#baba#anya

Mikor alhat a babám takaróval?

A szakértők szerint nem biztonságos, hogyha a csecsemők takaróval, párnákkal és szőrös játékokkal alszanak. De vajon miért? Mikortól biztonságos, hogy a baba takaróval aludjon?

 

Bár természetes, hogy szeretnéd, ha a babád kiságya ugyanolyan meghitt lenne, mint a saját ágyad, a szakértők nem ajánlják, hogy a csecsemők takaróval, párnákkal és szőrös játékokkal aludjanak.

Mikor biztonságos a babámnak takaróval aludnia?  

Várj, amíg a babád legalább 12 hónapos lesz. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) szerint a puha ágynemű a kiságyban – mint például a takaró és a párna – növelik a fulladás vagy a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) kockázatát. A takarók biztonságos alternatívái az egyberészes hálóruhák, a hálózsákok és a hordható takarók.

12 hónap elteltével a SIDS okozta halálozás statisztikai valószínűsége csökken. A fulladás kockázata is csökken, mivel a legtöbb 12 hónapos gyermek már képes átfordulni, és elég ügyes ahhoz, hogy a takarót eltávolítsa az arcától.

A legjobb, ha nem használunk rácsvédőket, alváspozicionálókat, speciális matracokat vagy bármi mást, ami azt állítja, hogy csökkenti a SIDS kockázatát. Az AAP szerint ezek az eszközök nem csak, hogy nem védik meg a babát, de néhány csecsemő megfulladt a használatuk közben.

Amint a babád 12 hónapos lesz, nyugodtan vihet magával az ágyba egy takarót vagy egy különleges játékot, de még mindig az a legbiztonságosabb, ha a kiságya viszonylag üres marad – ezért ne adj gyermekednek párnát, amíg a kiságyból nem megy át az ágyba.

Babanet, 2024. június 08.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?