#baba#anya

Mellszívó: milyet válasszak, milyen gyakran és hogyan használjam?

Milyen a jó mellszívó, milyen típusai vannak? Miben érdemes tárolni az anyatejet, és mennyi ideig tárolható? Mikor javasolt szoptatási szakemberhez fordulni? Cikkünkben minden fontos kérdésre választ kapsz!

Számos helyzetben nagy segítség lehet a mellszívó. Elmondjuk, mikor és hogyan érdemes használni.

Fontos szempont, hogy könnyen használható és hordozható legyen a mellszívó

Többek között akkor érdemes használni, ha nincs lehetőség szoptatni vagy túl sok anyatej termelődik. Továbbá akkor is, ha mellgyulladás alakul ki, ha túl erős a tejleadó reflex, illetve akkor, ha a baba koraszülött és még gondjai vannak a szopizással.

Jó néhány típus közül lehet választani. A mellszívó lehet például elektromos, kézi, elemről működő, viselhető, dupla és kórházi minőségű. A készülék kiválasztása során fontos szempont, hogy könnyen használható és hordozható legyen, továbbá pontosan illeszkedjen a mellre, ne irritálja a mellbimbót. Természetesen mindemellett elengedhetetlen, hogy egyszerűen szét lehessen szedni, és könnyen tisztítható legyen.

A mellszívó használata során nem szabad kapkodni

A mellszívó használata előtt mindig alaposan kezet kell mosni. Továbbá érdemes relaxálni, hiszen a stressz nehezíti az anyatej leadását. Ki kell alakítani a megfelelő, megnyugtató környezetet a mellszívó használatához. Célszerű egy csendes helyet keresni, ahol kialakítható a kényelmes helyzet.

Továbbá a mellszívó használata során nem szabad kapkodni. Olyan pozíciót kell felvenni, melyben a karok és a hát megtámasztható. Az ellazulásban természetesen a mély és lassú levegővételek is segítenek. A használatot követően az eszköz minden egyes alkatrészét alaposan el kell mosni mosószeres, meleg vízben. 

Az első tisztítás előtt mindenképpen meg kell nézni az adott eszköz használati útmutatóját. A mellszívó azon alkatrészeit, amelyek érintkeznek az anyatejjel, minden egyes nap sterilizálni kell. Ez történhet például kifőzéssel vagy pedig gőzsterilizálóval. Az eszközöket tiszta és vasalt textilpelenkára kell helyezni a sterilizálást követően.

Elektromos üvegmelegítőben vagy vízfürdőben melegítsd fel a mellszívóval lefejt tejet

A lefejt tejet steril, műanyag vagy üveg, légmentesen záródó edénybe kell tölteni és azonnal hűtőszekrénybe helyezni. Az anyatej huszonnégy órán át tárolható hűtőben, és három hónapon át mélyhűtőben. Utóbbi esetben célszerű az edényekre címkét helyezni, amin szerepel a fejés pontos dátuma, hiszen így látható, hogy még mennyi ideig használható fel. 

Minden alkalommal érdemes a legrégebbit felhasználni. Az anyatejet elektromos üvegmelegítőben vagy vízfürdőben szabad felmelegíteni. A már felengedett anyatejet nem szabad újrafagyasztani. Ha szoptatási nehézségek merülnek fel, vagy pedig úgy tűnik, hogy nem termelődik elegendő tej, érdemes szoptatási szakemberhez fordulni.

Babanet, 2024. május 17.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?