#baba#anya

Nyaralás, utazás a második trimeszterben: ezekre figyelj kismamaként!

Bár a második trimeszter a “legnyugodtabb”, ez nem jelenti azt, hogy ne kellene figyelni néhány potenciálisan veszélyes részletre!

A nyaralás, az utazás szinte mindenki szeret. Világot látni kismamaként is lehet, de ehhez több dolgot is szem előtt kell tartani. Ez még abban az esetben is igaz, ha a várandós nő történetesen a második trimeszterben van. A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Utazás a második trimeszterben

A második trimeszter a legalkalmasabb időpont arra, hogy a kismama utazzon. Az első trimeszterre jellemző rosszullétek már többnyire elmúltak, a spontán vetélés veszélye is jelentősen csökkent és a harmadik trimeszter problémái - mint a hatalmas pocak, vagy a légitársaságok megszorításai erre az időszakra - még távol vannak.

Ez azonban messze nem azt jelenti, hogy akkor ugyan úgy nyaralhatunk, mint a várandósság előtt. A terhesség ugyanis a testben hormonális változásokat is hoz, melyek hatással vannak ránk, még akkor is, ha azt tünetek nem mutatják. Az egyik nagyon fontos dolog, hogy az immunrendszer visszafogottan működik a teljes terhesség alatt, hiszen a magzat genetikailag csak félig azonos az anyukával. A visszafogott immunrendszer azonban sajnos növeli a fertőzések kialakulásának esélyét. Ez a felszálló fertőzések miatt is kifejezetten problémás, hiszen a hüvelyt érintő, majd felszállóvá váló fertőzések okozzák a vetélések mintegy 70%-át.

Ennek megfelelően a kismama a második trimeszterben is kiemelten figyeljen arra, hogy ne üljön le sem hideg felületre, sem pedig úgy, hogy nincs a feneke alatt párna, pulóver, törölköző, bármi, ami határvonalat képezhet a felület és a kismama között. Ezen felül a szervezetet is támogassuk abban, hogy képes legyen felvenni a küzdelmet, illetve képes legyen megelőzni a felszálló fertőzések kialakulását. Ebben a jó várandósvitamin is nagy segítségünkre lehet, amennyiben megfelelő anyagokat tartalmaz. Ezek többek közt a cink és a réz, melyek a szervezetben antiviriális, antibakteriális és fungicid, vagyis gombaellenes hatással is rendelkeznek. Ebben az esetben is fontos - ahogyan szinte minden bevitt anyag esetében - hogy szerves, biológiailag aktív formában kerüljön a szervezetbe. Ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent (cink-citrát, réz-glükonát).

Úszás, napozás a második trimeszterben

Azt már rég tudjuk, hogy a természetes vizek lényegesen jobbak, mint a mesterséges, agyonvegyszerezett társaik. Azonban ki kell emelni, hogy bármennyire is nyugtató, kellemes és romantikus a hullámverésben ücsörögni, ezt mindenképpen kerüljük, hiszen a hullámok a hüvelybe moshatják a szennyeződéseket, homokot, ezek pedig komoly fertőzéseket idézhetnek elő.

A napozás szinte minden nőnek nagy szerelme, hiszen csodaszép barna bőrt eredményez. A napsütés a szervezet éltetője, de csak egy bizonyos mennyiségben, ami fokozottan igaz abban az esetben, ha a nő gyermeket hord a szíve alatt. A pocakot, ha lehet, ne napoztassuk közvetlenül, kiváltképpen akkor, mikor a Nap sugarai a legégetőbben perzselik a Földet. Egy áttetsző kendő is nagyon sokat segíthet, nem kell vastag anyaggal fedni, hiszen attól csak erősen melege lenne a kismamának. A túlzott napoztatás ugyanis a felmelegedő pocak okán komoly gondok okozója lehet – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Ételek a második trimeszterben a nyaralás alatt

Az étkezéssel külföldön egyébként is óvatosabban kell bánni, de a kismamáknak a belföldi kirándulások alkalmával is érdemes erre figyelni. A tengeri herkentyűk idehaza mindenképpen kerülendőek, külföldön ez ugyan így igaz, bár valószínűleg a tengerpart mellett kifejezetten frissek. Kockáztatni azonban ebben a helyzetben nem éri meg. Ugyanez igaz lehet a tengeri halak esetében azok higanytartalma miatt, illetve a kismama - bármennyire is csábító - lehetőleg kerülje a helyi különlegességeket. Kicsi az esélye, hogy gondot okoznak, de ha mégis, egy ételmérgezés, esetleg egy eddig ismeretlen allergia ne veszélyeztesse a nyugodt gyermekvárást.

Autós, repülős utak a második trimeszterben

Maga az utazás az egyik legjobb része a nyaralásnak. Ez azonban nagyot változhat várandósság esetén. A kismama az autós utazásnál mindenképpen mozogjon három - négy óránként, ezzel jelentősen csökkentve a trombózis kialakulásának esélyét (ez egyébként a többi utas számára is felüdítő lehetőség lesz). A repülős utazásokon figyeljünk arra, hogy a kabinban a levegő lényegesen szárazabb, vagyis könnyebben kaphatunk el betegségeket is. Ez ellen is az immunrendszer megfelelő támogatásával tudunk küzdeni, amiben a várandósvitamin hatalmas segítség lehet. Figyeljünk azonban arra, hogy a második trimeszternek a tápanyagigénye nem azonos sem az első, sem pedig a harmadik trimeszter igényeivel, azaz a lehető legjobb hatás érdekében megfelelően tagolt várandósvitamint válasszunk!

Fontos, hogy mielőtt útra kelünk, tájékozódjunk az adott légitársaság honlapján. A második trimeszterrel jellemzően nincsen gond utazás szempontjából, de előfordulhatnak olyan társaságok, melyek orvosi igazolást kérnek a repüléshez. Problémás lehet az is, ha az odaút még a második, a visszaút azonban már a harmadik trimeszterben történne.

ratkotunde.hu, 2024. július 04.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?