A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Gyermekek / magzatok kor szerint » 2005.őszi babák

Kuha, akkor megnyugodtam, csak azért zavar, mert most már zokniban hideg van az udvaron, viszont ő meg állandóan menne ki. Én már azon is gondolkoztam, hogy biztos nem jó a cipő amit vettem.

Kép
Kép
hari

Sziasztok,

Tok jo, hogy ilyen jo kis talcsikat tudtok csinalni.

Nyulne,
Nalam volt a ferjem unokahuga, akinek szombaton lesznek 1 evesek az ikrei. gy fiu es egy kislany. TUNDEREK! Bar anyukajuk kicsit el van faradva :? de hatarozottan allitja, hogy ujra csinalna az egeszet. Meg is ertem olyan edesek tudnak lenni, szoval tegnap volt a ket iker az en kis 14 honaposom meg a nagyfiam, aki orommel jatszott pesztrat. Olyan jol eljatszottak es a kicsim igazi haziur volt es odaadott nekik mindent.

Kajalashoz,

Szerintem ebben meg az orvosokra sem lehet igazan hallgatni, hogy ilyen idos korban igy, hogy olyan idos korban ugy. Egyebkent is na hagyjuk, amikor a negy honapos fiam meg hetszer evett a szopikkal es akkora lebaszast kaptam a dokimtol mert akkor mar csak otszor kellett volna, meg felkelt este enni stb.
Szerintem minden gyerek mas en latom ezt a ket fiamnal. Nagyobbik kicsinek is es meg most is irtozatosan rossz evo. Bar mar rajottem, hogy hiaba, o ilyen es hagyom. De kicsinek szinte meg kellett tomni, hogy egyen es meg masfel evesen is csak turmixolt dolgokat adtam neki, mert egyszeruen megfulladt minden nagyobb darabos kajatol.
Ennek ellennere, a kicsim egy igazi zabagep, mindenevo es imadja a darabosat a kis kezevel eszegetni. Ez vagy teszta, vagy kisebb husidarab, vagy puha gyumi kisebb darabra vagva, kenyer, stb.
Ha leves van, azt is eszi mar, nala is van kanal nalam is, utana meg nagytakaritas :P :lol:
De neha neki is vannak rosszabb napjai es akkor csak tejet akar.
Mint tegnap este szerintem nagyon kifaradt az egesz napos jatekba az ikrekkel es este a szokasos levese helyett, amit eltolt maga elol, ramnezett es azt mondta, erthetoen: mama, tejcsit
Istenemre, mar tobbszor is ezzel ebredt reggel, de tegnap olyan ertheto volt, olyan erthetoen mondta.
Szoval szerintem semmit nem kell eroltetni, minden gyerek mas.

Nemreg voltam a gyerekorvosnal, aki ahelyett, hogy magyarazna, kiadott egy lapot, (belerakta a gyerek orvosi fuzetebe es csak otthon vettem eszre), mit kell ennie egy 1 eves gyereknek cimszoval.

Reggeli: 250 ml tej
Tizorai nincs
Ebed: 30 dkg hus, vagy sovany hal vagy tojas egeszben is, de csak fozve, tesztaval, rizzsel vagy "turmixolt " zoldsegfelevel
Krumplipure nem ajanlott tisztan adni, csak mas zoldseggel keverve. Utana, kompot vagy valami tejtermek desszertkent.
Uzsonna: Gyumolcs vagy kompot kiegeszitve valamilyen tejtermekkel, joghurt, turo stb. Vagy 250ml tej.
Vacsora: leves, amibe fozhetunk kisebb tesztat vagy mas betetet.

Hat ezt adta es akkor tartsd be, mert ha nem akkor nem vagy megfelelo az elvarasoknak. Ja es egy eves kortol " AJANLOTT DE NEM KOTELEZO" a 3. tipusu tapszer amit ugye harom eves korig ir, vagy ha nem akkor adjon neki felzsiros tejet, 250ml-be ket kockacukrot beleteve.

Egy orvos ismerosom meg valtig allitotta, hogy semmi szukseguk a babaknak egy eves kor utan mar kulon vitaminokra, ami a tapszerben megtalalhato , mert ha rendesen esznek az potolva van a mas elelmiszerekbol, csak felfujodnak tole. Ezert latunk ennyi "toltott galamb" babat, mert uzleti fogaskent elhitetik az anyukakkal, hogy csak a tapszer jo, hogy ez kell a gyereknek, meg a kulonfele pepek, amik tele vannak vitaminokkal, es csak fujjak fel vele a babakat, holott ezekre mar nincsen szukseguk.
Tegnap peldaul az ikrek anyukaja is mondta, hogy o sem ad tapszert mar egy honapja, csak tiszta tejet, egyebkent sem birta anyagilag, a dupla aru tapszereket, meg hogy a dokija(ez az ismeros orvos), azt mondta, hogy nem kell.
En a masik oldalon vagyok, mivel meg mindig tapszerezek (folyekony formatum), es nem is all szandekomban egy jo ideig abbahagyni, de tegnap ahogy dumaltam a csajjal, kiakadtam.
Akkor most kinek higgyen az ember!!!!!!!!!
A szakkonyveknek, akik mindenfele allergiakrol beszelnek es ennek kivedesere ajanlak a hosszu ideju tapszerezest (ilyen parti vagyok en) vagy a masik oldal kepviseloit, akik azt mondjak, hogy ez csak egy uzleti fogas, ami arra jo, hogy megvegyuk a termekeiket. Hiszen en is latom egy liter tej ara egy jobb minosegu dobozos, nalunk kb 0.6-0.8 €-ig van. Egy liter folyekony tapszer nalunk 2.50€
Persze semmifele kedvezmeny stb nincs itt.
Ertsem ezt ugy, hogy aki gazdag, annak a gyereke egeszseges lesz, aki meg nem, vagyis nem tudja hosszutavon megvenni ezt a tapszert az meg??? Azokkal mi van?? Peldaul az ikrek anyukaja, neki naponta ket kiter kell a ket gyereknek, vagyis a naponta 5€ ami honapra kivetitve?????????
Raadasul majdnem osszevitatkoztunk :? :( ezen a kerdesen, mert en valtig allitottam, hogy a sima tej meg nem eleg, de akkor tenyleg, mibol fizesse ki a tapszert????????
Szoval szerintetek?
Vagy nalunk tamogatjak? Vagy tenyleg csak be vagyunk csapva es a gyartovallalatok nyuljak le a hasznot?

Ne haragudjatok, remelem nem veszitek okoskodasnak, nem annak szantam de tenyleg, csak elgondolkodtam tegnap ezen es szeretnem meghallgatni a ti velemenyeteket is.

Sziasztok
Aniko
aniko47

Sziasztok!

And! A rizstorta tulajdonképp rizskoch volt, amihez kecsketejet, tejmentes margarint (LIGA), barnacukrot és hát tojást is használtam (ez volt az első, hogy adtam neki tojást, ő előtte se piskótát, se péksüteményt nem kapott). A citromhéj és a mazsola kihagyható belőle.

Ha így is érdekel, itt van, én fél adagot csináltam, és elég volt!

Rizskoch
Hozzávalók:

20 dkg rizs
1 l tej
1 dl víz a tejhez
6 tojás
10 dkg teavaj vagy margarin
1 citrom héja
10 dkg mazsola
csipet só
20 dkg porcukor

Elkészítés: A tejbe beleöntöm a vizet és a csipet sót. Felforralom, majd amikor forr, beleteszem a megmosott rizst. Addig főzöm, amíg pufogni kezd (mintha tejberizst készítenék). A tűzről levéve beleteszem a 10 dkg vajat, az előzőleg megmosott és beáztatott mazsolát, és belereszelem a citrom héját. Hagyom kihűlni. Közben a 6 tojás sárgáját kikeverem a porcukorral, valamint a tojásfehérjét kemény habbá verem. Amikor a rizs kihűlt, összeöntöm először a tojássárgájával, majd a habbal, és az egészet jól összekeverem. Kivajazott tepsiben, előmelegített sütőben (200 fokon) sütöm kb. 30 percet (akkor jó, amikor szépen egyenletesen megbarnul a teteje).

Én egy kerek jénaiba tettem, és meg kell várni, míg teljesen kihűl, csak akkor szabad kiborítani!

Saci egyébként meg csak 8200 g, úgyhogy Eszti tényleg pufók hozzá képest is!

Saci már megeszik minden megfőtt kaját, úgy ahogy mi. Ma a rakott kelből adtam neki (bár volt benne egy kis tejföl), szépen megette. De a húsdarabkákat is elrágcsálja, a sajtot meg kifejezetten imádja, ha kockákban elérakom.

Tegnap voltam UH-n! Kristóf kb. 1650 g, se nem kicsi, se nem nagy a korához képest. Viszont nagy Pinokkió-orra van, ez látszik az UH felvételen is. Minden rendben vele, szépen fejlődik. Sokkal többet mocorog, mint anno Saci, pedig azt hittem, hogy ő is kis mozgékony volt.

Nyúlné! Kisnyuszinak jobbulást! Szenzációsak a párnacsatás képek!

Na, megyek, még készülök, pakolok, holnap Sacit viszik el a nagyszülők Szegedre, mi meg megyünk Egerbe kettesben!!!

Szép hétvégét mindenkinek!

Bodza

Kép

Kép

Kép
bodza

Kuha, Hari,
Szeintem is a cipovel lehet a gond, nemreg vettem fiamnak egyet es az eladono valtig alitotta, hogy valtani kell, nagyobb cipore van szuksege. Megvettem, hat azota csetlik, botlik benne, sot o is elkezdett maszni. Raadtam a regi kis cipojet es kitunoen jar benne.
Vagyis a szamozassal is figyelni kell, valamint meg is kell szokniuk, a cipot. Ne feljetek, hamarosan belejonnek majd :P , csak gyozzetek utolerni oket!!!!!!!

Aniko
aniko47

Sziasztok!

Jók ezek a kajás hozzászólások. Éppen azon kesergek, hogy mivel nem tudok Zsuzsának mindennap főzni, ezért sem tudok rendszeres étkezéseket biztosítani neki, mert csak kapkodok, hogy mi számára ehető van itthon... ezért hol egy kis sajt, hol egy kis gyümölcs, hol egy kis kenyér... és elegem van belőle.

A zacsis húsfagyasztós ötlet tök jó! Adjatok még ötleteket, mit lehet egy csak kézzel csipegető gyereknek lefagyasztani! Leginkább készen... mert akkor csinálok egy nagyobb adagot előre és fagyasztok. Ő semmi turmixoltat nem hajlandó megenni, a krumplipüréből is csak egy-két kanállal, aztán nem kell neki.

Zsuzsanna 2005 szeptember 7.
Szilvia Vivien 2007 február 28.

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Szép jó estét!

Hááááát Lívim akkor a felfújt babák közé tartozik, bár szerintem egyáltalán nem kövér viszont 11 kiló 1 évesen és 82 cm hozzá.
Úgy hogy nem dagadt mert hosszú is! :)

Ma megkapta a 2. agyhártyagyuszi elleni oltást, tök jól viselte.

És nem piros a torka csak folyik a nózija.

Én viszont még mindig vacakul vagyok, pedig hétvégére utazok régi baráttal Szegedre városlátogatásra, mert még nem voltam.

Hát remélem, hogy rendbejövök addig :? :? :?

Hami:

Lívi a 10 db fogával, amiből 3 rágó már egész klasszul eszi a darabosakat.
Kenyeret, kiflivégeket, stb.
Sőt a borsófőzelék, stb is csak picit összetötöm villával.

Tápszer:

Ő még eszik reggel és este 260 ml-t
Imádja, és így adom is neki sokáig még.
Pénz ide vagy oda, de többet ér a szar bolti tejnél!!!!Mi nagy tápisok vagyunk és imádja a lányom és olyan erős az immunrendszere, hogy eddig még egyszer sem volt igazán beteg.
mindig megúszta egy kis orrfolyással pedig 4x voltam már mellette influenzás.
Nem tudom, lehet hogy ez inkább alkati dolog, nem a tápitól van, mert nem hiszem hogy minden benne van, amit feltüntetnek rajta de a tejnél tuti jobb(boltinál)!!!!!!!

Most vettem 3,6 %-ost hogy kipróbáljuk mert az sűrűbb, hááááááát csak víz szinte az is:((((((((((((((((

Ha már tejet fogok adni, akkor rendes házi tejecskét tehénkétől :D

Na megyek fürcsizni meg kúrálni magam...........

Szép álmokat nektek!

Mea
mea

Most olvastam végig, mert a fentit kb délben sikerült pötyögni, azóta nem jutottam gép elé.

Hát, úgy tűnik a szomszéd fűje mindig zöldebb... mert nekem pont az a nagy bánatom, hogy Zsuzsa semmi pépeset, de főleg nem bolti pépeset, nem hajlandó megenni!!! Ezért főzelékkel nem is nagyon próbálkozom, anyukám szokott, de Zsuzsa nem szokta megenni. :roll:

Ma estére úgy megmérgedtem, hogy nem eszik semmi rendeset a gyerek, hogy gyorsan csináltam egy kis pesztós tésztát neki, és belecsempésztem főtt répa darabokat. A répát szereti kienni a húslevesből, de a pesztós tésztában nem komálta, mikor véletlenül egy a szájába került, jól kiköpködte. Viszont a tésztából egy emberes adagot benyomott vacsorára, előtte a játszótéren majdnem egy egész banánt, és vacsora után pedig 100 ml tápszert.

Lefekvés után pedig kikevertem egy adag húsgombócot, egyharmadát kisütöttem, kétharmadát lefagyasztottam. Az Ikeából kaptam vérszemet, de szerintem erre valami szósz is kéne, mert így magában elég száraz. Pláne hogy pulykából csináltam. Lehet nem olajban kellett volna sütni, hanem megfőzni, és akkor mellé tudok rakni zöldséget és akkor olyan húsleves szerű lesz. Csak már van benne tojás. Az nem baj?

Ezzel a kézzel csipegetéssel az a baj, hogy semmi összetettebb dolgot nem tudok vele megetetni, hanem egyesével eszi a dolgokat. Pl ha hajlandó megenni a húsgombócot, abban legalább van tojás, sajt, prézli és hús. Az már legalább négy dolog összetevő amiben van fehérje, szénhidrát, zsír. De ha ezeket úgy kell összecsempészni, hogy itt egy paradicsom, ott egy darab sajt, akkor sokkal nehezebb. Bár lehet hogy tökmindegy...

Ahhoz is hogy ma meg tudjak neki főzni egy adag tésztát, rideg tartásba kellett őt rakni, magyarul bezártam őt a játszószobájába, mert ott nem tud se magában se másban kárt tenni... ez volt az eredeti terv is ezzel a játszószobával, csak még nem vetettem így be. De zavar, hogy nem látom, csak a hanghatásokból tudom, mi a fenét csinálhat éppen. Próbáltam úgy főzni, hogy őt az etetőszékébe rakom, abból kb 5 perc után ki akar tekergőzni, és félek, kiesik. Ha hagyom a konyhában randalírozni, még akkor is ha kap "eszközöket" nem tudok odafigyelni, mert tuti valami olyat talál magának ami veszélyes.

A másik meg hogy ha David itthon van és mondjuk Zsuzsát otthagyom valahol és ő elkezd erre üvölteni, akkor David gyorsan "kimenti" ebből a szörnyű helyzetből, aztán elmondja nekem, hogy de csak 5 perce van Zsuzsára vigyáznia, mert annyi dolga van! Akkor ne menjen oda hanem hagyja őt lenyugodni! És szokja meg, hogy a gyerek néha sír!

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Sziasztok!

Hú, jó fárasztó napom volt, pedig ez lenne a pihenős, amikor nincsenek itthon a fiúk :?
Egész nap takarítás, mosás, persze nincs gáz, mert a házban felújítják a vezetékeket, szóval még meleg víz sincs :(
De legalább szép rend van. Holnap megyünk a telekre, kint is alszunk, talán ez az utolsó alkalom. Ki tudja, meddig lesz jó idő.
Gabi ma elutazott céges hétvégére, majd csak szombaton jön haza :(
Azért mielőtt mentem a fiúkért, elmentem turizni és vettem egy csuda szuper, divatos farmernacit 1400 pénzért, meg egy barna inget, csillogó-villogó betéttel 1600-ért..... :oops: :P
Mert ma elvitték az állványos hintánkat, a kiskádat, volt miből költeni :wink: :oops: Ja igen, kiárusítom az összes nem használatos gyerekholmit, minek fogja itt a port.
A pénzt meg elutazzuk, tavasszal megyünk Párizsba, vagy Prágába :D

Leon már hazafelé a kocsiban elaludt, az átöltözésre se nagyon kelt fel, szóval 7 óta alszik......kíváncsi vagyok, reggel mikor lesz ébredés......

Hari!
Jó, hogy jöttél, zenebölcsibe mi egyelőre nem járunk. Majd ha jön a rossz idő, ami már nemsoká itt van :(

Anikó!
Hát igen, amennyi doki, annyi féle nevelési, etetési elv. Szerintem mindenki csak a megérzéseire tud hallgatni és úgy csinálja, ahogy neki a legszimpatikusabb.
Pl. Leon nem eszi a tápot, a tejet viszont kakaónak csinálva simán megissza reggel. Már több, mint egy hónapja tejet iszik. nem azért, mert nem telne a tápira, csak egyszerűen nem kell neki.De ezen egy percet se izgatom magam. :D

Bodza!
Hú, milyen nagy már Kristóf! :D
A rizskoch receptje jól hagzik, én is ki fogom próbálni a fiúknak.

Mea!
De jó, hogy Lívi megúszta a betegséget, jó erős kisláány!
Egyébként Leon is 11 kiló és ő sem dagi, max. erős. :lol:

Kép
Kép
Kép
barbapapa

Sziasztok!

Kicsit lelassultam a napokban, nem nagyon volt kedvem jönni...:( Lehet, hogy csak lemerült az elem...legközelebb hétfőn leszek....megyünk pihizni Kehidára...ránkfér!

Kaja téma: háááááááát mi sem állunk a helyzet magaslatán...Tüncsi gyümölcsöt továbbra sem eszik, de az étvágya sem a legjobb...ha eszik is valamit, akkor csipegeti a kenyeret, vagy pépes/összetört kaját kap...

Kép

Kép
prüntyi

Prüntyi!
Érezzétek jól magatokat, mi is oda megyünk majd nov. elején! :D

Kép
Kép
Kép
barbapapa

Prüntyi!

Jó pihit nektek Kehidán!

Barbi!
Elárulod, hogy melyik turiba jársz, ill. hol vetted ezeket a jó kis cuccokat?

Kép
kuha

köszi, hogy ilyen sokan mondtatok véleményt kaja témában, tényleg hasznos!

Bodza köszi a receptet! izgő-mozgó Kristófnak lesz egy nagy és okos nővére, aki majd rendre utasítja :wink:

még régebben ondta a gyerekdoki ismerősöm, hogy kb 30 gr húst kell enni a gyereknek naponta. úgyhogy én szépen lemértem, höogy az kb mekkora mennyiség. a jégkockatartós megoldás nagyon tuti, nekem most is van bennt egy pár adag. hétvégén van egy jó nagy rocska húsleves, abból fagyasztok le husit az Esztinek. eddig csak csirkemell és comb volt a menü, és lehet, hogy a combot tényleg jobban komálja, mert az nem olyan száraz.
elvileg rágófogak nélkül is ügyesen rághatnának, mert a fogcsírák már ott vannak, és állítólag elég erős hozzá ott az ínyük. nem tudom, csak azt, hogy a már meglévő 4 fogával úgy tud harapni, hogy ihaj :D

tej vs tápszer
hát ez nagyon jó kérdés. tegnap megkérdeztem veres dokit, hogy mi az ő véleménye, mert én is tök tanácstalan vagyok, hogy anyatej után hiogyan is legyen. azt mondta, hogy szte inkább üzleti fogás ez a babatej mizéria (gondoljatok bele, tényleg mennyi lóvét jelent ez!), és ő sima tejet adott a gyerekeinek. először higítva. mondjuk Esztinél ezt egy kicsit később javasolta elkezdeni.

most teljesen meglepődtem, hogy az élvonalba kerültünk kilóügyileg! azért reméltem, hogy Lívit nem hagyjuk le :wink:
lehet, hogy sok szénhidrátot eszik?
mondjuk ma este az apja nem szólt rá, és kibányászott a táskámból egy egész kiflit, ne tudjátok meg hogy néz ki a nappali... próbáltam mindig elcsenni tőle darabokat, mert ha elvettem tőle rögtön keserves sírásba kezdett nagy könnyekkel, n ekem meg lelkiismeretfurdalásom volt, mert egyszerűen nem tudtam megállni nevetés nélkül, olyan aranyos volt

Rokica, sztem már az is nagy segítség, ha előre megpucolod a zöldséget, és úgy fagyasztod le, akkor csak be kell dobni a lábosba.

most nézem a "minta étrendet", amit Anikó mutattál, 30 dkg hús?? az nem sok?

az is jó, hogy írtátok, hogy nem minden nap adtok húst. én eddig majdnem minden nap adtam az Esztinek, de volt, hogy csak nagyon keveset, mert épp nem volt ínyére.
ma egyébként csak villával nyomtam össze a húst is és szépen megette. szóval fejlődünk.
egy egész körtét és barackot meg tök szépen elrágcsálta. csak a kézzel feveszem és megeszem nem megy. kanállal ügyes.

KépKép
KépKép
and

ismeri valaki a Gekko-t? nézegettem a játszóházakat, és találtam hozzánk tök közel egy ilyet. a lényege, hogy gyógypedagógusok foglalkoznak egészséges gyerekekkel is, mondván, hogy ha sérülteknek hasznos, akkor egészségeseknek még jobban megtérül a fejlesztés.
http://www.gekkonet.hu/
ja, az ára jó húzós :(

Barbi, írok egy privit, hátha még olvasod!

KépKép
KépKép
and

Barbi! de jó Prága, Párizs.... hmmmm :) :) nagyon jó, hogy ennyit jöttök-mentek :)

Prüntyi! Ti is érezzétek jól magatokat!

KépKép
KépKép
and

And!

Én sem adok húst minden nap Zsuzsának. Egyrészt mert David anno vegetáriánus volt, és most is húz afelé a szíve, tehát nálunk relatíve gyakran vannak hústalan ételek. A másik meg hogy tudom, mennyi hormonnal meg gyógyszerrel tömik tele az állatokat, szerintem nem is feltétlenül egészséges az a mennyiségű hús, amit a magyar virtus megkövetel, már csak emiatt sem. Igaz, a tejtermékben sajnos ugyanúgy megvannak ezek a dolgok, de talán nem annyi... bár ki tudja, erről konkrét információm nincs.

Tej vs tápszer:

Érdekes. Én úgy tudom, hogy a tápszer könnyebben megemészthető a gyerekek számára, és valóban dúsítják vitaminokkal. Ez nekem mondjuk egy fajta megnyugvás, mert ha nem eszik jól Zsuzsa, akkor is tudom, hogy a minimálszükségleteit biztos fedezi a tápszer. Ha lenne még elég tejem, akkor tényleg nem tápszereznék, tehát nem is nézném, anyatejből mennyit eszik. Ha jól tudom, a tehéntejben nincs annyi kalória sem, mint a tápszerben, mivel a tápszer összetételét az anyatejhez igazítják.

De rémlik, hogy azt olvastam (mondjuk ez még a pici csecsemőkre vonatkozott), hogy mivel nagy a szopási igény, ezért a tápszerből képesek túlenni a babák, mert ugyan ők csak komfortszopizni akarnának, de a cumisüvegből ugyanúgy jön a tej, míg az anyamellből a végére már csak csurran-cseppen, tehát nyugodtan lehet rajta cumizni. Meg hogy a babák hajlamosak ennél fogva addig szívni, amíg van az üvegben. Mondjuk Zsuzsa erre ellenpélda, mivel őneki ott a 300 ml-s üvegben a tápszer az ágyában, és abbahagyja az ivást, ha elege van - igaz, ezután van hogy áttér a mellemre, és ott fejezi be a cumizást.

És lehet itt van a kutya? majom? macska?!?! elásva, mert tényleg borzasztó sok a kövér gyerek, de szerintem nem feltétlenül a tápszer a felelős mint olyan, hanem a sok plussz kalória. Amiben persze szerepelhet a tápszer is, de én százszor inkább kiiktatnám Zsuzsa étrendjéből (ha kapna) a gyümölcslevet, nasikat, kekszeket, ilyesmiket, mint a tápszert.

Tejmentes blog
Életkör
rokica

ezzel így egyetértek Rokica.
én azt nem tudom, hogy ha most lassan szeretném leépíteni a szopit, ma már csak reggel és este kapott ("véletlenül"), és este is majd megpróbálom visszasimizni/ringatni az álmába, szóval az anyatej helyett akkor most mit? tejet vagy tápszert, vagy babatejet? nekem is tök logikus, hogy a babtej már előemészett, mega tápszerben vannak fontos cuccok, de ki tudja, hogy a normális vegyes táplálkozás mellett erre van-e szükség. talán vega kajálás mellett azért igen.
mi pl. cebiont sem kaptunk, amikor betegek voltunk, mondván, hogy eszik elég gyümölcsöt az Eszti, akkor minek terheljük a veséjét feleslegesen plusz c-vitaminnal.
valahogy mindig oda lyukadok ki, hogy utálom ezt a pénzmotiválta világot, mert minden út ide vezet. ha nem lenne a tápszergyártóknak érdeke, hogy minél több legyen a fogyasztás, talán tisztábban látnánk., és lenne korrekt ajánlás.

a húsgombócot gombócban fagyasztottad le? mert az is tuti ötlet :)

az etetőszék nálunk sem jó, mert feláll és rábgatja, én ilyenkor rögtön kiszedem, hogy ezt nem szabad, ha kaja közben csinálja, akkor először leültetem, ha meg nem akar leülni, akkor vége a kajának. a járókába inkább úgy teszem be, hogy ne lásson, mert ha lát, rögtön ki akar jönni. de néha bekukucskálok, hogy mit csinál. általában valamilyen hangot mindig ad ki, amikor egyedül "dolgozik", ha csöndben van, akkor valami kópéság készül.
sztem, ha semmi veszélyes dolog nincs a szobában, nem lehet baja. ha rácsot tennél arra az ajtóre, ami a bejárati ajtónál van, akkor hallaná, hogy te a konyhában monyózol, könnyebb lenne neked is bekukucskálni. :?:

KépKép
KépKép
and

Ja!

Zenebölcsi!

Zsteri!

Mi a 9:15-ösre mentünk, bár akivel mentünk volna végül csak a 10 órásra ment. :-/ Tehát kettő időpont van, a korábbi az az egészen piciknek van. Néztem is a szülőket akik 10-kor érkeztek, hátha felismerlek, de nem... és siettem haza, mert Zsuzsa már félálomban volt, én meg teljesen kipurcanva. Ez felért nekem egy tornaórával!!! Meneteltünk körbe-körbe, emelgettük a gyereket, stb. Úgy belefáradtam, hogy ahogy hazaértünk, beájultam Zsuzsával együtt az ágyba. Őt se kellett sokáig altatni, már a vonatozás közben a vállamra hajtotta a fejét, majd elaludt.

Holnap jön valaki a Ringatóra? Az van 9:45-kor, 10:30-kor és 11:15-kor. Mi megcélozzuk az utolsót.

Hétfőn van asszem a Pozsonyi Pagonyban a zenebölcsi, oda is mondta valaki hogy szívesen jönne, ne haragudj, de szita az agyam és nem emlékszem ki volt!!!

Egyébként kiderült (számomra) hogy ez nem is itt van a közelben, hanem inkább a Jászai Mari térhez közel.

Tejmentes blog
Életkör
rokica

And:

Nem, sajna egyben. :( Utólag gondoltam rá, hogy talán külön-külön kellett volna.

Hogy mennyi tej kell nekik 1 éves korban? Próbáltam rákeresni a neten, de tényleg mindenhol mást és mást írnak... Hol azt, hogy semmi tehéntejet x éves korig, hol azt, hogy 1 éves kortól teljes (2,8-as vagy még zsírosabb) tejet, szóval hogy ne a zsírszegényt... a szopis fórumokon ugye az van, hogy igény szerint, tehát feltételezhetően nem számolják, hogy mennyi az annyi...

PZitával beszélgettem a mennyiségről nemrégiben, és az megmaradt bennem, hogy ő azt mondta, egy ilyen idős babának még fél liter anyatej/tápszer "jár" naponta. Meg fogom őt kérdezni, honnan szerezte ezt az információt, mert ő általában számomra megbízható és meggyőző forrásokból szerzi az információit.

Mondjuk szerintem anyatej helyett nem tudsz neki jobbat adni. :roll: Amit a www.kellymom.com ír a tejekről ilyen idős korban, hogy egyáltalán nem muszáj az anyatej mellé más tejet is adni, mivel a tejben levő tápanyagokat másból is magához veszi a gyerek. Ezek a zsiradék, fehérje, D vitamin, kálcium, a legfontosabbak, ami miatt ajánlani szokták a tejfogyasztást.

Szerintem azért is van ilyen sokféle ajánlás, mert nincs egyértelmű válasz...

Én úgy gondolom, a legjobb az anyatej, utána a tápszer, utána a tej.

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Pruntyi,

Jo nyaralast, pihenjetek jol!

And,
De :D , elnezest, gyorsan irtam, 30 gramm, nem deka, vagyis kb egy evokanalnyinak megfelelo.

Barbi,
Parizs! Mi is megyunk decemberben. Ismered mar vagy elso latogatas?

Rokica,
Igazad van, ha nagyobb gyerekekrol beszelunk akik mar ragcsalnak kenyeret, kalacsot stb, sajnos nem feltetlenul a tapszer a ludas. Szerintem ez adottsag is vagy nem tudom mifene. Csak azt tudom, hogy az elso fiamnak nyomtak a pepeket is a tapszerrel egyutt mert az milyen jo es hat tele van vitaminnal, de majd masfel eves koraig aranytalanul nagy feje volt. :shock: :lol:
Most a kicsinek abszolut nem adok pepeket, csak tapszert siman, mivel rajottem, hogy ugysem lakik jobban vele, uolyan idokozonkent ker kajat, ha kapott ha nem pepet es ugy latom, hogy o is erzekeny erre. Egybol gombolyodik.
NA DE MINDEGY!
Koszonom a velemenyeket es hozzaszolasokat.

And,
Pontosan ezt mondta az ismeros doki is, latod!!!!! Uzleti fogas, mert el kell adniuk a termekeiket es megy a kampany. Miert van legalabb 15 fajta tapszer, het evvel ezelott talan volt ketto harom, most meg!!!!!
Persze valoban a mi dolgunk utana eldonteni, hogyan tovabb.

Rokica meg,
Andnak igaza van, mar ugy is konnyebb, ha megpucolod a zoldsegeket es osszeallitod oket, kulonfele levesalapnak. Rengeteg zoldseget lehet mar kapni fagyasztva is, nagyon jo vitamintartalmuak es konnyen lehet belole egy levest osszedobni. Vagy fozzel levest es abbol fagyassz le zoldsegalapot, ezt csak fel kell engedni, belefozni tesztat, riszt, stb.

1-2 receptet irok, ha nem zavar titeket, meg a van kedvetek ti is irjatok, hatha akad olyan, amit meg nem probaltunk es bejon valakinek.

Szoval: mai ebed peldaul:
daralt marhahust(lehet diszno is, de marhabol finomabb), megpiritok hagymaval, beledarabolok cukkinit es padlizsant(en fagyasztottbol csinaltam), es felontom paradicsomlevel.Izesitem, so, pici bors es origami.
Krumplipuret csinalok, (van amikor krumplipehelybol), majd ha a hust megpuhult , leveszem a tuzrol, belerakom egy jenai talba(magas legyen) es rakenem a krumplipuret. Reszelt sajt ra es 10 percig sutobe tenni;
hosszadalmas leirni, de nagyon hamar kesz.
A kicsim csak ugy habzsolta.
De lehet tesztara is tenni a kifott feltetet, igy mar kezzel is lehet enni.

A gombocokat en paradicsommartasba szoktam kifozni-hagymat felapriotok, megpirito egy csoppet, zellert csikokra vagom, egybepiritom, beleteszek 1-2 gerezd fokhagymat, bazsalikumot es felontom paradicsomlevel. Kb 15 perc mulva az egeszet osszeturmixolom es belerakom a gombocokat. Rizzsel nagyon jo.

Csirkemellet megpiritok olivaolajon, megsozom es felontom tejszinnel(vagy tapszerrel), beleteszek egy par ananaszt(konzerv)es ha hig, besurusitem egy kis krumpli vagy kukoricapehellyel.

Rokica,
Meg valami, ha peldaul Zsuzsanak teszel ki egy talkaba darabos kajat, de mellette adod neki a pepeset, ugysem enne meg?
Vagy fozd meg neki kulon a zoldbabot, borsot, stb zoldsegeket es ugy probald meg.

Mea,
Gyogyulj meg nagyon gyorsan.
aniko47

Rokica, And,

Fel liter tej naponta egy eves kortol. Nekunk ennyi az orvos altal ajanlott tejmennyiseg.

And,
Nagyon tetszett amit irtal, pontosan erre gondoltam en is, ha nem lenne ennyi erdekeltseg, valoszinuleg jobban tudnank valasztani.

Aniko
aniko47

Sziasztok!

Eddig talán 6-7 fő jelezte, hogy jönne. Úgy látom, hogy inkább a szerda lenne jó. Erősítsetek meg, ha így van.
Barbi/ hozná Majoláékat/,
Sildike/hozná Dudáékat/,
Rókica, Mea, Brigi,Nyúlné

Várom a további jelentkezőket!!!

Nagyon boldog szülinapot kívánok az 1 éveseknek.
Isten éltesse a Mátékat!!!

Kisnyúl gyóygúlj meg!!

Ma megint nem tudtam babanetezni, mert el voltam havazva. No majd pótolom Most húzok fürdeni. Jóéjszakát mindenkinek.

Kriszta és Kincső
bkrisztina

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Hali!

Hát ez nem igaz....

Áruljátok el...csak az én lányom nem hajlandó 5 percet ellenni magában??????
Egész nap nem tudok szabadulni tőle...úgy tapad rám mint egy pióca :? :? :?
Ha meg feljövünk hogy benézzek ide, azonnal elkezd üvölteni, mert ez a szoba uncsi..ki meg nem engedhetem, mert leesne a lépcsőn.. :?
Semmivel de semmivel nem hajlandó játszani egyedül, de ha letelepszem mellé, ma 2 órán át ültem mellette, akkor is megfog valamit...1 perc mulva eldobja..jön, rámmászik..aztán otthagy felmászik a kanapéra, lemászik megint jön rámmászni..megint megfog valamit..aztán kezdődik az egész előlről......
Egy dolog van ami leköti egy ideig...hogy én épitek kockatornyot, ő meg ledönti és ez nagyon tetszik neki... :? :? :?
A járókában üvölt, pláne ha eltűnök a képből.... :( :( :(
Miért van ez? Nincs valakinek tippje???
Kicsit már kezdek ideges lenni, hogy mi van ha ennyire tapadós marad???(a lányok az Ikeában kaptak izelitőt, hogy mi van akkor ha eltűnök 1 percre :cry: :cry: :cry: ).

Épp ma beszéltem egyik ismerősömmel, ahol a 14 hós kissrác simán szokott be a bölcsibe, semmi sirás, semmi...
Hát hogy lesz ez nálunk, ha igy tapad rám?????

Mondjatok valami okosat.

And!

Figyu, én csak hús témában szeretnék hozzászólni...szóval irtad, hogy még csak csirkemell és combi volt Eszti menüjében...nem gondoltál még arra hogy adj neki mást is??
Mármint pl vöröshúst...
Csak azért kérdezem, mert mindegyik husiban más a tuti.
Én gyakorlatilag követve a bébiételes üvegeken található összetevőket, már elég rég etetem Lénát minden féle hússal.
Esetleg ha túl "erősnek" itéled, talán egy kis nyúlhússal feldobhatod az étrendet, rendkivül egészséges. :wink:

Róki!
Csak azt akarom mondani, hogy azt az Ikeás husgombit meg lehet ám venni zacsiba is..ha esetleg az jobban bejön Zsuzsának.
Talán abból még előnyösebb is, hogy kevesebbet kell Neked pancsolni, és nem kell feltétlen zsiros olajos cuccban kisütni mint Ikeában, mert ott azért az elég olajos volt.. :? :?

Zenebölcsi:
Szegény, akkor most hogy lesz??
A pocid nőni fog, hogy fogod tudni menetelve emelgetni Zsuzsát???
Ja és én voltam a pagonyos, de a Jászai azért már nem annyira tuti... :(

Kaja:
Léna kezdi átvenni Zsuzsa "dilijét"(bocsika, tudod nem rosszból mondom) pl ma borsólevest adtam neki, villával összetörve...kb felét tudam beletömni..aztán felcsaptam a kisasztalt és érkeztek a répák, zöldbosók, grizgombócdarabok...
Aztán du a gyümipépből 2 kanál, aztán egy fél banán darabolva...
Elékszel miről beszéltünk???
Most mit csináljunk, hagyjuk hogy darabosan kézzel egyenek, és talán túlságosan megszokják hogy enni kézzel kell??, vagy adjuk a kanalat, ami még tök korai, és abból evés úgy sincs, max mi takaritunk és a végén ugyis darabosat kap?????

Egyébként ma 3 szor voltam kint Lénával sétálni...és 8 szor öltöztettem át :evil: :evil: :evil:

Tej/tápi téma.

A franc se tudja már mi a jó...
Megkérdeztem a dokinénit, azt mondta 2-3 éves korig ajánlja, de ujjabb amcsi kutatások szerint az 5!!!!!!!!!!!!!! éves korig a tuti :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Hát tök jó.........most nem azért, de tök igaza van Anikónak....hogy a francba finanszirozza meg egy átlag család??? :evil: :evil:
No meg ugye pl aki bölcsis, annak ugyis tejet adnak, nem tápit...a bölcsibe miért nem a "jobbat" adják a kicsiknek, ha egyszer az ajánlott???
Na szóval én már végképp nem tudom mit csináljak...
Már áttértünk arra hogy tejet kap Léna bele egy kis tápiport, hogy ize legyen, mert anélkül nem kell....de most nem tudom mi legyen... :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

M.

Kép

Kép
megann

Anikó!

Köszi a recept ötleteket! Zsuzsa nagyon rafinált, és nem kell neki a pépes akkor se ha előtte van a darabos. Egyébként nem azzal van a gond, hogy MIT eszik, mert pl a zöldborsót úgy eszi, mint más a pattogatott kukoricát, pakolja a szájába. Gyümölcs az aduász, minden nap legalább 1-2-t megeszik, de inkább többet. A nagyobb baj, hogy nincs ötletem (időm, energiám) minden napra olyan főtt ételt kitalálni neki, amit elcsipeget és aztán ezt kivitelezni. Ez összetett probléma, és a fele abból áll, hogy úgy érzem, nincs időm mellette főzni, pedig kéne, mert hideg kaján nem élhet... bár lehet hogy túlgörcsölöm, és nem kell feltétlenül minden nap főtt étel? Dfe lehet csak egy kicsit előre kéne gondolkodni, lefagyasztani kis adagokat olyasmiből amit megeszik, és akkor már nem is ekkora gond.

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Megann:

Megnyugatlak, Zsuzsa detto ugyanezt csinálja mostanában, és baromira az idegeimre megy, szerintem ezért problémázok most ennyit a kaján is... Köszi az Ikea húsgombóc tippet, azt hol lehet kapni?!?! Egyébként ma gyorsan vettem egy kis fagyasztott borsót meg franciasaláta alapot, gondolván abban olyasmi van amit amúgy is szeret, répa meg krumpli meg borsó. Hát meglátjuk... Holnapi menü a húsgombóc meg valamelyik zöldség.

Evőeszköz:

Én eddig hagytam kézzel enni Zsuzsát, mert azt olvastam, attól ügyesedik. És erre láss csodát, elkunyizta tőlünk a villát. Úgyhogy most félig kézzel, félig villával eszik. Gondolom egy idő után már csak azért is akarnak evőeszközt, hogy utánozzák a nagyokat. Érdekes, emiatt még nem paráztam... ellenben a pohár miatt! Baromi kényelmes, hogy Zsuzsa olyan önellátó és ügyes a cumisüveggel, levadássza magának és iszik ha szomjas, de ettől nem tanul meg rendesen inni. Persze már tud inni, de a legújabb heppje, hogy szándékosan kicsurgatja/kifújja a szájából a vizet ha rendes flaskából kapja. Persze mindig mutogat az én vizesflaskámra, és kéri, de általában ha elkezd köpködni, vége a játéknak. De ma elhatároztam, hogy étkezések mellé pohárból kap ezentúl inni. Valahogy át kell állni a pohárra. Csak kézbe adni nem lehet, mert 50-50, hogy elhajítja miután ivott.

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Róki!

Szerintem nem túlgörcsölöd, hanem valós a probléma..

Én ezt úgy hidalom át, hogy mondjuk 1 héten egyszer anyunál vagyunk, ott mindig van 1-2 féle kaja, főleg hét elején..mert ugye ott van tesóm 2 gyereke, ott muszáj főzni.
Tehát ott eszünk ami van, aztán anyu még főz is napközben valamit, amiből csomagol és igy 1-2 fő étkezés meg van oldva.
Estleg te nem tudod anyukádat bekörnyékezni legalább igy egy héten egyszer??Ha jól emlékszem ott van a húgod(?) gondolom anyukád is főz....
Ezen kivül pl csináltam a héten olyat, hogy brokkoli, cukkini, padlizsán, répa ágyon sütöttem meg halfilét...

Na pl ezzel is meg lehet oldani több főétkezést, mert egyszer adhatod az egyik fajta zöldésget, aztán a másikat a hallal...

És a hűtőben még másnap, sőt harmadnap is elállnak a dolgok..legalábbis én jó nagy adagot csináltam és ezen éltünk férjjel 3 napig és Léna is legalább 2-3 szor evett belőle.

M.

Kép

Kép
megann

Sziasztok!

Érdekesek a témák :) Most, hogy Gergő is egyre többet eszik a szopin kívül, átérzem a problémákat. Balázs annak idején szinte csak üvegeset evett, aztán ette, amit magunknak is főztem. Gergő köszöni, de nem kéri az üvegeset, így főzök neki, de én is szenvedek, hogy mit főzzek. Tőletek próbálok ötleteket lopni, és figyelem, hogy őkelme mit szeret. Sütőtök nem kell, padlizsán nem kell, csak a zöldségleves, meg a húsleves. Meg a paprikáskrumpli :)
Kicsit unom, de ez van. Lassan, ha már a "veszélyes" tojás, tej, paradicsom, hal, stb. is jöhet, akkor egyszerűbb lesz.

Hús: Gergő szereti, én adok neki, de nem minden nap. Tesóm a másfél éves Zsófijának még sosem adott. / nála a tojás, tej és hús van egyelőre tiltólistán/. Nem igazán tudom, milyen elgondolásból, de a lényeg, hogy a gyerek egészséges, jól táplált, jól fejlődik.

Folyt.köv.

Kép

Kép
jucc33
Érd

Rokica,

Koszi a masodik cikket, erre volt szuksegem nagyon jo valaszok voltak es azt hiszem maradok a babatejnel.

Megann,
Hat ez az, pontosan, hogyan legyen azoknal, akik ezt nem tudjak fizetni? Erre nem gondoltak ezek az okosak, a gyartocegek meg tomik penzzel a zsebuket. Sajnos :(
Nalunk is vannak ilyen napok, amikor nem lehet levakarni rolam, nyugosebb es hisztis allandoan. Pont ezt irtam, hogy neha kibuktat, tehat okosat en sem tudok mondani. Megprobalom tulelni ezeket a napokat. :lol: :oops:
Naluk sem marad egy helyben, allandoan jon-megy, nekem talan az a nagy szerencsem, hogy batyja imadja es nagyon jol eljatszanak egyutt. Peldaul ma este ugy csinaltam a vacsit is, hogy a batyjaval bujucskaztak, Matthieu bujt, Balazs meg megkereste.

Na, megyek aludni, Jo ejszakat!

Aniko
aniko47

Évi!
Itt tőlünk 5 percre van egy nagyon jó angol turi, nagyobb méretekben ez a legjobb, már lecsekkotam többet is.... :lol:
Ha érdekel a pontos cím, leírom :D
Majd holnap lefotózom, mit vadásztam és felrakom a képet :P

Anikó!
Még 17 évesen voltam Párizsban, de az már jó régen volt :(
Szóval Gabival még nem, ezért vehetjük első látogatásnak :D
Receptek nagyon jók!!!

Megann!
Leon is csak akkor van el egyedül, ha Nolcsi szórakoztatja. Egyedül nem játszik el, ha leülök mellé, folyamatosan rajtam tornázik. De mivel Nolcsi is mindig itthon van, így jobban leköti magát. Érdekes, ez szerintem teljesen természet függő, nem szoktatás kérdése, mert Noel meg kicsi korától elmolyolgat egyedül akár 1 órát is. Kicsinek meg akár 2-t is......

Kép
Kép
Kép
barbapapa

Róki!

A svéd husigombit az Ikeában a svéd termékek boltjában is meg lehet venni, de olyan elterjed már, hogy talán a Corában is láttam már a mirelitt pultban...
Aztán lehet hogy Auchan volt, de inkább Corára tippelek..
Most ha jobban belegondolok, lehet hogy én is veszek egy zacskóval...férj is szereti...ja és barnamártás dukál hozzá.....nem is tudom hogy azth hogy készitik..de azt is lehet venni készen...mirelittbe...

Na király!Akkor együtt fogunk idegbajt kapni a csajainktól :lol:

Jucc!

Próbáltad a cukkinit??Az a legtöbb babánál bejön.. meg a brokkoli?? az már nem annyira bejövős mindenkinél...de ha ügyesen izesited, talán...
Ja meg a karfiol...az szerintem nagy befutó, legalábbis nálunk...de azt nem tudom hogy Te adnád-e már egyébként..meg a kelkápi...(de ezt is félve irom le, mert egyáltalán nem tudom hogy hol tartotok most hozzátápiban :oops: :oops: )

Ja képzeld, Léna szerdán egy hatalmasat esett pofára a sétálóutca faszán kirakott macskakövén.
Beleakadt a kismotor és pufff......még a szája is vérzett..de nem engedte megnézni, hogy hol volt a seb.. :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
jó, jó, mutatós az a nyamvadt kő, na de milyen sérüléseket lehet szerezni...
Mégegy:Léna elkezdete feltérképezni a kisvonatost :D :D
Nem tudom mi lesz, ha rákap...utálok odamenni, tömeg, meg ...... kismamák tömkelege...
Lehet hogy délbe fogunk oda menni..akkor mindenki kajál :lol: :lol:

M.

Kép

Kép
megann

Halihó!

Ma nagyon jó híreket kaptunk, nagyon örülök!!!!!!!!!
Apa nyakán találtak egy csomót, múlt héten rengeteg vizsgálaton volt és ma kiderült, hogy jóindulatú!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol:
Persze ettől még műteni kell, mert nyomja a nyelő- és légcsövét, de azért egy kicsit megkönnyebbültünk!
Maresz és én meglátogattunk ma a fajátékos boltot. Bevásároltunk rendesen, a gyerkőcök addig a nagyiknál virgonckodtak és persze benéztünk a turiba is. Sajna fiúrucik nem igazán voltak, de Briginek azért sikerült válogatni!
Figyelgettem a gyerkőcöket, fura, hogy mennyire jól eljátszogattak, röhögtek együtt. Tomi nagyon megváltozott, igazi tank lett, Nyúlné emlékszel milyen kis mulyamaci volt?
Ennek vége, Tomi beindult!!!!! :shock:

Maresz
Sikerült visszaolvasni? :wink:

Ayse
Két éve, júliusban volt az esküvőnk. Nagyon jó nap volt, végigröhögtük az egészet!

Nyúlné
Az ikrek nagyon édesek! Egy ilyen kispasival én is szívesen párnacsatáznék! :oops:

Megann
Köszi!!!!!!!!! Apának van szemüvege, de úgy látszik nem használja!

Kaja:
Tomi is szívesen eszik darabosat, de szerencsére még elfogadja a főzit is, ha ő is kanalazhat. Már egész ügyesen kanalazgat, persze takarítok utána rendesen.

Megyek aludni, elfáradtam a vásárlásban, gyereknélküliségben.

Kép
Kép
thomasanne

Megann:

Anyu szokott nekünk adni főtt kaját, az tényleg jól jön. Persze nem mindig a kis hercegnő ízlésének megfelelő, de pl a túrós csuszát azt habzsolta! A szalonnát nem kapta belőle, de a túrós tésztát igen. Anyu gyakran próbálkozik nála főzelékkel, de hiába. A pörköltet is szereti, tésztával vagy tarhonyával. Krumplival még nem próbáltam, de gondolom azzal is megenné.

Most az a legújabb ötletem, előre kiagyalom, mit akarok főzni a héten, és hétvégén megfőzök amit csak tudok, és lefagyasztom. Én nem nagyon szoktam nagyobb adagokat csinálni, mert David állandóan piszkál ha kaját dobunk ki, és az ő mottója, hogy inkább csináljak feleannyit mint amennyire szerintem szükség van, mint hogy ki kelljen dobni. Őrületbe tud kergetni, ha neadjisten a zöldségesnél túlérett gyümölcsöt adnak, és megrohad mielőtt meg tudjuk enni (sajna valóban előfordul)... nála ez nem a pénzről szól, hanem a kaja pazarlásáról, ami az ő szemében kapitális bűn.

Na megyek lelövöm magam estére, mert leginkább aludnom kéne...

Holnap Ringató?

Jaj!

Bkrisztina!

Nekünk a szerda az egyetlen nap, ami NEM jó... :(

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Rokica,

Nem teszel fel a pocidrol keped? Irtak, hogy csinos, ugy megneznem!

Jol irta Megann, de szerintem ez mindenhol igy van. Nekem altalanos kerdes: Mi a fenet fozzek ma!
De tenyleg, ha nagyobb adagokat csinalsz, az elall egy ket napig.

Barbi,
Erezzetek jol magatokat! Ha barmiben segithetek, nyugodtan szolj, vagy tervezett utazas lesz?
Pontosan, mint irtam is, nalunk is az a szerencse, hogy a nagy szorakozik vele.
Megann, hallod, gyorsan egy masodikat, igy majd ellesznek egyutt!!! :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
aniko47

Rokica,
Voltunk mi is a tízesen, bár késtünk egy kicsit, ja és tényleg fárasztó volt, a végén már tiszta piros volt a fejem. Amúgy meg valóban kicsit katonás a nőci, megtiltotta hogy a szomszédunkkal beszélgessük Kép :D Holnap megyünk a 10:30-as ringatóra, nekünk ez a legjobb alvás szempontjából, mert Lujza 11-12 körül szokott elálmosodni. Kár hogy megint elkerüljük egymást.

Kajatéma,
Lujzi szopizik még ötször, utána szoktam megkínálni mással, azt hiszem eléggé le vagyunk maradva ebből a szempontból. Főleg pépeset eszik, a darabostól fuldoklik, horgásztam már ki a torkából szőlőt, köles golyót stb. Szóval félve adok neki darabosat, bár akkor szokott félrenyelni mikor már nagyon fáradt. Kedvence a rizs-tök-hagymapép, ezt az utolsó cseppig megeszi. Ja és mióta keverek a gyümölcséhez ezekből a pille pelyhekből, azóta rendben van a kakija, mert előtte szorulásos volt.

Na megyek vissza dolgozni, jóéjszakát.
zsteri

ja a képet nem oda akartam :)
zsteri

Anikó!

Na arról már nem is beszélek, hogy Léna eddig egy tündér volt nagyjából..alkalmazkodó, semmiért sem sirt...minden jó volt, ahogy épp esett, úgy puffant, sokkal engdelmesebb volt....

Nem hittem ebben a bűvös egy évben, hogy majd jól megváltozik 1 évesen...de sajnos bejött..

Hisztis lett, akaratos, semmi nem jó...és szófogadatlan...direkt olyat csinál amit nem szabad és közben les a szeme sarkából..
ha bezárom előtte a lépcső rácsát, üvölt, ha egy ajtót üvölt...ha behozom a kertből üvölt, ha kiveszem a szájából a kavicsot üvölt..., ha nem adok sajtostallért üvölt, ha nem hagyok a szemetesbe kotorászni üvölt..ha nem hagyom a konnektort babrálni, üvölt...
Teljesen kivagyok néha..hogy hova lett az én kis "komformista" kislányom???
És nekem még tesó-segitség sincs...már mondtam anyámnak, hogy lehet hogy még most kellene szülni gyorsan, hogy összenőjjenek a gyerekek...de el nem tudom képzelni ,hogy hogy birnám, ha kikapnék, egy hasfájós, nemalvós kis babócát... :roll: :roll: :roll:

M.

Kép

Kép
megann

Thomasanne,

Ez tenyleg jo hir!!!!!!!!!
Ja es elfelejtettem, nagyon szep voltal 'vagy" az eskuvoi kepen!

Rokica,
Ez nem rossz otlet :lol: :roll:

Na tenyleg lelovom en is magam
aniko47

http://www.babazo.hu/szakertok/20060907megorulok.html

remelem jol kuldi el, ezt a cikket olvastam nem reg, szerintem jo.
Jo a cime is, megorulok a babamtol.
Megyek, mar irni sem tudok, almos vagyok!!!!
aniko47

Anikó!

Tök jó receptek! Az első hami utolsó összetevője nem oregáno véletlenül? Bár kétségtelen, a látványt jobban feldobná egy kis origami (amiből arra következtetek, hogy ez volt a program a nagyobbikkal). :wink:

Rokica!
Jól kigondoltátok ezt a dühöngő dolgot. De pl. a főzés, postáshoz kiszaladás és hasonló ügyek esetére szerintem nem rossz megoldás a járóka (már annak, aki hagyja). Nálunk olyan központi helyen van, hogy látja, amikor főzök, látja a bejárati ajtót, az étkezőasztalt. Szerencsére iszonyú jól le tudja kötni magát. Egy kanapé mellett van a járóka. Én annak a kanapénak a tetjére szoktam rakni olyan tárgyakat, amik érdekesek lehetnek a számára, de nem veszélyesek (öszepárosított zoknik, Lili még ismeretlen játékai, műanyagdobozok). Így a megszerzés örömével párosulva (mert ügyeskedni is kell hozzá, hogy elérje, igaz egyre kevésbé, ahogy nő), meg az újdonság izgalmával jó alaposan áttanulmányozza őket. Ezalatt simán odadobom a babahamit (magamnak még mindig rendelek).

Olyanokat szoktam főzni (Andris még nem eszik sem tejes, sem tojásos dolgokat), hogy olívaolajon megpárolok egy kis husit, vagy répát és mellé dobok zöldségeket, majd vizzel felöntöm, fűszerezem (ha veszek egy cukkinit pl., az úgyis túl nagy, a felét mélyhűtőbe teszem, így mindig van készletem): brokkolit, cukkinit, gyökérzöldségeket, hagymát, krumplit, zöldbabot, borsót vagy almát, barackot. Van hogy sütőtököt sütök. Tényleg pillanatok alatt kész. Mostanában gondoltam, kipróbálom a "rázósabb" zöldségeket is, úgymint karfiol, karalábé.

Megann!
Bár most terhesnek tűnik, de szerintem örülj, hogy ennyire ragaszkodik hozzád a lányod. A sok együttjátszásból meg fogja tanulni egyedül is elfoglalni magát, de a nagy-nagy szeretet megmarad.

ayse

Rokica!köszi a linkeket!! az első nagyon meggyőző.
most már tudom, miért kérdezte a veres doki, hogy bármilyen kicsit volt-e véres az Eszti kakija, mert a tejallergiának lehet ez az egyetlen tünete is akár.
és azért is adtam neki minden nap húst, mert abban van vas. az eszti lábujjai, körmei egyébként iszonyat sápadtak tudtak lenni, még néha most is.

Megann, most, hogy mondod, már evett az Eszti disznóhúst is, de csak 2-3x. tudod, én vagyok a legkockafejűbb kockafejű , sztem :)
én még nem adtam az Esztinek semmi tejterméket, tojást, déligyümölcsöt, banánt sem. a szőlőt is kimagoztam neki :) azt már le sem merem írni, hogy paradicsomot is csak most fogok.
egyébként én sem szeretm a vörös húst, mindig csirkét eszem, ritkábban pulykát. a halat imádom, de tengeri halat még nem lehet adni a gyereknek (legújabban állítólag 3 éves korig, tehát iglo halrudacskát sem). na erre varrjál gombot :)
az anyásság meg tényleg amilyen fantasztikus érzés, annyira fárasztó tud lenni. hogy pisilni sem lehet, cak, ha ő is ott van, ami nem annyira zavar, mint hogy két falat közben is rángat. szerencsére Esztinél ez nem annyira gyakori. én is sétálni megyek vele ilyenkor, vagy megpróbálom az adu ász játékokat bevetni (műszemét, telefon, fiók vagy babakocsi pakolás, illetve kifli), ja és sokszor szopi után semmi baja. ebből látom, hogy még kell neki a szopi.

Rokica, valamelyik újságban láttam ilyen kis golyócskás falatkákat. pl sajtgolyó, ilyesmi. ezt sztem Zsuzsának találták ki! :)

KépKép
KépKép
and

Thomasanne!
Jajj Ti szegények! Jobbulást a párodnak!

And!
Andris sem evett még se parit, se déligyümölcsöt!

ayse

Itt vagyok megint, csak emberemnek is kellett a gép.
A gép, ami ma másodszor szivat meg, állandóan lefagy, és hiába mentem el időnként amit írok, nem marad meg :(

Szóval pépesítés: Gergő nem szereti a turmixolt cuccokat, darabosakat ügyesen eszi. Ismerős gyerekorvos szerint addig, amíg nincs rágófog, nem is tud rágni a gyerek, csaki turmixolva kéne adni neki, mert nem tudja megemészteni az egészben lecsúszó falatokat. Szerintem ez ugyanúgy szélsőség, mint az, hogy egyévesen már csak darabosat kapjanak. Számomra kivitelezhetetlen a turmixolás, mert akkor nem is enne a gyerek.

Az ismerős gyerekorvosról jut eszembe: Bodza :) kéthetente csütörtökön Bolgárkerék Sacival? Én úgy szerettem Balázzsal járni, és most talán APa bevállalja Balázst néha, hogy Gergővel is mehessek :)

And :) Gekko: röviden: NEM. Nincs erőm kifejteni újra az elszállt irományom helyett, de próbáltuk is, szakvéleményt is hallottam, ezalapján nem ajánlom. / hangsúlyozom: egészséges gyereknek nem jó!/

Megann :) Szegény Léna! Balázs is jókat szokott esni a macskakő miatt. Igaz, mostanában keveset motorozik, de a bicajnak meg a pótkereke akad el állandóan. Léna már motorozik???

Köszi az ötleteket, egyiket sem próbáltam, de szerintem mehet mindegyik. Gergő jövő pénteken lesz egyéves, lassan mindent kipróbálunk. Gyanítottam egyébként, hogy ha kimennék a piacra, ihletet kapnék :)
Vonatos-tömeget én sem bírom, de lassan jön a rossz idő, akkor nem lesz senki...

Jó éjt!

Judit

Kép

Kép
jucc33
Érd

Ayse:

Az a baj, hogy nálunk nincs ilyen központi hely, ahova ha lerakom a járókát, mindenhol lát. A játszószobája van, de oda csak bezárni tudom. Még ha ráccsal választanám el (ami elég nehéz, mert baromi szélesek az ajtók és elég húzós lenne bele csináltatni), akkor se lát ha kimegyek. Tehát max az lehet, hogy viszem magammal a járókat a konyhába, ami tkp az egyetlen kritikus hely ahova nemigen jutok el vele.

Anikó!

Köszi a cikket! A gáz csak az, hogy ők még csak 1 évesek! Koravének lennének a babáink, vagy esetleg túl korán kezdtük mi anyukák a nyafogást és lesz ez még rosszabb is? :roll:

Zsteri:

A kicsikkel nem volt ennyire katonás, mondjuk mi összesen öten voltunk, lehet a nagyobb tömegben akar nagyobb rendet tartani...

And:

Golyócskák tuti jó ötlet!!! :)

Megyek mert a próbafutam folyamán Zsuzsa mindjárt bereked az ordítástól a következő szobában. :roll:

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Csajok!

Kérem akkor leírni, hogy kinek mi lenne a jó!!!
Hajlandó vagyok tolni is a napot, akár csütörtökre is.
Rókinak nem jó a szerda, pedig nagyon szeretném látni Zsuzsával.
Írjatok és akkor lefixáljuk.
bodnarkrisztina@invitel,.hu
70-450-1500

Azért kérem a sajárt e-mailre, mert ma megint nem leszek itthon és nem igazán fogok a neten csüngeni, de a levelet azért olvasgatom. Ha leülnék bnetezni, akkor nem tudok haladni az egyébbel, pedig szívesen tenném.

Thomasanne, gyógyulást apának!

Kriszta és Kincső
bkrisztina

Még egy mozzanat a tejről:

Az az érdekes, hogy a Rendelő rovatban Dr. Gömöri Ágnes kifejezetten az alacsony zsírtartalmú tejeket részesíti előnyben mint első bevezetendő tehéntejet. Ez szöges ellentétben áll minden angol nyelvű cikkel amit olvastam, bármi legyen is a forrása, akár a szopis lap (www.kellymom.com) vagy más babagondozási lapok (pl. www.babycenter.com). Az angol nyelvű cikkek mind kifejezetten hangsúlyozzák, hogy nem szabad zsírszegény tejet adni, mert a totyogó gyereknek még nagy szüksége van a benne levő zsírra. Ez mondjuk megfelel annak amit én is tudok, hogy az anyatej zsírtartalma jóval magasabb mint akár a teljes (3,8-as) tejé, és kb kétszer annyi, mint az elterjedten kapható 2,8-as tejé (itt látható egy összehasonlítás: http://www.kellymom.com/nutrition/milk/ ... ories.html ). Tehát paraszti ésszel én azt gondolnám, ha az anyatej helyett tehéntejet akarok adni, akkor az ahhoz legközelebb eső zsírtartalmút kéne...

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Na igen... a szopi akrobata (angolul):
http://www.kellymom.com/bf/older-baby/n ... nners.html

Nálunk elég gyakori a fejjel lefelé szopi :P

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Sziasztok,

Hat Rokica, gyereketol fugg, de szerintem meg nem lattatok mindent. A dackorszak ket eves kortol kezdodik :lol: :lol:
A lenyeg, hogy meg kellenne probalni turelmesnek maradni :oops: :x .

Ayse,
Bocs :lol: , hat persze, hogy origano, bar sokszor hajtogatunk is origamit. :lol:

Jucc,
Nagyon szep fiaid vannak. Nekem is mondta a dokim, hogy csak turmixolt dolgokat adjak a gyereknek, hat ezen jot nevettem es elmondtam neki, hogy hol allunk, raadasul a "elnezest" kakajaban meg lehet latni, hogy emeszt-e vagy sem. Ha igen, akkor nincs akadalya.

Krisztina,
En szivesen mennek, csak nagyon messze vagytok :cry: :oops:

Rokica,
En altalaban akkor oldottam meg a dolgaimat es oldom meg, ha alszik.Bar igazsag szerint nalunk nem sok rosszat tud tenni, esetleg kiszedi a kulcsokat a szekrenyekbol(ez a legujabb maniaja), de egesz jol tudok haladni mellette, ha olyan napja van. Hagyom baragolni, bar egyik szemem mindig rajta van :lol:
Bar olyan napokon,mint tegnap Megannak volt, orulok, ha van valami elore elkeszitett dolog.

Nalunk is felzsiros tejet ajanlott a gyerekorvos, ami itt 2.5% zsirtaltalmu tejre ertendo. De mivel engem meggyoztek a cikkek, folytatom a babatej adasat.

Aniko
aniko47

Sziasztok!

Egyetértek Rokicával!
Először anyatej, aztán jön a tápi sé utolsó helyen a francos bolti tej, ami valljuk be csupán víz :( :( :(
Én maradok tápinál az tuti!

Megann!

Lívi detto ugyanilyen sokszor, néha már kiakadok szó szerint és elfogy a türelmesm.
mivel tudom, hogy most betegen még ingerültebb vagyok, van hogy rácsukom az ajtót míg hisztizik(mostanában elalvás előtt szokott ebéd után) és inkább kint vagyok egy ideig és ha lehiggadtam bemegyek hozzá és kedvesen cirogatom míg megnyugszik.

De néha már erélyesen is rászólok, persze nem igen használ udom.

De szerintem most már nagyon résen kell lenni, mert ha most elkésnyeztetnénk, végünk lenne!!!!! :D

Nálunk az üveges hamik is mennek, bár most már sokkal szívesebben eszik "felnőtt hamikat" :)

Én meg nem tudom magam kikúrálni mert ezerrel nyűgizik azóta, amióta beteg vagyok pedig ő nem is beteg annyira :evil: :evil: :evil:

Na jó csak vicceltem, de jól esne kifeküdni, de ez már nem megy gyerkőc mellett........

Bkriszta!

Mi megyünk szívesen jövő héten hozzátok talira :)

Szép pénteket mindenkinek!

Mea
mea

Elfelejtettem az elobb,

And,
Latod, pont ez az, olvastam, hogy nalatok nem mehet a tengeri hal. Holott ez egy kivalo vitamin es feherjeforras gyerekeknek, es nalunk mar 8 honapos kortol benne szerepelt az etrendben. En adom is neki heti 1 alkalommal. Semmi baja, de hat itt is latszik, hogy orszaga valogatja. Csak akkor azt nem ertem, hogyha a magyar gyereknek nem szabad akkor a francianak miert?? Ilyen a sonka is, a nyari babasoknal ramszoltak, amikor irtam, hogy a 11 honapos fiam sonkat reggelizett kenyerrel, mert azt nem szabad. Itt meg benne volt az etrendben, egyebkent ez az egyik kedvenc.

Apropo, Rokica lattad, hogy a nyariak megszuntek, pont e miatt a kerdes miatt??? Tej vs tapszer???
En nagyon megkoszonom megegyszer a cikkeket es a velemenyeket, azt hiszem tenyleg nekunk kell a szivunkre hallgatni es eldonteni nagyon sok dolgot, kiszurni az adott informaciokbol mi lehet a megfelelo a babanknak, de az is jo, ha megingunk, mint en is ebben a franya tej kerdesben es hat van aki meghallgat es tanacsot ad!

Mea,
Gyogyulj meg minnel hamarabb, nincs valaki aki tudna vigyazni a lanyra? Az biztos, amikor nem vagyunk jol ha a gyerek meg hisztis is, az csak ratessz egy lapattal.

Aniko
aniko47

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?