#baba#anya

Mikor kezdenek beszélni a babák? Így segíthetsz neki tanulni

Izgatottan várod a napot, amikor a baba azt mondja, hogy “anya” vagy “apa”? De mikor is kell ennek megtörténnie? Kell-e aggódnod, ha a babád nem beszél olyan korán, mint más gyerekek?

 

A babák körülbelül 1 éves koruk körül mondják ki az első szavakat, de már születésüktől fogva tanulják a nyelvet. A babák azután kezdenek beszélni, hogy hónapokig magukba szívják mindazt, amit hallanak és látnak – és ebben neked is fontos szereped van. Fejleszd a babád nyelvi készségeit azzal, hogy beszélsz, olvasol, hallgatod és válaszolsz a babádnak.

Mikor kezdenek el beszélni a babák?

A beszédtanulás összetett folyamat, amely a születéskor kezdődik és évekig tart. Már jóval azelőtt, hogy a baba kimondaná az első szavát, megtanulja a nyelv szabályait, és azt, hogy a felnőttek hogyan használják a nyelvet a kommunikációra.

A baba a nyelvét, az ajkait, a szájpadlását és a kialakulóban lévő fogait használja majd hangok kiadására (először sír, majd az első egy-két hónapban nyüzsög, és 4 hónapos kora körül már gügyög). Ahogy a baba egyre gyakorlottabban gügyög, 6 hónapos kora körül már olyan szószerű hangokat hallhatsz, mint a “ma-ma”, “ba-ba” és “pa-pa”. Ez azonban nem számít valódi beszédnek, mivel a baba még nem érti ezeknek a szavaknak a jelentését.

Körülbelül 12 hónapos korára a baba már mond néhány szót, és tudja, hogy mit jelentenek. A szavak száma folyamatosan növekszik, és valamikor 2 éves kora körül már két szavas mondatokat fog alkotni. 

Mikor mondják ki a babák az első szavukat?

Az első születésnapjuk körül a babák egy-két egyszerű szót mondanak, például “anya”, “apa”, “papa”, “mama” vagy “baba”. A hangok nem biztos, hogy teljesen tiszták, de érthetőek lesznek. Ugyanakkor a baba:

 • próbálja kimondani azokat a szavakat, amiket mondasz.

 • válaszol az egyszerű szóbeli kérésekre, mint például “gyere ide”.

 • utánozza a különböző beszédhangokat.

 • gesztusokat használ, például nemet ráz a fejével, vagy búcsúzóul integet.

 • megérti a gyakori tárgyakra és emberekre vonatkozó szavakat.

Hogyan tanulnak meg beszélni a csecsemők?

A méhben

Sok kutató úgy véli, hogy a nyelv megértése már a méhen belül elkezdődik. Ahogyan a születendő baba hozzászokik a Te szívednek egyenletes dobbanásához, úgy hangolódik rá a  hangodra, és képes megkülönböztetni a Te hangod a többi között.

Születéstől 3 hónapos korig

A sírás a baba első kommunikációs formája – nem minden sírás egyforma: egy átható sikoly azt jelentheti, hogy éhes, míg egy nyöszörgő, szaggatott sírás azt jelezheti, hogy pelenkacserére van szüksége.

Ha a baba boldog, imádnivalóan gügyögő hangokat ad ki. Gurgulázások, sóhajok és károgások elragadó repertoárját hallhatod.

Ami a nyelv megértésének képességét illeti, a baba kezdi felismerni, hogyan hangzanak a szavak, és hogyan épülnek fel a mondatok, ahogy hallgatja a körülötte élőket.

4-6 hónapos korban

A baba elkezd gügyögni, mássalhangzókat és magánhangzókat kombinálva (például “ba-ba”). Körülbelül 6 hónapos korában már a nevére is tud válaszolni.

Néha hallhatod az első “ma-ma” vagy “pa-pa” hangokat is. Bár ez biztosan megolvasztja a szívedet, a kisbabád ezeket a szavakat még nem teszi egyenlővé veled. Ez majd később, körülbelül egyéves korában következik be.

A kisbabád beszéd kísérletei úgy hangzanak majd, mintha egy másik nyelven, végtelen szavakból álló, tudatfolyamszerű monológokat mondana. A hangképzés egy játék a baba számára, aki kísérletezik a nyelv, a fogak, a szájpadlás és a hangszalagok használatával, hogy mindenféle vicces hangokat adjon ki.

Ebben a szakaszban a gügyögés ugyanúgy hangzik, akár magyarul, akár angolul, akár franciául, akár japánul beszélsz otthon. Észreveheted, hogy gyermeked bizonyos hangokat kedvel, és újra és újra elismétli őket, mert tetszik neki, ahogyan hangzanak, és ahogyan a szája érzi, amikor kimondja őket.

7-12 hónapos korban

Amikor a baba gügyög és hangoskodik, úgy hangozhat, mintha érthetően beszélne. Ez azért van, mert az általad használt hangokhoz és mintákhoz hasonló hangokat és mintákat próbál ki.

A kisbabád elkezd jelentést tulajdonítani a szavaknak, amelyeket nap mint nap hall. Kezdi összekapcsolni a szavakat a cselekvésekkel, amikor olyan dolgokat hall, mint például “kezdjük el fürdetni” vagy “ideje beülni az autósülésbe”.

13-18 hónapos korban

A babád valószínűleg több szót is használ majd, és tudja, hogy mit jelentenek. A gyerkőcöd még a hanglejtést is gyakorolni fogja, például megemeli a hangszínét, amikor kérdez. 

Hogyan segíthetsz a babádnak beszélni?

Gyermeked nyelvi készségeinek fejlődését gazdag és gondoskodó kommunikációs környezet biztosításával segítheted. Íme a legfontosabb teendők:

 • Beszélj hozzá! Nem kell megállás nélkül fecsegned, de beszélj a babához, amikor együtt vagytok. Írd le, mit csinál, mutass rá dolgokra, tegyél fel kérdéseket és válaszolj rájuk. 

 • Olvass neki! Ha felolvasol a babádnak, az remek módja annak, hogy megismertesd vele az új szókincset, a mondatok felépítését és a történetek folyását. A rímekkel és ismétlésekkel ellátott babakönyvek különösen hasznosak.

 • Hallgasd! Amikor gyermeked beszél hozzád, légy jó hallgatóság – nézz rá és válaszolj, még akkor is, ha nem érted, mit mond. 

 • Szórakozzatok! Tanítsd meg a babádnak az állathangokat, énekelj dalokat, utánozd a baba arckifejezéseit, és nevess, amikor nevet. Használj hangokat játék közben, például egy játékautót “rrrr”-re hangoztatva, vagy a kádban pukkanó buborékokra pukkanó hangokat adva ki.

Mit csináljak, ha a baba nem beszél?

Te vagy a legjobb személy arra, hogy felmérd gyermeked beszédfejlődését. Ha az alábbiakban felsorolt jelek bármelyikét tapasztalod, beszélj gyermeked orvosával a fejlődési elmaradás vagy hallásprobléma lehetőségéről.

Néhány jel, amire érdemes odafigyelni:

 • 2 hónapos korára nem reagál a hangos hangokra.

 • 4 hónapos korára nem gurgulázik vagy nem ad ki hangokat.

 • 6 hónapos koráig nem nevet vagy nem ad ki visító hangokat.

 • 9 hónapos koráig nem gügyög, nem reagál a saját nevére.

 • 12 hónapos koráig nem mond ki egyetlen szót sem, mint például “baba”.

 • 18 hónapos korára nem mond legalább öt szót.

Miután a baba elkezd beszélni, mi következik?

Miután gyermeked elkezd beszélni, valószínűleg 1 és 2 éves kora között robbanásszerű nyelvi fejlődésnek lehetünk tanúi. A kicsi valószínűleg sok új szót fog használni, elkezd két szót összerakni, hogy kifejezze magát (például “nincs ágy” vagy “több tejet”), rövid kérdéseket tesz fel (“ki az?”), és elkezdi megnevezni a könyvekben található képeket.

Babanet, 2024. május 31.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?