. Baer.

Milyen biztonsági szempontokat kell figyelembe venni, amikor ülni tanul a baba?

Amikor a babák először kezdenek önállóan ülni, még mindig hajlamosak elveszíteni az egyensúlyukat, és időnként felborulnak. Mivel a fejük nehéz, valószínűleg fejjel előre esnek, amikor dőlnek. Éppen ezért válasszunk olyan helyet, ahol szőnyeg van, figyeljünk, hogy el tudjuk kapni a babát, és ki is párnázhatjuk a környezetét:

A legjobb, ha a baba köré párnákat teszünk, vagy gyakorolhatunk puhább felületen, például szőnyegen vagy habszőnyegen.

A csecsemők csak a padlón ülést gyakorolhatják biztonsággal. Ha etetőszéket, babaülést vagy más ülőeszközt használsz, megfelelően kösd be őket. 

Ebben a korcsoportban nagyon gyakoriak a fejsérülések, amelyek a babáknak a magasított felületekről, például a pultról vagy a dohányzóasztalról történő leeséséből származnak. Az a tapasztalat, hogy a babák akkor esnek ki az eszközökből, amikor a hevedereket nem úgy használják, ahogyan kellene.

– jegyzi meg Dr. Baer.

Milyen a bababiztos környezet?

Ha a baba megtanul támasz nélkül ülni, nincs már sok időd addig, amíg mozgékony lesz. Akár totyog, akár kúszik, egy mozgékony baba könnyen kerülhet veszélyes helyzetekbe. Tehát készülj fel a bababiztos környezetre, amint a baba elkezd ülni! Figyelj az éles sarkokra vagy a párkányon lévő dolgokra, amelyeket el lehet érni és le lehet húzni! Tedd bababiztossá a konnektorokat, pakold el az éles tárgyakat, az apró dolgokat is, amelyeket a szájába vehet.

A nagyméretű bútorok és a tévé rögzítése is nagyon fontos része a bababiztonságnak, amely akár a gyermek életét is megmentheti.

Babanet, 2024. június 02.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?